Populรฆrt:

Madformadelskere / Bagvรฆrk / Brรธd / Surdej – Guide

Surdej – Guide


Photo of author

Af: Rasmus Juul Mรธller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Mรธller

Leder du efter en opskrift pรฅ surdej? Sรฅ er du kommet til det rette sted!

Brรธd med surdej bliver bare bedre, og det er faktisk ikke sรฅ svรฆrt at lave et rigtig lรฆkkert og luftigt brรธd hvis man bare har en velfungerende surdej. Her er den opskrift vi bruger, den er nem og gรฅ til, og er klar til brug efter 4-5 dage.

Hvor hurtigt din surdej er klar til brug afhรฆnger meget af bรฅde temperaturen og hvilket mel du bruger. Rugmel er nemmest at starte en surdej med, og det gรฅr forholdsvist hurtigt.

Mรฅske er du vandt til at bage brรธd med gรฆr, og tรฆnker mรฅske “Hvorfor bruger man surdej?” – Men nรฅr du fรธrst har smagt et godt hjemmebagt surdejsbrรธd, er du ikke lรฆngere i tvivl. Det er en sand fornรธjelse at bage brรธd med surdej uden gรฆr. Det smager af sรฅ meget mere, hรฆver godt op, og giver en saftig og lรฆkker krumme samtidig med en knasende sprรธd skorpe.

opskrift pรฅ surdej - guide og vejledning til fodring opbevaring og opstart af surdej

Surdej opskrift

Der findes uendelig mange opskrifter rundt omkring pรฅ nettet. Men her er den vi bruger hver gang. Den er nem og enkel, og sรฅ er den hurtigt klar til brug. Vi bruger denne dej til bรฅde rugbrรธd og hvedebrรธd – bรฅde lyse og mรธrke. Den er altsรฅ meget alsidig og er en god surdej til begyndere

opskrift pรฅ surdej - guide og vejledning til fodring opbevaring og opstart af surdej
5 fra 3 stemmer

Surdej opskrift

Surdej til at hรฆve og give dit brรธd smag!
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Ret Bagvรฆrk
Kรธkken Dansk
Antal 1 portion

Ingredienser

Opstart af surdej

  • 2 dl vand
  • 2 dl rugmel

Fodring af surdej

  • 1 dl vand
  • 1 dl rugmel

Sรฅdan gรธr du

Dag 1

  • Ingredienserne til opstart af surdej blandes godt sammen og stilles pรฅ kรธkkenbordet uden lรฅg pรฅ. Rรธr i dejen et par gange om dagen.ย 

Dag 4

  • Tilfรธj pรฅ 4. dagen, eller nรฅr surdejen er boblet godt op, 1 dl. vand og 1 dl rugmel.
  • Efter 12-24 timer skulle dejen gerne boble lystigt og lugte syrligt som et friskbagt rugbrรธd, og er sรฅ klar til brug.ย 
  • Dejen skal bare stรฅ utildรฆkket pรฅ kรธkkenbordet, og kan bruges til bรฅde lyse og mรธrke brรธd. Nรฅr man har taget noget af surdejen skal man bare tilfรธje 1 dl. vand og 1 dl. rugmel og rรธre godt i dejen. Dejen skal helst have vand og mel hver anden dag nรฅr den stรฅr ved stuetemperatur. Hvis man ikke bager sรฅ tit, kan man kassere 1 dl. af surdejen og derefter tilfรธje mel og vand, for ikke at ende ud med alt for meget surdej. 
  • Hvis man ikke skal bruge surdejen i en lรฆngere periode kan den stilles i kรธleskabet og overleve med mel og vand ca. hver 14. dag. Inden den bruges skal den have mel og vand og stรฅ pรฅ kรธkkenbordet i en lille dags tid fรธr den er klar til brug.

Hvad skal du huske til nรฆste gang?



Vilkรฅr for beregning af ernรฆringsdata
Har du prรธvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvordan opbevares og fodres surdej

Dejen skal fodres med mel og vand. Hvis du opbevarer den ved stuetemperatur skal den fodres hver 2-3 dag, men hvis du opbevarer den i kรธleskabet kan den stรฅ op til 14 dage uden at blive fodret.

Opbevaring af surdej er lidt smag og behag. Vi kan godt lide at have den i kรธleskabet, for sรฅ glemmer vi ikke at fodre den. Sรฅ kan vi tage den ud og fodre den dagen inden vi skal bage, og sรฅ stille den pรฅ kรธkkenbordet til dagen efter. Hvis du derimod godt kan lide at have mere fรธling med dejen og vรฆre over den hele tiden, sรฅ er det en fin lรธsning at have den pรฅ kรธkkenbordet hele tiden. Det afhรฆnger ogsรฅ af hvor tit du skal bruge af din dej.

Surdejsbrรธd

Du kan lave mange lรฆkre brรธd nรฅr du fรธrst har en levende og boblende grundsurdej. Vi elsker at bage surdejsbrรธd i en gryde i ovnen, og vender altid tilbage til denne opskrift pรฅ grydebrรธd med surdej.

Derudover kan vi slet ikke undvรฆre vores rugbrรธd med surdej, som vi bager hver uge. Det spiser vi bรฅde til morgenmad og frokost og selvfรธlgelig fรฅr ungerne det med pรฅ madpakken.

Hvad synes du om vores surdej opskrift?

Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ€“ Vi elsker at se Jeres retter โค๏ธ

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 14. april 2019 โ€“ Vi har efterfรธlgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Rasmus Juul Mรธller Avatar

7 kommentarer til “Surdej – Guide”

  1. Hej
    Hvad gรธr jeg galt. Jeg har blandet efter forholdene men min surdej bobler ikke!
    Den stรฅr ude i mit kรธkken i en plastbeholder.
    Venlig hilsen
    Dorthe Fjordholt

    Svar
    • Hej Dorthe.

      Det er svรฆrt at vide helt hvad det er der driller dig. Det kan vรฆre et spรธrgsmรฅl om temperaturen. Hvis du har den stรฅende tรฆt pรฅ et vindue og det er lidt kรธligt, sรฅ kan det godt bremse gรฆringsprocessen. Stil den lidt lunt, uden lรฅg selvfรธlgelig og sรฅ giv den et par dage mere, det mรฅ nรฆsten vรฆre mit bedste rรฅd. Der burde vรฆre gรฆrceller og mรฆlkesyrebakterier i luften hjemme hos dig, sรฅ giv det lidt lรฆngere tid, sรฅ skal de nok lande i din surdej. Prรธv med 4 uden lรฅg, kom lรฅg pรฅ og lad den stรฅ yderligere 4 dage, sรฅ burde der altsรฅ ske noget.

      Med venlig hilsen

      Rasmus og Tina

      Svar
  2. Hvordan doseres surdejen hvis der i opskriften stรฅr man skal bruge gรฆr? Er lige over, 10 g gรฆr = 10 g surdej? ร†ndre doseringen sig ved langtidshรฆvning?

    Svar
    • Hej Tonny.

      Man siger normalt at man skal bruge 20 – 30 procent surdej i forhold til den samlede melmรฆngde i opskriften. Det er altsรฅ noget mere end “lige over” Med hensyn til langtidshรฆvning, sรฅ er man nรธd til at prรธve sig lidt frem. Der er utrolig meget forskel pรฅ surdeje og pรฅ hvor hurtigt de hรฆver dejen op. Men prรธv at holde dig til de 20 – 30 procent, sรฅ kan det ikke gรฅ helt galt. Hรฅber det kan hjรฆlpe dig lidt pรฅ vej, ellers er du velkommen til at skrive igen.

      Med venlig hilsen

      Tina og Rasmus

      Svar
  3. Hej,
    Jeg har i onsdags lavet min fรธrste surdej, og rรธrt i den et par gange pr dag minimum. allerede igรฅr bobler den op. Men her til morgen sรฅ det ud til at der var kommet et par mug-pletter pรฅ. Er det normalt. Den er kun pรฅbegyndt dรธgn tre, og igรฅr boblede den allerede. Skulle jeg have fodret den allerede igรฅr og kunnet bruge den idag – eller?
    Vh. Marianne

    Svar
    • Hej Marianne.

      Som udgangspunkt vil jeg rรฅde dig til at kassere den, hvis der er mug pletter pรฅ.
      Der er meget forkel pรฅ hvor hurtigt der kommer gang i en surdej, men begynder den fรธrst at boble, sรฅ er den i gang.
      Her kan man med fordel fodre den og skifte beholder.
      Nรฅr vores er kommet godt i gang, sรฅ ryger den pรฅ kรธl. Sรฅ tager vi den ud og fodrer den nรฅr den, tager det fra vi skal bruge og lader det boble op ved stuetemperatur.
      Jeg hรฅber du har mod pรฅ at starte en ny surdej op ๐Ÿ™‚

      De bedste hilsner

      Rasmus – Madformadelskere

      Svar
      • Er allerede gjort, “muggen” slog den alligevel ihjel. Sรฅ jeg prรธver igen. Mรฅske er luften her bare god og hurtig. Kommer du lรฅg pรฅ nรฅr den er pรฅ kรธl?

        Svar
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Mรธller
Rasmus Juul Mรธller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pรฅ denne hjemmeside tilhรธrer Madformadelskere โ€“ Du mรฅ under ingen omstรฆndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrรฆdelse vil udlรธse et krav om kompensation.