Lækkert og luftigt sødt briochebrød. Det er et brød du kan servere til morgenmad eller brunch, og som altid bringer glæde hos store og små. Opskriften her giver to brød, så du kan smide det ene i fryseren hvis du ikke kan nå at spise dem begge på en gang.
Forb. tid 45 minuttermin
Tilb. tid 30 minuttermin
Hævetid 3 timert
Samlet tid 4 timert15 minuttermin
Antal 2Brød
Ingredienser
Fordej
2dlmælk
10gtørgær
150ghvedemel
Dej
560ghvedemel
80gsukker
12gsalt
6æg, medium størrelse, stuetemperatur
220gsmør, stuetemperatur
Pensling
1æggehvide
2spskvand
Sådan gør du
Fordej
Lun mælken til den er mellem 25 - 30 grader. Bland den lune mælk sammen med tørgæren og pisk til gæren er opløst. Kom melet i og rør det sammen til en sammenhængende dej.
2 dl mælk, 10 g tørgær, 150 g hvedemel
Nu skal dejen dækkes til med husholdningsfilm, og så skal den stå lunt og hæve i en times tid.
Dej
Tag fordejen og kom den i en skålen til en røremaskine. Tilsæt æg, sukker, salt samt mel. Rør det på maskinen til dejen begynder at slippe skålen.
560 g hvedemel, 80 g sukker, 6 æg, 12 g salt
Tilsæt dernæst smørret lidt af gangen under omrøring. Når smørret er rørt ind i dejen, stilles røremaskinen til medium hastighed. Nå skal dejen æltes til den slipper skålen og er helt glat. Man kan eventuelt lave glutenprøven for at tjekke hvor langt man er med æltningen. På vores røremaskine tager det cirka 20 minutter før den er helt klar.
220 g smør
Når dejen er æltet færdig, dækkes den med husholdningsfilm. Nu skal dejen stå ved stuetemperatur og hæve i 1 time.
Når dejen har hævet i skålen, kommes den ud på et bord der er drysset med mel. Del dejen i 2, og del derefter hver af de 2 portioner i 12 mindre dele.
Formning og opspænding
Hver af de 12 små dejboller skal nu formes og spændes op til små boller.
Smør 2 brødforme grundigt med smør eller bagespray, og placer nu 12 boller i hver form med samlingen nedad. Dæk formene til med film og lad dem hæve ved stuetemperatur i 1 time.
Bagning
Forvarm ovnen til 190 grader almindelig over- og undervarme.
Når dejen har hævet 1 time i formene, skal de pensles. Pisk æggehvide samt vand sammen og pensel hvert brød forsigtigt, så luften ikke presses ud.
1 æggehvide, 2 spsk vand
Placer nu de 2 forme midt i ovnen og bag brødene i 25 - 30 minutter ved 190 grader over- og undervarme eller til de er blevet mørkt gyldne.
Tag brødene ud af ovnen, lad dem køle af i formen i 5 minutter inden de vendes ud af formene, og køles helt af på en rist.
Noter
Gær - Vil du bruge frisk gær i stedet før tørgær, så kan det fint erstattes med 40 gram frisk gær.Servering - Brødet er lækkert som et ekstra lækkert brød på morgenbordet en søndag morgen eller hvis du skal lave brunch.Frysning - Brødet egner sig godt til at blive frosset ned til senere, så kan I ikke nå at spise begge brød, så anbefaler vi at komme det ene i fryseren.