Hurtigt ølandshvedebrød

Jeg elsker at bage med ølandshvede, det giver bare et lækkert smagfuldt brød. Normal bager jeg brød med surdej, men dette ølandshvedebrød er bagt uden surdej. Mest fordi jeg ikke lige havde en surdej der var klar da jeg skulle bage, og så skulle det bare gå hurtigt. Brødet her har en lækker smag, et svampet indre og en lækker sprød skorpe. Det er godt både til morgenmad eller brunch, eller som tilbehør til en lækker varm ret, fx suppe. Dette ølandshvedebrød er bagt med maltmel, det giver et lidt mørkere brød med en lækker dyb smag. Jeg har købt mit maltmel hos den lokale bager, men hvis du ikke kan få fat i det, kan det udelades af opskriften.

ølandshvedebrød

ølandshvede

Ingredienser – 1 brød:

  • 4 dl koldt vand
  • 25g gær
  • 10g salt
  • 10g maltmed (kan udelades)
  • 200g ølandshvede mel
  • 200g alm. hvedemel

Fremgangsmåde:
Lav gerne brødet i en røremaskine, da det er vigtigt at det bliver æltet rigtig godt. Det kan dog alternativt æltes i et dejfad med en træske. Start med at opløse gæren i vandet, og tilsæt salt. Tilsæt herefter melet og rør dejen med en dejkrog på lav hastighed. Når dejen er ensartet skrues op på fuld skrue, og dejen æltes på maskinen i ca. 15-20 min., eller indtil dejen samler sig om dejkrogen og slipper skålen. Dejen skal være meget blød så fortvivl ikke, den skal nok slippe skålen efter den er blevet æltet godt. Hæld herefter dejen i en meldrysset hævekurv (eller en oliesmurt skål hvis du ikke har en hævekurv). Sørg for at have rigeligt mel i hævekurven, så dejen ikke hænger fast når du skal have den ud. Lad dejen hæve i kurven i 2-3 timer på køkkenbordet. Sæt en bagesten (alternativt en bageplade) i ovnen, og tænd ovnen på 250 grader. Sæt en dyb bradepande i bunden af ovnen. Lad ovnen varme godt op, så bagestenen bliver godt varm. Når ovnen er varm vendes dejen ud på en dejspade, bagestenen drysses med mel, og dejen skubbes forsigtigt ind på bagestenen. Hæld derefter en kop vand i bradepanden i bunden af ovnen, og luk lågen hurtigt for at skabe en masse damp i ovnen. Bag brødet i ca. 30 min, hvis det lyder hult når du banker på bunden af brødet er det færdigt. Lad det køle af på en rist inden du skærer af det.

Velbekomme.

Nemt ølandshvedebrød opskrift

Et smagfuldt brød når det skal gå hurtigt!
Ret Brunch, Morgenmad
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 2 timer 30 minutter
Samlet tid 3 timer 30 minutter
Portioner 1 brød

Ingredienser

  • 4 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 10 g salt
  • 10 g maltmel (kan udelades)
  • 200 g ølandshvedemel
  • 200 g alm. hvedemel

Fremgangsmåde

  • Lav gerne brødet i en røremaskine, da det er vigtigt at det bliver æltet rigtig godt. Det kan dog alternativt æltes i et dejfad med en træske. Start med at opløse gæren i vandet, og tilsæt salt. Tilsæt herefter melet og rør dejen med en dejkrog på lav hastighed. Når dejen er ensartet skrues op på fuld skrue, og dejen æltes på maskinen i ca. 15-20 min., eller indtil dejen samler sig om dejkrogen og slipper skålen. Dejen skal være meget blød så fortvivl ikke, den skal nok slippe skålen efter den er blevet æltet godt.
  • Hæld herefter dejen i en meldrysset hævekurv (eller en oliesmurt skål hvis du ikke har en hævekurv). Sørg for at have rigeligt mel i hævekurven, så dejen ikke hænger fast når du skal have den ud. Lad dejen hæve i kurven i 2-3 timer på køkkenbordet.
  • Sæt en bagesten (alternativt en bageplade) i ovnen, og tænd ovnen på 250 grader. Sæt en dyb bradepande i bunden af ovnen. Lad ovnen varme godt op, så bagestenen bliver godt varm. Når ovnen er varm vendes dejen ud på en dejspade, bagestenen drysses med mel, og dejen skubbes forsigtigt ind på bagestenen. Hæld derefter en kop vand i bradepanden i bunden af ovnen, og luk lågen hurtigt for at skabe en masse damp i ovnen.
  • Bag brødet i ca. 30 min, hvis det lyder hult når du banker på bunden af brødet er det færdigt. Lad det køle af på en rist inden du skærer af det.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!
Sending
User Review
4 (1 vote)

Reader Interactions

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - nem hverdagsmad for hele familien

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares