Hvad er Mortensaften egentlig? Hvorfor holder man Mortensaften og hvad skal man egentlig spise på denne aften? Læs med her og lær mere om den traditionsrige aften og få opskrifter på alle retterne der skal på bordet.

HVAD ER MORTENSAFTEN?

Mortensaften er aftenen inden Mortensdag. På dagen mindes vi Martin af Tours og hans begravelse, som fandt sted i år 397 på denne dag.

Mange danskere kender måske ikke historien bag dagen og Mortensaften, men mange af os holder stadig traditionen i live og markerer denne dag.

I dele af Tyskland, Danmark og skåne, er traditionen at spise gåsesteg på Mortensaften. Her i Danmark er gåsen de fleste steder skiftet ud med and i dag. Flere andre steder i Europa, for eksempel steder i Tyskland og i den nordlige del af Belgien, markeres dagen også med festligheder og fakkeloptog.

Hvornår er det Mortensaften 2022?

Mortensaften er altid den 10. november, dagen før Mortensdag som er den 11. November. Det er 10. november vi hygger os med andestegen og de brunede kartofler, og i år falder Mortensaften på en torsdag, nemlig:

Torsdag den 10. november 2022

TRADITIONEL MORTENSAFTENS MAD

Her i Danmark er traditionen at vi spiser and Mortensaften. Gerne sammen med alt det traditionelle tilbehør som brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig sovs.

Her på siden finder du en samling af vores bedste opskrifter, så du kan lave en lækker Mortensaftens menu for din familie i år.

Hvad skal man spise Mortensaften?

Der er selvfølgelig lidt variation fra familie til familie omkring hvad der kommer på bordet denne aften. Herhjemme står den på andesteg, gerne lavet på grillen, serveret med brunede kartofler, hvide kartofler, hjemmelavet rødkål og en god andesovs.

Ovenpå hovedretten kan vi finde på at servere en fløderand, citronfromage eller en risalamande. Sådan en klassisk god dansk dessert.

Vi håber du kan finde inspiration i vores opskrifter her på siden, og at du har lyst til at kaste dig ud i selv at tilberede din Mortensaftensmenu i år.

And

Hvis du laver mad til en hel familie, så er det perfekt at tilberede hele ænder. Det kan du enten gøre i ovnen eller på grillen. Vi foretrækker grillen, det giver en fantastisk smag på skindet og saftigt kød.

Hvis du kun tilbereder mad til få personer, så kan du vælge blot at lave andebryst eller måske andelår. Begge dele er meget nemt hvis du har en sous vide, og så er det nemt at undgå at kødet bliver tørt. Alternativt kan det steges i ovn, på pande eller på grill.

Hvilken udskæring af and vil du servere?

Vores mest populære andeopskrifter

Brunede kartofler

Brunede kartofler er en fast del af menuen Mortensaften herhjemme. Vi laver som regel den ekstralækre version med fløde, fordi det bare smager fantastisk! Du kan også vælge vores opskrift på den traditionelle version med sukker og smør, eller hvis det er nødvendigt lave dem i ovnen.

Sovs

Sovs skal der til! En god andesteg giver en fantastisk andesovs, og her får du vores opskrift på hvordan du når helt i mål med saucen.

Vores bedste opskrifter på Andesovs

Rødkål

Rødkål er super lækkert til and, og derfor skal det også på bordet herhjemme den 10. november sammen med andestegen. Vi har både opskrifter på sous vide tilberedt rødkål, traditionelt hjemmelavet rødkål og en frisk og lækker rødkålssalat hvis du har lyst til at prøve det.

Vores bedste opskrifter på rødkål til anden

Æbler som tilbehør til andestegen

Æbler og and kan bare noget sammen, derfor serverer vi også ofte æbler når vi serverer andesteg. Det kan enten være bagte eller sukkerkogte æbler med gele eller måske en sprød salat med æbler i.

Vores bedste opskrifter på tilbehør med æbler

Forret til Mortensaften

Du behøver ikke at servere en forret forud for andestegen, men hvis du gerne vil servere en lækker forret, så kan du få lidt inspiration her.

Dessert til Mortensaften

Efter et tungt måltid mad, er det lækkert med lidt sødt og en kop kaffe. Her kan du få inspiration til hvad du skal servere som dessert.

Hvorfor holder vi Mortensaften?

Faktisk er Mortensaftens opkaldt efter en Fransk biskop ved navn Martin. Morten er blot vores fordanskede version af navnet. Legenden lyder at han slet ikke havde spor lyst til at blive biskop, og da han skulle indsættes gemte han sig i en gåsesti.

Derfor var det da oprindeligt også gås der var på menuen Mortensaften. Helt tilbage fra Middelalderen har man spist gås på denne dag i Danmark, men den store og dyre gås blev altså senere skiftet ud med anden, som er billigere og mere tilgængelig for de fleste danskere.

Læs mere om legenden bag Mortensaften her

HVORFOR HEDDER DET MORTENSAFTEN?

Dagen Mortensdag, og aftenen inden, altså Mortensaften, er faktisk opkaldt efter en der hedder Martin. Martin af Tours for at være eksakt. Det lyder godt nok helt skørt, men der følger faktisk en god forklaring.

Her i Danmark er Morten en fordanskning af navnet Martin, og vi kender ham her i norden som Morten Bisp eller Sankt Morten.

HVORFOR SPISER MAN AND MORTENSAFTEN?

En af de mest kendte legender om Martin af Tours eller Morten Bisp handler om dengang han skulle indsættes som biskop. Legenden siger at han, af ren ydmyghed, gemte sig i en gåsesti da han skulle indsættes.

Gæssene skræppede dog op, og det betød at det var et rigtig dårligt skjulested Martin havde valgt sig.

Gæssene afslørede ham, og derfor ville Martin at vi hvert år skulle straffe gæssene ved at spise gåsesteg på Mortensaften.

I løbet af årene er gæs dog de fleste steder i landet skiftet ud med and på denne dag. Nok fordi ænder er mindre, og passer bedre til en familie, og så er de også generelt billigere og nemmere at få fat i.

KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.