Jeg er en rigtig gris når det kommer til hvidt brød. Jeg elsker simpelthen helt almindeligt gammeldags formbrød, som er et hvidt franskbrød i form. Sådan et helt friskbagt brød med tandsmør og måske en skive ost – det er bare guf. Ikke så sundt desværre, men alt med måde.
Jeg har den sidste tid eksperimenteret lidt med tangzhong metoden, som er en japansk metode til at binde mere væske i en hvededej. Indtil videre har jeg primært brugt metoden til at bage boller med, men hvorfor ikke bruge samme metode til et formbrød?
Prøv også: Bamseboller bagt med tangzhong metoden
På grund af brødet høje indhold af væske, får man et blødt og svampet brød, som holder sig saftigt og lækkert i flere dage. Og ja – nu har jeg fundet den perfekte opskrift på formbrød bagt med tangzhong metoden. Det er ikke meget mere besværligt end at bage et almindeligt formbrød, den eneste forskel er, at man skal bruge noget af melet og mælken til at koge en jævning først, som man så ælter sammen med de andre ingredienser.
Formbrød opskrift
Her er mit bud på en opskrift på lækkert formbrød. Brødet er præcis som jeg kan lide det – dejlig svampet. Vi brugte et stykke af brødet til at lave pariserbøf i går. Det fungerede det helt fantastisk til også! Ellers er det et brød som børnene virkelig nyder at få til morgenmad.
Formbrød med Tangzong-metoden
Ingredienser
- 500 g hvedemel (40+460g), med højt proteinindhold min 12%
- 375 g mælk (200+175g)
- 25 g gær
- 8 g Bageenzym (reklamelink), kan udelades
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 25 g smør, blødt
- mælk til pensling
Sådan gør du
- Pisk 40 gram hvedemel og 200 gram mælk sammen i en gryde. Opvarm mens du pisker, og lad jævningen tykne under opvarmning. Når du har en tyk meljævning (den skal ikke koge) tager du den af blusset, og sætter den til afkøling.
- Lun de resterende 175 gram mælk lidt i mikroovnen eller i en gryde, og opløs gæren i den lune mælk.
- Tilsæt sukker, salt, evt. bageenzym, de resterende 460 gram hvedemel, og den afkølede meljævning, og ælt dejen sammen. Ælt dejen på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter.
- Efter 10 minutter tilsættes det bløde smør, og dejen æltes ca. 10 minutter mere eller indtil den er glat og jævn og slipper skålen.
- Når dejen er færdigæltet, skal den hvile 20 min ved stuetemperatur.
- Efter 20 min tager du dejen ud på bordet, og trykker den ud til et rektangel med samme længde som din form.
- Fold dejen og spænd den op. Fold først oppe fra og ind mod midten, og derefter nedefra og ind over din anden foldning. Luk samlingen godt sammen, og rul franskbrøddet et par gange på bordet, inden du lægger det i formen med samlingen nedad.
- Lad dit brød hæve ca. 60 minutter ved stuetemperatur, og snit så brøddet, og pensel det med lidt mælk på toppen. Du kan også drysse med birkes hvis du vil have birkes på dit formbrød.
- Bag brødet nederst i ovnen i ca. 25 minutter ved 220 grader.
- Lad brødet køle af på en rist inden du skærer i det.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Spis for eksempel brødet til morgenmad eller brunch, eller brug det til en dejlig pariserbøf. Det passer det rigtig godt til, og det kan suge en masse smør under stegningen.
Formbrød udstyr
For at lave et godt brød, vil jeg anbefale dig at bruge en røremaskine. Vi bruger en Ankarsrum Assistent (reklamelink). Den er helt fantastisk! Derudover skal du bruge en form til at bage brødet i. Til dette brød skal du bruge en stor form på omkring 3 liter, som denne (reklamelink).
Se hvad andre har fået ud af opskriften
Tag os med @madformadelskere for at få chancen for at få dit billede vist her.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hejsa….. Der er simpelthen så mange reklamer på jeres hjemmeside så man næsten opgiver at finde opskriften….blot til info. Og nu vil jeg gå igang med at bage jeres formbrød
Hej Judith
Jeg håber dit brød blev godt 🙂
Reklamer er en nødvendighed for at vi kan blive ved med at lave gratis opskrifter her på siden, vi arbejder på en betalingsløsning hvor du kan slippe for reklamerne 🙂
Mvh Tina
Hej Tina,
Perfekt sandwichbrød – Tak for den opskrift. Har du et forslag til hvordan jeg kan tilberede brødet om aftenen koldhæve det og bage det om morgenen?
Hilsen Nick
Hej Nick
Dejligt du kan lide opskriften. Du kan godt koldhæve dejen, i så fald skal du reducere gæren til 8-10 gram for et brød. Så kan brødet fint hæve natten over i køleskabet.
God fornøjelse med det
Mvh Tina
Nøj hvor er det lækkert og blødt!
Det er nok det bedste hjemmebagte franskbrød jeg længe har smagt😋
Mega lækkert 👍
Hej Heidi
Hvor er det dejligt at høre at du kan lide brødet. Det er også en af vores favoritter når der skal bages franskbrød.
Ha en dejlig aften
Mvh Tina