Populært:

Andesovs

5

/5

20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Andesovs er bare et must når der er and på menuen. Lækker og cremet brun sovs når det er bedst. Den bedste andesovs er den man selv laver, og serveret til anden på mortensaften eller juleaften sammen med lækre brunede kartofler og en god rødkål, så bliver det altså ikke bedre. Hvis du mangler en nem og god opskrift på andesovs, så læs med her.

opskrift på andesovs

Hjemmelavet brun sovs

Der er noget ved brun sovs, det er forbundet med hyggelige retter. Mortensaften, julemiddagen, til en god medister eller en flæskesteg med sprøde svær, så er den brune sovs der. Der er mange måder at lave den på, og vi har alle vores små “twists” der gør at det er den opskrift, vi vender tilbage til hver gang der skal sovs på bordet.

Til juleanden skal der simpelthen være sovs, helt præcist det vi kalder andesauce herhjemme. Sammen med alle de andre lækkerier på bordet, så er det med til at skabe den perfekte julestemning ved bordet.

Du skal selvfølgelig huske at gemme resterne af sovsen, frys den ned og gem den til en dag hvor der er noget der kræver sovs.
Det er faktisk en kunst at lave saucer, jeg tror alle vi er rendt i en sovs der smager af ingenting, det kan være en fæl skuffelse!

En Saucier er en kok med speciale i saucer, og alle ved at saucen er det der binder måltidet sammen, så det siger lidt om hvor vigtig en god sauce er.

Brun sovs til andesteg

Hvordan laver man den bedste andesovs?

Stegeskyen spiller en vigtig rolle for sovsen, så jo mere smag man kan pakke ned i den, jo bedre bliver den endelige sauce. Så kom urter og indmad i vandet under andestegen. Jeg plejer at bruge lidt gulerod, løg og frisk timian også.

Et andet tip er at man skal smage på sovsen. Smag den til hver gang du har kommet noget i. Smagen ændrer sig hurtigt, og det er derfor vigtig at smage den til hele vejen igennem.

Her kommer en gennemgang og ingredienser samt fremgangsmåden. Den fulde opskrift finder du nederst på siden. Til saucen skal du bruge:

  • Stegesky
  • Kulør
  • Fløde
  • Vineddike
  • Ribsgele
  • Æblegele
  • Andefond
  • Vand
  • Maizena
  • Salt
  • Peber

Den skummede stegesky fra anden kommes i en gryde, og reduceres en smule. Det tilsættes kulør, fløde, vineddike, ribsgele, æblegele samt andefond.

Lad saucen simre ved svag varme inden den smages til. Når man er tilfreds med smagen, jævnes saucen med en blanding af en smule vand og maizena.
Når man er tilfreds med konsistensen, smages sovsen til igen inden den serveres.

Den kan også holdes varm på blusset til middagen skal på bordet, her er det vigtig at smage på den inden den skal på bordet, så man sikrer sig at den stadig smager helt perfekt. Hvis den er blevet for tyk, kan den fortyndes med en smule vand.

andesovs bliver hældt fra en ske

Opskrift på andesovs

Her kommer vores opskrift på den bedste andesovs. Det er den opskrift på andesauce du kan bruge juleaften eller Mortensaften når saucen skal sidde lige i skabet, og du gerne vil forkæle familien lidt ekstra. Vi håber du har lyst til at kaste dig ud i det, og lave en lækker sovs til and.

opskrift på andesovs
5 fra 3 stemmer

Andesovs

Opskrift på andesovs
Den bedste brune andesauce til andestegen juleaften eller Mortensaften
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 204 kcal

Ingredienser

  • 8 dl stegesky, fra andestegen. Fedtet skilt fra. Suppler eventuelt med lidt vand, hvis der ikke helt er 8 dl.
  • 1 spsk sovsekulør, Eller efter hvor mørk man ønsker saucen.
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 spsk ribsgele, eller efter smag
  • 1 spsk æblegele, kan erstattes af ribsgele
  • 1 ½ spsk andefond, jeg bruger Oscars flydende. Det giver lige lidt ekstra fylde til saucen.
  • ½ dl vand, til jævning
  • 2 spsk maizena, til jævning
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Stegeskyen fra anden hældes igennem en si over i en gryde. Jeg går ud fra at man allerede har skummet fedtet fra. Ellers gøres dette nu.
  • Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er reduceret med ca. 1 dl, tilsættes kulør, fløde, vineddike, ribsgele, æblegele samt ekstra andefond. Lad det hele simre ved lav varme i ca. 10 minutter.
  • Nu skal saucen smages til. Krydder den med salt og peber efter smag. Her kan også eventuelt kommes ekstra ribsgele samt fond i.
  • Når man synes at smagen er der, blandes vand samt maizena i en lille beholder. Med et piskeris piskes blandingen i saucen lidt efter lidt til man har opnået den ønskede konsistens.
  • Slut af med at smage sovsen til igen, så man er sikker på at den sidder lige i skabet. Hvis den mangler mere fylde, så tilføj mede andefond.
  • Server saucen med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 204kcalKulhydrater: 19gProtein: 6gFedt: 12gMættet fedt: 6gKolesterol: 40mgNatrium: 308mgKalium: 229mgSukker: 8gA-vitamin: 368IUC-vitamin: 1mgCalcium: 22mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.