Madformadelskere / Bagværk / Brød / Brioche brød

Brioche brød

5

/5

4 timer 15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

4 timer 15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Brioche brød er lækkert, blødt og fyldt med alt det gode som smør, sukker og æg. Det er ikke et specielt sundt brød, men en gang i mellem når man skal hygge lidt ekstra, så er det vel ok. Læs med her og få vores bedste opskrift på brioche brød.

hjemmebagt brioche brød på skærebræt med 3 skiver brød ved siden af

Saftigt og lækkert brød til brunch

Det er ikke så tit jeg kaster mig ud i at bage brioche brød, men den her opskrift på det bedste brioche brød, er så nem at det næsten ikke kan gå galt.

Det er super luftigt og blødt, med masser af smag. Sundt er det ikke! men hold nu op hvor det bare smager godt.

Det er helt klart ikke et “hverdags”-brød, men noget lækkert man kan spise i weekenden, til en hyggelig morgenmad eller brunch. For ikke så længe siden fik vi en pariserbøf, med et stykke af det her lækre briochebrød under, det smagte bare helt fantastisk!

Opskriften giver 2 brød, så det er helt klart en fordel at brødet sagtens kan fryses ned og gemmes til senere.

hjemmebagt brioche brød skåret i skiver på skærebræt

Ingrediensnoter

Mælk – Jeg bruger som regel sødmælk hvis jeg har det, men jeg har også bagt det med letmælk uden problemer.

Gær – I opskriften er der brugt tørgær, men du kan også sagtens bruge almindeligt frisk gær. Til to brød skal du bruge cirka 40 gram frisk gær.

Hvedemel – Brug gerne en hvedemel med højt proteinindhold, som er egnet til brødbagning.

Salt – Det er vigtigt at få salt nok i dejen, da brødet ellers ikke smager rigtigt efter vores smag.

Æg – En af de ting der kendetegner brioche er det høje indhold af æg. Derfor er æg en vigtig ingrediens når man laver brioche brød.

Smør – Smør kan man heller ikke undvære. Det er en vigtig del af brioche. Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.

Hvordan laver man brioche brød?

Det tager lidt tid at lave et godt briochebrød, men det er det hele værd i sidste ende. Det meste er hævetid og æltetid, så det er ikke arbejdstiden der er slem her.

Jeg laver først en fordej af mælk, gær og lidt af hvedemelet. Det skal stå og boble op, og så er man klar til at lave den rigtige dej.

Her tager man fordejen samt resten af melet, sukker og æg, og ælter det godt på maskinen. Det skal ælte meget længe, så der dannes lange glutentråde. Til sidst kommer man blødt smør i, og ælter det godt ind i dejen inden den stilles til hævning.

Når dejen er hævet, deles den på midten til to brød, og til hvert brød formes 12 boller, som lægges i en smurt brødform. Nu skal brødet hæve en sidste gang inden det pensles og bages i ovnen.

Når det er færdigbagt, skal det køle ned på en rist, og så er det spiseklar.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

briochebrød med tre skiver brød på skærebræt

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man brioche brød?

Når brødet er kølet ned kan det opbevares i en plastpose, her holder det sig lækkert nogle dage. Hvis brødet begynder at blive tørt, kan du med fordel riste skiverne på en brødrister.

Kan brioche brød fryses?

Ja, brioche er meget velegnet til frysning.

Hvad kan jeg bruge briochebrød til?

Du kan spise brødet som et hvert andet franskbrød til morgenmad eller brunch. Det er mere sødt i smagen end meget andet franskbrød. Du kan også lave en fantastisk god Pariserbøf eller Arme riddere med brødet eller bruge eventuelle rester til lækre brødcroutoner.

Hvad er brioche?

Brioche er det man kalder en beriget dej. En dej beriget, er en dej med smør i rigelige mængder, æg og mælk og her også sukker. Det giver den bløde, meget karakteristiske smag og duft når brødet bages. Brioche stammer fra Frankrig.

Briochedejen er en meget blød dej, derfor køler man i nogle opskrifter dejen ned, for nemmere at kunne arbejde med den.
Læs mere om hvad Brioche er her

Andre brødopskrifter du måske vil synes om

hjemmebagt brioche brød

Tips og tricks til det bedste brioche brød

  • Ælt, ælt og ælt. Det er rigtig vigtigt at dejen bliver æltet godt, så alt gluten bliver aktiveret. Lav eventuelt glutenprøven på dejen hvis du er i tvivl.
  • Frys det ene brød ned og gem det til senere.
  • Spænd dejen godt op når du former bollerne til brødet.

Serveringsforslag

  • Server som en del af et lækkert morgenbord eller til brunch.
  • Brug til at lave den ultimative Pariserbøf.
  • Brug eventuelle lidt tørre rester af brødet til arme riddere eller brødcroutoner.

Er du vild med burger? Prøv vores Brioche burgerboller

brioche brød skåret i skiver
hjemmebagt briochebrød

Opskrift på blødt briochebrød

Her kommer vores opskrift på det bedste brioche brød. Jeg vil helt klart anbefale at du bruger en køkkenmaskine til den her opskrift. Dejen skal æltes temmelig længe, så det vil gøre det meget nemmere.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere det lækre brød for din familie. Vores børn er helt vilde med det, og det er vi voksne faktisk også. Det er super lækkert når man skal hygge lidt ekstra i weekenden.

hjemmebagt brioche brød på skærebræt med 3 skiver brød ved siden af
5 fra 2 stemmer

Brioche brød

Opskrift på brioche brød
Lækkert og luftigt sødt briochebrød. Det er et brød du kan servere til morgenmad eller brunch, og som altid bringer glæde hos store og små. Opskriften her giver to brød, så du kan smide det ene i fryseren hvis du ikke kan nå at spise dem begge på en gang.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 3 timer
Samlet tid 4 timer 15 minutter
Ret Brød
Køkken Fransk
Antal 2 Brød
Kalorier 2436 kcal

Ingredienser

Fordej:

  • 2 dl mælk
  • 10 g tørgær, eller 40 g frisk gær
  • 150 g hvedemel

Dej:

  • 560 g hvedemel
  • 80 g sukker
  • 12 g salt
  • 6 æg, medium størrelse, stuetemperatur
  • 220 g smør, stuetemperatur

Pensling:

  • 1 æggehvide
  • 2 spsk vand

Sådan gør du

Fordej:

  • Lun mælken op til den er mellem 25 – 30 grader. Bland den lune mælk sammen med tørgæren og pisk til gæren er opløst. Kom melet i og rør det sammen til en sammenhængende dej.
  • Nu skal dejen dækkes til med husholdningsfilm, og så skal den stå lunt og hæve i en times tid.

Dej:

  • Tag fordejen og kom den i en skålen til en røremaskine. Tilsæt æg, sukker, salt samt mel. Rør det på maskinen til dejen begynder at slippe skålen.
  • Tilsæt dernæst smørret lidt af gangen under omrøring. Når smørret er rørt ind i dejen, stilles røremaskinen til medium hastighed. Nå skal dejen æltes til den slipper skålen og er helt glat. Man kan eventuelt lave glutenprøven for at tjekke hvor langt man er med æltningen. Jeg har en Ankarsrum Assistent, og på min maskine ælter jeg dejen omkring 30 minutter før den er helt klar.
  • Når dejen er æltet færdig dækkes den med husholdningsfilm. Nu skal dejen stå ved stuetemperatur og hæve i 1 1 – 2 timer afhængigt af rumtemperaturen.
  • Når dejen har hævet i skålen kommes den ud på et bord der er drysset med mel. Del dejen i 2, og del derefter hver af de 2 portioner i 12 mindre dele.

Formning og opspænding:

  • Hver af de 12 små dejboller skal nu formes og spændes op til små boller.
  • Smør 2 brødforme grundigt med smør eller bagespray, og placer nu 12 boller i hver form med samlingen nedad. Dæk formene til med film og lad dem hæve ved stuetemperatur i 1 time
    formning af brioche brød

Bagning:

  • Forvarm ovnen til 190 grader.
  • Når dejen har hævet 1 time i formene, skal de pensles. Pisk æggehvide samt vand sammen og pensel hvert brød forsigtigt, så luften ikke presses ud. Drys evt. med groft salt til sidst.
  • Placer nu de 2 forme midt i ovnen og bag brødene i 25 – 30 minutter eller til de er blevet mørk gyldne. Tag brødene ud af ovnen, lad dem køle af i formen i 5 minutter inden de vendes ud af formene og køles helt af på en rist.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brødKalorier: 2436kcalKulhydrater: 319gProtein: 61gFedt: 101gMættet fedt: 58gFlerumættet fedt: 7gEnkeltumættet fedt: 27gTransfedt: 3gKolesterol: 718mgNatrium: 3230mgKalium: 809mgFibre: 11gSukker: 46gA-vitamin: 3374IUC-vitamin: 1mgCalcium: 279mgJern: 19mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 20. februar 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.