Indhold

Koldrøget laks

Indhold

Perfekt saltet og røget laks, der bare smelter på tungen. Det er sådan koldrøget laks skal være. Serveret på ristet brød sammen med nogle asparges og rejer, så er det simpelthen en himmelsk mundfuld. Hvis du mangler opskriften på den bedste koldrøgede laks, så læs med her.

opskrift på koldrøget laks

Gå til opskrift

Mad med røg

Jeg synes at det er vildt spændende at arbejde med røgning. Og det har udviklet sig med årene. Jeg startede med at varmrøge i kuglegrillen, så fik jeg en Weber Smokey Mountain som jeg røg på nogle år, inden jeg byggede min egen røgeovn i træ.

Sidste skud på stammen, som jeg har haft et par år er min Borniak røgeovn (reklamelink), den har varmelegme og røgenerator samt et koldrøgningskit, så det hele er blevet lidt nemmere.

Det er en fornøjelse at tage et stykke hjemmerøget bacon op af fryseren, og jeg må sige at det smager noget bedre end det man kan købe. Og det er helt det samme med koldrøget laks.

skriver af koldrøget hjemmelavet laks

Hvordan laver man koldrøget laks?

Det er et projekt at lave koldrøget laks. Der er en del forberedelse i form af saltning og tørring. Og så er der selve røgningen. Jeg interval-røger. Det gør jeg for at give røgen og saltet tid til at trænge godt ind i laksen. Her kommer en kort gennemgang af ingredienser samt arbejdsgangen.

Den fulde opskrift kan du finde nederst på siden.

  • Laks, 1 side på ca 1400 gram
  • Salt
  • Rørsukker
  • Bøg og rødel til selve røgningen

Laksen trimmes og klargøres til saltning. Blandingen af salt og sukker fordeles i et jævnt lag ud over laksen, der skal også noget på skindsiden. Herefter vakuumpakkes laksesiden og lægges på køl i ca. 10 timer.

Når laksen har saltet, tages den ud af indpakningen og skylles grundigt i masser af koldt vand, dup laksen tør med køkkenrulle. Nu skal laksen på køl og tørre et døgns tid inden den er klar til røgning.

Når laksen er “overfladetør” gøres røgeovnen klar. Her kan der bruges elektrisk røggenerator (Den der følger med en Borniak) eller en koldrøgsgenerator (reklamelink) samt røgesmuld.

Røg nu laksen ved “jævn” koldrøg i 12 timer. Derefter skal den på køl i 12 timer inden processen med røg gentages for sidste gang. Når laksen er røget sidste gang skal den på køl et døgn eller to inden den er klar til servering.

Efter den har være på køl, og røg og salt har sat sig, er laksen klar til at blive skåret ud og serveres. Når man skal skære en koldrøget laks, så starter man i haleenden og skærer mod halen. Lad kniven gøre arbejdet og skær meget tynde skiver.

Velbekomme.

Gå til opskrift

Lækker hjemmelaks røget laks

Koldrøg, halvvarm røg og varmrøg

Temperaturen man røger ved betyder meget. Når man røger arbejder man med 3 forskelige temperaturintervaller.

– Koldrøg: 15 – 25 grader
– Halvvarm røg: 25 – 45 grader
– Varmrøg: 45 – 90 grader

Når jeg koldrøger, som med den her laks, så plejer jeg at holde temperaturen i den lave ende, altså tættere på 15 end 25. jeg vil helst undgå bakterievækst og selvom man er grundig med hygiejnen, så er jeg mest tryg ved den lidt lave temperatur.

Koldrøget laks

Koldrøget laks opskrift

Her kommer vores opskrift på den bedste koldrøget laks. Den smelter på tungen og er et must på ethvert brunchbord, til julefrokost eller til påskefrokost. Den tager noget tid at lave, men det er alt arbejdet værd. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften.

opskrift på koldrøget laks
5 fra 3 stemmer

Koldrøget laks opskrift

Opskrift på saltning og koldrøgning af laks
Opskrift lavet af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 t 10 min
Tilb. tid 1 d
Trækketid 1 d
Samlet tid 2 d 10 t 10 min
Ret Forret
Køkken Dansk
Antal 1 side
Kalorier 1638 kcal

Ingredienser

  • 1 side laks, ca. 1400 g.
  • 180 g salt, groft kokkesalt
  • 80 g rørsukker

Sådan gør du

  • Start med at trimme laksesiden til, skær løst skind væk og sørg for at tjekke om der skulle have gemt sig et ben eller 2.
  • Bland salt og sukker i en skål.
  • Læg laksesiden med skindsiden ned af i et fad.
  • Drys nu salt samt sukker ud over laksen så det ligge i en jævnt lag. Kom også lidt af blandingen under laksen.
  • Vakuumpak derefter laksen, og læg den på køl i ca. 10 timer.
    – Alternativt kan dette gøres i et fad. Blandingen af salt og sukker fordeles over laksen, kom en smule på skindsiden. Stil laksen i køleskabet og lad den trække i ca. 10 timer.
    Saltningstiden kan enten forlænges eller forkortes.. Jeg synes at det passer fint med 10 timer, så rammer jeg en saltbalance, der er som jeg gerne vil have den.
  • Efter de 10 timer tages laksen ud af køleskabet og skylles grundigt under den kolde hane for at fjerne overskydende salt.
  • Tør nu laksen grundigt af med køkkenrulle.
  • Læg den i et andet fad evt. på en rist så der kan komme luft til.
  • Nu skal laksen tørre et døgns tid i køleskabet, man kan også hænge den i et flueskab hvis temperaturen ude er tilpas lav. Vil man nu have en laks der er lidt mere fast i kødet, skal den tørre i længere tid.
  • Under tørringsprocessen dannes en tynd tør hinde på laksen bestående af protiener, der under saltningen har været flydende, det hedder Pellicle på engelsk. Det er med til at laksen tager meget bedre imod røgen når man kommer dertil.
  • Nu er det røgetid! Læg laksen på en rist eller bind den op i halen. Forbered røgeovnen til koldrøg.
    – Koldrøgning ligger i området 15-25 grader i røgkammeret. Jeg Plejer at holde temperaturen den i den lave ende.
  • Nu skal laksen røges første gang. Forbered røgovnen med en blanding af bøg og rødel. Røg laksen ved koldrød i 12 timer.
    – Her kan man vælge at hænge laksen i halen, eller lægge den på en rist med skindsiden ned.
  • Nu skal laksen i køleskabet og trække i 12 timer inden den skal røges igen.
  • Efter 12 timer på køl hvor røg har fordelt sig i laksen, skal den nu røges anden og sidste gang. Røg laksen ved koldrøg igen med en blanding af bøg og rødel.
  • Efter laksen er røget anden gang, skal den igen på køl og trække et døgn eller 2, inden den er klar til servering.
  • Server laksen skåret i meget tynde skiver.

Nutrition

Serving: 1sideKalorier: 1638kcalProtein: 256gFedt: 60gMættet fedt: 13gKolesterol: 322mgNatrium: 10976mgKalium: 2450mgA-vitamin: 1218IUCalcium: 154mgJern: 12mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Hjemmerøget laks, Koldrøget laks, Koldrøgning
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg