Brun sovs hører sig til når man får andesteg eller flæskesteg til – sådan er det i hvert fald herhjemme. Er det også det hos Jer? Det er ikke så tit vi får and men når vi gør, så skal sovsen sidde lige i skabet. Sådan er det også til jul når vi får and eller kalkun – julesovsen skal binde hele måltidet sammen, og derfor er den en meget vigtig del af måltidet.
Når man får et godt stykke kød er det vigtigt med en god sovs, og derfor laver vi også denne sovs med fløde. Fordi fløde bare giver den helt rigtige smag. Så hellere spise sovs lidt sjældnere, og så lave den rigtig god når det endelig kommer på bordet. Der er ingen grund til at være fedtforskrækket, og lidt fløde i sovsen hører sig altså til – i sær til jul, Mortensaften og andre højtider.
Hjemmelavet brun sovs til and eller flæskesteg opskrift
Når vi laver brun sovs til en form for steg er processen stort set den samme uanset hvilken type kød vi snakker om, så denne opskrift vil du kunne bruge til and, kalkun, gås, flæskesteg, culotte osv.
Mange frygter at lave sovsen til jul eller Mortensaften, men hjemmelavet brun sovs fra bunden er faktisk ikke så svært at lave. Følg blot fremgangsmåden herunder.
Brun sovs opskrift
Ingredienser
- 1/2 l fond, kan erstattes af 1 bouillonterning samt 1/2 l vand
- afdryp fra steg, fedtet skilles fra
- 1 stk lauerbærblad
- 1 1/2 spsk ribsgele, eller efter smag
- 1 dl fløde, 38 %
- salt og peber, efter smag
- 1 spsk sovsekulør
Til jævning:
- 2 spsk maizena
- 1 dl vand
Sådan gør du
- Kom fond, laurbærblad, afdryp, ribsgele, samt fløde og kulør i en gryde og bring det i kog, smag det til med salt og peber og evt. mere ribsgele.
- Når du er tilfreds med smagen, skues der ned for varmen. Bland vand samt Maizena majsstivelsen i en kop, og rør det ud så der ikke er klumper.
- Tilsæt jævningen til saucen under omrøring. Jeg plejer at bruge et piskeris. Hvis man vil have en tykkere sauce tilføres der mere jævning.
- Lad saucen koge lidt inden den serveres.
Hvad skal du huske til næste gang?
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Vil du lige give sovsen det sidste pift? Så prøv med et par skefulde hjemmelavet gastrik
Brun sovs – Tips og tricks
- Prøv at tilføje rødvin, cognac eller whiskey sammen med fond, det giver også en helt fantastisk smag til sovsen.
Serveringsforslag
- Serverer brun sovs til jul eller Mortensaften, sammen med traditionelt tilbehør: Rødkål, Brunede kartofler og selvfølgelig en lækker andesteg.
- Server til kogte kartofler og jeres yndlingskød
Opbevaring og frysning
- Hvis sovsen ikke bliver spist op, kan den gemmes et par dage i køleskabet og varmes op i en gryde inden servering.
- Går der længere tid inden den skal spises, kan den fryses ned i en plastpose eller bøtte.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her