En oksefilet er et lækkert stykke kød, som af og til er på bordet herhjemme når vi skal fejre noget eller hygge lidt ekstra. Vi elsker at lave et helt stykke oksefilet på grill. Perfekt tilberedt kød og masser af god smag! Læs med her og få vores opskrift på grillet oksefilet.
Luksus grillmad
Jeg er i min favoritsæson, sommer sol og masser af dejlige dage hvor vi griller. Og når der skal oksefilet på bordet, så er det på grillen jeg laver den. Det kunne også sagtens være i ovn, men som jeg før har sagt det, så kan grillen altså noget med at tilføre en helt speciel smag.
Oksefilet er et virkelig lækkert og alsidigt stykke kød. Man kan lave det heltstegt på grillen, i sous vide, i ovnen, eller skåret ud til lækre bøffer. Men nå, i det her tilfælde er det altså et helt stykke, eller rettere sagt et halvt. Jeg fandt et pænt stykke på 2 kg, delte det i to stege, den ene røg på grillen og den anden blev til bøffer.
En veltilberedt oksefilet er et virkeligt lækkert stykke kød, og på en dag hvor det skal være lidt ekstra godt, så er det altså bare et stykke kød der imponerer de fleste. Men det er ikke kødet alene der gør det, et godt tilbehør en mindst lige så vigtigt.
Hvad serverer man til oksefilet? Jo, en grøn salat, en god sauce og en bagt kartoffel. Eller måske flødekartofler, egentlig er det bare fantasien der sætter grænserne, det kan ikke gå helt galt.
Skal det være rigtig fint, så kunne man servere fondant kartofler til, sammen med en god portvinssauce.
Mere grillinspiration
Ingrediensnoter
Oksefilet – Gå efter god kvalitet. Hellere betale lidt mere, og så få et stykke kød der rent faktisk også smager af noget. Man kan tit finde de store stykker til en god pris, og så kan man dele den i stykker der passer til ens familie, og smide resten i fryseren.
Hvordan laver man oksefilet på grill?
Her kommer en kort gennemgang af fremgangsmåden til hvordan du laver den bedste oksefilet på grill. Du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.
Vi griller som regel med reverse seared metoden. Først kommes den forberedte oksefilet på den forvarmede grill ved lav varme til den ønskede kernetemperatur er nået. Efterfølgende varmes grillen op til høj varme, hvorefter oksefilten slutteligt brunes af over høj direkte varme. Efter tilberedningen skal oksefileten trække utildækket før den skæres ud og serveres. På denne måde sikrer man altid et perfekt tilberedt stykke kød.
Ofte stillede spørgsmål
Som steg plejer man at sige 150-200 gram. Herhjemme beregner vi nok nærmere 250-300 gram per person, men vi er også virkelig kødelskere, og vores gæster er som regel det samme. Børn vil dog oftest spise mindre.
Andre grillretter du måske vil synes om
- Wagyu flap meat på grill
- Flanksteak på grill
- Reverse seared okseculotte
- Oksecuvette på grill
- Oksefilet Sous Vide
Opskrift på grillet hel oksefilet
Her kommer vores opskrift på den bedste grillede oksefilet. Masser af smag, lækker saftig og mør som smør. Server den med dit favorit tilbehør og imponer venner og familie. Hvor meget du skal beregne pr person afhænger selvfølgelig af Jeres appetit og hvor glade I er for kød. Vi laver gerne cirka 1 kg til 4 personer, det passer til os.
Oksefilet på grill
Ingredienser
- 1 kg oksefilet
- Salt
- Peber
- smør
- Frisk rosmarin
- 1 fed hvidløg, hakket groft
Sådan gør du
Tilberedning med reverse sear-metoden:
- Oksefileten tages ud af køleskabet en times tid før den skal grilles, så den ikke er iskold, når den skal på. Den pudes på bagsiden for sene og fedt.Fedtet på overfladen ridses, og oksefileten krydres med salt og peber.– Jeg har valgt at snøre min oksefilet op, for at holde lidt på formen.
- Grillen forvarmes til 125 grader sat sat op til indirekte varme. Hvis du vil have røgsmag med anvendes en røgboks. Dette er ikke nødvendigt hvis du griller den på en træpillegrill.– Her i opskriften er oksefileten tilberedt efter reverse sear metoden på en Weber Smokefire EX6. Der er brugt Weber Grill Academy blend træpiller.
- Når grillen er kommet op i temperatur placeres oksefileten på overste hylde, eller over indirekte varme hvis du tilbereder den på en almindelig grill. Kom et stege termometer i kødet og tilbered den nu ved lav varme til den har en kernetemperatur på 56 – 57 grader.
- Når kernetemperaturen er nået, tages oksefileten af grillen og stilles til siden utildækket i mens grillen varmes op til høj varme.– Kom eventuelt en pande der tåler grill på under opvarmningen. Dette kan springes over.
- Når grillen og panden er varmet op kommes en god klat smør på panden og der tilsættes friske krydderurter efter smag til panden samt hakket hvidløg. Lad smørret bruse op og vend derefter oksefileten i det.
- Brun derefter oksefileten af over direkte varme til den har fået den ønskede farver. Pas på ikke at grille den for længe, da den allerede er tilberedt til kernetemperatur.
- Når oksefileten er brunet af, tages den af grillen og skal nu trække utildækket i ca. 15 minutter inden den skæres ud og serveres.
Tilberedning efter traditionel metode:
- Oksefilten forberedes på samme måde som nævnt herover.
- Forvarm grillen til 200 grader sat op til indirekte varme.
- Placer oksefileten over indirekte varme og tilbered den i 40 – 60 minutter, eller til kernetemperauren ligger på 56 -57 grader.
- Tag den af grillen og lad den trække i ca. 15 minutter inden den serveres.– Hvis man ikke synes at stegen har fået nok farve, kan den brunes hurtigt af over den direkte varme inden den trækker.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her