Populært:

Chilisauce – Sweet’n’sour

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Hjemmelavet chilisauce – sweet’n’sour style. Her får du opskriften på den bedste hjemmelavede hot sauce. Der er fuld drøn på styrke og smag. Den er nem at lave, så hvis du mangler at få brugt noget af årets chilihøst fra drivhuset, så læs med her.

hjemmelavet chilisauce sweet'n'spicy i glasflasker

Hot sauce og sved på panden

Jeg er chili-enstusiast, og det er sikkert at drivhuset hvert år er proppet med chiliplanter i alle afskygninger. Jeg synes at det er en vildt spændende plante at arbejde med, og så er jeg vild med alle de farver, smage og former selve frugten kan have.

Når det kommer til madlavning, så er det jo uden tvivl der hvor chili har sin helt store effekt. Både med smag og den varme det kan give til enhver ret. Jeg har i mange år lavet den her opskrift på chilisauce, eller hot sauce, som det også bliver kaldt. Den har afhængig af hvilken type chili du bruger et godt spark og smagen er en dejlig blanding af sød og syrlig.

Nu er det på tide at jeg får delt opskriften med alle jer andre, så I kan få glæde af den i jeres egne køkkener. Og det bedste er at I kan tilpasse den efter lige præcis jeres egen smag. Men grundsmagene som eddike, salt og sukker passer helt perfekt. Så er det jo bare sorten, eller mængden af chili der afgør “vindstyrken” som Chili Klaus så fint kalder det.

Når saucen er færdig og stadig varm, så er det direkte på flaske, og så er det jo lige hvor lang tid man kan vente til man åbner den første flaske.

Herhjemme er den fast på bordet når vi får en burger, den er også fremme til brunch, eller som et pift til en god chilimayo eller dressing.

flasker med hjemmelavet hot sauce.

Ingrediensnoter

Chili – Helt almindelige røde chilier med kerner og det hele. Når jeg har fra drivhuset, så er det gerne Scotch Bonnet, Carolina Reaper og lignende der ryger i.

Rød peber – Den skal lige brændes godt af under grillen eller over gasblus, for at få den der søde grillede smag frem.

Eddike – Jeg bruger en blanding af hvidvinseddike og æbleeddike, men du kan sagtens nøjes med samme mængde af den ene slags.

Rørsukker – Almindelig sukker kan også fint bruges.

Salt – Salt skal der til, og selvom det lyder af meget, så passer det godt til mængden af sukker.

Hvidløg – Masser af hvidløg. De giver virkelig en god smag og dybde til saucen.

Hvordan laver man chilisauce sweet’n’sour?

Her kommer der en kort beskrivelse med billeder af hvordan du laver den bedste hjemmelavede hot sauce helt fra bunden. Du kan bruge chili fra drivhuset eller fra dit lokale supermarked.

peberfrugt klargøres til chilisaucen.
  1. Peberfrugten skæres over og kernerne fjernes.
  2. Den smøres i en smule olie og får en tur under grillen i oven til skallen er sort.
  3. Herefter pakkes peberfrugterne i en pose for at trække så skallen løsner sig.
  4. Efter et par minutter kan du nemt trække skallen af.
sådan gør du chili og hvidløg klar og kommer det hele i gryden.
  1. I mens peberfrugten er i ovnen kan du gøre resten af ingredienserne klar. De friske chili skæres i grove skiver.
  2. Hvidløgene pilles og hakkes fint.
  3. Når peberfrugten er afskallet, hakkes den groft.
  4. Peberfrugt, chili, hvidløg og resten af ingredienserne kommes i en gryde og koges op.
sådan blender du din chilisauce og kommer den på flasker.
  1. Når chilisaucen har kogt cirka 30 minutter under låg, hældes det hele i en blander, og blendes til en glat konsistens.
  2. Eventuelt skum på toppen af saucen skummes af med en ske.
  3. Hæld den færdige chilisauce på skoldede flasker og luk flaskerne.
  4. Lad saucen køle ned inden den serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

hjemmelavet chilisauce der hældes op i lille skål.

Ofte stillede spørgsmål

Behøver man at komme hvidløg i?

Det er så væsentlig del af smagen at det ville være synd at springe det over. Men hvis det skal være, så brug et almindeligt løg i stedet for.

Hvor længe kan det holde sig?

Uåbnet kan det holde sig et års tid. Åbnet ca. 6 måneder på køl.


Andre chiliopskrifter du måske vil synes om

flasker med hjemmelavet hot sauce.

Tips og Tricks

  • Smag på chilier og sauce
    • Hvis du er i tvivl om styrken på dine chillier, så er der ingen anden vej end at smage på dem. Husk også at smage saucen til undervejs.
  • Blender
    • Jeg kan bedst lide at hælde det hele i en blender og trykke på knappen. Du kan godt slippe afsted med at blende den med en stavblender, hvis du ikke har andet, det tager blot lidt længere tid.
  • Skold flaskerne
    • Det er vigtigt for holdbarheden at flaskerne er skoldet godt. Du kan eventuelt skylle dem i en smule vodka efterfølgende for at være på den sikre side.

Serveringsforslag

  • Brug sweet’n’sour chilisauce i en burger.
  • Brug den til at lave chilimayo ved at blande den med mayonnaise.
  • Kom er par skefulde i din BBQ-Sauce til spareribs.

Har du chilier i drivhuset?

Prøv også vores opskrift på Syltede chili
ske med konsistensen på chilisaucen.

Se hvordan du laver opskriften


Opskrift på Hjemmelavet sur/sød chilisovs

Her får du opskriften på chilisauce sweet’n’sour. Den er stærkt vanedannende og kan bruges til rigtig mange retter som en ekstra stærkt pift.

Lav en stor portion når du har høstet friske chilier fra drivhuset, så har du altid en flaske på lager til de mørke vintermåneder.

hjemmelavet chilisauce sweet'n'spicy i glasflasker
5 fra 2 stemmer

Chilisauce

Opskrift på en virkelig lækker og hot chilisauce med fuld knald på smagen. En hot sauce som denne kan bruges i en burger, i mayo, i marinader til grill eller i salatdressinger. Den er også skøn på asiatiske nudel eller risretter.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret sauce
Køkken Amerikansk
Antal 5 små flasker
Kalorier 399 kcal

Ingredienser

  • 1 rød peberfrugt, grillet og afskallet
  • 1 tsk olie
  • 200 g chili, styrke efter smag
  • 10 fed hvidløg
  • 450 g rørsukker
  • 1,5 spsk salt, eller efter smag
  • 2,5 dl hvidvinseddike
  • 2,5 dl æbleeddike

Sådan gør du

  • Del peberfrugten i halve, og fjern kernerne. Smør overfladen med en smule olie og grill dem under grillen i oven, eller over et gasblus til skallen er helt sort. Kom dem derefter i en pose og lad dem ligge nogle minutter.
    1 rød peberfrugt, 1 tsk olie
  • Hak de hele chilier med kerner groft.
    200 g chili
  • Pil hvidløgsfedene og hak den fint.
    10 fed hvidløg
  • Når peberfrugterne har ligget i et par minutter og trukket, fjernes den brændte skal. Hak dem groft og kom dem i en gryde sammen med chili, hvidløg, sukker, salt og eddike.
    450 g rørsukker, 1,5 spsk salt, 2,5 dl hvidvinseddike, 2,5 dl æbleeddike
  • Kog det hele op, og lad det simre i ca. 20 minutter under låg. Kom derefter grydens indhold i en blender. Blend det hele til en glat sauce.
  • Kom den varme chilisauce på skoldede glas eller flasker og luk låget med det samme. Lad saucen køle ned inden den skal serveres.

Noter

Frysning og opbevaring – Saucen kan holde meget længe hvis den kommes på skoldede flasker, omkring et års tid i hvert fald. Du kan også komme den i fryseposer eller plastbøtter og fryse den ned.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1lille flaskeKalorier: 399kcalKulhydrater: 97gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.2gEnkeltumættet fedt: 0.1gNatrium: 129mgKalium: 261mgFibre: 1gSukker: 93gA-vitamin: 1127IUC-vitamin: 90mgCalcium: 26mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.