Madformadelskere / Aftensmad / Tilbehør til aftensmad / Kartoffelfondant / pommes fondant

Kartoffelfondant / pommes fondant

4.34

/5

1 time

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Fondant kartofler, pommes fondant eller kartoffelfondant – kært barn har mange navne, men de smager altså også bare godt. Det er kartofler der er brunet af på panden, og så bliver de tilberedt færdig i ovnen med hønsefond. Det giver en fantastisk god smag til kartoflerne. Læs med her og få vores opskrift.

opskrift på kartoffelfondant | dejligt tilbehør til kød | kartoffel fondant

Festlige kartofler til god mad

Vi er blevet ret vilde med at lave kartoffelfondant, eller pommes fondant som det så fint og fransk også hedder. Det er nemlig virkelig nemt at lave, og så smager det helt fantastisk.

Samtidig ser det også rigtig pænt og elegant ud på tallerkenen.

Fondant kartofler er perfekte til en lidt finere middag eller til nytårsaften, hvor man gerne vil gøre lidt ekstra ud af maden.

Vi har flere gange lavet dem med en blanding af søde kartofler og almindelig kartofler. Det ser også rigtig fint ud med farveforskellen og så smager begge versioner bare helt fantastisk på hver deres måde. Men det kan man gøre som man selv synes.

Vi spiser faktisk ikke så mange kartofler herhjemme – nok færre end en gennemsnitlig dansk familie, men vi er bare ikke rigtig fan af kogte kartofler.

Det skal da lige være til at suge sovsen op til en god flæskesteg eller andesteg, men ellers ikke.

Men de her kartofler er helt fantastiske.

De smager nemlig af noget, og har lidt bid og stegeskorpe, samtidig med en smørblød midte. Mums! De passer perfekt som tilbehør til et godt stykke kød, fisk eller fjerkræ.

Vi kan godt lide at spise dem til Culotte, Oksefilet på grill, Oksemørbrad sous vide eller et andet stykke godt oksekød. Men fondant kartofler kan selvfølgelig også serveres til andet end oksekød.

kartoffelfondant / fondant kartofler / pommes fondant på pande

Mere gæstemad


Ingrediensnoter

Kartofler – Vælg en god fast kartoffel, der også gerne må have en fin størrelse. Du kan godt bruge bagekartofler til kartoffelfondant.

Hønsefond – Du kan bruge hjemmelavet eller færdigkøbt, det er op til dig.

Timian og rosmarin – Timian og rosmarin giver god smag til kartoflerne.

Hvidløg – Hvidløg bidrager med godt smag til kartoflerne.

Hvordan laver man kartoffelfondant?

Kartoffelfondant eller pommes fondant lyder rigtig fint, men er altså ikke så svært at lave.

Først skal kartoflerne skrælles og skæres til. Vi skærer dem i cylinderform, men du kan også gøre dem firkantede hvis du bedre kan lide det udtryk.

Kartoflerne lægges i vand i 5 minutter og tørres så inden de skal brunes af på panden. Når de vendes tilsættes smør, hvidløg og krydderurter for at give smage, og når de er brunes godt af, tilsættes hønsefond, og så skal de i ovnen og tilberedes færdig.

Man kan tilsætte lidt mere fond undervejs så panden ikke tørrer ud. De skal have indtil de er møre, og så er de klar til servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

fondant kartofler på pande

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg lave kartoflerne på forhånd?

Du kan godt lave kartoflerne på forhånd. Hvis du gør det, skal de varmes i ovnen inden servering.

Hvilke kartofler skal jeg bruge?

Du kan bruge de fleste slags kartofler, men det er en fordel de har en god størrelse. Du kan også bruge bagekartofler og sågar søde kartofler.

Andre kartoffelopskrifter du måske vil synes om

kartoffelfondant på pande

Opskrift på fondant kartofler

Selvom fondant kartofler lyder vældig fint, og ser vældig fint ud, så er det altså ikke ret svært at lave dem. Vi giver dig her vores bud på en opskrift på kartoffelfondant, der vil imponere dine middagsgæster eller din familie når du serverer dem næste gang.

Fondanterne er gode når de lige kommer ud af ovnen, og de er også gode dagen efter, hvor de hurtigt kan opvarmes på panden igen eller i ovnen. Det er derfor ingen skam at lave lidt ekstra kartofler nu hvor du er i gang.

opskrift på kartoffelfondant | dejligt tilbehør til kød | kartoffel fondant
4.34 fra 3 stemmer

Kartoffelfondant

Opskrift på kartoffelfondant / Fondantkartofler / Pommes fondant
Pommes Fondant er lækre kartofler, der først er stegt på panden, og færdigtilberedt til i hønsefond i ovnen. De kan skæres ud i firkanter eller runde former som her i opskriften. Server dem til nytår eller en anden festlig lejlighed til et godt stykke oksekød.
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time
Ret Tilbehør
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 577 kcal

Ingredienser

  • 1 kg kartofler, store, evt. bagekartofler
  • 3 spsk olivenolie
  • 150 g smør
  • 2 dl hønsefond, evt, mere
  • 4 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timian
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til ca. 220 grader
  • Skær kartoflerne i cylinderform ca. 5 cm i diameter og 4 cm høje. Det er selvfølgelig med at få så mange fondanter som man kan, der er ingen grund til at spilde en masse.
    Alternativt kan du skære fondant kartofler firkantede, men det giver mere spild.
  • Kom fondanterne i koldt vand i ca. 5 minutter for at fjerne overskydende stivelse. Tag dem op og tør dem grundigt i køkkenrulle eller et viskestykke.
    kartofler til fondant kartofler i vand
  • Varm en pande med olien, og steg fondanterne ved middelvarme i 6 -7 minutter på den pæneste af de flade sider til de har fået en lækker gylden og sprød overflade. Krydder dem med salt og peber undervejs.
    kartoffelfondant brunes af på panden
  • Hæld olien fra panden og tilsæt smørret, grofthakkede hvidløg, timian samt rosmarin. Vend fondanterne og steg dem videre ved middel varme i 2-3 minutter. Tag en ske og kom smør og krydderurter over fondanterne, gentag et par gange.
    kartoffelfondant med smør og krydderurter
  • Hæld hønsefonden på panden og kom dem i ovnen i ca. 25 – 30 minutter eller til fondanterne er møre. Tilsæt evt. mere fond undervejs. så de ikke tørrer ud. Hvis man ikke har en pande der kan tåle at komme i ovnen, så kan man komme det hele i et ildfast fad inden det skal i ovnen.
  • Når fondanterne er møre er de færdige. Server dem rygende varme og hæld evt. noget af det tilbageblivende smør og fond over.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 577kcalKulhydrater: 46gProtein: 7gFedt: 42gMættet fedt: 21gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 16gTransfedt: 1gKolesterol: 82mgNatrium: 355mgKalium: 1126mgFibre: 6gSukker: 3gA-vitamin: 945IUC-vitamin: 50mgCalcium: 46mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 27. maj 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.