Bamseboller – Luftige hvedeboller med tangzhong metoden

Så fik jeg også prøvet den populære tangzhing metode – jeg har nemlig bagt lækre bamseboller med den japanske teknik. Det var ikke svært, eller mere besværligt, og bollerne blev helt fantastiske.

Tangzhong metoden

Metoden går kort fortalt ud på, at man laver en jævning af mel og væske først, med 5-10% af melet og meget af væsken, derefter kombinerer man det med de andre ingredienser, og på den måde kan man i sidste ende få meget mere væske i dejen end normalt. Det giver meget luftigt brød i sidste ende, og det er også hvad vi oplevede med disse bamseboller.

Det er lidt teknisk at regne ud hvor meget mel og væske man skal lave jævning af, men du tager 5-10% af melet, og det antal gram du får, skal du gange med 5, og så har du hvor mange gram væske du skal blande det med. For eksempel som i denne opskrift 40 g hvedemel og 200 g mælk.

Med ovenstående metode, kan du lave alle dine gærbrødsopskrifter om til at bruge tangzhong metoden, dog skal du altid bruge 75% væske i forhold til melet. Så hvis du bruger 500 g mel som her, så skal du bruge 375 g mælk.

bamseboller
bamseboller

Bamseboller opskrift

Her er vores bud på en opskrift, der giver luftige og lækre bamseboller, som kan spises til morgenmad, på madpakken eller som fødselsdagsboller.

bamseboller med tangzhong metoden opskrift

Bamseboller opskrift

Lækre luftige bamseboller bagt efter tangzhong metoden
5 fra 1 stemme
Ret: Madpakke, Morgenmad
Keyword: Boller
Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Hævetid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 15 minutter
Udskriv Pin

Ingredienser

 • 500 g hvedemel , (40g+460g)
 • 375 g mælk , (200g+175g)
 • 25 g gær
 • 1 æg
 • 1 tsk sukker
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk kardemomme
 • 100 g smør, blødt
 • 1 æg til pensling

Sådan gør du

 • Bland 40 g hvedemel og 200 g mælk i en gryde, pisk det sammen med et piskeris mens du langsomt varmer det op. Pisk indtil det bliver tykt og klistret og lige før det koger. Tag gryden af varmen, og lad jævningen køle af.
 • Hæld 175 g mælk (lillefingervarm) op i en røreskål, og opløs gæren i mælken.
 • Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og mel. Tilsæt til sidst den afkølede jævning. Ælt dejen i ca. 10 min på røremaskinen.
 • Tilsæt det bløde smør, og ælt smøren ind i dejen. Ælt herefter ca. 10 min igen, eller til dejen slipper skålen og laver lange tråde. 
 • Form 12-14 boller på 70-80 gram, og lad den hæve 1,5 timer på bagepladen.
 • Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bag dem 12-15 min ved 200 grader.
 • Lad bollerne køle af på en rist.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Prøv også: Verdens bedste boller eller Rabarber/blomme marmelade

De bedste børneboller

De her bamseboller er perfekte til ungerne. De er lette og luftige, uden ret meget sukker, og så er de nemme at spise for børnene.

Det er de bedste boller til børnefødselsdag, enten til at tage med i børnehaven eller til når venner eller familie kommer på besøg. De kan spises med smør og marmelade eller lige præcis det pålæg børnene bedst kan lide.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

2 reaktioner

  1. Hej Gitte
   Det kommer rigtig meget an på hvilken type hvedemel du bruger. Vi går altid efter en med højt proteinindhold. Med nogle typer af mel skal der mere i, og så skal den ælte rigtig længe. Dejen skal dog stadig være ret blød når den er færdigæltet, så pas på du ikke kommer for meget mel i og de bliver tørre. Håber det lykkes for dig.
   Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Følg med på Instagram

Vil du have flere opskrifter på lækker hjemmelavet hverdagsmad? Gå ikke glip af dejlige billeder og opskrifter direkte i dit feed. 

Følg med på Instagram
shares