Populært:

Gastrik

4.38

/5

25 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.38

/5

25 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal lave perfekte saucer eller tilsmage dine lækre gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger. Læs med her og se hvordan du laver hjemmelavet gastrik.

hjemmelavet gastrik i flaske med sovs og flæskesteg.

Hvad bruger man gastrik til?

Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med.

Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave.

Den kan også bruges til at glasere kød, fisk eller grøntsager, og give dem en fantastisk smag.

Gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter.

Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.

flaske med gastrik og lille gryde med sovs samt en flæskesteg.

Ingrediensnoter

Sukker – Du skal bare bruge helt almindeligt hvidt sukker.

Æbleeddike – Det kan du købe i de fleste supermarkeder. Det giver syre og den intense smag til din gastrik.

Rødvin – Man kan faktisk sagtens lave gastrik uden rødvin, men vi synes altså lige den bliver en tand bedre med rødvin i. Rødvinen giver en dybde og en mere intens og smagfuld gastrik.

Hvordan laver man gastrik?

At det er supernemt at lave selv, gør jo kun at du bestemt ikke behøver at købe det, og der er ingen undskyldning for ikke at gå i gang med det samme, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.

Du laver din gastrik ved først at smelte sukkeret i en gryde. Når det er gyldent karamel, tilsættes æbleeddike og rødvin, og gastrikken koges ind til den bliver tyk og sirupsagtig.

Hæld den på et glas og lade den køle ned. Så er den klar til brug i din næste sauce.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

gryde med sovs, flæskesteg og flaske med hjemmelavet gastrik.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er gastrik?

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.

Hvordan opbevarer man gastrik?

Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.

Andre sauceopskrifter du måske vil synes om

flaske med hjemmelavet gastrik med rødvin.

Tips og tricks til opskriften

  • Sørg for at karamellisere sukkeret godt inden du kommer væske på. Det skal være gyldent, men det må ikke brænde på for så bliver smagen bitter.

Serveringsforslag

Elsker du en god sauce?

Så vil du med garanti være vild med vores opskrift på Portvinsglace
brun sovs og gastrik på flaske.
flaske med gastrik, hvor man kan se den mørke farve på væsken.

Opskrift på rødvins-gastrik

Her er vores bud på en lækker gastrik. Vi har lavet den på sukker og æbleeddike, og valgt at tilføje rødvin for ekstra dybde. Det gør den ekstra god og smagfuld.

Vi håber du får lyst til at lave sådan en flaske, så du er klar til at smage alle vinterens saucer til.

hjemmelavet gastrik i flaske med sovs og flæskesteg.
4.38 fra 8 stemmer

Gastrik

Opskrift på gastrik
Du kan nemt lave hjemmelavet gastrik til saucer og gryderetter. Denne version er lavet med rødvin, som gør den ekstra intens og fuld af smag.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 25 minutter
Ret sauce
Køkken Fransk
Antal 1 lille flaske
Kalorier 1132 kcal

Ingredienser

  • 250 g sukker
  • 4 dl æbleeddike
  • 1 dl rødvin

Sådan gør du

  • Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.
    250 g sukker, 4 dl æbleeddike, 1 dl rødvin
  • Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1lille flaskeKalorier: 1132kcalKulhydrater: 255gProtein: 0.1gFedt: 1gNatrium: 27mgKalium: 424mgSukker: 252gA-vitamin: 2IUCalcium: 39mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.