Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal lave perfekte saucer eller tilsmage dine lækre gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger. Læs med her og se hvordan du laver hjemmelavet gastrik.

Hvad er gastrik?
Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.
Hvad bruger man gastrik til?
Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med. Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave.
Den kan også bruges til at glasere kød, fisk eller grøntsager, og give dem en fantastisk smag. Gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter.
Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.
Hvordan laver man gastrik?
At det er supernemt at lave selv, gør jo kun at du bestemt ikke behøver at købe det, og der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det samme, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.
Du skal bruge:
- Sukker
- Æbleeddike
- Rødvin
Du laver din gastrik ved først at smelte sukkeret i en gryde. Når det er gyldent karamel, tilsættes æbleeddike og rødvin, og gastrikken koges ind til den bliver tyk og sirupsagtig. Hæld den på et glas og lade den køle ned. Så er den klar til brug i din næste sauce.
Gastrik opskrift
Her er vores bud på en lækker gastrik. Vi har lavet den på sukker og æbleeddike, og valgt at tilføje rødvin for ekstra dybde. Det gør den ekstra god og smagfuld.

Gastrik opskrift
Ingredienser
- 250 g sukker
- 4 dl æbleeddike
- 1 dl rødvin
Sådan gør du
- Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.
- Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opbevaring og holdbarhed
Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her