Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Brød / Franskbrød med birkes

Franskbrød med birkes

4.75

/5

2 timer

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi bager det meste af vores brød selv herhjemme, og en af favoritterne er et hjemmebagt gammeldags fransbrød med birkes. Sådan en skive friskbagt brød med marmelade kan bare noget! Læs med her og få vores opskrift på det luftige franskbrød.

luftigt gammeldags franskbrød med birkes skåret i skiver på skærebræt

Luftigt franskbrød

Vi elsker at bage brød herhjemme. Både selve processen med at bage brødet, men så sandelig også at smage det når det er bagt.

Sådan en skive friskbagt franskbrød med smør eller marmelade kan altså bare noget.

Selvom vi prøver at holde lidt igen med det hvide brød herhjemme, så er der altså ikke meget der slår sådan et helt lyst hvedebrød. Mums! Så nogle gange forkæler vi os selv med sådan et brød i weekenderne.

luftigt gammeldags franskbrød med birkes

Ingrediensnoter

Gær – Vi bruger ofte frisk gær til dette brød, men du kan også bruge tørgær. Hvis du bruger tørgær skal du bruge omkring 6 gram til sådan et brød.

Mælk – Vi bruger oftest sødmælk når vi bager franskbrød, men andre slags mælk kan også bruges. Alternativt kan du bruge vand.

Bageenzym – Bageenzym kan efterhånden købes i flere butikker, eller det kan købes online. Køb bageenzym her (reklamelink). Bageenzym kan godt udelades af opskriften, men det er med til at sikre en god og luftig krumme og en lækker skorpe, så det kan virkelig betale sig at komme det i.

Hvedemel – Vælg gerne en hvedemel med et højt proteinindhold, det er det vi har de bedste erfaringer med når det kommer til brødbagning. Gå efter minimum 11% protein i melet.

Smør – Der skal ikke så meget smør i dette brød, men det gør virkelig bare lige noget for brødet med lidt smør.

Hvordan laver man franskbrød med birkes?

Dette franskbrød er noget vi bager ret ofte, og heldigvis er det virkelig nemt at lave.

Start med at lune mælken og opløse gæren i mælken. Herefter tilsættes salt, sukker og bageenzym inden hvedemelet kommes i, og så skal dejen æltes rigtig godt. Det er en god ide at bruge en røremaskine til at ælte dejen, da den skal æltes længe. Når dejen slipper skålen efter cirka 10 minutter tilsættes det bløde smør og dejen æltes igen.

Nu skal dejen hvile i 15 minutter inden den strammes op og formes til et franskbrød som skal hæve til dobbelt størrelse på en bageplade beklædt med bagepapir.

Når dejen er hævet, skal franskbrødet bages i en varm ovn, og meget gerne med damp for at give den bedste hævning og skorpe.

Efterfølgende skal brødet køle ned og så er det klar til at sætte tænderne i.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

hjemmebagt franskbrød med birkes skåret i skiver

Ofte stillede spørgsmål

Kan brødet fryses ned?

Ja det kan det sagtens. Du kan komme hele brødet i en frysepose og fryse det ned, eller du kan fryse halvdelen ned hvis I ikke kan nå at spise det hele.

Andre brødopskrifter du måske vil synes om

friskbagt birkesfranskbrød skåret i skiver

Tips og tricks til opskriften

  • Har du en ovn med et hæveprogram? Så kan du forkorte tiden og hæve franskbrødet på cirka 20 minutter ved 40 grader i stedet for en times tid ved almindelig stuetemperatur.
  • Bag dit brød med damp i ovnen, det giver en super god skorpe. Hvis du ikke har en dampovn, kan du lave damp ved at sætte et fad i bunden af ovnen og komme en kop vand i fadet når du sætter brødet ind.

Serveringsforslag

  • Server brødet som morgenbrød med ost, marmelade eller jeres yndlingspålæg.
  • Giv børnene en skive når de kommer hjem fra skole eller institution, det elsker vores børn i hvert fald.
  • Brug franskbrødet til en lækker rejemad hvis du vil servere lidt ekstra lækkert for familien.

Vil du prøve et andet virkelig luftigt og lækkert brød?

Prøv vores opskrift på Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden
skive franskbrød med marmelade og kniv der smørrer

Opskrift på hjemmebagt birkesfranskbrød

Her får du vores opskrift på et helt klassisk franskbrød med birkes. Sådan en gammeldags slags, som man ofte kan købe hos bageren, men som faktisk er virkelig nemt at bage selv.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og lave det lækre brød til din familie. Det holder sig lækkert i flere dage, og det kan også sagtens fryses ned.

luftigt gammeldags franskbrød med birkes skåret i skiver på skærebræt
4.75 fra 4 stemmer

Franskbrød med birkes

Opskrift på franskbrød med birkes
Klassisk gammeldags rundt franskbrød med birkes, som er lækkert som morgenbrød eller til en kop eftermiddagskaffe. Det har en dejlig luftig krumme og en lækker skorpe, og smager skønt med ost og marmelade.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 35 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 2 timer
Ret Brød
Køkken Dansk
Antal 1 brød
Kalorier 2251 kcal

Ingredienser

  • 350 g mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 10 g bageenzym (reklamelink)
  • 500 g hvedemel
  • 25 g smør, blødt
  • 2 spsk mælk, til pensling
  • 2 spsk blå birkes

Sådan gør du

  • Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i mælken.
    350 g mælk, 25 g gær
  • Tilsæt salt, sukker og bageemzym, og kom herefter hvedemelet i. Nu skal dejen æltes rigtig godt, gerne på røremaskine. Du skal ælte dejen indtil den er glat og jævn og slipper skålens kanter. Dejen er blød og en lille smule klistret, det skal den være.
    1 tsk salt, 1 tsk sukker, 10 g bageenzym (reklamelink), 500 g hvedemel
  • Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen indtil smørret er arbejdet helt ind i dejen. Lad dejen hvile 15 minutter i skålen eller på køkkenbordet.
    25 g smør
  • Drys lidt mel på bordet og tryk dejen ud til en rektangulær form. Fold først den ene af de længste sider ind, og derefter den anden lange side hen over, så du får strammet dejen op. Tril dejen et par gange, og læg herefter brødet på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lag franskbrødet hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 1 time. Hvis du har en ovn med hæveprogram, kan du også bruge det og lade dejen hæve i cirka 20 minutter ved 40 grader.
  • Når dejen er hævet, varmes ovnen op til 210 grader varmluft. Brug ovnens dampfunktion eller sæt et fad i bunden af ovnen til at lave damp under bagningen.
  • Pensel dit brød med mælk, og drys det med birkes. Skær 6-7 skrå snit i brødet.
    2 spsk mælk, 2 spsk blå birkes
  • Når ovnen er varm, sættes brødet i ovnen, og der hældes 1-2 dl vand i fadet i bunden af ovnen for at skabe damp. Lad brødet bage cirka 25 minutter ved 210 grader varmluft til det er godt afbagt og lyder hult når du banker under bunden på det.
  • Bag brødet ud og lad den køle ned på en rist.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brødKalorier: 2251kcalKulhydrater: 404gProtein: 66gFedt: 38gMættet fedt: 20gFlerumættet fedt: 4gEnkeltumættet fedt: 8gTransfedt: 1gKolesterol: 96mgNatrium: 700mgKalium: 1234mgFibre: 16gSukker: 19gA-vitamin: 1195IUC-vitamin: 0.1mgCalcium: 548mgJern: 24mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.