Hurtigt ølandshvedebrød

Jeg elsker at bage med ølandshvede, det giver bare et lækkert smagfuldt brød. Normal bager jeg brød med surdej, men dette er ølandshvedebrød uden surdej.

Mest fordi jeg ikke lige havde en surdej der var klar da jeg skulle bage, og så skulle det bare gå hurtigt. Brødet her har en lækker smag, et svampet indre og en lækker sprød skorpe.

Det er godt både til morgenmad eller brunch, eller som tilbehør til en lækker varm ret, fx suppe. Dette ølandshvedebrød er bagt med maltmel, det giver et lidt mørkere brød med en lækker dyb smag. Jeg har købt mit maltmel hos den lokale bager, men hvis du ikke kan få fat i det, kan det udelades af opskriften.

ølandshvedebrød

ølandshvede

Opskrift på nemt ølandshvedebrød

Her er vores opskrift på et hurtigt ølandshvedebrød. Det er ikke spor svært at lave hvis man har en røremaskine i køkkenet. Dette brød er bagt udelukkende med gær, og altså uden surdej.

ølandshvedebrød

Nemt ølandshvedebrød opskrift

Et smagfuldt brød når det skal gå hurtigt!
0 fra 0 stemmer
Ret: Brunch, Morgenmad
Keyword: Gærbrød, Ølandshvede
Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Hævetid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Udskriv Pin
Antal: 1 brød

Ingredienser

  • 4 dl vand, koldt
  • 25 g gær
  • 10 g salt
  • 10 g maltmel, (kan udelades)
  • 200 g ølandshvedemel
  • 200 g alm. hvedemel

Sådan gør du

  • Lav gerne brødet i en røremaskine, da det er vigtigt at det bliver æltet rigtig godt. Det kan dog alternativt æltes i et dejfad med en træske. Start med at opløse gæren i vandet, og tilsæt salt. Tilsæt herefter melet og rør dejen med en dejkrog på lav hastighed.
    Når dejen er ensartet skrues op på fuld skrue, og dejen æltes på maskinen i ca. 15-20 min., eller indtil dejen samler sig om dejkrogen og slipper skålen. Dejen skal være meget blød så fortvivl ikke, den skal nok slippe skålen efter den er blevet æltet godt.
  • Hæld herefter dejen i en meldrysset hævekurv (eller en skål med et meldrysset klæde hvis du ikke har en hævekurv). Sørg for at have rigeligt mel i hævekurven, så dejen ikke hænger fast når du skal have den ud. Lad dejen hæve i kurven i 2-3 timer på køkkenbordet.
  • Sæt en bagesten (alternativt en bageplade) i ovnen, og tænd ovnen på 250 grader. Sæt en dyb bradepande i bunden af ovnen. Lad ovnen varme godt op, så bagestenen bliver godt varm. Når ovnen er varm vendes dejen ud på en dejspade, bagestenen drysses med mel, og dejen skubbes forsigtigt ind på bagestenen. Hæld derefter en kop vand i bradepanden i bunden af ovnen, og luk lågen hurtigt for at skabe en masse damp i ovnen.
  • Bag brødet i ca. 30 min. Hvis det lyder hult når du banker på bunden af brødet er det færdigt, ellers skal det have lidt længere. Lad det køle af på en rist inden du skærer af det.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Tips og tricks til det perfekte ølandshvedebrød

  • Dejen skal æltes rigtig godt! Det kan godt tage 15-20 minutter før den er færdigæltet selvom du bruger røremaskinen.
  • Brug en hævekurv til at hæve dit brød i. Hvis du ikke har en hævekurv, så tag en almindelig skål og læg et viskestykke i. Drys det med rigeligt mel så brødet ikke hænger fast i klædet når det skal ud.

Hvad synes du om opskriften på dette brød?

Har du prøvet denne opskrift og bag brødet? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om det. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 12. februar 2016 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

15 reaktioner

  1. Super lækkert brød, bager det ofte- børnene kalder det pandekagebrød:) jeg kan dog ikke finde opskriften på samme brød med surdej istedet, altså hvor meget surdej bruger du istedet for gær? Vh. Kirsten

    1. Vi bruger ikke denne præcise opskrift når vi bager med surdej, men bruger ca 1 dl surdej til et brød på samme størrelse, så vil tro det er ca den mængde du skal bruge 🙂

    1. Den skal være så fast at den slipper skålens sider når du rører den på maskinen. Mængden af mel kan godt variere alt efter hvilken type mel mam bruger, og det lyder som om du skal tilsætte mere mel 🙂

  2. Fulgte din opskrift i dag og der kom 2 fine brød ud af dejen, meget velsmagende. En enkel fremgangsmåde, let forståeligt. Mange tak

  3. Jeg glæder mig til at bage dette brød. Mener du, at brødet skal bages ved 250 gr. i 30 min? Det lyder af meget. På forhånd tak.

    1. Ja det skal det. Du kan evt. skrue lidt ned hvis du synes det bliver for mørkt undervejs, men i vores ovn passer det perfekt med 250 grader i 30 minutter. God fornøjelse med bagningen.

  4. Hvis nu jeg har dampovn, ville det så ikke bare være samme grader og minuttal på intervaldamp? Måske afsluttet med barnligt for at få skorpen helt sprød? Har du erfaringer med den slags?

    1. Nej det har jeg desværre ikke erfaring med, men tænker at hvis du bager det med intervaldamp så får du en endnu bedre skorpe, så det er ikke sikkert det er nødvendigt med varmluft. Men giv det et forsøg, og meld gerne tilbage om resultatet 🙂

    1. Hej Willads

      Ja du kan godt hæve det i køleskabet natten over. Brug så cirka halvdelen af gærmængden 🙂

      Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg