Brun sovs – Julesovs til and eller flæskesteg

Brun sovs hører sig til når man får andesteg eller flæskesteg – sådan er det i hvert fald herhjemme. Er det også det hos Jer? Det er ikke så tit vi får and men når vi gør, så skal sovsen sidde lige i skabet. Sådan er det også til jul når vi får and eller kalkun – julesovsen skal binde hele måltidet sammen, og derfor er den en meget vigtig del af måltidet.

Når man får et godt stykke kød er det vigtigt med en god sovs, og derfor laver vi også denne sovs med fløde. Fordi fløde bare giver den helt rigtige smag. Så hellere spise sovs lidt sjældnere, og så lave den rigtig god når det endelig kommer på bordet. Der er ingen grund til at være fedtforskrækket, og lidt fløde i sovsen hører sig altså til – i sær til jul, Mortensaften og andre højtider.

Brun sovs - Opskrift på brun sauce der kan bruges til andesteg eller flæskesteg - Julesovs til and

Hjemmelavet brun sovs til and eller flæskesteg opskrift

Når vi laver brun sovs til en form for steg er processen stort set den samme uanset hvilken type kød vi snakker om, så denne opskrift vil du kunne bruge til and, kalkun, gås, flæskesteg, culotte osv. Mange frygter at lave sovsen, men hjemmelavet brun sovs fra bunden er faktisk ikke så svært at lave. Følg blot fremgangsmåden herunder.

Brun sovs - Opskrift på brun sauce der kan bruges til andesteg eller flæskesteg - Julesovs til and
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Brun sovs opskrift

En brun sovs der kan tilpasses til and, flæskesteg, culotte mm..
Portioner 4

Ingredienser

  • 1/2 l god fond kan erstattes af 1 bouillonterning samt 1/2 l vand
  • afdryp fra stegen fedtet skilles fra
  • 1 stk lauerbærblad
  • 1 1/2 spsk ribsgele eller efter smag
  • 1 dl fløde 38 %
  • salt og peber efter smag
  • 1 spsk kulør

Til jævning:

  • 2 spsk maizena
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

  • Kom fond, laurbærblad, afdryp, ribsgele, samt fløde og kulør i en gryde og bring det i kog, smag det til med salt og peber og evt. mere ribsgele.
  • Når du er tilfreds med smagen, skues der ned for varmen. Bland vand samt Maizena majsstivelsen i en kop, og rør det ud så der ikke er klumper.
  • Tilsæt jævningen til saucen under omrøring. Jeg plejer at bruge et piskeris. Hvis man vil have en tykkere sauce tilføres der mere jævning.
  • Lad saucen koge lidt inden den serveres.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Brun sovs – Tips og tricks

  • Prøv at tilføje rødvin, cognac eller whiskey sammen med fond, det giver også en helt fantastisk smag til sovsen.

Serveringsforslag

Opbevaring og frysning

  • Hvis sovsen ikke bliver spist op, kan den gemmes et par dage i køleskabet og varmes op i en gryde inden servering.
  • Går der længere tid inden den skal spises, kan den fryses ned i en plastpose eller bøtte.

❤️ Har du prøvet denne opskrift? 
Vi vil rigtig gerne høre hvordan din ret blev. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften, og del dit billede med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares