Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal lave perfekte saucer eller tilsmage dine lækre gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger. Læs med her og se hvordan du laver hjemmelavet gastrik.
Hvad bruger man gastrik til?
Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med.
Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave.
Den kan også bruges til at glasere kød, fisk eller grøntsager, og give dem en fantastisk smag.
Gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter.
Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.
Ingrediensnoter
Sukker – Du skal bare bruge helt almindeligt hvidt sukker.
Æbleeddike – Det kan du købe i de fleste supermarkeder. Det giver syre og den intense smag til din gastrik.
Rødvin – Man kan faktisk sagtens lave gastrik uden rødvin, men vi synes altså lige den bliver en tand bedre med rødvin i. Rødvinen giver en dybde og en mere intens og smagfuld gastrik.
Hvordan laver man gastrik?
At det er supernemt at lave selv, gør jo kun at du bestemt ikke behøver at købe det, og der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det samme, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.
Du laver din gastrik ved først at smelte sukkeret i en gryde. Når det er gyldent karamel, tilsættes æbleeddike og rødvin, og gastrikken koges ind til den bliver tyk og sirupsagtig.
Hæld den på et glas og lade den køle ned. Så er den klar til brug i din næste sauce.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.
Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.
Andre sauceopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Sørg for at karamellisere sukkeret godt inden du kommer væske på. Det skal være gyldent, men det må ikke brænde på for så bliver smagen bitter.
Serveringsforslag
- Brug lidt gastrik når du skal smag din brune sovs, portvinssauce eller rødvinssauce til.
Elsker du en god sauce?
Så vil du med garanti være vild med vores opskrift på Portvinsglace
Opskrift på rødvins-gastrik
Her er vores bud på en lækker gastrik. Vi har lavet den på sukker og æbleeddike, og valgt at tilføje rødvin for ekstra dybde. Det gør den ekstra god og smagfuld.
Vi håber du får lyst til at lave sådan en flaske, så du er klar til at smage alle vinterens saucer til.
Gastrik
Ingredienser
- 250 g sukker
- 4 dl æbleeddike
- 1 dl rødvin
Sådan gør du
- Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.250 g sukker, 4 dl æbleeddike, 1 dl rødvin
- Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her