Gastrik

Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du skal bruge det når du skal lave perfekte saucer eller tilsmage dine lækre gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger.

At det er supernemt at lave selv, gør jo kun at du bestemt ikke behøver at købe det, og der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det samme, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.

Hvad er gastrik

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.

Hvad bruger man gastrik til

Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste får at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med. Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller en rødvinssovs du er ved at lave.

Den kan også bruges til at glasere kød, fisk eller grøntsager, og give dem en fantastisk smag. Gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter. Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.

Gastrik opskrift

Her er vores bud på en lækker gastrik. Vi har lavet den på sukker og æbleeddike, og valgt at tilføje rødvin for ekstra dybde. Det gør den ekstra god og smagfuld.

Gastrik - Opskrift på hjemmelavet gastrik til tilsmagning af saucer, sovs, supper og gryderetter

Gastrik opskrift

Du kan nemt lave hjemmelavet gastrik til saucer og gryderetter
4.34 fra 3 stemmer
Ret: Tilbehør
Køkken: Fransk
Keyword: Gastrik, Sauce, Smagsgiver, Sovs
Samlet tid: 30 minutter
Udskriv Pin
Antal: 1 lille glas

Ingredienser

  • 250 g sukker
  • 4 dl æbleeddike
  • 1 dl rødvin

Sådan gør du

  • Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.
  • Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Opbevaring og holdbarhed

Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg