Det er nemt selv at lave en varmrøget laks, og så smager det 100 gange bedre end dem du kan købe færdige. Når man først har prøvet at røge sin egen, så er det nærmest umuligt at gå tilbage og, købe de færdigrøgede laks igen. Her får du opskriften på en varmrøget laks der bare smaget helt fantastisk.

Retter med varmrøget laks
Varmrøget laks spiser vi hele året rundt, og det er super lækkert på et stykke friskbagt brød med creme fraiche og syltede rødløg. Hvis vi har en lille rest varmrøget laks tilbage bliver den lavet til en portion lækker lakserilette. Så selvom det kan være en lidt dyr affære at købe et stykke laks af god kvalitet, så kan det altså blive til rigtig meget mad, og det er stadig langt billigere at røge selv i forhold til at købe varmrøget laks.
Hvordan laver man varmrøget laks?
Det ret faktisk ret nemt at lave sin helt egen varmrøget laks. Det vigtigste er selvfølgelig laksen. Gå efter fisk af god kvalitet, tjek hos fiskemanden og ellers kan jeg anbefale at man bestiller fra Nordfra, der lever fisk af høj kvalitet lige til døren.
- 1 side laks med skind. Jeg har regnet med en vægt på 1 – 1,5 kg her i opskriften.
- Salt/Sukker. Bruges til at “marinere” laksen inden den skal røges.
- Røgesmuld. Jeg plejer at røge med rødel, men bøg kan også sagtens bruges.
Man starter med at gå laksen efter for ben. Når man har fjernet hvad der måtte være og trimmet laksesiden til, skal den drysses med blandingen af salt og sukker. Så skal laksen i køleskaber og hygge. Når den har trukket på køl, skylles den grundigt i kold vand, for at fjerne overskydende salt og sukker.
Laksen tørres grundigt af med køkkenrulle, og skal nu tørre utildækket på køl i et par timer. Nu er laksen klar til røgeovn (reklamelink) eller grill. Her plejer jeg at røge den ved en temperatur på 75 -80 grader i Ca. 4 timer. Efter røgningen er laksen klar til servering med det samme.
Varmrøget laks opskrift
Her er vores bud på en opskrift på en skøn laks. Processen er forholdsvis nem at gå til, og det er hele arbejdet værd, når man tager den færdigrøgede laks ud af røgeovnen eller grillen.

Varmrøget laks opskrift
Ingredienser
- 1,5 kg laks, Side med skind. Skal have været nedfrosset min. 24 timer inden brug for at slå evt. parasitter ihjel og derefter optøet
- 85 g salt
- 85 g rørsukker
- Røgesmuld, enten rødel eller bøg
Sådan gør du
- Start med at skylle laksen i koldt vand og dup den derefter helt tør enten med køkkenrulle eller et viskestykke
- Bland salt og sukker i en skål. Placer laksen i et fad og fordel sukker og salt ud over laksen. Man kan også vakuumpakke laksen eller pakke den ind i folie
- Lad nu laksen trække i køleskabet i 6-7 timer. Skyl derefter laksen grundigt i koldt vand, så alt overskydende salt fjernes. Tør laksen igen og lad den stå udækket i køleskabet i et par timer for at tørre helt
- Nu skal laksen røges, det kan enten gøres på kuglegrill eller i røgeovn. Den skal røges ved Ca. 75 – 80 grader. Jeg plejer at røge den Ca. 4 timer, . Jeg røger i en Borniak røgeovn hvor det er lidt nemmere at styre varme og røg. Hvis man røger på en kuglegrill kommes der røgesmuld i en lille foliebakke. Den sættes oven på de glødende kul så der kommer røg. Man skal lige prøve sig frem med hvor mange kul der skal til at holde en konstant temperatur. Jeg vil tro at det passer med 4- 6 briketter (Heat beads) men det kan variere efter hvilken grill man har. Laksen placeres på grillristen, det kan være en fordel at bruge et nonstick net, så laksen ikke sidder fast på risten. Man supplerer løbende med røgesmuld og kul i den tid laksen røges.
- Server laksen direkte fra røgeovnen/ kuglegrillen, eller brug den til at lave en lækker lakserilette.
Hvad skal du huske til næste gang?
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Varmrøget laks tilbehør
Når vi lige har røget en laks spiser vi det gerne som hovedret. Måske er det lidt frås, men det smager altså bare helt fantastisk på et stykke brød med creme fraiche, syltede rødløg og dild på toppen. Det smager også skønt oven på en kartoffelmad eller med lidt salat og brød som en forret.

Varmrøget laks på grill
Hvis du har en røgeovn, så er det nemt at lave din egen varmrøgede laks – har du ikke det, så kan du også bruge grillen. Du kan røge på både kuglegrill eller røge varmrøget laks på gasgrill.
Hvis du røger på grill, skal du komme røgesmuld i en foliebakke (eller folde lidt staniol) og sætte det oven på flammerne eller på de varme kul. Det er lidt sværere at styre temperaturen på en grill, men det kan sagtens lade sig gøre med lidt øvelse. Og resultatet bliver lige så godt.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 15. april 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Det må vi prøve hvis vi en dag får have og grill ??
Ja det bliver i da nød til 😀
Ej, det lyder lækkert. ?Vi har nogle gange overvejet at kaste os ud i det, men af en eller anden grund får vi det ikke rigtig gjort. Måske i år er året ?
Det synes jeg I skal. Det er jo faktisk slet ikke så svært 😀
Der er opskrifter hvor det kun tager 30 min at ryge sin laks ? Jeg er klart mere til 4 timer – hvornår putter du evt hvidløg og peber på den ? Lige inden den skal røges – eller ?
Mvh Karsten
Hej Karsten.
Jeg er bestemt også til en med mere røgsmag 🙂 Men det er jo en smagssag, og jeg vil tro at det er derfor der en nogen der vælger at røge den så lidt i forhold til min opskrift.
det er som regel den sidste sidste time af tilberedningen/røgningen jeg tilføjer smag. Det bliver rigtig godt når man blander citronsaft, honning, hvidløg og groft peber. Nogen drysser jeg også frisk dild på.
Grunden til at jeg venter til sidst, er at jeg ikke vil overdøve smagen af selve laksen.
Med venlig hilsen
Rasmus
Hej,
Vil man kunne lade laksen stå natten over i køleskabet med sukker og salt eller bliver det for lang tid?
Hej Kristian.
Jeg tror umiddelbart at den vil meget salt hvis den står så lang tid. Men det du kan gøre er at lade den trække i de 6-7 timer med salt og sukker, derefter skylle og tørre den af og så lade den stå og tørre i overfladen på køl til dagen efter.
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere