Populært:

Culottesteg på grill

4.92

/5

2 timer 15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.92

/5

2 timer 15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Perfekt rosastegt culottesteg på grill. Smørmør og saftig, lige som den skal være! Culotte skal laves på grillen hvis du spørger mig, det tilfører en masse smag som du bare ikke får med når man laver den i ovnen. Serveret sammen med nogle sprøde kartoffelbåde og en god rødvinssauce, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og se hvordan du mestrer okseculotte på grill.

culottesteg på grill

Kernetemperatur og tilberedningstid

Culottesteg er et af de allerbedste stykker kød synes jeg. Der er masser af smag, og fedtkanten bliver helt sprød og lækker hvis man tilbereder den rigtigt.

Culottestegen sidder som en del af det man kalder halestykket på oksen og er som udgangspunkt et magert stykke kød der kræver ordentlig tilberedning for ikke at tørre ud og blive kedeligt.

Når man skal ud og købe stegen, så er det en rigtig god ide at gå efter god kvalitet, det koster selvfølgelig mere, men det er godt givet ud i sidste ende.

Gå efter produkter lavet af kødkvæg, som Black Angus, Limousine eller Wagyu hvis det skal være ekstra lækkert. Tjek fedtmarmoreringen, der må gerne være synligt fedt i kødet, det betyder smag, og er med til at give et mere mørt stykke kød. Selve fedtlaget på culotten må også gerne være jævnt og fast ved berøring, fedtlaget skal ridses før tilberedningen og bliver sprødt og giver en masse smag til kødet.

Culottesteg er hyggemad hjemme hos os, og noget vi laver når vi får gæster der skal forkæles, når vi er samlet i familien, eller bare skal have noget ekstra lækkert at spise i en weekend. Når vi skal vælge tilbehør til culotte, så er det som regel en form for kartofler, her kan det være noget helt enkelt som pommes frites, en bagekartoffel eller lidt mere avanceret som Pommes Anna eller kartoffeltårne.

Og sovs skal der selvfølgelig også til! En lækker Sauce Bearnaise, en kraftig portvinssauce, rødvinssauce eller en hjemmelavet Whiskysauce der samler op på det hele. Det grønne og sunde, kunne være en frisk salat, grønne bønner, kogte ærter vendt med lidt smør og hakket persille.

Når man ofrer penge på en god steg, så må man gerne bruge lidt tid på tilbehøret så det afspejler at man har styr på sagerne.

Kernetemperaturen på culottesteg plejer at sige skal ligge på 56 grader, så er den perfekt efter min smag, men hvis du rammer et sted imellem 56-58, så er det rigtig fint! Den nemme måde at følge med på er hvis man har et stegetermometer der kan sidde i kødet imens det er på grillen.

Der er flere modeller man kan bruge, lige fra de helt billige til nogle rigtig dyre modeller, det betyder ikke så meget hvad du bruger, bare det viser den rigtige temperatur. Når stegen er færdig, så er det vigtigt at den får lov til at ligge og trække, så saften ikke drøner ud når man skærer den i skiver. Jeg plejer at sige at den skal ligge i minimum 15 minutter, gerne mere!

Og når du så skærer den ud, så husk at skære på tværs af kødfibrene, så bliver den bare mere mør.

udskåret okseculotte lavet på grillen

Ingrediensnoter

Okseculotte – Culotte eller rump cap, som det hedder på engelsk er et fantastisk lækkert stykke kød med masser af smag. Fin en god stor en, og gerne med en god fedtmarmorering.

Olivenolie – Stegen smøres ind i et tyndt lag olivenolie inden den skal på grillen. Det gør også at krydderierne hænger bedre fast.

Hvidløg – Det er smag og behag, jeg synes at det giver en fin smag til kødet, men man kan også bare gå med salt og peber får at få den helt rene kødsmag.

Salt & Peber – Meget mere skal der ikke til, salt og peber som krydderi på culotten er for langt de fleste rigeligt.

Hvordan laver man culottesteg på grillen?

Der findes flere forskellige metoder til at tilberede en lækker okseculotte på grillen. Vi har både en træpillegrill og en gasgrill, og foretrækker at lave den på træpillegrill. Det giver en skøn røget smag til kødet. Du kan opnå et lignende resultat ved at bruge en smokerboks (reklamelink) med træflis på din almindelige grill.

Culotte på kulgrill eller gasgrill

Den perfekte culottesteg skal være medium tilberedt efter min mening, så er den stadig saftig og mør, så kan man jo enten gå med lavere eller højere kernetemperatur alt efter om den skal være mere rød eller modsat. Jeg plejer at sige at 56 grader er “sweetspot” der sker ikke noget ved at man går op på 57, eller 58 grader, men meget lavere, så bliver den “meget” rød.

Her kommer der en kort gennemgang af hvordan jeg synes at man laver den bedst på grillen, det kan både være en kulgrill eller en gasgrill.

Fjern sener samt fedt fra bunden, fedtet på toppen ridses. Lad den ligge tildækket ved stuetemperatur ca. 1 time før den skal på grillen. Forvarm grillen til 180 grader. Grillen skal være sat op til indirekte varme.

Culottestegen gnides ind i en smule olivenolie. Gnides stegen i knust hvidløg samt salt og peber. Stegen kommes placeres på den forvarmede grill over indirekte varme og tilberedes til kernetemperaturen er omkring 56 grader. Lad den derefter hvile utildækket i 15 – 20 minutter inden den skæres ud og serveres.

Som I kan se, så er det faktisk ikke så meget der skal til at lave en lækker culottesteg på grillen, og hvis man ikke er vild med hvidløg, så springer man det bare over. Culottesteg er faktisk også sådan et stykke kød, hvor det kan betale sig ikke at overkrydre. Kødet smager i sig selv fantastisk, og det er synd hvis det hele bare smager af noget andet.

Culotte på træpillegrill

Og så er der træpillegrillen ikke at forglemme. Min foretrukne grill hele året rundt, og den grill der giver langt de bedste resultater. Det skal ikke vær nogen hemmeligehed at jeg er meget glad for at lave mad på træpillegrillen, den der jævne tilgang af røg man får ved forbrænding af træpillerne giver en en fantastisk smag til kødet og også til grøntsager for den sags skyld.

Træpillegrillen forvarmes til 180 grader med dine favorittræpiller. Der er mange forskellige mærker af træpillegriller på det Danske marked, jeg har valgt en Weber Smokefire EX6, den giver en en rigtig fin ren røg, og den kan også blive rigtig varm når der er noget der skal brunes af. Det kan du læse meget mere om i min anmeldelse af grillen der kan findes her.

Den allerede afpudsede culotte krydres med salt peber og hvidløg efter smag og placeres over indirekte varme på grillen. Luk låget og tilbered nu stegen til kernetemperaturen er 56-58 grader.

Man kan skrue op forvarmen til sidst for at brune overfladen lidt, ellers kan det gøres over direkte varme med forsigtighed, så den ikke brænder. Når culotten har nået den ønskede kernetemperatur og fået en god farve tages den af grillen og skal nu trække utildækket i 15 – 20 minutter inden den skæres i skiver på tværs af kødfibrene og serveres.

Find den fulde opskrift med tid og kernetemperatur længere nede på siden her.

skiver af perfekt grillet culottesteg

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man resterne?

Resterne af culotte kan opbevares på køl 2 dage eller det kan fryses ned. Brug også gerne resterne i andre retter for eksempel en Beef ramen eller en Bøf bearnaise pizza.

Kan rester af culottesteg fryses?

Ja, du kan sagtens fryse resterne ned, så er der til nem biksemad, eller hjemmelavet kebab en anden dag.

Kan jeg bruge andet end hvidløg?

Ja, du kan i princippet bruge alle krydderier, frisk timian og frisk rosmarin er også lækkert.

Hvad skal kernetemperaturen på en okseculotte være?

Hvis man som os foretrækker en lækker mediumstegt culotte, så skal man gå efter en kernetemperatur på 56 grader.

Hvad er stegetiden på en culottesteg?

Hvis man griller en culotte ved 180 grader, så skal man regne med at den skal ligge på grillen i ca. 45 minutter. Stegetiden kan dog variere, så brug et stegetermometer for at være på den sikre side.

Hvordan skal en culottesteg skæres?

Du skal skære kødet på tværs af kødfibrene for at få de møreste skiver. Man starter fra den spidse ende af stegen, og når man når ind midt på og når kødfibrene vender retning, så starter du den anden vej fra. Så kig godt på kødet og prøv at testsmage en skive inden du skærer videre, for der er ikke to culotter der er helt ens. Billedet her viser en kalveculotte, men fremgangsmåden er den samme.
udskæring af kalveculotte

Kan jeg lave culotte på rotisseri?

