Til en god julemiddag eller Mortensaften hører der selvfølgelig hjemmelavet rødkål til. Den hører ligesom med – duften, farven og smagen af noget, der virkelig hører højtiden til. Men vi har jo travlt i december, og derfor er det genialt at lave rødkål sous vide. Den smager himmelsk, og det bedste er, at den passer sig selv.
Når kålen får lov at ligge og hygge sig i posen, holder den på al saft og smag. Den suger alt det gode til sig fra alle ingredienserne, og du ender med en rødkål, der både er dyb i smagen og stadig har lidt bid. Temperaturen ligger på 85 grader – lige nok til at gøre den mør uden at koge den i stykker.
Resultatet er en rødkål, der smager som noget, du har stået og passet i timevis – bare uden alt besværet. Og vil du være på forkant med julemaden, kan du nemt lave den dagen før. Lad den blive i posen, og varm den op inden servering – så er du klar til julemiddagen uden stress.

Mere juleinspiration
Ingredienser
Udstyr
Fremgangsmåde
- Forvarm sous vide karret til 85 grader.
- Del rødkålen i kvarte, og snit den helt fint.1300 g rødkål
- Bland alle ingredienser til lagen i en gryde og giv det et opkog.2 spsk andefedt, 1 dl rødvin, ½ dl balsamicoeddike, ½ dl æbleeddike, 2 spsk honning, 1 spsk salt, 7 hele nelliker, 1 kanelstang, 1 appelsin, 1 stjerneanis, 3 peberkorn
- Kom den fintsnittede rødkål i en vakuumpose, hæld lagen i, vakuumer og forsegl posen. Det kræver lidt øvelse når der er væske i posen. Jeg plejer at lukke vakuumpakkeren om posen og hænge posen ud over bordkanten. På den måde er væsken i bunden af posen. Så bruger jeg pulse funktionen til væsken næsten begynder at trække op, og så forsejler jeg posen.

- Nu skal kålen ligge i vandbadet ved 85 grader i 2 timer. Så er der stadig lidt bid i rødkålen.

- Når de 2 timer er gået tages posen op af vandet, og rødkålen overføres til en skål og serveres med det samme.

- Smag den evt. til med ekstra salt og peber hvis du synes den mangler.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Rødkål – Du skal bruge et friskt rødkål, som du snitter fint. Der er stor forskel på størrelsen, så gå efter cirka 1300 g til denne opskrift. Det kommer sig dog ikke helt så nøje om du lige har lidt mere eller lidt mindre kål. Andefedt – Brug lidt af fedtet hvis du har lavet and, det kan fint gemmes på køl. Hvis du ikke har andefedt, så kan du bruge lidt smør i stedet. Balsamicoeddike og æbleeddike – Giver syre og dybde til kålen. Det er så vigtigt i en god rødkål. Honning – Giver sødme. Jeg har her brugt en forårshonning der smager helt fantastisk. Du kan bruge den du bedst kan lide. Hvis du bruger en meget smagfuld lynghonning, kan du nøjes med halv mængde. Salt – Kålen kan tage en del salt, så det er vigtigt at du får salt i. Du kan eventuelt salte lidt til sidst også hvis du synes den mangler ekstra. Nelliker, kanel, stjerneanis og peberkorn – Giver den helt rette julede smag til kålen, men på en fin og balanceret måde. Appelsinsaft – Bidrager med sødme og friskhed til kålen.Vakumpose med væske
Det kan være vanskeligt at lave vakuum i en pose med meget væske. Vi plejer at stille vakuumpakkeren på bordkanten, og hænge posen ud over kanten af bordet. Brug pulse-funktionen og forsejl posen lige inden væsken er oppe ved maskinen. Det er en god ide at lave posen lidt ekstra lang.Forberedelse
Du kan nemt lave rødkålen dagen før. Det er vigtigt at køle din kål hurtigt ned når du har tilberedt den. Vi kommer posen ind under den kolde hane indtil den er kold nok til at komme på køl. Lad den bare ligge i vakuumposen og trække smag i køleskabet natten over. Du kan genopvarme den i sous vide kar eller i en gryde inden servering. Kålen kan også fryses ned hvis du laver den i endnu bedre tid.Servering
- Rødkål kan du servere til lune frikadeller, medister eller leverpostej, det er dejligt på et traditionelt frokostbord til julefrokosten.
- Server til Mortensaften sammen med Langtidsstegt and og brunede kartofler.
- Eller server den lune rødkål sammen med andesteg eller flæskesteg og brunede kartofler til Juleaften.
Udstyr
Til denne opskrift har vi brugt vores Steba SV100 (reklamelink) og en almindelig stor suppegryde som kar. Du kan fint bruge den sous vide maskine du har derhjemme med samme resultat.Tilføj dine egne noter




