Vi spiser ret mange flutes i vores familie. Både som tilbehør til aftensmaden hvis det er gryderetter eller suppe, eller til sandwich for den sags skyld. Vi bager 4 flutes af gangen, og fryser dem ned vi ikke lige får spist. Her vil vi gerne dele vores flutes opskrift, der holder hver gang.
Krydderi på toppen eller som hvidløgsflutes
Vi elsker sprøde flutes. Der findes ikke noget bedre end når de lige kommer ud af ovnen inden spisetid, og vi kan spise skiver af lunt flute med smør på. Hvidløgssmør hvis det skal være rigtig godt.
Vi drysser vores flutes med forskellige krydderier på toppen for at gøre dem ekstralækre. Så er de perfekte som tilbehør til grillmad eller med påløg i på madpakken.
Opskriften kan varieres med det drys på toppen man har lyst til. Det kan være med forskellige typer af krydderier alt hvad hvad de skal spises til.
Denne flutes opskrift kan også bruges til at lave lækre hjemmebagte hvidløgsflutes. Hvis du vil lave hvidløgsflutes, skal du bage dine flutes som beskrevet, og herefter skære riller i dem og fylde dem med hvidløgssmør og give dem lidt i ovnen igen for at smelte smørret.
Hvordan laver man flutes?
Du skal ikke være bageekspert for at lave lækre flutes til hele familien, men det er nødvendigt med lidt tålmodighed. For at få et luftigt flutes med lækker sprød skorpe, tager processen nemlig lidt tid. Men lad det ikke skræmme dig, når de kommer ud af ovnen er det hele ventetiden værd.
Til denne opskrift skal du bruge:
- Vand
- Tørgær
- Salt
- Hvedemel
- Krydderier til at drysse på toppen
Denne opskrift er på æltefri flutes. Det betyder altså at de ikke skal æltes på røremaskinen, men dejen blandes i en stor plastbøtte. Først blandes mel, salt og tørgær, herefter tilsættes vand og dejen blandes sammen. Dæk bøtten med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå 45 minutter.
Herefter skal dejen strækkes og foldes 4-5 gange. Processen med at hæve 45 minutter og så strække og folde dejen skal gøres i alt 4 gange før dejen er klar til næste skridt.
Så deles dejen i 4 og hviler på bordet i 25 minutter før den endelig formes til de færdige flutes, som også lige skal hæve 30 minutter inden de kan bages i en 220 grader varm ovn i 20-30 minutter. Efter de er blevet snittet og drysset med krydderi eller flagesalt selvfølgelig.
Så skal de bare køle af på en rist, og så er de klar til servering!
Hjemmebagte flutes opskrift
Her får du vores families flutes opskrift. Den er brugt utallige gange, og den er altid en succes! Synes du 4 flutes lyder af meget? De er super gode til at fryse ned og tage op når du mangler lidt tilbehør til aftensmaden, så lav bare rigeligt når du er i gang med at bage.
Flutes
Ingredienser
Dej:
- 700 g hvedemel, Gerne med proteinindhold 12% eller mere
- 6 g tørgær
- 10 g salt, fint
- 520 g vand, koldt
Drys:
- Flage- eller kryddersalt
Sådan gør du
- Bland mel, tørgær og salt sammen i en plasticbøtte. De store hvide fra IKEA er super gode til formålet.
- Tilsæt koldt vand, og bland det hele sammen. Dejen må IKKE æltes! Dæk skålen med film.
- Stil dejen til hævning i 45 min. Efter 45 min skal dejen strækkes og foldes 4-5 gange. Denne proces skal gentages i alt 4 gange, så over 180 min hæver dejen og bliver foldet 4 gang. Allerede efter første strækning skal dejen være blevet mere glat at se på.
- Når dejen har hævet og er blevet strukket 4 gange, skal den deles i 4 portioner til 4 flutes. Hver portion trykkes ud på bordet, og siderne foldes ind mod midten og formes. Dæk dejen med film, og lad den hæve 25 minutter.
- Efter 25 minutter skal hver portion dej trykkes ud igen – brug fingerspidserne. Så skal dejen rulles stramt sammen, og til slut skal samlingen trykkes godt sammen. Gør det samme med alle portioner dej.
- Læg dine flutes på et hæveklæde, jeg bruger et viskestykke drysset med mel. Lad dine flutes hæve 30 min.
- Tænd ovnen på 250 grader, og lad den varme op mens dejen hæver. Sæt også en hulplade eller en almindelig bageplade i ovnen, så den bliver rigtig godt varm inden du skal bage. Placer et ildfast fad i bunden af ovnen, som skal bruges til at lave damp under bagningen.
- Nu skal du have dine flutes over på bagepladen, jeg har lavet et stykke pap med folie på, som jeg lige kan rulle flutet op på, og videre over på hulpladen. Det er vigtigt at samlingen ligger nedad på bagepladen når flutet skal bages.
- Det bedste resultat får du ved at bage af 2 omgange, så læg 2 flutes over på den varme bageplade, og snit dem med en meget skarp kniv. Drys dem med flage- eller kryddersalt
- Kom pladen i ovnen og tilsæt 2 dl. vand til det indfaste fad i bunden af ovnen. Skru ovnen ned på 220 grader og bag dine flutes 20-30 minutter eller til du har gyldne og sprøde flutes.
- Lad dine flutes køle lidt af på en rist. Spis dem lune eller lad dem køle helt ned og gem dem. De kan også fryses ned til senere brug.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Prøv også: Hurtigt ølandshvedebrød
Flutes udstyr
Når vi taler om bagning, kan man få rigtig meget fint udstyr, som både fylder i køkkenet, og som er lidt hårdt ved pengepungen. Men faktisk behøver man ikke dyre flutesforme, som man kun bruger en gang om måneden eller andet meget specielt udstyr.
Som jeg viste dig, har jeg selv lavet et stykke pap med alufolie på, som jeg bruger til at flytte mine flutes over på bagepladen. Hvis du ikke har en hulplade, vil det dog være en super god investering. Den kan du nemlig bruge til mange ting, blandt andet rundstykker, brød og som her flutes.
Den bageplade med huller som vi har, og bruger til rigtig mange af vores bageopskrifter er denne perforerede bageplade (reklamelink). Den kan indstilles i størrelsen efter din ovn, og den er med slip let belægning på overfladen. Med sådan en plade, kan du ikke gå helt galt i byen, og den koster heldigvis ikke en bondegård.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej
De ser lækre ud. Jeg plejer at røre dejen ud i væske. I tilsætter væske til dejen. Hvad er forskellen ift resultatet? På forhånd tak.
Jeg tror ikke det gør nogen mærkbar forskel 🙂
Mvh Rasmus
Har bagt disse flutes flere gange. De er super gode og opskriften er nem at gå til.
Et i øvrigt blevet glad for at bruge tørgær. Synes, at brødene, jeg bager, hæver bedre.
Hej Anette.
Det er altid dejligt med friskbagte flutes. Er glad for at du synes godt om opskriften, det er ikke altid så nemt at beskrive arbejdsprocesser.
God dag til dig og din familie 🙂
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Hvad er det for nogle krydderier du omtaler som du drysser på inden bagning?
Hej Bjarne.
Det er forskelligt hvad jeg kommer på at krydderier. Men helt enkelt med salt og peber smager rigtig godt. De bliver også rigtig gode med citronpeber og en smule chili. Man kan også bruge oregano eller basilikum.
Det er jo en smagssag hvad man er til, så brug den blanding af krydderier du bedst kan lide.
De bedste hilsener
Rasmus & Tina