Populært:

Gastrik

4.41

/5

25 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.41

/5

25 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal lave perfekte saucer eller tilsmage dine lækre gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger. Læs med her og se hvordan du laver hjemmelavet gastrik.

Hjemmelavet gastrik med rødvin som smagsgiver til sovs

Hvad er gastrik?

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.

Hvad bruger man gastrik til?

Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med. Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave.

Den kan også bruges til at glasere kød, fisk eller grøntsager, og give dem en fantastisk smag. Gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter.

Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.

Hvordan laver man gastrik?

At det er supernemt at lave selv, gør jo kun at du bestemt ikke behøver at købe det, og der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det samme, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.

Du skal bruge:

  • Sukker
  • Æbleeddike
  • Rødvin

Du laver din gastrik ved først at smelte sukkeret i en gryde. Når det er gyldent karamel, tilsættes æbleeddike og rødvin, og gastrikken koges ind til den bliver tyk og sirupsagtig. Hæld den på et glas og lade den køle ned. Så er den klar til brug i din næste sauce.

Gastrik opskrift

Her er vores bud på en lækker gastrik. Vi har lavet den på sukker og æbleeddike, og valgt at tilføje rødvin for ekstra dybde. Det gør den ekstra god og smagfuld.

Opskrift på hjemmelavet gastrik til tilsmagning af saucer, sovs, supper og gryderetter
4.41 fra 5 stemmer

Gastrik opskrift

Du kan nemt lave hjemmelavet gastrik til saucer og gryderetter
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 25 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Fransk
Antal 1 lille glas
Kalorier 1137 kcal

Ingredienser

  • 250 g sukker
  • 4 dl æbleeddike
  • 1 dl rødvin

Sådan gør du

  • Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.
  • Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 1137kcalKulhydrater: 256gProtein: 1gNatrium: 27mgKalium: 419mgSukker: 252gCalcium: 28mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Opbevaring og holdbarhed

Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering
Om madformadelskere

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt

[email protected]
Læs mere om os her

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.

Følg med her