Brioche brød er lækkert, luftigt, svampet, blødt og fyldt med alt det gode som smør, sukker og æg.

Mere bagværk
Opskriften er god fordi
Svampet og luftigt – Leder du efter et blødt og svampet helt hvidt brød, så er det brioche-brødet du skal kaste dig over.
Ingrediensnoter
Mælk – Jeg bruger som regel sødmælk hvis jeg har det, men jeg har også bagt det med letmælk uden problemer.
Gær – I opskriften er der brugt tørgær, men du kan også sagtens bruge almindeligt frisk gær. Til to brød skal du bruge cirka 40 gram frisk gær.
Hvedemel – Brug gerne en hvedemel med højt proteinindhold, som er egnet til brødbagning.
Salt – Det er vigtigt at få salt nok i dejen, da brødet ellers ikke smager rigtigt efter vores smag.
Æg – En af de ting der kendetegner brioche er det høje indhold af æg. Derfor er æg en vigtig ingrediens når man laver brioche brød.
Smør – Smør kan man heller ikke undvære. Det er en vigtig del af brioche. Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.
Hvordan laver man brioche brød?
Det tager lidt tid at lave et godt briochebrød, men det er det hele værd i sidste ende. Det meste er hævetid og æltetid, så det er ikke arbejdstiden der er slem her.
- Jeg laver først en fordej af mælk, gær og lidt af hvedemelet. Det skal stå og boble op, og så er man klar til at lave den rigtige dej.
- Her tager man fordejen samt resten af melet, sukker og æg, og ælter det godt på maskinen. Det skal ælte meget længe, så der dannes lange glutentråde. Til sidst kommer man blødt smør i, og ælter det godt ind i dejen inden den stilles til hævning.
- Når dejen er hævet, deles den på midten til to brød, og til hvert brød formes 12 boller, som lægges i en smurt brødform. Nu skal brødet hæve en sidste gang inden det pensles og bages i ovnen.
Når det er færdigbagt, skal det køle ned på en rist, og så er det spiseklar.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Æltning – Ælt, ælt og ælt. Det er rigtig vigtigt at dejen bliver æltet godt, så glutennetværket i dejen bliver aktiveret. Lav eventuelt glutenprøven på dejen hvis du er i tvivl.
Servering – Du kan spise brødet som et hvert andet franskbrød til morgenmad eller brunch. Det er mere sødt i smagen end meget andet franskbrød. Du kan også lave en fantastisk god Pariserbøf eller Arme riddere med brødet eller bruge eventuelle rester til lækre brødcroutoner.
Opbevaring – Når brødet er kølet ned kan det opbevares i en plastpose, her holder det sig lækkert nogle dage. Hvis brødet begynder at blive tørt, kan du med fordel riste skiverne på en brødrister.
Ofte stillede spørgsmål
Ja, brioche er meget velegnet til frysning. Du kan fryse et helt brød eller skære det i halve brød eller skiver og fryse det i en frysepose.
Brioche er det man kalder en beriget dej. En beriget dej, er en dej med smør i rigelige mængder, æg og mælk og her også sukker. Det giver den bløde, meget karakteristiske smag og duft når brødet bages. Brioche stammer fra Frankrig.
Briochedejen er en meget blød dej, derfor køler man i nogle opskrifter dejen ned, for nemmere at kunne arbejde med den.
Andre lækre franskbrød

Brioche brød
Ingredienser
Fordej
- 2 dl mælk
- 10 g tørgær
- 150 g hvedemel
Dej
- 560 g hvedemel
- 80 g sukker
- 12 g salt
- 6 æg, medium størrelse, stuetemperatur
- 220 g smør, stuetemperatur
Pensling
- 1 æggehvide
- 2 spsk vand
Sådan gør du
Fordej
- Lun mælken til den er mellem 25 – 30 grader. Bland den lune mælk sammen med tørgæren og pisk til gæren er opløst. Kom melet i og rør det sammen til en sammenhængende dej.2 dl mælk, 10 g tørgær, 150 g hvedemel
- Nu skal dejen dækkes til med husholdningsfilm, og så skal den stå lunt og hæve i en times tid.
Dej
- Tag fordejen og kom den i en skålen til en røremaskine. Tilsæt æg, sukker, salt samt mel. Rør det på maskinen til dejen begynder at slippe skålen.560 g hvedemel, 80 g sukker, 6 æg, 12 g salt
- Tilsæt dernæst smørret lidt af gangen under omrøring. Når smørret er rørt ind i dejen, stilles røremaskinen til medium hastighed. Nå skal dejen æltes til den slipper skålen og er helt glat. Man kan eventuelt lave glutenprøven for at tjekke hvor langt man er med æltningen. På vores røremaskine tager det cirka 20 minutter før den er helt klar.220 g smør
- Når dejen er æltet færdig, dækkes den med husholdningsfilm. Nu skal dejen stå ved stuetemperatur og hæve i 1 time.
- Når dejen har hævet i skålen, kommes den ud på et bord der er drysset med mel. Del dejen i 2, og del derefter hver af de 2 portioner i 12 mindre dele.
Formning og opspænding
- Hver af de 12 små dejboller skal nu formes og spændes op til små boller.
- Smør 2 brødforme grundigt med smør eller bagespray, og placer nu 12 boller i hver form med samlingen nedad. Dæk formene til med film og lad dem hæve ved stuetemperatur i 1 time.
Bagning
- Forvarm ovnen til 190 grader almindelig over- og undervarme.
- Når dejen har hævet 1 time i formene, skal de pensles. Pisk æggehvide samt vand sammen og pensel hvert brød forsigtigt, så luften ikke presses ud.1 æggehvide, 2 spsk vand
- Placer nu de 2 forme midt i ovnen og bag brødene i 25 – 30 minutter ved 190 grader over- og undervarme eller til de er blevet mørkt gyldne.
- Tag brødene ud af ovnen, lad dem køle af i formen i 5 minutter inden de vendes ud af formene, og køles helt af på en rist.
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 20. februar 2020 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret: