Surdej – guide til at lave en surdej

Brød med surdej bliver bare bedre, og det er faktisk ikke så svært at lave et rigtig lækkert og luftigt brød hvis man bare har en velfungerende surdej. Her er den opskrift vi bruger, den er nem og gå til, og er klar til brug efter 4-5 dage.

Hvor hurtigt din surdej er klar til brug afhænger meget af både temperaturen og hvilket mel du bruger. Rugmel er nemmest at starte en surdej med, og det går forholdsvist hurtigt.

Måske er du vandt til at bage brød med gær, og tænker måske “Hvorfor bruger man surdej?” – Men når du først har smagt et godt hjemmebagt surdejsbrød, er du ikke længere i tvivl. Det er en sand fornøjelse at bage brød med surdej uden gær. Det smager af så meget mere, hæver godt op, og giver en saftig og lækker krumme samtidig med en knasende sprød skorpe.

opskrift på surdej - guide og vejledning til fodring opbevaring og opstart af surdej

Surdej opskrift

Der findes uendelig mange opskrifter rundt omkring på nettet. Men her er den vi bruger hver gang. Den er nem og enkel, og så er den hurtigt klar til brug. Vi bruger denne dej til både rugbrød og hvedebrød – både lyse og mørke. Den er altså meget alsidig.

opskrift på surdej - guide og vejledning til fodring opbevaring og opstart af surdej
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Surdej opskrift

Surdej til at hæve og give dit brød smag!
Keyword Brød
Forb. tid 5 minutter
Portioner 1 portion

Ingredienser

Opstart af surdej

  • 2 dl vand
  • 2 dl rugmel

Fodring af surdej

  • 1 dl vand
  • 1 dl rugmel

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Alle ingredienserne blandes godt sammen og stilles på køkkenbordet uden låg på. Rør i dejen et par gange om dagen. 

Dag 4

  • Tilføj på 4. dagen, eller når surdejen er boblet godt op, 1 dl. vand og 1 dl rugmel.
  • Efter en dags tid skulle dejen gerne boble lystigt og lugte syrligt som et friskbagt rugbrød, og er så klar til brug. 
  • Dejen skal bare stå utildækket på køkkenbordet, og kan bruges til både lyse og mørke brød. Når man har taget noget af surdejen skal man bare tilføje 1 dl. vand og 1 dl. rugmel og røre godt i dejen. Dejen skal helst have vand og mel hver anden dag når den står ved stuetemperatur. Hvis man ikke bager så tit, kan man kassere 1 dl. af surdejen og derefter tilføje mel og vand, for ikke at ende ud med alt for meget surdej. 
  • Hvis man ikke skal bruge surdejen i en længere periode kan den stilles i køleskabet og overleve med mel og vand ca. hver 14. dag. Inden den bruges skal den have mel og vand og stå på køkkenbordet i en lille dags tid før den er klar til brug.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Hvordan opbevares og fodres surdej

Dejen skal fodres med mel og vand. Hvis du opbevarer den ved stuetemperatur skal den fodres hver 2-3 dag, men hvis du opbevarer den i køleskabet kan den stå op til 14 dage uden at blive fodret.

Opbevaring af surdej er lidt smag og behag. Vi kan godt lide at have den i køleskabet, for så glemmer vi ikke at fodre den. Så kan vi tage den ud og fodre den dagen inden vi skal bage, og så stille den på køkkenbordet til dagen efter. Hvis du derimod godt kan lide at have mere føling med dejen og være over den hele tiden, så er det en fin løsning at have den på køkkenbordet hele tiden. Det afhænger også af hvor tit du skal bruge af din dej.

Surdejsbrød

Du kan lave mange lækre brød når du først har en levende og boblende grundsurdej. Vi elsker at bage surdejsbrød i en gryde i ovnen, og vender altid tilbage til denne opskrift på grydebrød med surdej.

Mad for madelskere - nem hverdagsmad for hele familien

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares