Varmrøget laks

4.84

/5

12 timer 20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.84

/5

12 timer 20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lige fra røgeovnen og ind på bordet. En hjemmelavet varmrøget laks er bare det bedste! På ristet brød, i salater eller som en lækker lakserilette så bliver det ikke meget bedre. Hvis du har mod på at prøve kræfter med hjemmerøgning, så læs med her.

I røgeovn, på gasgrill eller kulgrill

Vi elsker varmrøget laks, og det er faktisk slet ikke så svært at lave. Min far startede hele bølgen i vores familie med at røge, helt fra min barndom på Bornholm kan jeg huske det, og nu er det mig der fortsætter traditionen.

Min onkel røger også selv, så vi er da nogle stykker i familien der har taget den her superhyggelige hobby til os.

Jeg startede med at røge i min Weber kulgrill, så blev det på en Weber Smokey Mountain. Siden byggede jeg min egen røgeovn så jeg fik lidt bedre muligheder for at koldrøge, og for nogle år siden kastede jeg så endelig penge efter en mere professionel røgeovn fra Borniak.

Min Smokey Mountain står her stadig, selvom jeg mest bruger min Borniak i øjeblikket. Men det egentlig også bare for at fortælle historien om at man faktisk ikke behøver meget andet end en kugle-, eller gasgrill for at komme i gang. Det hele handler mest om at kunne lave røg og varme i et kammer, hvor fisken så står og hygger sig i nogle timer. Og så er der selvfølgelig også alt det forberedende med at salte fisken, men det kommer vi til.

Konstant varme og konstant røg, det må være noget af det vigtigste. I en kuglegrill handler det om at finde den rette mængde af briketter, og så i løbet af selve røgningen supplere med nye allerede glødende briketter undervejs for at holde temperaturen oppe på de der ca. 80 grader (Indirekte varme). Og så er der røgen, der skal også suppleres med røgesmuld, og så er det ellers bare om at vente.

Jeg kan godt lide en kraftig røgsmag, så min fisk for lov til at ligge i ovnen i ca. 4 timer, men mindre kan også gøre det, hvis man ikke er til den kraftige smag af røg.

Lad mig sige, at der er en ulempe ved det hele, fisk er dyrt! Det er egentlig det eneste jeg lige kan komme i tanke om der er lidt træls. Men røgning er også en hobby, og en hobby koster, og på den positive side så får du her efterfølgende serveret noget ekstremt lækkert og velsmagende hvis du vælger røgning.

Varmrøget laks kan bruges i så meget forskelligt, lige fra salat til lakserilette, og det kommer bare til at smage bedre med den hjemmelavede varmrøgede laks, end du kan pille ned fra hylden i det lokale supermarked. Hvis du skal have en god varmrøget laks, så skal du lave den selv, eller besøge fiskemanden når han kommer forbi.

varmrøget laks på skærebræt med flager af laks pillet fra.

Mere gæstemad


Ingrediensnoter

En side laks med skind – Jeg har regnet med en vægt på 1 – 1,5 kg her i opskriften. Gå efter fisk af god kvalitet, tjek hos fiskemanden og ellers kan jeg anbefale at man bestiller fra Nordfra, der lever fisk af høj kvalitet lige til døren.

Salt og Sukker – Bruges til at “marinere” laksen inden den skal røges.

Røgesmuld. Jeg plejer at røge med rødel, men bøg kan også sagtens bruges.

Tid – Det er jo ikke ligefrem en ingrediens, men ting tager tid og man skal altså sørge for at holde dagen fri til projektet! Det er et hyggeprojekt, og det er derfor helt acceptabelt at man holder væskebalancen oppe med et par øl undervejs.

Ekstra smag til laksen

  • Groft peber – Passer rigtig godt til varmrøget laks. Drysses på inden den skal røges.
  • Hakket hvidløg – Hak 5 fed hvidløg fint og fordel det ud over laksen inden den røges.
  • Dild – Drys laksen med tørret eller frisk hakket dild inden den kommer i røgeovnen.
  • Honning og citron – Lav en blanding af 1 spsk. honning og 3 spsk citronsaft. Pensel laksen med blandingen løbende under den sidste time af røgningen.

Hvordan laver man varmrøget laks?

Det ret faktisk ret nemt at lave sin helt egen varmrøgede laks. Det vigtigste er selvfølgelig laksen.

Man starter med at gå laksen efter for ben. Når man har fjernet eventuelle små ben og trimmet laksesiden til, skal den drysses med en blanding af salt og sukker. 

Derefter skal laksen i køleskabet og trække i nogle timer. Når den har trukket på køl, skylles den grundigt i kold vand, for at fjerne overskydende salt og sukker. Og her mener jeg virkelig grundigt, jeg har en gang selv ikke være omhyggelig nok, og det blev altså noget af en salt mundfuld.

Nu skal laksen tørres grundigt af med køkkenrulle, og derefter skal den tørre utildækket på køl i et par timer. Der sker ikke noget ved at den får længere tid til at tørre. Det er simpelthen for at overfladen kan “sætte” sig, så den tager bedre imod røgen.

Nu er laksen klar til røgeovn eller grillen. Her plejer jeg at røge den ved en temperatur på 75 -80 grader i ca. 4 timer. Efter røgningen er laksen klar til servering med det samme, enten varm eller man kan lade den køle ned inden servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

skærebræt med nyrøget varmrøget laks.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor bruger du rødel?

Rødel er mild i smagen og giver en flot kraftig farve til det færdige produkt.

Behøver man røge en hel side laks?

Nej, du kan sagtens bruge mindre stykker laks. Bare tilpas tiden, så de ikke får for meget.

Hvor mange briketter brugen man i en kulgrill?

Jeg vil sige et sted mellem 4-6 fuldt tændte briketter for at holde en konstant temperatur. Du kan altid tilføje, eller tage fra for at justere temperaturen.


Andre opskrifter med røg du måske vil synes om

varmrøget laks opskrift | hjemmerøget laks i røgeovn eller på grill

Tips og Tricks

  • Hold en konstant temperatur og mængde af røg
    • For at kunne regne med tiden angivet i opskriften er der ret vigtigt at holde temperatur og røgmængde konstant under tilberedningen. Det er faktisk ikke så meget røg der skal til, bare mængden er konstant.
  • Find den røgsmuld der passer bedst til din smag
    • Som nævnt bruger jeg rødel, der med sin milde smag passer rigtig godt til fisk. Det giver samtidig en flot rødlig farve.

Serveringsforslag

  • Når vi lige har røget en laks spiser vi det gerne som hovedret. Måske er det lidt frås, men det smager altså bare helt fantastisk på et stykke brød med creme fraiche, syltede rødløg og dild på toppen.
  • Brug den varmrøgede laks i en lækker frisk salt med avocado.
  • Server den med ristet brød, smør og kold hvidvin.
  • Server den på blinis til nytårstalen.
  • Varmrøget laks smager også skønt ovenpå en kartoffelmad eller med lidt salat og brød som en forret.

Elsker du at røge selv?

Prøv også vores opskrift på Koldrøget laks
lækker flagende hjemmelavet varmrøget laks.

Opskrift på hjemmerøget laks

Her er vores opskrift på perfekt varmrøget laks. Det er slet ikke så svært, og resultatet taler for sig selv.

Vi håber du får lyst til at prøve at røge din egen laks, hvad enten det er i røgeovn eller på grill så plejer resultatet at være fantastisk!

4.84 fra 6 stemmer

Varmrøget laks

Opskrift på perfekt hjemmelavet varmrøget laks. Den kan laves i røgeovn eller på grill. Hjemmerøget laks kan serveres som forret eller hovedret eller bruges i en lækker lakserilette.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 4 timer
Køleskab 8 timer
Samlet tid 12 timer 20 minutter
Ret Forret
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 410 kcal

Udstyr

  • Borniak uw-150 røgeovn (reklamelink)
  • Røgesmuld enten rødel eller bøg

Ingredienser

  • 1,5 kg laks, Side med skind.
  • 85 g salt
  • 85 g rørsukker

Sådan gør du

  • Start med at forberede laksen. Den tjekkes for ben og trimmes, så den er klar til næste trin.
    1,5 kg laks
  • Rørsukker og salt blandes i en skål. Placer laksen på et skærebræt og fordel derefter bladingen af sukker og salt ud over laksen. Kom laksesiden i et fad og dæk den til med film eller folie så den er klar til at komme på køl.
    – Jeg plejer at vakuumpakke den, så er den lidt nemmere at have i køleskabet.
    85 g salt, 85 g rørsukker
  • Nu skal laksen trække i køleskabet i 6-7 timer, så skal og sukker kan trænge ind i kødet.
  • Når laksen har trukket på køl skylles den meget grundigt i koldt vand, så alt overskydende salt og sukker fjernes. Dup laksen helt tør med køkkenrulle og lad den stå udækket i køleskabet i et par timer for at tørre i overfladen, så den er klar til at tage i mod røgen.

Røgning i røgeovn

  • Forvarm røgeovnen til 75-80 grader. Sørg for at røggeneratoren er startet og fyldt med røgsmuld.
  • Nu skal laksen røges.
  • Den skal røges ved ca. 75 – 80 grader. Jeg plejer at røge den ca. 4  timer. Jeg røger i en Borniak røgeovn hvor det er lidt nemmere at styre varme og røg.
  • Placer laksen på en smurt grillrist midt i ovnen. og luk lågen.

Røgning på kulgrill ved indirekte varme

  • Hvis man røger på en kuglegrill kommes der røgesmuld i en lille foliebakke. Den sættes oven på de glødende kul så der kommer røg. Man skal lige prøve sig frem med hvor mange kul der skal til at holde en konstant temperatur. Jeg vil tro at det passer med 4- 6 briketter (Heat beads) men det kan variere efter hvilken grill man har.
  • Laksen placeres på grillristen, det kan være en fordel at bruge et nonstick net, så laksen ikke sidder fast på risten. Man supplerer løbende med røgesmuld og kul i den tid laksen røges. 

Røgning på gasgrill ved indirekte varme

  • Start gasgrillen sat op til indirekte varme. Prøv at ramme en temperatur i grillen der ligger på omkring 75-80 grader. Kom røgsmuld i en røgboks eller i en foilepakke, prik huller i den med en kniv, så røgen kan komme ud. Placer den på gasbrænderne eller imellem, så røgsmulden bliver tændt.
    – Det kan godt være at man skal prøve sig frem til den bedste metode til at få røg på i gasgrillen.

Servering

  • Når laksen har fået ca. 4 timer med røg og varme er den færdig og klar til servering.
  • Du kan servere laksen varm fra røgeovnen eller du kan lade den køle af og servere den lun eller kold.

Se video til opskriften

Noter

Laks – Laksen skal have været nedfrosset min. 24 timer inden brug for at slå evt. parasitter ihjel og derefter optøet. 
Frysning – Laksen kan holde sig cirka 3 måneder i fryseren.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 410kcalKulhydrater: 14gProtein: 50gFedt: 16gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 5gKolesterol: 138mgNatrium: 5601mgKalium: 1226mgSukker: 14gA-vitamin: 100IUCalcium: 34mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Opdatering

Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 15. april 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Denne opskrift er senest opdateret:

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

11 kommentarer til “Varmrøget laks”

  1. Ej, det lyder lækkert. Vi har nogle gange overvejet at kaste os ud i det, men af en eller anden grund får vi det ikke rigtig gjort. Måske i år er året?

    Svar
  2. Der er opskrifter hvor det kun tager 30 min at ryge sin laks ? Jeg er klart mere til 4 timer – hvornår putter du evt hvidløg og peber på den? Lige inden den skal røges – eller?
    Mvh Karsten

    Svar
    • Hej Karsten.

      Jeg er bestemt også til en med mere røgsmag 🙂 Men det er jo en smagssag, og jeg vil tro at det er derfor der en nogen der vælger at røge den så lidt i forhold til min opskrift.
      det er som regel den sidste sidste time af tilberedningen/røgningen jeg tilføjer smag. Det bliver rigtig godt når man blander citronsaft, honning, hvidløg og groft peber. Nogen drysser jeg også frisk dild på.
      Grunden til at jeg venter til sidst, er at jeg ikke vil overdøve smagen af selve laksen.

      Med venlig hilsen

      Rasmus

      Svar
  3. Hej,

    Vil man kunne lade laksen stå natten over i køleskabet med sukker og salt eller bliver det for lang tid?

    Svar
    • Hej Kristian.

      Jeg tror umiddelbart at den vil meget salt hvis den står så lang tid. Men det du kan gøre er at lade den trække i de 6-7 timer med salt og sukker, derefter skylle og tørre den af og så lade den stå og tørre i overfladen på køl til dagen efter.

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
  4. Hej,

    jeg forestiller mig at sådan en røget laks bliver spist på ingen tid, men ved du hvor længe den kan holde sig? Med/uden vakumpakning?

    Svar
    • Hej Isabelle.

      Du har helt ret, det forsvinder hurtigt 🙂 Umiddelbart vil jeg sige at 2 dage på køl og hvis det er vakuumpakket så måske en lille uge. Når det så er sagt, så vil jeg anbefale at du hurtigst muligt fryser resterne ned, bare for at være på den sikre side.

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.