TILMELD NYHEDSBREVET

– og få E-bogen “10 nemme hverdagsretter”

Pommes Anna

Som vi vist har sagt før, så er vi ikke de store kartoffelspisere herhjemme. I hvert fald ikke i den traditionelle danske version med masser af brun sovs til. Hvis det derimod drejer sig om lækre Pommes Anna, ja så er historien en ganske anden.

Pommes Anna er en fransk kartoffelservering, som består af helt tynde lag af kartofler der er penslet med smør i mellem lagene, og krydret med salt og peber. Klassisk og godt! Vi kan nu godt lide at pifte dem op med lidt rosmarin og timian. Det bliver en skøn smag, og giver virkelig noget ekstra til kartoflerne.

De er super gode til når du skal have gæster, de skal nemlig helst laves dagen i forvejen, og så stå i køleskabet til dagen efter hvor de skæres ud og steges sprøde i ovnen. Så behøver du heller ikke stresse over kartoflerne mens gæsterne ankommer. Faktisk kan du lave dem 2 dage i forvejen hvis du har lyst.

Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna som tilbehør til kød og hovedretter

Pommes Anna opskrift

Her er vores opskrift på Pommes Anna. Opskriften herunder kan du lave i 2 versioner. Den klassiske version hvor den laves i et fad, nedkøles og herefter skæres ud, og den hurtige version hvor de laves i ramakiner. Den nemme version er en super god “hverdags-Pommes Anna”, hvor den klassiske egner sig godt til en finere middag som for eksempel fest eller nytårsaften.

Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna som tilbehør til kød og hovedretter
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Pommes Anna opskrift

Den ultimative kartoffel til et godt stykke kød!
Ret Tilbehør
Køkken Fransk
Keyword Gæstemad, Kartofler, Nytår
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Portioner 6 personer

Ingredienser

  • 1,5 kg kartofler skrællet og skåret i skiver af 2 mm.
  • 100 g smør
  • 1 spsk frisk timian finthakket
  • 1 spsk frisk rosmarin finthakket
  • salt
  • peber

Fremgangsmåde

Traditionel Pommes Anna:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt den finthakkede timian samt rosmarin. Tag det af varmen.
  • Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse. Jeg skærer dem på 2 mm.
  • Smør fadet grundigt i smeltet smør. Alternativt kan man fore fadet med bagepapir, det gør det nemmere at få det ud når de skal skæres op.
  • Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden af fadet og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til fadet er fyldt med top og pakket godt.
  • Nu placeres fadet på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 70 – 90 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige. Jeg plejer at lægge et stykke bagepapir på toppen og så noget tungt de første 20 minutter, for at presse lagene godt sammen. Husk at fjerne det igen efter 20 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen når kartoflerne er færdige. Lad det køle af. Kom et stykke bagepapir over og læg noget tungt på. Jeg bruger en herregårdssten beklædt med sølvpapir. Stil det på køl et par timer helst til dagen efter.
  • Når det er kølet helt af og skal bruges vendes det ud af formen og skæres i passende stykker (6 store eller 12 mindre ) herefter bages de i en forvarmet ovn ved 225 grader i 10 til 15 minutter, eller til de er gyldne og lidt sprøde. Server dem rygende varme som lækkert tilbehør.

Nemme pommes Anna i ramekiner:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt det finthakkede timian. Tag det af varmen.
  • Skræl kartoflerne og og skær dem i tynde skiver. Jeg har brugt et mandolinjern på 2 mm, det sparer tid og alle skiver er samme tykkelse.
  • Så tager man en ramekin og smører den med noget af det smeltede smør. Læg et lag kartoffelskiver fordelt ud i bunden og pensl igen med smør. Krydder det med salt og peber. Så skal der kartoffelskiver på igen og smeltet smør osv.. Jeg plejer at nøjes med at krydre hvert 4 lag, så det ikke bliver for salt. Processen gentages til ramekiner er fyldt og pakket godt. Gentag til alle ramekiner er fyldt.
  • Nu placeres ramekinerne på en bageplade midt i den forvarmede ovn og tilberedes ved 200 grader i 50 – 60 minutter til de er helt gyldne og sprøde på toppen. Stik evt. med en kniv og mærk om kartoflerne er helt færdige.
  • Nu tages ramekinerne ud af ovnen. Lad dem køle af ca. 5 minutter inden kartoflerne løftes ud af formen og serveres på et fad eller direkte på en tallerken.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Vil du prøve andre lækre kartoffelretter, så prøv kartoffelfondant, sprøde ovnkartofler eller hjemmelavede pommes frites.

Serveringsforslag

  • Kartoflerne kan serveres til alle typer af kødretter, både oksekød, and, vildt osv.
  • Prøv dem til en klassisk beef wellington med bønner med bacon og portvinssauce

Tips og tricks til Pommes Anna

  • Brug et mandolinjern til at skære kartoflerne i tynde skiver. Sæt det på 2 millimeter. På den måde får du helt jævne og ens kartoffelskiver.
  • Prøv at komme et fed knust hvidløg i smørret, så får dine Pommes Anna en dejlig smag af hvidløg.
  • Hvis du ikke har tid til at lave den klassiske opskrift, så prøv den hurtige metode med Pommes Anna i ramekiner
Pommes Anna - Nem opskrift på pommes anna i ramakin som tilbehør til kød og hovedretter

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Ingefærsmåkager - Opskrift på sprøde ingefær cookies med chewy midte - dejlig julesmåkage eller til en kop kaffe eller te

Ingefærsmåkager

Opskrift »
shares