Indhold

Bamseboller – Luftige hvedeboller med tangzhong metoden

Indhold

Så fik jeg også prøvet den populære tangzhing metode – jeg har nemlig bagt lækre bamseboller med den japanske teknik. Det var ikke svært, eller mere besværligt, og bollerne blev helt fantastiske.

Tangzhong metoden

Metoden går kort fortalt ud på, at man laver en jævning af mel og væske først, med 5-10% af melet og meget af væsken, derefter kombinerer man det med de andre ingredienser, og på den måde kan man i sidste ende få meget mere væske i dejen end normalt. Det giver meget luftigt brød i sidste ende, og det er også hvad vi oplevede med disse bamseboller.

Det er lidt teknisk at regne ud hvor meget mel og væske man skal lave jævning af, men du tager 5-10% af melet, og det antal gram du får, skal du gange med 5, og så har du hvor mange gram væske du skal blande det med. For eksempel som i denne opskrift 40 g hvedemel og 200 g mælk.

Med ovenstående metode, kan du lave alle dine gærbrødsopskrifter om til at bruge tangzhong metoden, dog skal du altid bruge 75% væske i forhold til melet. Så hvis du bruger 500 g mel som her, så skal du bruge 375 g mælk.

bamseboller
bamseboller

Bamseboller opskrift

Her er vores bud på en opskrift, der giver luftige og lækre bamseboller, som kan spises til morgenmad, på madpakken eller som fødselsdagsboller.

bamseboller med tangzhong metoden opskrift
5 fra 1 stemme

Bamseboller opskrift

Lækre luftige bamseboller bagt efter tangzhong metoden
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 15 min
Hævetid 1 t 30 min
Samlet tid 2 t 15 min
Ret Madpakke, Morgenmad

Ingredienser

  • 500 g hvedemel , (40g+460g)
  • 375 g mælk , (200g+175g)
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 100 g smør, blødt
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Bland 40 g hvedemel og 200 g mælk i en gryde, pisk det sammen med et piskeris mens du langsomt varmer det op. Pisk indtil det bliver tykt og klistret og lige før det koger. Tag gryden af varmen, og lad jævningen køle af.
    bamseboller med tangzhong metoden opskrift
  • Hæld 175 g mælk (lillefingervarm) op i en røreskål, og opløs gæren i mælken.
  • Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og mel. Tilsæt til sidst den afkølede jævning. Ælt dejen i ca. 10 min på røremaskinen.
  • Tilsæt det bløde smør, og ælt smøren ind i dejen. Ælt herefter ca. 10 min igen, eller til dejen slipper skålen og laver lange tråde. 
  • Form 12-14 boller på 70-80 gram, og lad den hæve 1,5 timer på bagepladen.
    bamseboller med tangzhong metoden opskrift
  • Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bag dem 12-15 min ved 200 grader.
  • Lad bollerne køle af på en rist.
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Boller
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Verdens bedste boller eller Rabarber/blomme marmelade

De bedste børneboller

De her bamseboller er perfekte til ungerne. De er lette og luftige, uden ret meget sukker, og så er de nemme at spise for børnene.

Det er de bedste boller til børnefødselsdag, enten til at tage med i børnehaven eller til når venner eller familie kommer på besøg. De kan spises med smør og marmelade eller lige præcis det pålæg børnene bedst kan lide.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

2 reaktioner

    1. Hej Gitte
      Det kommer rigtig meget an på hvilken type hvedemel du bruger. Vi går altid efter en med højt proteinindhold. Med nogle typer af mel skal der mere i, og så skal den ælte rigtig længe. Dejen skal dog stadig være ret blød når den er færdigæltet, så pas på du ikke kommer for meget mel i og de bliver tørre. Håber det lykkes for dig.
      Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg