Populært:

Andesteg i ovn

4.84

/5

3 timer 20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.84

/5

3 timer 20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Nu nærmer sæsonen for andesteg og andre lækre hyggeretter sig, og selvfølgelig vil vi også gerne dele vores bedste opskrift på andesteg i ovn med dig. Andesteg med svesker og æbler kan du servere til både jul og Mortensaften, og den vil helt sikkert vække begejstring blandt familie og venner rundt om bordet.

Andesteg i ovn - Opskrift på andesteg til mortensaften eller jul - Stegt i ovn eller langtidsstegt

Kan jeg finde ud af at lave andesteg?

Hvis det er første gang du skal stå for julemaden eller maden til Mortensaften, kan det måske være overvældende at skulle stege en hel and i ovnen, men lad dig ikke skræmme, det er faktisk ikke så svært.

Læs bare lidt videre her, så skal vi nok guide og fortælle dig alt hvad du har brug for at vide om stegning af and. Du kan trygt følge opskriften her, og du kan endda laver anden dagen inden hvis du synes det er for meget at stå med på dagen hvor den skal serveres.

Hvordan laver man and i ovn?

Hvis du aldrig har prøvet at lave and før, så fortvivl ikke. Det er slet ikke så svært. Til at lave en lækker andesteg skal du bruge:

 • En hel and, cirka 3 kilo plejer at passe til 6 personer.
 • Svesker, æbler og timian, til at fylde i anden.
 • Grøntsager til at komme i bradepanden under anden sammen med indmaden fra anden og vand, som er det der bliver til den gode andesovs.

Først skal anden gøres ren, hvis der er rester af indmaden skal de fjernes, og så skylles anden godt. Tør anden med køkkenrulle, og så skal den fyldes med æblestykker, svesker og timian og krydres med salt og peber.

Herefter bruner man anden godt af i en varm ovn. Hæld fedtet der er dryppet fra fra, husk at gem det. Tilsæt så grøntsagerne til bradepanden, og steg anden i et par timer ved lavere varme (alternativt kan du langtidsstege den i endnu længere tid). Afslutningsvist skal anden brunes af ved højere varme, så man får lækkert skind. Husk at tjek temperaturen med et stegetermometer.

Find den præcise opskrift længere nede på siden her.

Andesteg dagen før

Vil du gerne lave din andesteg dagen før, og måske have hænderne mere fri til at tage dig af dine gæster eller nyde juleaftensdag med familien, ja så kan du altså sagtens det. Følg opskriften herover og steg din and som angivet.

Herefter anbefaler vi at du lader den køle lidt af før du parterer den, og kommer den i et ildfast fad, som du dækker til og sætter i køleskabet til næste dag.

1 time før I skal spise, tager du fadet ud af køleskabet og lader det stå på køkkenbordet. 30 minutter inden I skal spise, pensler du andestykkerne med rigeligt andefedt. Dæk fadet med staniol og giv andestykkerne ca. 30 minutter ved 110 grader. Giv den til sidst 5 minutter uden staniol under grillfunktion, hvis du vil have skindet til at blive sprødt og lækkert.

Opskrift på den bedste andesteg i ovn

Her er vores opskrift på den bedste andesteg i ovn. Det er sådan vi godt kan lide den. Saftig og smagfuld, og med sprødt og gyldent skind. Vi skriver også opskriften på hvordan du kan lave langtidsstegt and, hvis du har god tid og gerne vil give den lidt ekstra tid og kærlighed, det gør især noget for mørheden hvis du vælger den metode.

Andesteg i ovn - Opskrift på andesteg til mortensaften eller jul - Stegt i ovn eller langtidsstegt
4.84 fra 6 stemmer

Andesteg i ovn

Opskrift på andesteg i ovn
Saftig hel and stegt i ovn – perfekt juleand eller and til Mortensaften
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 3 timer
Samlet tid 3 timer 20 minutter
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 1407 kcal

Ingredienser

 • 1 and, ca. 3 kg.
 • 3 æbler, sort efter smag
 • 150 g svesker, uden sten
 • 1/2 dl salt
 • 1/2 spsk timian, frisk
 • Peber, efter smag

Grønt til bradepanden: (Til at lave saucen efterfølgende)

 • 2 gulerødder, skåret i skiver
 • 2 løg, skåret i halve med skal
 • 1 porre, renset og skåret i skiver
 • 1 persillerod, skåret i skiver
 • 1 spsk timian, frisk
 • 3 laurbærblade
 • Indmad fra anden, Kan udelades
 • 1 l vand

Sådan gør du

 • Start med at rengøre anden. Jeg plejer at fjerne rester af fjer samt indvolde og så klipper jeg vingespidserne af. Vingespidserne kan kommes med i bradepanden, og er med til at give en lækker sovs senere. Skyl derefter anden med koldt vand både udvendigt og indvendigt. Afslut med at duppe den helt tør med køkkenrulle. Så er anden klar til at blive fyldt med lækkerier.
 • Æblerne skrælles, kernehusene fjernes og derefter skæres de i passende stykker. Kom dem i en skål. Bland sveskerne samt timian i og krydder med salt og peber.

Stegning af and i ovn:

 • Forvarm ovnen til 250 grader.
 • Tag anden og fordel halvdelen af saltet indvendigt. Fyld derefter blandingen af æbler og svesker ind i anden og pres det god sammen. Luk evt. anden til sidst med et par kødnåle, så der bliver holdt lidt på fyldet. Gnid nu anden ind i resten af saltet og krydder med peber efter smag. Nu er anden klar til at komme i ovnen.
 • Nu skal anden i ovnen og brunes. Placer anden med brystsiden op på en rist midt i ovnen, med en bradepande under. Brun anden i 15 – 20 minutter. Det er en god ide at holde øje med anden under denne process, så den ikke lige pludselig bliver sort 😉
 • Når man bruner anden drypper der en masse fedt ned i bradepanden. det skal nu hældes fra, og grøntsagerne samt krydderurter og vand kommes herefter i bradepanden. Skru ovnen ned til 165 – 170 grader, og vend anden så brystsiden vender nedad. Nu skal anden stege ved 165 – 170 grader i ca. 2 timer. Det er en rigtig god ide at øse lidt af skyen fra bradepanden over anden. jeg plejer at gøre det med 30 minutters mellemrum.
 • Undervejs kan man fylde efter med mere vand så bradepanden ikke tørrer ud.
 • Når der er gået 2 timer vendes anden igen med brystsiden op. Og der skrues op til 200 – 225 grader. Nu skal anden brunes igen i ca. 30 minutter. Hvis man ikke er helt tilfreds med farven og sprødheden, kan man skrue lidt op for varmen, eller tænde for varmluft på ovnen.
 • Det er en rigtig god ide at tjekke temperaturen med et stegetermometer. Den skal ligge i mellem 75 -78 grader inde ved låret. Der er ikke noget mere træls end en tørstegt and, eller endnu værre, en der har fået for lidt.. Når man er tilfreds temperaturen og anden er blevet lækker gyldenbrun, tages den ud af ovnen. Nu skal anden trække / hvile i 30 minutter inden den skæres ud og serveres.

Langtidsstegning af and:

 • Man kan også vælge at langtidsstege sin and. Vælger du den metode, skal du i stedet varme ovnen op til 200 grader.
  Sæt and og bradepande ind i midten af ovnen som i opskriften herover. Skru derefter ned til 120 grader. Anden skal nu stege i ca. 4 timer. Husk at øse sky fra bradepanden over for hver halve time. Når der er gået 4 timer, hældes væden fra bradepanden igennem en si ned i en skål og gemmes til saucen, placer igen bradepanden under anden. Skru op til 180 – 200 grader og steg anden i 45 – 60 minutter eller til den er blevet gylden og lækker.
  Tag anden ud af ovnen og lad den trække i mindst en halv time inden den skæres ud og serveres.

Noter

Tjek altid temperaturen inde ved benene, den skal ligge imellem 75 – 78 grader. Stegetiden kan variere fra ovn til ovn.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1407kcalKulhydrater: 16gProtein: 39gFedt: 131gMættet fedt: 44gKolesterol: 253mgNatrium: 3440mgKalium: 880mgFibre: 2gSukker: 10gA-vitamin: 755IUC-vitamin: 9mgCalcium: 49mgJern: 8mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Tips og tricks

 • Hvis du har god tid, så kan du vælge at langtidsstege din and for at få en mere mør og saftig and i sidste ende. Følg punktet Langtidsstegning af and i opskriften ovenover for stegetid og fremgangemåde.
 • Er det for meget at stå med stegning af and i mens gæsterne ankommer, eller skal du måske lave en flæskesteg til samme dag men har kun en ovn? Så kan du med fordel stege din and dagen i forvejen og varme den op lige inden den skal spises. Læs fremgangsmåden herover.
 • Hvor meget and pr person? Vi regner med at en and på 3 kg passer til 4-6 personer alt efter sult og temperament. Serverer du den sammen med flæskesteg eller som del af en større menu, er det nok nærmere nok til 6 personer.

Tilbehør og serveringsforslag

 • Serverer du anden til jul eller Mortensaften, ja så skal den nok serveres med traditionelt tilbehør: Rødkål, Brunede kartofler og selvfølgelig en lækker sovs.
 • Vil du servere mere utraditionelt tilbehør, så kunne en rodfrugtmos og en grønkålsalat give et spændende måltid i sammenhæng med anden.

Opbevaring og frysning

 • Andestegen spises med det samme efter tilberedning, eller gemmes i køleskabet til dagen efter og lunes som beskrevet ovenfor.
 • Kan I ikke spise den tilberedte and indefor et par dage, så anbefaler vi at fryse rester ned til senere brug.

Lækker mad med anderester fra andestegen

Har du lidt anderester tilbage fra jul eller Mortensaften, så kan de nemt trylles om til noget andet hvis du ikke har lyst til at spise andesteg med hele svineriet flere dage i træk. Her er et par ideer:

 • Salat: Lav en lækker grønkålssalat og server den med and, appelsiner og nødder
 • Risotto: Brug resterne i en risotto med masser af parmesan, hvidvin og andebouillon.
 • Anderillette: Lav en lækker anderillette til julefrokostbordet eller madpakken
 • Ramen: Brug resterne af and i stedet for kylling i denne ramen
 • Burger: Server rester af and i en burger med en coleslaw af for eksempel julens overskydende rødkål.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 3. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

4 kommentarer til “Andesteg i ovn”

  • Hej Nina.

   Det er almindelig ovn. Du kan dog godt give den en smule varmluft til sidst for at gøre skindet sprødt 🙂

   God jul til dig og dine kære.

   De bedste hilsener

   Rasmus – Mad For Madelskere

   Svar
  • Hej Helle.

   Tusind tak, det er vi rigtig glade for at høre. 🙂

   Glædelig jul og godt nytår til dig og dine kære.

   De bedste hilsner.

   Tina og Rasmus – Mad For Madelskere

   Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.