Opskrift på koldhævet skagensbrødLækkert og smagsfuldt brød med saftig krumme og sprød skorpe. Brødet er med hørfrø inden i, og drysset med blå birkes på toppen samt solsikkekerner under bunden.
Forb. tid 20 minuttermin
Tilb. tid 45 minuttermin
hævetid 1 dayd2 timert
Samlet tid 1 dayd3 timert5 minuttermin
Antal 1brød
Udstyr
1 Hævekurv
Ingredienser
340ghvedemel
100gølandshvedemel
75gmanitoba hvedemel
25ghørfrø
365gvand, koldt
4,5ggær
17gsalt
½dlblå birkes
1dlsolsikkekerner
Sådan gør du
Kom vand og gær i skålen til røremaskinen. Rør det sammen til gæren er opløst.
365 g vand, 4,5 g gær
Derefter tilsættes hvedemel, ølandshvedemel samt manitobahvedemel og hørfrø. Ælt nu dejen ved medium hastighed i ca. 5 minutter eller til den hænger sammen.
340 g hvedemel, 100 g ølandshvedemel, 75 g manitoba hvedemel, 25 g hørfrø
Tilsæt saltet og ælt nu dejen igen ved mediumhastighed i ca. 10 minutter eller til den slipper skålen helt og du kan lave glutentesten.- Glutentesten er er en test man kan lave på dej for at se om den er æltet færdig. Gør dine fingre våde og træk i dejen, stræk den ud så tynd som du kan, hvis den kan blive helt tynd og næsten gennemsigtig, er dejen som regel æltet færdig.
17 g salt
Når dejen er æltet færdig tages den op af røreskålen.
Tryk derefter dejen ud til et kvadrat og fold derefter dejen ind over sig selv så det bliver en lang "pølse". Rul/spænd derefter dejen op igen og placer den med samlingen ned på bordet.- Når man spænder dejen op, hæver den bedre og får en sprødere skorpe.
Når dejen er spændt op sprayes den med en smule vand og oversiden vendes i blå birkes.
½ dl blå birkes
Hævning af brødet
Når oversiden at dejen er vendt i blå birkes placeres den i en hævekurv med oversiden ned, altså den side med birkes. Nu skal den side der vender op i hævekurven drysse med solsikkekerner til den er helt dækket. Kom en plastikpose om hævekurvene og stil dem på køkkenbordet en time inden du stiller dem på køl i 24 timer.- Brug eventuelt en smule rismel til at forberede dit lærred i hævekurven, så hænger dejen ikke fast når den skal vendes ud.
1 dl solsikkekerner
Når dejen har stået på køl i 24 timer tages den ud og stilles på boredet en time inden de skal bages.
Bagning af brødet
Kom et bagestål eller en pizzasten i ovnen og forvarm den til 190 grader sat op til varmluft med damp.
Vend dejen ud på en pizzaspatel, drysset med lidt mel, eller flere solsikkekerne så det let kan overføres til bagepladen i ovnen. Giv det et snit på langs i ca. 1 cm. dybde. Overfør brødet til det varme bagestål/pizzasten,
Når der er gået 20 minutter skrues temperaturen op til 225 grader sluk for dampen / fadet med vand fjernes. Bag nu igen brødet i ca. 20 minutter, eller til skorpen er helt hård, gylden og brødet lyder hult når man banker på bunden.
Tag brødet ud at ovnen og lad det køle af på en rist før det spises.
Hvis du ikke har en dampovn
Nederst i ovnen placeres et fad så man kan lave damp i ovnen når brødet skal bages. kom 2 dl. vand i fadet i bunden, eller nogle isterninger. og bag nu brødet i Ca. 20 minutter og følg opskriften.- Det er en god ide at have fadet i ovnen når man var den op, så det er helt varmt når man skal bruge det til at lave damp. Jeg plejer at bruge et metalfad, så det ikke sprænger når man kommer vand i.