Madformadelskere / Bagværk / Brød / Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden

Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden

4.80

/5

2 timer 10 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4.80

/5

2 timer 10 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Jeg er en rigtig gris når det kommer til hvidt brød. Jeg elsker simpelthen helt almindeligt gammeldags formbrød, som er et hvidt franskbrød i form. Sådan et helt friskbagt brød med tandsmør og måske en skive ost – det er bare guf. Ikke så sundt desværre, men alt med måde.

Jeg har den sidste tid eksperimenteret lidt med tangzhong metoden, som er en japansk metode til at binde mere væske i en hvededej. Indtil videre har jeg primært brugt metoden til at bage boller med, men hvorfor ikke bruge samme metode til et formbrød?

Prøv også: Bamseboller bagt med tangzhong metoden

På grund af brødet høje indhold af væske, får man et blødt og svampet brød, som holder sig saftigt og lækkert i flere dage. Og ja – nu har jeg fundet den perfekte opskrift på formbrød bagt med tangzhong metoden. Det er ikke meget mere besværligt end at bage et almindeligt formbrød, den eneste forskel er, at man skal bruge noget af melet og mælken til at koge en jævning først, som man så ælter sammen med de andre ingredienser.

formbrød
formbrød

Formbrød opskrift

Her er mit bud på en opskrift på lækkert formbrød. Brødet er præcis som jeg kan lide det – dejlig svampet. Vi brugte et stykke af brødet til at lave pariserbøf i går. Det fungerede det helt fantastisk til også! Ellers er det et brød som børnene virkelig nyder at få til morgenmad.

opskrift på formbrød med tangzhong metoden
4.80 fra 5 stemmer

Formbrød med Tangzong-metoden

Gammeldags formbrød på den hvide og syndige måde!
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 1 time 20 minutter
Samlet tid 2 timer 10 minutter
Ret Brunch, Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 1 brød
Kalorier 2254 kcal

Ingredienser

  • 500 g hvedemel (40+460g), med højt proteinindhold min 12%
  • 375 g mælk (200+175g)
  • 25 g gær
  • 8 g Bageenzym (reklamelink), kan udelades
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 25 g smør, blødt
  • mælk til pensling

Sådan gør du

  • Pisk 40 gram hvedemel og 200 gram mælk sammen i en gryde. Opvarm mens du pisker, og lad jævningen tykne under opvarmning. Når du har en tyk meljævning (den skal ikke koge) tager du den af blusset, og sætter den til afkøling. 
    formbrød
  • Lun de resterende 175 gram mælk lidt i mikroovnen eller i en gryde, og opløs gæren i den lune mælk. 
  • Tilsæt sukker, salt, evt. bageenzym, de resterende 460 gram hvedemel, og den afkølede meljævning, og ælt dejen sammen. Ælt dejen på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter.
  • Efter 10 minutter tilsættes det bløde smør, og dejen æltes ca. 10 minutter mere eller indtil den er glat og jævn og slipper skålen. 
  • Når dejen er færdigæltet, skal den hvile 20 min ved stuetemperatur.
    formbrød
  • Efter 20 min tager du dejen ud på bordet, og trykker den ud til et rektangel med samme længde som din form. 
    formbrød
  • Fold dejen og spænd den op. Fold først oppe fra og ind mod midten, og derefter nedefra og ind over din anden foldning. Luk samlingen godt sammen, og rul franskbrøddet et par gange på bordet, inden du lægger det i formen med samlingen nedad.
    opskrift på formbrød med tangzhong metoden
  • Lad dit brød hæve ca. 60 minutter ved stuetemperatur, og snit så brøddet, og pensel det med lidt mælk på toppen. Du kan også drysse med birkes hvis du vil have birkes på dit formbrød.
    opskrift på formbrød med tangzhong metoden
  • Bag brødet nederst i ovnen i ca. 25 minutter ved 220 grader. 
    formbrød
  • Lad brødet køle af på en rist inden du skærer i det. 
    formbrød

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brødKalorier: 2254kcalKulhydrater: 405gProtein: 66gFedt: 38gMættet fedt: 21gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 9gTransfedt: 1gKolesterol: 99mgNatrium: 708mgKalium: 1254mgFibre: 16gSukker: 20gA-vitamin: 1232IUC-vitamin: 0.03mgCalcium: 547mgJern: 24mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Spis for eksempel brødet til morgenmad eller brunch, eller brug det til en dejlig pariserbøf. Det passer det rigtig godt til, og det kan suge en masse smør under stegningen.

Formbrød udstyr

For at lave et godt brød, vil jeg anbefale dig at bruge en røremaskine. Vi bruger en Ankarsrum Assistent (reklamelink). Den er helt fantastisk! Derudover skal du bruge en form til at bage brødet i. Til dette brød skal du bruge en stor form på omkring 3 liter, som denne (reklamelink).

Se hvad andre har fået ud af opskriften

Tag os med @madformadelskere for at få chancen for at få dit billede vist her.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

6 kommentarer til “Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden”

  1. Hejsa….. Der er simpelthen så mange reklamer på jeres hjemmeside så man næsten opgiver at finde opskriften….blot til info. Og nu vil jeg gå igang med at bage jeres formbrød

    Svar
    • Hej Judith
      Jeg håber dit brød blev godt 🙂
      Reklamer er en nødvendighed for at vi kan blive ved med at lave gratis opskrifter her på siden, vi arbejder på en betalingsløsning hvor du kan slippe for reklamerne 🙂

      Mvh Tina

      Svar
  2. Hej Tina,
    Perfekt sandwichbrød – Tak for den opskrift. Har du et forslag til hvordan jeg kan tilberede brødet om aftenen koldhæve det og bage det om morgenen?
    Hilsen Nick

    Svar
    • Hej Nick

      Dejligt du kan lide opskriften. Du kan godt koldhæve dejen, i så fald skal du reducere gæren til 8-10 gram for et brød. Så kan brødet fint hæve natten over i køleskabet.

      God fornøjelse med det
      Mvh Tina

      Svar
  3. 5 stars
    Nøj hvor er det lækkert og blødt!
    Det er nok det bedste hjemmebagte franskbrød jeg længe har smagt😋
    Mega lækkert 👍

    Svar
    • Hej Heidi

      Hvor er det dejligt at høre at du kan lide brødet. Det er også en af vores favoritter når der skal bages franskbrød.

      Ha en dejlig aften
      Mvh Tina

      Svar
4.80 from 5 votes (4 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.