Til en god julemiddag eller Mortensaften hører selvfølgelig hjemmelavet rødkål. Vi kan godt have travlt op til højtiderne, og derfor kan du måske tage en genvej ved at lave rødkål sous vide. Det smager skønt og passer sig selv! Få vores opskrift her.
Hvorfor lave rødkål i sous vide?
Der er flere gode grunde til at du bør overveje at lave din rødkål sous vide. For det første så holder posen på alt saft og kraft under tilberedningen, og det gør at kålen får en helt fantastisk smag af de ting du vælger at komme ned i posen sammen med den.
Derudover er kålen stadig sprød og lækker, netop fordi den kun opvarmes til 85 grader, og ikke bare koges hel i smadder.
Den beholder derfor meget mere struktur end hvis den laves på traditionel vis, hvor den godt kan ende noget slatten og kedelig hvis man ikke passer på.
Vil du være i god tid med julemaden, kan du nemt lave denne rødkål dagen før. Tilbered den, og lad den ligge i posen til dagen efter, hvor du kan opvarme den inden servering.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Rødkål – Du skal bruge et friskt rødkål, som du snitter fint. Der er stor forskel på størrelsen, så gå efter cirka 1300 g til denne opskrift. Det kommer sig dog ikke helt så nøje om du lige har lidt mere eller lidt mindre kål.
Andefedt – Brug lidt af fedtet hvis du har lavet and, det kan fint gemmes på køl. Hvis du ikke har andefedt, så kan du bruge lidt smør i stedet.
Rødvin – Giver god smag til kålen.
Balsamicoeddike og æbleeddike – Giver syre og dybde til kålen. Det er så vigtigt i en god rødkål.
Honning – Giver sødme. Jeg har her brugt en forårshonning der smager helt fantastisk. Du kan bruge den du bedst kan lide. Hvis du bruger en meget smagfuld lynghonning, kan du nøjes med halv mængde.
Salt – Kålen kan tage en del salt, så det er vigtigt at du får salt i. Du kan eventuelt salte lidt til sidst også hvis du synes den mangler ekstra.
Nelliker, kanel, stjerneanis og peberkorn – Giver den helt rette julede smag til kålen, men på en fin og balanceret måde.
Appelsinsaft – Bidrager med sødme og friskhed til kålen.
Hvordan laver man rødkål sous vide?
Det er ikke svært at lave sin rødkål selv, og i sous vide passer den sig selv, så du kan koncentrere dig om middagens andre elementer. Her kan du se hvordan du skal gribe processen an.
- Start med at snitte rødkålen fint, og kom det i en stor vakuumpose. Kog alle ingredienserne til lagen op, og hæld det over kålen i posen. Vakuumér posen og forsejl den.
- Kom posen i sous vide karet, og giv den 85 grader i 2 timer.
- Tag posen op af vandbadet. Køl den ned hvis rødkålen ikke skal spises med det samme.
- Hæld rødkålen i en skål og server straks.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du sagtens gøre. Det er vigtigt at køle din kål hurtigt ned når du har tilberedt den. Vi kommer posen ind under den kolde hane indtil den er kold nok til at komme på køl. Dagen efter kan du opvarme den i vandbad i posen eller i en gryde.
Andre sous vide-opskrifter du måske vil synes om
- Andebryst sous vide
- Bearnaise sous vide
- Okseculotte sous vide
- Flæskesteg Sous vide
- Gulerødder sous vide
Tips og Tricks
- Udstyr
- Til denne opskrift har vi brugt vores Steba SV100 og en almindelig stor suppegryde som kar. Du kan fint bruge den sous vide maskine du har derhjemme med samme resultat.
- Vakuum i en pose med væske
- Det kan være vanskeligt at lave vakuum i en pose med meget væske. Vi plejer at stille vakuumpakkeren på bordkanten, og hænge posen ud over kanten af bordet. Brug pulse-funktionen og forsejl posen lige inden væsken er oppe med maskinen. Det er en god ide at lave posen lidt ekstra lang.
- Lav kålen dagen før
- Tilbered rødkålen dagen før den skal spises – så har du en ting mindre at se til på dagen. Når du tager posen op af vandbadet, skal den køles hurtigt ned under rindende koldt vand, og herefter i køleskabet. Hvis du laver rødkålen før den skal spises, kan du lade den ligge i vakuumposen sammen med lagen i køleskabet. Den kan lunes i vandbad igen lige inden den skal spises.
Serveringsforslag
- Rødkål kan du servere til lune frikadeller, medister eller leverpostej, det er dejligt på et traditionelt frokostbord til julefrokosten.
- Server til Mortensaften sammen med Langtidsstegt and og brunede kartofler.
- Eller server den lune rødkål sammen med andesteg eller flæskesteg og brunede kartofler til Juleaften.
Elsker du rødkål?
Prøv også vores opskrifter på Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder eller Rødkålssalat med granatæble og saltmandler
Opskrift på sous vide rødkål
Her er vores forslag til en fantastisk hjemmelavet rødkål lavet i sous vide. Den er virkelig smagfuld, og smager dejligt af julekrydderier og appelsin.
Det er ret nemt, og 1000 gange bedre end den rødkål man kan købe i butikkerne. Vi håber du får lyst til at prøve at lave den derhjemme.
Rødkål sous vide
Ingredienser
- 1300 g rødkål
Lage
- 2 spsk andefedt, eller smør
- 1 dl rødvin
- ½ dl balsamicoeddike
- ½ dl æbleeddike
- 2 spsk honning
- 1 spsk salt
- 7 hele nelliker
- 1 kanelstang
- 1 appelsin, saften herfra
- 1 stjerneanis
- 3 peberkorn
Sådan gør du
- Forvarm sous vide karret til 85 grader.
- Del rødkålen i kvarte, og snit den helt fint.1300 g rødkål
- Bland alle ingredienser til lagen i en gryde og giv det et opkog.2 spsk andefedt, 1 dl rødvin, ½ dl balsamicoeddike, ½ dl æbleeddike, 2 spsk honning, 1 spsk salt, 7 hele nelliker, 1 kanelstang, 1 appelsin, 1 stjerneanis, 3 peberkorn
- Kom den fintsnittede rødkål i en vakuumpose, hæld lagen i, vakuumer og forsegl posen. Det kræver lidt øvelse når der er væske i posen. Jeg plejer at lukke vakuumpakkeren om posen og hænge posen ud over bordkanten. På den måde er væsken i bunden af posen. Så bruger jeg pulse funktionen til væsken næsten begynder at trække op, og så forsejler jeg posen.
- Nu skal kålen ligge i vandbadet ved 85 grader i 2 timer. Så er der stadig lidt bid i rødkålen.
- Når de 2 timer er gået tages posen op af vandet, og rødkålen overføres til en skål og serveres med det samme. Smag den evt. til med ekstra salt og peber hvis du synes den mangler.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 5. november 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, genudgivet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her