Ja det kan du sagtens. Kernetemperatur og fremgangsmåden, du sætter bare stegen på rotisserier og sætter en drypbakke under stegen når den tilberedes.

Andre culotteopskrifter du måske vil synes om

culottesteg der ligger på skærebræt og trækker

Tips og tricks til opskriften

  • Husk at lade culotten ligge i stuetemperatur i god tid inden den skal på grillen.
  • Rids fedtsiden godt og fjern sener og hinder på bagsiden.
  • Brug et stegetermometer der kan sidde i stegen imens den er på grillen. Det gør det nemmere at holde øje med kernetemperaturen.
  • Lad stegen trække i minimum 15 minutter inden du skærer den ud.
  • Skær på tværs af kødfibrene, så er du sikker på at kødet er mørt.

Serveringsforslag

Elsker du at grille din okseculotte? Prøv også vores opskrift på Reverse seared okseculotte

rosastegt culottesteg på grill

Opskrift på grillet okseculotte

Her er vores opskrift på hvordan du laver en perfekt culottesteg på grill. Den sidder bare lige i skabet hver gang, og det giver en lækker steg med en sprød fedtkant, lige som vi godt kan lide den. Server den sammen en frisk salat, en lækker sauce og nogle skønne kartofler.

Vi håber du får lyst til at prøve at grille sådan en steg for din familie, de vil med garanti blive glade for den dejlige middag.

culottesteg på grill
4.92 fra 12 stemmer

Culottesteg på grill

Opskrift på culottesteg på grill
Grillet rosastegt okseculotte med masser af smag! Server den med kartofler, en god sauce og grøntsager efter eget valg. Så har du en dejlig middag til dine gæster, din familie eller til en ekstra speciel aften som nytårsaften.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 1 time 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Hviletid 20 minutter
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 352 kcal

Udstyr

Ingredienser

  • 1,5 kg culottesteg
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg, fint revet
  • 2 tsk salt, kokkesalt
  • Peber

Sådan gør du

  • Start med at tage kødet ud af køleskabet i god tid inden tilberedningen. Pak den ud og skyl den under koldt vand. Dup den derefter tør med køkkenrulle. Puds den ren for sener og fedt i bunden. Lad den nu ligge tildækket ved stuetemperatur i en times tid.
    1,5 kg culottesteg

Tilberedning på kulgrill eller gasgrill

  • Grillen forvarmes til 180 grader. Sat op til indirekte varme.
  • Når culotten er kommet op i temperatur ridses fedtet. Rids først på den ene led og derefter diagonalt på, så der kommer små fedttern. Pas på ikke at skære for dybt så du kommer ned i kødet.
    Gnid stegen godt ind i olie og hvidløg, Drys den med salt og peber over det hele.
    1 spsk olivenolie, 1 fed hvidløg, 2 tsk salt, Peber
  • Nu skal stegen på grillen og steges ved indirekte varme i ca. 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 56 grader. Så burde den være medium og det er sådan vi foretrækker den.
  • Tag kødet af grillen og lad det hvile utildækket på en skærebræt i 20 – 25 minutter inden den skæres ud.

Tilberedning på træpillegrill

  • Culottestegen tages ud af køleskabet et times tid før den skal på grillen. Trim den og puds den for fedt og sener på bagsiden.
  • Træpillegrillen forvarmes til 180 grader med træpiller efter smag.
  • Rids fedtsiden, pas på ikke at skære ned i selv kødet. Gnid culotten ind i en smule olivenolie samt knust hvidløg, drys den derefter med salt og peber efter smag.
  • Placer nu den forberedte steg på grillen over indirekte varme, altså væk fra varmekilden. Kom et stegetermometer i, så du kan holde øje med kernetemperaturen.
  • Nu skal stegen tilberedes i ca. 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 56-58 grader. Culotten kan efter behov brunes af over den direkte varme til sidst hvis det er nødvendigt.
  • Når den ønskede kernetemperatur er nået og culotten er brunet af, tages den af grillen og skal nu trække utildækket i minimum 15 minutter, inden den skæres ud og serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 352kcalKulhydrater: 1gProtein: 56gFedt: 13gMættet fedt: 4gKolesterol: 155mgNatrium: 269mgKalium: 853mgSukker: 1gCalcium: 48mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 12. april 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.