Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden

Jeg er en rigtig gris når det kommer til hvidt brød. Jeg elsker simpelthen helt almindeligt gammeldags formbrød, som er et hvidt franskbrød i form. Sådan et helt friskbagt brød med tandsmør og måske en skive ost – det er bare guf. Ikke så sundt desværre, men alt med måde.

Jeg har den sidste tid eksperimenteret lidt med tangzhong metoden, som er en japansk metode til at binde mere væske i en hvededej. Indtil videre har jeg primært brugt metoden til at bage boller med, men hvorfor ikke bruge samme metode til et formbrød?

Prøv også: Bamseboller bagt med tangzhong metoden

På grund af brødet høje indhold af væske, får man et blødt og svampet brød, som holder sig saftigt og lækkert i flere dage. Og ja – nu har jeg fundet den perfekte opskrift på formbrød bagt med tangzhong metoden. Det er ikke meget mere besværligt end at bage et almindeligt formbrød, den eneste forskel er, at man skal bruge noget af melet og mælken til at koge en jævning først, som man så ælter sammen med de andre ingredienser.

formbrød
formbrød

Formbrød opskrift

Her er mit bud på en opskrift på lækkert formbrød. Brødet er præcis som jeg kan lide det – dejlig svampet. Vi brugte et stykke af brødet til at lave pariserbøf i går. Det fungerede det helt fantastisk til også! Ellers er det et brød som børnene virkelig nyder at få til morgenmad.

opskrift på formbrød med tangzhong metoden
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Formbrød opskrift

Gammeldags formbrød på den hvide og synlige måde!
Ret Brunch, Morgenmad
Køkken Dansk
Keyword Bagværk
Portioner 1 brød

Ingredienser

  • 500 g hvedemel (40+460g) med højt proteinindhold min 12%
  • 375 g mælk (200+175g)
  • 25 g gær
  • 8 g bageenzym Kan udelades
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 25 g smør blødt
  • mælk til pensling

Fremgangsmåde

  • Pisk 40 gram hvedemel og 200 gram mælk sammen i en gryde. Opvarm mens du pisker, og lad jævningen tykne under opvarmning. Når du har en tyk meljævning (den skal ikke koge) tager du den af blusset, og sætter den til afkøling. 
    formbrød
  • Lun de resterende 175 gram mælk lidt i mikroovnen eller i en gryde, og opløs gæren i den lune mælk. 
  • Tilsæt sukker, salt, evt. bageenzym, de resterende 460 gram hvedemel, og den afkølede meljævning, og ælt dejen sammen. Ælt dejen på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter.
  • Efter 10 minutter tilsættes det bløde smør, og dejen æltes ca. 10 minutter mere eller indtil den er glat og jævn og slipper skålen. 
  • Når dejen er færdigæltet, skal den hvile 20 min ved stuetemperatur.
    formbrød
  • Efter 20 min tager du dejen ud på bordet, og trykker den ud til et rektangel med samme længde som din form. 
    formbrød
  • Fold dejen og spænd den op. Fold først oppe fra og ind mod midten, og derefter nedefra og ind over din anden foldning. Luk samlingen godt sammen, og rul franskbrøddet et par gange på bordet, inden du lægger det i formen med samlingen nedad.
    opskrift på formbrød med tangzhong metoden
  • Lad dit brød hæve ca. 60 minutter ved stuetemperatur, og snit så brøddet, og pensel det med lidt mælk på toppen. Du kan også drysse med birkes hvis du vil have birkes på dit formbrød.
    opskrift på formbrød med tangzhong metoden
  • Bag brødet nederst i ovnen i ca. 25 minutter ved 220 grader. 
    formbrød
  • Lad brødet køle af på en rist inden du skærer i det. 
    formbrød
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Spis for eksempel brødet til morgenmad eller brunch, eller brug det til en dejlig pariserbøf. Det passer det rigtig godt til, og det kan suge en masse smør under stegningen.

Formbrød udstyr

For at lave et godt brød, vil jeg anbefale dig at bruge en røremaskine. Vi bruger en Ankarsrum Assistent (reklamelink). Den er helt fantastisk! Derudover skal du bruge en form til at bage brødet i. Til dette brød skal du bruge en stor form på omkring 3 liter, som denne (reklamelink).

Sending
User Review
0 (0 votes)

Reader Interactions

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - nem hverdagsmad for hele familien

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares