Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Brød / Koldhævet surdejsbrød

Koldhævet surdejsbrød

5

/5

15 timer

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Koldhævet surdejsbrød, det lyder i sig selv lækkert og det smager også fantastisk. Knasende sprød skorpe, den lækre lidt syrlige smag og en luftig og blød krumme. Det er målet man går efter, og man når målet med øvelse! Jeg har læst og læst, set utallige videoer på youtube. Opskriften her er blevet til med inspiration hentet fra diverse surdejseksperter rundt om i hele verden.

Udgangspunktet for at nå målet, er selvsagt en god surdej med masser af krudt i! Det er den der giver den syrlige smag og hæver vores brød. Hvis du nu ikke har startet en surdej endnu, så klik ind og se vores guide til surdej. Det tager ganske få dage at starte din helt egen surdej op, og hvis du passer godt på den, så kan den holde hele livet.

Koldhævet surdejsbrød - Opskrift på saftigt brød med surdej og en knasende sprød skorpe

Nemt surdejsbrød bagt med damp

Nu siger jeg nemt, og det er det også når man har prøvet det nogle gange, og har fået følingen med dejen. Fordi det handler i den grad om at kunne fornemme hvornår dejen er klar til at blive spændt op.

I den her opskrift på koldhævet surdejsbrød, folder man dejen, i modsætning til direkte at ælte den. Det er en tidskrævende process, men belønningen kommer i sidste ende. Det er egentlig samme process som i vores opskrift på sprøde flutes, strække og folde.
For mig er det et projekt der strækker sig over et døgn at lave et godt koldhævet surdejsbrød. Det er som regel altid i weekenderne jeg er i gang, det er på en eller anden måde afslappende at gå og hygge sig med.

Koldhævet surdejsbrød opskrift

Her kommer vores opskrift på et basis surdejsbrød, så kan man selv bygge videre på opskriften, og prøve med andre typer mel og tilføje kerner. Jeg håber du har fået mod på at kaste dig ud i eventyret om koldhævet surdejsbrød. Det kan blive en hel besættelse at få den perfekte skorpe, og så kan man altid begynde at lave spændende mønstre i dejen inden brødet skal i ovnen.

Når jeg bager bruger jeg denne side www.brdclc.com, som en lille hjælp til at få en ide om hvor meget vand og surdej der skal i mit brød. Når du klikker på linket skulle der gerne være de mængder der passer med den her dej. du kan altid trykke på reset og indtaste dine egne data.

Koldhævet surdejsbrød - Opskrift på saftigt brød med surdej og en knasende sprød skorpe
5 fra 1 stemme

Koldhævet surdejsbrød opskrift

Basisopskrift på surdejsbrød
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 15 timer
Ret Bagværk, Brød
Antal 1 brød

Ingredienser

  • 400 g hvedemel, Gerne med højt protein indhold
  • 100 g surdej
  • 9 g salt, uden jod
  • 295 g vand, eller halvt vand og halvt mørk øl

Sådan gør du

  • Start med at fodre din surdej og lad den hæve op till dobbelt størrelse. Du skal bruge 100 gram forfodret surdej til opskriften.

Autolyse:

  • Bland mel og vand til en sammenhængende dej, Lad den stå overdækket med husholdningsfilm i 4 timer.
    Det er i denne fase at der dannes en masse glutentråde i dejen.

Surdej / salt tilsættes:

  • Bland surdejen i resten af dejen og fold det sammen i Ca. 4 minutter til surdejen er grundigt arbejdet ind i dejen. Nu skal dejen hvile i 30. minutter. igen med film over.
  • Efter 30. minutter tilsættes saltet og dejen foldes igen ind over sig selv i Ca. 4 minutter til saltet er grundigt blandet i dejen. Bemærk at jeg skriver salt uden jod, surdej er efter hvad jeg har læst mig til ikke så glad for jod.

Foldefase:

  • Nu skal dejen foldes ind over sig selv hver 30. minut. Denne process gentages 6 gange til dejen er helt glat og spændstig. Dejen dækkes med film mellem hver foldning, så den ikke tørrer ud. Jeg plejer at bruge en stor plastboks med låg.
  • Når dejen er foldet og blevet glat og spændstig, formes og spændes den endeligt op, så den er klar til at komme i hævekurv. Når man arbejder med dejen, så skal bordet drysses med mel, så den ikke klistrer fast.
    Hævekurven drysses med rigeligt mel, så dejen ikke hænger fast. Kom den formede dej i kurven med oversiden nedad. Lad nu dejen komme lidt i gang, og hæve op i kurven. Min dej plejer at bruget et par timer til at hæve op inden den skal på køl.
  • Nu skal hævekurven med dejen i køleskabet i minimum 8 timer. Jeg laver det altid som et 2 dags projekt, så er den klar til at komme i ovnen når man står op.

Bagning: Ovnen forvarmes en time inden der skal bages.

  • Ovnen forvarmes i god tid til 275 grader. Placer et ildfast fad i bunden af ovnen, så du kan lave damp i ovnen under bagningen. Det skal gerne være et metalfad. Placer også en pizzasten eller et bagestål lidt under midten i ovnen.
  • Tag hævekurven ud af køleskabet og vend dejen ud på en bagespatel. Rids nu brødet og overfør det til den forvarmede ovn. Kom 2 dl. vand i det ildfaste fad og luk lågen. Skru ned til 250 grader.
  • Brødet skal bages med damp i ovnen de første 20 minutter. Og efterfølgende skal det bages 20 minutter mere uden damp, eller indtil det har fået den ønskede farve. Jeg kan godt lide mine brød lidt mørke.
  • Nu skal brødet køle helt af på en rist inden det nydes.

Hvad skal du huske til næste gang?



Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Tips til koldhævet surdejsbrød

  • Brug mel med et højt protein indhold. Gerne mel som manitoba, eller en anden type.
  • Husk våde fingre når du skal folde dejen! Det er et must med våde fingre, ellers vil du opleve at dejen klistrer fast på hænderne.
  • Mel på bordet! Brug en si til at drysse mel på bordet når du skal spænde dejen op og forme den.
  • Aktiv surdej! For at få brødet til at hæve helt op, så er det vigtigt at du bruger en surdej med masser af knald på.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.