Smukt flettet brød, som du måske kun har set hos bageren, men du kan faktisk nemt lave det selv. Når du først har styr på fletteteknikken, så er det slet ikke svært at lave.
Flettet brød med 6 strimler
Der findes mange forskellige måde at udforme brød på, og faktisk også mange måder man kan flette brød på.
De forskellige metoder giver alle sammen forskellige slutresultater, og påvirker selvfølgelig hvordan det færdige brød ser ud.
Her får du vores version, hvor vi fletter med 6 brødstrimler. Det er vist det mest klassiske fletbrød, som det man nogle gange ser hos bageren.
Det kræver lidt lige at få styr på fletteteknikken, men når du først har den, så kører det ret nemt.
Mere bagværk
Ingrediensnoter
Hvedemel – Brug gerne en hvedemel med et højt indhold af protein, så får du det bedste brød.
Bageenzym – Er med til at sikre en god hævning på brødet, du kan god godt springe det over.
Smør – Vi elsker altså at komme lidt smør i vores franskbrød, det gør den bare lige en tand bedre. Vi bruger her almindeligt saltet smør, som for eksempel Lurpak eller lignende.
Hvordan laver man fletbrød?
Det første du skal gøre, er at lave dejen. Det kan du nemt gøre på en røremaskine, hvor du først opløser gæren i lun mælk, og derefter tilsætter salt, sukker og bageenzym efterfulgt af hvedemel lidt af gangen.
Nu skal dejen æltes rigtig godt indtil den slipper skålen, og så æltes det bløde smør ind i dejen. Når dejen er æltet, skal den hæve i 30 minutter inden den skal formes.
Når dejen er hævet, deles den i 6 lige store stykker, som hver trilles til en lang pølse på cirka 1 cm i tykkelse.
Tryk enderne sammen i den ene ende, og så skal du begynde at flette. Flyt først den yderste højre strimmel helt over til venstre og den yderste venstre hen over dem alle sammen, og læg den yderst til højre, så de to yderste strimler bytter plads, og flet herefter på følgende måde.
Tag 2. strimmel fra venstre, og læg den helt yderst til højre for de andre. Tag efterfølgende 1. strimmel fra venstre og læg den i midten (mellem 2. og 3. strimmel).
Tag 2. strimmel fra højre, og læg den helt yderst til venstre for de andre. Tag efterfølgende 1. strimmel fra højre og læg den i midten (mellem 2. og 3. strimmel).
Fortsæt på denne måde indtil du når til enden, og tryk enderne godt sammen og fold begge ender ind under brødet.
Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad det hæve til dobbelt størrelse i cirka 45 minutter. Varm i mens ovnen op til 200 grader varmluft med damp. Hvis du ikke har damp i ovnen, kan du sætte et ildfast fad ind i bunden, og komme lidt vand i når du sætter brødet ind.
Bag brødet i 25-30 minutter til det er gyldent og lyder hult når du banker under bunden. Lad brødet køle ned inden det skæres ud og spises.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja du kan fryse brødet helt, halvt eller i skiver alt efter hvad der passer bedst med hvor meget I spiser.
Andre brødopskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Øv fletteteknikken
- Find 6 strimler bånd eller andet, så du kan prøve fletteteknikken af inden du står og skal flette med brødet. Det er rart at have styr på metoden inden du går i gang, så du ikke laver fejl. Se her hvordan jeg fletter brødet.
Se hvordan jeg fletter brødet her
Serveringsforslag
- Server brødet til morgenmad med ost og marmelade.
- Bru det til brunch eller frokostbrodet.
- Det er et skønt brød til både påske- og julefrokost, og så pynter det smukt på bordet.
Elsker du at prøve nye teknikker?
Prøv også vores Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden eller Hvidløgsbrød med urter
Opskrift på lyst flettet brød
Her får du vores opskrift på et stort lyst flettet brød. Det er sådan et helt klassisk gammeldags franskbrød, men flettet med 6 strimler, så det får det smukke udseende.
Det pynter på et hvert morgenbord, brunchbord eller til jule- eller påskefrokosten. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og lave det lækre brød til din familie.
Fletbrød
Ingredienser
- 350 g mælk
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 10 g bageenzym (reklamelink)
- 525 g hvedemel
- 25 g smør, blødt
Sådan gør du
- Lun mælken og opløs gæren i den lune mælk.350 g mælk, 25 g gær
- Tilsæt salt, sukker og bageemzym, og kom herefter hvedemelet i. Nu skal dejen æltes rigtig godt, gerne på røremaskine. Du skal ælte dejen indtil den er glat og jævn og slipper skålens kanter.1 tsk salt, 1 tsk sukker, 10 g bageenzym (reklamelink), 525 g hvedemel
- Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen indtil smørret er arbejdet helt ind i dejen. Lad dejen hvile 30 minutter i skålen eller på køkkenbordet.25 g smør
- Tag dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 6 lige store stykker. Tril hvert dejstykke til en lang pølse på cirka 1 cm i tykkelse.
- Fletteteknik:Samel enderne i den ene ende, og begynd derefter at flette. Først flytter du den yderste højre strimmel helt over til venstre, og den yderste venstre strimmel over alle de andre, så den ender yderst til højre. De to yderste strimler bytter dermed plads, og derefter fortsætter du flettemønstret på følgende måde:Tag den næstyderste strimmel fra venstre (2. strimmel), og læg den yderst til højre. Tag derefter den yderste venstre strimmel (1. strimmel) og placér den i midten, mellem 2. og 3. strimmel.Tag den næstyderste strimmel fra højre (5. strimmel), og læg den yderst til venstre. Tag derefter den yderste højre strimmel (6. strimmel) og placér den i midten, mellem 2. og 3. strimmel.Fortsæt på denne måde, indtil du når enden. Tryk enderne godt sammen og fold begge ender ind under brødet.
- Læg franskbrødet på den bageplade beklædt med bagepapir, og lad det hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 45 minutter.
- Når dejen er hævet, varmes ovnen op til 200 grader varmluft. Brug ovnens dampfunktion eller sæt et fad i bunden af ovnen til at lave damp under bagningen.
- Når ovnen er varm, sættes brødet i ovnen, og der hældes 1-2 dl vand i fadet i bunden af ovnen for at skabe damp. Lad brødet bage cirka 25-30 minutter ved 200 grader varmluft til det er godt afbagt og lyder hult når du banker under bunden på det.
- Tag brødet ud, og lad den køle ned på en rist.
Se video til opskriften
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her