Fondant kartofler, pommes fondant eller kartoffelfondant – kært barn har mange navne, men de smager altså også bare godt. Det er kartofler der er brunet af på panden, og så bliver de tilberedt færdig i ovnen med hønsefond. Det giver en fantastisk god smag til kartoflerne. Læs med her og få vores opskrift.
Festlige kartofler til god mad
Vi er blevet ret vilde med at lave kartoffelfondant, eller pommes fondant som det så fint og fransk også hedder. Det er nemlig virkelig nemt at lave, og så smager det helt fantastisk.
Samtidig ser det også rigtig pænt og elegant ud på tallerkenen.
Fondant kartofler er perfekte til en lidt finere middag eller til nytårsaften, hvor man gerne vil gøre lidt ekstra ud af maden.
Vi har flere gange lavet dem med en blanding af søde kartofler og almindelig kartofler. Det ser også rigtig fint ud med farveforskellen og så smager begge versioner bare helt fantastisk på hver deres måde. Men det kan man gøre som man selv synes.
Vi spiser faktisk ikke så mange kartofler herhjemme – nok færre end en gennemsnitlig dansk familie, men vi er bare ikke rigtig fan af kogte kartofler.
Det skal da lige være til at suge sovsen op til en god flæskesteg eller andesteg, men ellers ikke.
Men de her kartofler er helt fantastiske.
De smager nemlig af noget, og har lidt bid og stegeskorpe, samtidig med en smørblød midte. Mums! De passer perfekt som tilbehør til et godt stykke kød, fisk eller fjerkræ.
Vi kan godt lide at spise dem til Culotte, Oksefilet på grill, Oksemørbrad sous vide eller et andet stykke godt oksekød. Men fondant kartofler kan selvfølgelig også serveres til andet end oksekød.
Mere gæstemad
Ingrediensnoter
Kartofler – Vælg en god fast kartoffel, der også gerne må have en fin størrelse. Du kan godt bruge bagekartofler til kartoffelfondant.
Hønsefond – Du kan bruge hjemmelavet eller færdigkøbt, det er op til dig.
Timian og rosmarin – Timian og rosmarin giver god smag til kartoflerne.
Hvidløg – Hvidløg bidrager med godt smag til kartoflerne.
Hvordan laver man kartoffelfondant?
Kartoffelfondant eller pommes fondant lyder rigtig fint, men er altså ikke så svært at lave.
Først skal kartoflerne skrælles og skæres til. Vi skærer dem i cylinderform, men du kan også gøre dem firkantede hvis du bedre kan lide det udtryk.
Kartoflerne lægges i vand i 5 minutter og tørres så inden de skal brunes af på panden. Når de vendes tilsættes smør, hvidløg og krydderurter for at give smage, og når de er brunes godt af, tilsættes hønsefond, og så skal de i ovnen og tilberedes færdig.
Man kan tilsætte lidt mere fond undervejs så panden ikke tørrer ud. De skal have indtil de er møre, og så er de klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan godt lave kartoflerne på forhånd. Hvis du gør det, skal de varmes i ovnen inden servering.
Du kan bruge de fleste slags kartofler, men det er en fordel de har en god størrelse. Du kan også bruge bagekartofler og sågar søde kartofler.
Andre kartoffelopskrifter du måske vil synes om
- Sprøde kartofler i ovn
- Smørstegte kartofler med persille
- Ovnstegte kartofler med parmesan
- Pommes Anna
- Sprøde hjemmelavede pommes frites
Opskrift på fondant kartofler
Selvom fondant kartofler lyder vældig fint, og ser vældig fint ud, så er det altså ikke ret svært at lave dem. Vi giver dig her vores bud på en opskrift på kartoffelfondant, der vil imponere dine middagsgæster eller din familie når du serverer dem næste gang.
Fondanterne er gode når de lige kommer ud af ovnen, og de er også gode dagen efter, hvor de hurtigt kan opvarmes på panden igen eller i ovnen. Det er derfor ingen skam at lave lidt ekstra kartofler nu hvor du er i gang.
Kartoffelfondant
Ingredienser
- 1 kg kartofler, store, evt. bagekartofler
- 3 spsk olivenolie
- 150 g smør
- 2 dl hønsefond, evt, mere
- 4 fed hvidløg
- 1 kvist rosmarin
- 1 kvist timian
- Salt
- Peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til ca. 220 grader
- Skær kartoflerne i cylinderform ca. 5 cm i diameter og 4 cm høje. Det er selvfølgelig med at få så mange fondanter som man kan, der er ingen grund til at spilde en masse. Alternativt kan du skære fondant kartofler firkantede, men det giver mere spild.
- Kom fondanterne i koldt vand i ca. 5 minutter for at fjerne overskydende stivelse. Tag dem op og tør dem grundigt i køkkenrulle eller et viskestykke.
- Varm en pande med olien, og steg fondanterne ved middelvarme i 6 -7 minutter på den pæneste af de flade sider til de har fået en lækker gylden og sprød overflade. Krydder dem med salt og peber undervejs.
- Hæld olien fra panden og tilsæt smørret, grofthakkede hvidløg, timian samt rosmarin. Vend fondanterne og steg dem videre ved middel varme i 2-3 minutter. Tag en ske og kom smør og krydderurter over fondanterne, gentag et par gange.
- Hæld hønsefonden på panden og kom dem i ovnen i ca. 25 – 30 minutter eller til fondanterne er møre. Tilsæt evt. mere fond undervejs. så de ikke tørrer ud. Hvis man ikke har en pande der kan tåle at komme i ovnen, så kan man komme det hele i et ildfast fad inden det skal i ovnen.
- Når fondanterne er møre er de færdige. Server dem rygende varme og hæld evt. noget af det tilbageblivende smør og fond over.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 27. maj 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her