Varmrøget laks

Det er nemt selv at lave en varmrøget laks, og så smager det 100 gange bedre end dem du kan købe dig til færdige. Når man først har prøvet at røge sin egen, så er det nærmest umuligt at gå tilbage og købe de færdigrøgede laks igen.

Varmrøget laks spiser vi hele året rundt, og det er super lækkert på et stykke friskbagt brød med creme fraiche og syltede rødløg. Hvis vi har en lille rest varmrøget laks tilbage bliver den lavet til en portion lækker lakserilette. Så selvom det kan være en lidt dyr affære at købe et stykke laks af god kvalitet, så kan det altså blive til rigtig meget mad, og det er stadig langt billigere at røge selv i forhold til at købe varmrøget laks. Kan man ikke spise det hele på en gang, ja så kan det også fryses ned til senere brug.

varmrøget laks opskrift | hjemmerøget laks i røgeovn eller på grill

Varmrøget laks opskrift

Her er vores bud på en opskrift på en skøn laks. Processen er forholdsvis nem at gå til, og det er hele arbejdet værd, når man tager den færdigrøgede laks ud af røgeovnen eller grillen.

Varmrøget laks

Ingredienser

  • 1 1/2 kg lakseside, gerne god kvalitet skal have været nedfrosset min. 24 timer inden brug for at slå evt. parasitter ihjel og derefter optøet
  • 85 g salt
  • 85 g rørsukker
  • røgesmuld enten rødel eller bøg

Fremgangsmåde

  • Start med at skylle laksen i koldt vand og dup den derefter helt tør enten med køkkenrulle eller et viskestykke
  • Bland salt og sukker i en skål. Placer laksen i et fad og fordel sukker og salt ud over laksen. Man kan også vakuumpakke laksen eller pakke den ind i folie
  • Lad nu laksen trække i køleskabet i 6-7 timer. Skyl derefter laksen grundigt i koldt vand, så alt overskydende salt fjernes. Tør laksen igen og lad den stå udækket i køleskabet i et par timer for at tørre helt
  • Nu skal laksen røges, det kan enten gøres på kuglegrill eller i røgeovn. Den skal røges ved  Ca. 75 – 80 grader. Jeg plejer at røge den  Ca. 4  timer, . Jeg røger i en Borniak røgeovn hvor det er lidt nemmere at styre varme og røg.
    Hvis man røger på en kuglegrill kommes der røgesmuld i en lille foliebakke. Den sættes oven på de glødende kul så der kommer røg. Man skal lige prøve sig frem med hvor mange kul der skal til at holde en konstant temperatur. Jeg vil tro at det passer med 4- 6 briketter (Heat beads) men det kan variere efter hvilken grill man har. Laksen placeres på grillristen, det kan være en fordel at bruge et nonstick net, så laksen ikke sidder fast på risten. Man supplerer løbende med røgesmuld og kul i den tid laksen røges. 
  • Server laksen direkte fra røgeovnen/ kuglegrillen, eller brug den til at lave en lækker lakserilette.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Varmrøget laks tilbehør

Når vi lige har røget en laks spiser vi det gerne som hovedret. Måske er det lidt frås, men det smager altså bare helt fantastisk på et stykke brød med creme fraiche, syltede rødløg og dild på toppen. Det smager også skønt oven på en kartoffelmad eller med lidt salat og brød som en forret.

varmrøget laks opskrift | hjemmerøget laks i røgeovn eller på grill

Grill eller røgeovn

Hvis du har en røgeovn, så er det nemt at lave din egen varmrøgede laks – har du ikke det, så kan du bruge grillen. Du kan røge på både kuglegrill eller røge varmrøget laks på gasgrill. Hvis du røger på grill, skal du komme røgesmuld i en foliebakke (eller folde lidt staniol) og sætte det oven på flammerne eller på de varme kul. Det er lidt sværere at styre temperaturen på en grill, men det kan sagtens lade sig gøre med lidt øvelse.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Reader Interactions

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - nem hverdagsmad for hele familien

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares