Smagen og duften af friskt hjemmebagt brød er bare det bedste. Koldhævet skagensbrød er en af favoritterne her i huset, og står næsten på morgenbordet hver weekend. Hvis du aldrig har bagt brød selv, så er det bare om at komme i gang, du vil ikke fortryde det!
hjemmebagt brød til morgenmad
Der er ingen tvivl om at vi sætter pris på hjemmebagt brød, og med ganske få midler, så kan du lave brød der med garanti er lige så godt, eller bedre end det du henter ved bageren.
Det er næsten sikkert, at der i løbet af ugen bliver bagt brød hjemme hos os, gerne op til weekenden, eller i selve weekenden. Selvfølgelig alt efter hvor der meget der lige er tid til det. Men helt sikkert er det, hjemmebagt brød er bare det bedste. Vi bager alt fra boller, burgerboller, pølsebrød til det mest lækre og sprøde brød man kan forstille sig. Og det er faktisk slet ikke så svært.
Det kræver en god røremaskine, eller masser af håndkraft, hvis man nu vil ælte i hånden. Så skal der bruges mel, jeg arbejder med forskellige typer af mel, dels for smagen, men også for at få den sprøde skorpe helt perfekt. Og så skal du have fat i en hævekurv, gerne med lærred, så brødet har en god form at hæve i når det skal på køl. Jeg bruger hævekurve med lærred i, det synes jeg gør det lidt nemmere at få brødet ud, når det er hævet færdigt.
Når brødet så endelig skal i ovnen, så er det vigtigt at det bages med damp. Det giver giver den der helt perfekte sprøde skorpe og jeg synes faktisk også at brødet hæver bedre under bagningen. Hvis du ikke har en dampovn, så kan man sagtens lave damp alligevel. Et metalfad i bunden af ovnen, med eller uden sten, kan sagtens gøre det. Eller noget så simpelt som en gryde med kogende vand i bunden af ovnen når der skal bages kan også bruges.
Skagensbrødet kan også bages i gryde, du følger bare opskriften, og varmer så gryden op sammen med ovnen, her er det ikke nødvendigt at lave damp i ovnen, men det kan anbefales at give et par sprøjt med vand i en forstøver ned i gryden før låget kommes på. Når de første 20 minutter så er gået tages låget af gryden, temperaturen hæves lige som i opskriften og brødet bages til det er færdigt.
Jeg synes faktisk det sværeste ved at bage sådan her er at “snitte” brødet, det der gør at brødet åbner sig op under bagningen. Jeg har fundet frem til at et godt gammeldags barberblad fungerer bedst bedst for mig. Og når brødet først har fået sit snit, så er det bare om at få det i oven! Jeg vender der ud på en pizzaspatel drysset med en smule mel, så det glider lige af og ned på bagestålet.
Og så er det bare om at læne sig tilbage og glæde sig til det bedste hjemmebagte Skagensbrød.
Ingrediensnoter
Mel – Der skal selvfølgelig bruges mel. Jeg bruger hele 3 af slagsen, men du kan i princippet godt nøjes med helt almindeligt hvedemel. Jeg bruger hvedemel, manitoba, fordi det har et højt proteinindhold og giver en bedre skorpe, og til sidst lidt ølandshvedemel for smagens skyld.
Hørfrø – Der skal hørfrø i dejen til et Skagensbrød.
Vand – Det skal være kold vand.
Gær – Almindeligt friskt gær. Der skal ikke så meget til, når det skal hæve i så mange timer.
Salt – Intet brød uden salt! Jeg bruger helt almindeligt fint salt.
Blå birkes – Blå birkes på toppen giver en vildt lækker smag.
Solsikkekerner – Hele bunden af brødet skal være dækket af solsikkekerner. Det er det der kendetegner et skagensbrød, selvfølgelig sammen med birkes på toppen.
Hvordan laver man koldhævet skagensbrød?
Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver det bedste hjemmebagte Skagensbrød. Der er selvfølgelig lidt arbejde forbundet med det, men hvis du som jeg elsker at bage brød, så er det slet ikke så slemt.
I en røremaskine røres dejen sammen til den slipper skålen og der kan laves en glutentest på dejen. Når dejen er klar, kommes den ud på bordet der forinden er drysset med en smule mel. Fold og spænd dejen op, og spray derefter overfladen med en smule vand i en forstøver.
Vend over siden af “dejen i blå birkes og placer derefter den med oversiden ned i en hævekurv. Nu drysses “bunden” af dejen med solsikkekerne og hævekurven kommes i en plastikpose. Lad den hæve en time ved stuetemperatur, inden den langtidhæves på køl.
Når brødet har hævet på køl, skal det igen stå en time ved stuetemperatur, inden det bages med varmluft og damp i ca. 20 minutter og derefter uden varmluft og damp til brødet er helt færdigt.
Lad nu brødet køle af på en rist, inden det serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Brødet kan opbevares i en brødpose eller plastikpose, så det ikke bliver tørt.
Ja, du kan sagtens fryse brød ned. Det skal tø op ved stuetemperatur.
Hørfrø er det man traditionelt kommer i en Skagensbrød, men du kan også sagtens bruger kerner som græskarkerne, solsikkekerne, eller prøv med valnødder.
Andre brødopskrifter du måske vil synes om
- Ciabattabrød
- Brioche brød
- Koldhævet surdejsbrød
- Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden
- Hurtigt ølandshvedebrød
Tips og tricks til opskriften
- Sørg for at ælte dejen så meget er der dannes et stærkt glutennetværk i dejen. Lav glutentesten for at se hvor langt du er.
- Brug en hævekurv med lærred. Det gør det nemmere at vende dejen ud.
- Drys hævekurven med en smule rismel, så hænger dejen ikke fast.
- Brug et fad i bunden af din ovn hvis du ikke har en dampovn. Varm det op med ovnen og hæld så et par deciliter vand i når brødet skal ind. Brug et metalfad, så det ikke sprænger.
- Lad brødet køle helt ned før du skærer det ud.
Serveringsforslag
- Server det til morgenmaden sammen med smør og dit favoritpålæg.
Elsker du at bage brød?
Prøv også vores opskrift på briochebrød
Opskrift på franskbrød med solsikkekerner i bunden
Her får du vores opskrift på et nemt hjemmebagt koldhævet skagensbrød med solsikkekerner og birkes, som det vi kender fra bageren.
Hvis du er vild med at bage brød til familien, så skal du prøve dette brød, det vil du ikke fortryde.
Koldhævet Skagensbrød
Udstyr
- 1 Hævekurv
Ingredienser
- 340 g hvedemel
- 100 g ølandshvedemel
- 75 g manitoba hvedemel
- 25 g hørfrø
- 365 g vand, koldt
- 4,5 g gær
- 17 g salt
- ½ dl blå birkes
- 1 dl solsikkekerner
Sådan gør du
- Kom vand og gær i skålen til røremaskinen. Rør det sammen til gæren er opløst.365 g vand, 4,5 g gær
- Derefter tilsættes hvedemel, ølandshvedemel samt manitobahvedemel og hørfrø. Ælt nu dejen ved medium hastighed i ca. 5 minutter eller til den hænger sammen.340 g hvedemel, 100 g ølandshvedemel, 75 g manitoba hvedemel, 25 g hørfrø
- Tilsæt saltet og ælt nu dejen igen ved mediumhastighed i ca. 10 minutter eller til den slipper skålen helt og du kan lave glutentesten.– Glutentesten er er en test man kan lave på dej for at se om den er æltet færdig. Gør dine fingre våde og træk i dejen, stræk den ud så tynd som du kan, hvis den kan blive helt tynd og næsten gennemsigtig, er dejen som regel æltet færdig.17 g salt
- Når dejen er æltet færdig tages den op af røreskålen.
- Tryk derefter dejen ud til et kvadrat og fold derefter dejen ind over sig selv så det bliver en lang "pølse". Rul/spænd derefter dejen op igen og placer den med samlingen ned på bordet.– Når man spænder dejen op, hæver den bedre og får en sprødere skorpe.
- Når dejen er spændt op sprayes den med en smule vand og oversiden vendes i blå birkes.½ dl blå birkes
Hævning af brødet
- Når oversiden at dejen er vendt i blå birkes placeres den i en hævekurv med oversiden ned, altså den side med birkes. Nu skal den side der vender op i hævekurven drysse med solsikkekerner til den er helt dækket. Kom en plastikpose om hævekurvene og stil dem på køkkenbordet en time inden du stiller dem på køl i 24 timer.– Brug eventuelt en smule rismel til at forberede dit lærred i hævekurven, så hænger dejen ikke fast når den skal vendes ud.1 dl solsikkekerner
- Når dejen har stået på køl i 24 timer tages den ud og stilles på boredet en time inden de skal bages.
Bagning af brødet
- Kom et bagestål eller en pizzasten i ovnen og forvarm den til 190 grader sat op til varmluft med damp.
- Vend dejen ud på en pizzaspatel, drysset med lidt mel, eller flere solsikkekerne så det let kan overføres til bagepladen i ovnen. Giv det et snit på langs i ca. 1 cm. dybde. Overfør brødet til det varme bagestål/pizzasten,
- Når der er gået 20 minutter skrues temperaturen op til 225 grader sluk for dampen / fadet med vand fjernes. Bag nu igen brødet i ca. 20 minutter, eller til skorpen er helt hård, gylden og brødet lyder hult når man banker på bunden.
- Tag brødet ud at ovnen og lad det køle af på en rist før det spises.
Hvis du ikke har en dampovn
- Nederst i ovnen placeres et fad så man kan lave damp i ovnen når brødet skal bages. kom 2 dl. vand i fadet i bunden, eller nogle isterninger. og bag nu brødet i Ca. 20 minutter og følg opskriften.– Det er en god ide at have fadet i ovnen når man var den op, så det er helt varmt når man skal bruge det til at lave damp. Jeg plejer at bruge et metalfad, så det ikke sprænger når man kommer vand i.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Super franskbrød. Min mand vil ikke spise andet😋
Hej Marianne
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din kommentar 🙂
Mvh Tina