Pommes Anna

Som vi vist har sagt før, så er vi ikke de store kartoffelspisere herhjemme. I hvert fald ikke i den traditionelle danske version med masser af brun sovs til. Hvis det derimod drejer sig om lækre Pommes Anna, ja så er historien en ganske anden.

Pommes Anna er en fransk kartoffelservering, som består af helt tynde lag af kartofler der er penslet med smør i mellem lagene, og krydret med salt og peber. Klassisk og godt! Vi kan nu godt lide at pifte dem op med lidt rosmarin og timian. Det bliver en skøn smag, og giver virkelig noget ekstra til kartoflerne.

De er super gode til når du skal have gæster, de skal nemlig helst laves dagen i forvejen, og så stå i køleskabet til dagen efter hvor de skæres ud og steges sprøde i ovnen. Så behøver du heller ikke stresse over kartoflerne mens gæsterne ankommer. Faktisk kan du lave dem 2 dage i forvejen hvis du har lyst.

Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna som tilbehør til kød og hovedretter

Vi kan godt lide at lave Pommes Anna når det skal være lidt ekstra festligt. Derfor er de ofte på bordet når vi skal have et lækkert stykke kød til en fødselsdag eller nytårsaften. Det er bare lidt en luksuskartoffel.

Pommes Anna opskrift

Her er vores Pommes Anna opskrift. Opskriften herunder kan du lave i 2 versioner. Den klassiske version hvor den laves i et fad, nedkøles og herefter skæres ud, og den hurtige version hvor de laves i ramakiner og ikke skal trække i køleskabet.

Den nemme version er en super god “hverdags-Pommes Anna”, hvor den klassiske egner sig godt til en finere middag som for eksempel fest eller nytårsaften.

Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna som tilbehør til kød og hovedretter

Pommes Anna opskrift

Den lækreste kartoffel som tilbehør til et godt stykke kød!
5 fra 1 stemme
Ret: Tilbehør
Køkken: Fransk
Diet: Vegetarisk
Keyword: Gæstemad, Kartofler, Nytår
Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Udskriv Pin
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 1,5 kg kartofler, skrællet og skåret i skiver af 2 mm.
  • 100 g smør
  • 1 spsk frisk timian, finthakket
  • 1 spsk frisk rosmarin, finthakket
  • salt
  • peber

Sådan gør du

Klassisk Pommes Anna:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt den finthakkede timian samt rosmarin. Tag det af varmen.
  • Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse. Jeg skærer dem på 2 mm.
  • Smør fadet grundigt i smeltet smør. Alternativt kan man fore fadet med bagepapir, det gør det nemmere at få det ud når de skal skæres op.
  • Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden af fadet og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til fadet er fyldt med top og pakket godt.
  • Nu placeres fadet på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 70 – 90 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige. Jeg plejer at lægge et stykke bagepapir på toppen og så noget tungt de første 20 minutter, for at presse lagene godt sammen. Husk at fjerne det igen efter 20 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen når kartoflerne er færdige. Lad det køle af. Kom et stykke bagepapir over og læg noget tungt på. Jeg bruger en herregårdssten beklædt med sølvpapir. Stil det på køl et par timer helst til dagen efter.
  • Når det er kølet helt af og skal bruges vendes det ud af formen og skæres i passende stykker (6 store eller 12 mindre ) herefter bages de i en forvarmet ovn ved 225 grader i 10 til 15 minutter, eller til de er gyldne og lidt sprøde. Server dem rygende varme som lækkert tilbehør.

Nemme pommes Anna i ramekiner:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt det finthakkede timian. Tag det af varmen.
  • Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern på 2 mm, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse.
  • Så tager man en ramekin og smører den med noget af det smeltede smør. Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til ramekiner er fyldt og pakket godt. Gentag til alle ramekiner er fyldt.
  • Nu placeres ramekinerne på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 50 – 60 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige.
  • Nu tages ramekinerne ud af ovnen. Lad dem køle af ca. 5 minutter inden kartoflerne løftes ud af formen og serveres på et fad eller direkte på en tallerken.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Vil du prøve andre lækre kartoffelretter, så prøv kartoffelfondant, sprøde ovnkartofler eller hjemmelavede pommes frites.

Serveringsforslag

Tips og tricks til Pommes Anna

  • Brug et mandolinjern til at skære kartoflerne i tynde skiver. Sæt det på 2 millimeter. På den måde får du helt jævne og ens kartoffelskiver.
  • Prøv at komme et fed knust hvidløg i smørret, så får dine Pommes Anna en dejlig smag af hvidløg.
  • Hvis du ikke har tid til at lave den klassiske opskrift, så prøv den hurtige metode med Pommes Anna i ramekiner
Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna i ramakin som tilbehør til kød og hovedretter

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg