Svampesauce med rødvin

/5

1 time 40 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

/5

1 time 40 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Det er saucen der binder hele retten sammen! Så saucen er ekstra vigtig når du skal servere en fantastisk hovedret for dine gæster. Her får du vores opskrift på en virkelig lækker svampesauce med rødvin, som er perfekt til oksekød, for eksempel en culottesteg, oksefilet eller mørbrad.

svampesauce med rødvin i lille sovsegryde med tallerken med kød, kartofler og grøntsager.

Sauce til hovedretten

Lad os nu bare være ved det! Sovs er godt, og meget sovs er meget godt! Jeg er en rigtig sovsegris, og det er gået i arv til mine 2 dejlige unger. En god sauce binder retten sammen, og kan være med til at fremhæve smagen i de andre elementer.

Der er nogle saucer og sovser der bare skal sidde på rygraden, man kan forholdvis hurtigt bikse dem sammen inden maden skal på bordet, og det gør bare en forskel om der kommer en totalt smagsløs, eller en veltillavet og tilsmagt sauce ind til at komplimentere resten af menuen.

Basen for en god sauce er en god fond, og sådan er det bare, men i en travl hverdag, så er det bare ikke alle der har tiden til at koge dem helt fra bunden, og her kommer hurtigudgaven i form af en terning eller lignende ind.

De kan sagtens bruges, og tilfører ud over salt også en masse umamismag til saucen. Og kombinerer man det med svampe, så kan resultatet kun blive bedre. Jeg har i dagens anledning brugt tørrede Karl Johan-svampe. De skal lige en tur i lunket vand for at bløde op, så får du svampene, og den væske de har trukket i har masser af smag, så den skal selvfølgelig også bruges.

Saucen monteres med smør, og det gør flere ting ved en sauce. Det giver en mere fyldig og cremet konsistens. Det tilfører også en masse smag og og runder mange af de andre smagsnoter af.

Du kan jævne saucen til sidst med en smule maizena og vand, men det synes jeg faktisk ikke er nødvendigt. Det er en kraftig sauce med masser af smag, så der skal ikke så meget til.

svampesauce med rødvin i lille gryde med ske der hælder sovs op.

Mere gæstemad


Ingrediensnoter

Smør – Der skal både bruges smør til at stege og montere. Smørret der skal piskes i til sidst, skal være køleskabskoldt.

Skalotteløg – Giver en god smag, du kan alternativt bruge almindelige løg.

Hvidløg – Også for at give smag til basen. Det kan springes over hvis du ikke bryder dig om smagen, men den er altså ikke gennemtrængende.

Frisk timian – Giver en god smag til saucen, kan erstattes af andre friske krydderurter.

Balsamicoeddike – Giver en masse dybde og syre.

Rødvin – Find en god kraftig rødvin, her gør kvaliteten altså en forskel.

Bouillonterning – Jeg har brugt en Fond Du Chef, find noget tilsvarende, eller bare en oksebouillonterning kan også gå.

Vand – Lunkent vand skal bruges til at bløde svampene op i. Vandet skal efterfølgende bruges til saucen, da der kommer masser af smag i fra svampene.

Tørrede svampe – Jeg har brugt Karl Johan, men det kan også være andre tørrede svampe som kantareller eller en blanding af forskellige svampe. Du kan købe tørrede svampe i større supermarkeder som Føtex eller Bilka.

Gastrik – Gastrik er en smagsgiver, der tilfører sødme, syre og en let karameliseret smag, du kan finde en opskrift på hjemmelavet gastrik her. Det kan udelades.

Kulør – Det er op til dig om du vil bruge kulør i saucen, jeg gav den en teskefuld for lige at løfte farven en smule.

Salt, sukker og peber – Husk at smage til hele tiden, smagen ændrer sig for hver ingrediens der kommer i. Det er meget syre fra rødvin og eddike, så sukker er med til at balancere smagen.

Alternative ingredienser

  • Kan du ikke få fat i Karl Johan svampe? Så kan denne svampesauce også fint laves med kantareller, champignon eller andre svampe.

Hvordan laver man svampesauce med rødvin?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver en lækker svampesauce med rødvin. Du skal forberede svampene i forvejen.

De tørrede svampe lægges i lunkent vand hvor de skal trække i cirka en time. De sigtes efterfølgende og både svampe og væsken gemmes til senere brug.

Nu smeltes smørret i en gryde og det finthakkede skalotteløg svitses sammen med hvidløg og timian til løgene bliver klare og bløde. Der tilsættes balsamicoeddike og rødvin der efterfølgende reduceres.

Det gemte svampevand og bouillon tilsættes til gryden, og det reduceres yderligere. Sigt saucen og kassér urterne. Montér derefter saucen med koldt smør. Tilsæt de blødgjorte svampe til saucen og smag til med salt, sukker og peber.

Hvis du ønsker en dybere farve tilsættes kan du også tilsætte lidt kulør.

Når alle smage er velafbalanceret, er saucen klar til servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

gryde med rødvinssauce med Karl Johan svampe.

Ofte stillede spørgsmål

Kan saucen laves på forhånd?

Ja, du kan godt lave den på forhånd, pas på en den ikke koger under opvarmning, da smørret så godt kan skille fra.

Kan jeg fryse rester ned?

Ja, du kan sagtens fryse resterne ned. Saucen skal blot varmes forsigtigt op igen når den skal bruges.


Andre saucer du måske vil synes om

sauce med rødvin og svampe klar til servering.

Tips og Tricks

  • Sauce med tørrede svampe
    • Du kan sagtens bruge tørrede svampe når du laver sauce, og stådig få en masse svampesmag og kraft i saucen. Det er vigtigt at udbløde tørrede svampe i vand inden de skal i saucen. Vi laver dem stå en times tid i lunkent vand, for at udbløde dem. Derefter er de klar til at komme i saucen. Væsken de har trukket i, skal du også gemme og bruge i saucen, den er fuld af svampesmag og umami, så den må du endelig ikke smide væk. Du kan tørre dine egne svampe hvis du selv samler svampe om efteråret, eller du kan købe tørrede svampe i større supermarkeder.

Serveringsforslag

Elsker du svampe?

Prøv også vores opskrifter på Koteletter i svampesovs eller Risotto med svampe

hånd der holder saucegryde med svampesauce i.

Opskrift på rødvinssauce med Karl Johan svampe

Her får du vores lækre opskrift på en svampesauce med rødvin. Den er perfekt til oksekød, og kan løfte din nytårsmenu til helt nye højder.

Vi laver den her med Karl Johan svampe, men du kan også fint bruge andre slags svampe, hvis du hellere vil det. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere den næste gang du skal lave et ekstra lækkert måltid til familie eller venner.

svampesauce med rødvin i lille sovsegryde med tallerken med kød, kartofler og grøntsager.
Ingen stemmer endnu

Svampesauce med rødvin

Opskrift på kraftig og smagsfuld sauce med rødvin og svampe. Den er perfekt til hovedretten med oksekød, hvad enten det er en steg eller en god bøf. Server den for eksempel til nytår sammen med kartofler, oksekød og noget grønt tilbehør.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time 40 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 363 kcal

Ingredienser

  • 25 g smør
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk frisk rosmarin
  • ½ dl balsamicoeddike
  • 4 dl rødvin
  • 1 oksebouillon, Fond Du Chef eller terning
  • 5 dl vand
  • 30 g tørrede Karl Johan svampe, eller andre tørrede svampe
  • 100 g smør, til montering
  • ½ spsk gastrik, kan udelades
  • Sovsekulør, efter smag
  • 2 tsk sukker
  • ½ tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • Start med at komme de tørrede svampe i de 5. dl lunkent vand. Her skal de stå i ca. 1 time før de er klar til brug. Når de har stået og trukket, hældes de igennem en si og og stilles til siden. Vandet de har trukket i skal bruges i saucen, så det gemmes også.
    30 g tørrede Karl Johan svampe, 5 dl vand
  • Smelt smørret i en gryde. Skalotteløg, hvidløg samt rosmarin hakkes fint og kommes i gryden. Steg det ved lav varme til løgene bliver bløde og klare uden at blive brune.
    25 g smør, 2 skalotteløg, 1 fed hvidløg, 2 tsk frisk rosmarin
  • Når løgene er blevet klare, tilsættes balsamicoeddike samt rødvin. Det skal nu koge/simre til det er reduceret og der er cirka ⅓ tilbage.
    ½ dl balsamicoeddike, 4 dl rødvin
  • Tilsæt det vand svampene har trukket i, bouillon samt salt og sukker. Nu skal det igen stå og koge ind. Når det er reduceret ned til ⅔ hældes det igennem en si. Kom selve saucen tilbage i gryden, og kassér urterne.
    1 oksebouillon, ½ tsk salt, 2 tsk sukker
  • Bring nu saucen op i temperatur, så den simrer. Nu skal den monteres med koldt smør. Det køleskabskolde smør skæres ud i tern og piskes, ellers blendes lidt efter lidt i saucen til det hele er brugt.
    100 g smør
  • Kom svampene i saucen, og bring den op i temperatur til den simrer. Tilsæt gastrik og smag den til med salt, sukker og peber efter smag. Nu er det valgfrit om der skal kulør i, jeg synes godt at den kan tage en smule, så jeg kommer lidt i, bare lige for at give den lidt mere farve.
    – Saucen har en del syre, så den kan godt tage noget sukker for at balancere smagen. Du kan også bruge ribsgele som alternativ til sukker.
    ½ spsk gastrik, Peber, Sovsekulør
  • Når smagen sidder lige i skabet, så er saucen klar til servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 363kcalKulhydrater: 15gProtein: 2gFedt: 26gMættet fedt: 16gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 7gTransfedt: 1gKolesterol: 67mgNatrium: 747mgKalium: 315mgFibre: 1gSukker: 6gA-vitamin: 794IUC-vitamin: 2mgCalcium: 31mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.