Tangzhong-metoden er en japansk måde at bage på. Resultatet bliver en lækker og luftig krumme på dit brød. Her får du vores opskrift på lækre og luftige bamseboller med tangzhong-metoden. Prøv den, det vil du med garanti ikke fortryde!
Tangzhong metoden
Jeg har nu igennem nogle år bagt boller og brød efter den japanske teknik kaldet Tangzhong. Det er ikke svært, eller mere besværligt, og bollerne bliver helt fantastiske.
Metoden går kort fortalt ud på, at man laver en jævning af mel og væske først, med 5-10% af melet og meget af væsken, derefter kombinerer man det med de andre ingredienser, og på den måde kan man i sidste ende få meget mere væske i dejen end normalt uden at dejen flyder ud. Det giver meget luftigt brød i sidste ende, og det er også hvad vi oplever med disse bamseboller, der nok er de mest luftige boller vi har prøvet.
Det er lidt teknisk at regne ud hvor meget mel og væske man skal lave jævning af, men du tager 5-10% af melet, og det antal gram du får, skal du gange med 5, og så har du hvor mange gram væske du skal blande det med. For eksempel som i denne opskrift 40 g hvedemel og 200 g mælk.
Med ovenstående metode, kan du lave alle dine gærbrødsopskrifter om til at bruge tangzhong metoden, dog skal du altid bruge 75% væske i forhold til melet. Så hvis du bruger 500 g mel som her, så skal du bruge 375 g mælk. Det er ikke så svært som det lyder når du lige har fået styr på det.
For at lave bollerne skal du blot følge opskriften længere nede på siden her.
De her bamseboller er perfekte til ungerne. De er lette og luftige, uden ret meget sukker, og så er de nemme at spise for børnene.
Det er de bedste boller til børnefødselsdag, enten til at tage med i børnehaven eller til når venner eller familie kommer på besøg. De kan spises med smør og marmelade eller lige præcis det pålæg børnene bedst kan lide.
Ingrediensnoter
Hvedemel – Brug almindeligt hvedemel, gerne med højt proteinindhold
Mælk – Jeg bruger gerne sødmælk eller letmælk alt efter hvad jeg har hjemme.
Gær – Almindeligt frisk gær.
Kardemomme – Kan undlades men giver en fantastisk god smag.
Hvordan laver man bamseboller med tangzhong metoden?
Det er slet ikke svært at lave de populære japanske boller.
Først skal noget af melet og mælken piskes sammen i en gryde, og opvarmes til man har en god klistret masse. Herefter skal jævningen køle ned.
Så blandes lun mælk med gær i røreskålen, og herefter tilsættes salt, sukker, æg, kardemomme og hvedemel. Dejen ælstes godt i cirka 10 minutter inden der tilsættes blødt smør, og der æltes igen i cirka 10 minutter.
Dejen skal så formes til 12 boller, der lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Bollerne skal hæve i 1 time eller til dobbelt størrelse inden de bages i ovnen.
Lad bollerne køle ned på en bagerist.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja disse boller er yderst fryseegnede. De er også lækre og bløde efter en tur i fryseren.
Ja du kan komme kerner i dejen eller drysse bollerne med kerner på toppen. Prøv med solsikkekerner, græskarkerner eller dine yndlingskerner.
Ja du kan godt bruge tørgær. En halv pakke frisk gær kan erstattes med en halv pakke tørgær.
Andre bolleopskrifter du måske vil synes om
- Krydderboller
- Verdens bedste boller
- Græskarboller
- Ciabattaboller
- Bløde boller i fad – Amerikanske dinner rolls
Opskrift på bløde luftige boller
Her er vores bud på en opskrift, der giver luftige og lækre bamseboller, som kan spises til morgenmad, på madpakken eller som fødselsdagsboller.
De er lavet med den japanske metode tangzhong hvor man først laver en meljævning, og på den måde får mere væske i dejen end man ellers kan slippe afsted med. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og bage bamseboller til familien.
Bamseboller med tangzhong-metoden
Ingredienser
- 500 g hvedemel , (40g+460g)
- 375 g mælk , (200g+175g)
- 25 g gær
- 1 æg
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 100 g smør, blødt
- 1 æg, til pensling
Sådan gør du
- Bland 40 g hvedemel og 200 g mælk i en gryde, pisk det sammen med et piskeris mens du langsomt varmer det op. Pisk indtil det bliver tykt og klistret og lige før det koger. Tag gryden af varmen, og lad jævningen køle af.
- Hæld 175 g mælk (lillefingervarm) op i en røreskål, og opløs gæren i mælken.
- Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og mel. Tilsæt til sidst den afkølede jævning. Ælt dejen i ca. 10 min på røremaskinen.
- Tilsæt det bløde smør, og ælt smøren ind i dejen. Ælt herefter ca. 10 min igen, eller til dejen slipper skålen og laver lange tråde.
- Form 12 boller på cirka 80 gram, og lad dem hæve 1,5 timer på bagepladen.
- Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bag dem 12-15 min ved 200 grader.
- Lad bollerne køle af på en rist.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
SERVERINGSFORSLAG
- Spis lune med tandsmør
- Prøv med hjemmelavet Rabarber/blomme marmelade
- Spis med Brombærmarmelade
Flere billeder af tangzhong bamseboller
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ️♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. januar 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Jeg synes godt nok at der skal meget mere mel i, og så slipper det ikke engang skålen.
Hej Gitte
Det kommer rigtig meget an på hvilken type hvedemel du bruger. Vi går altid efter en med højt proteinindhold. Med nogle typer af mel skal der mere i, og så skal den ælte rigtig længe. Dejen skal dog stadig være ret blød når den er færdigæltet, så pas på du ikke kommer for meget mel i og de bliver tørre. Håber det lykkes for dig.
Mvh Tina