Der er flere dejlige højtider her i efteråret og vinteren som byder på god mad. DEt glæder både Mortensaften og jul. Det betyder selvfølgelig andesteg og flæskesteg, og dertil hører selvfølgelig hjemmelavet rødkål. Julerødkål er nemt at lave selv, læs med her og få vores opskrift.
Julerødkål med god smag
Vi elsker at lave hjemmelavet rødkål, så kan man nemlig pakke al den smag i den som man vil. Vi elsker at lave julerødkål med kanel, nelliker og stjerneanis, så det rigtig smager, og ikke mindst dufter, af jul.
Hvis du synes det lyder lidt omstændigt at lave din egen rødkål til Mortensaften eller jul, så kan du godt tro om igen, for det er faktisk virkelig nemt.
Du kan endda snitte kålen dagen før eller faktisk lave rødkålen færdig, og blot opvarme den når den skal serveres.
Hjemmelavet rødkål smager altså bare hundrede gange bedre end den man kan købe! Så hvis du endnu ikke har prøvet det, så synes jeg du skal kaste dig ud i det.
Det vil du med garanti ikke fortryde.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Rødkål – Køb et rødkålshovede i supermarkedet, der er virkelig meget mad for pengene. Alternativt kan man mange steder købe rødkål der allerede er snittet, hvis du synes det er for meget med et helt rødkål.
Andefedt – Andefedt kan du købe i de fleste større supermarkeder. Hvis du ikke har andefedt kan du brug smør i stedet. Det fungerer fint, men smagen bliver lige lidt mere julet med andefedt.
Rødvin – Giver en god dyb smag til kålen.
Balsamicoeddike – Bidrager med en god syrlighed
Honning – Giver den helt rigtige sødme.
Salt, nelliker, kanel, stjerneanis, peberkorn – Giver den rette krydring og selvfølgelig den helt rigtig smag af jul. Du kan sagtens springe nogle af krydderierne over hvis der er nogen du for eksempel ikke bryder dig om.
Appelsin – Du skal bruge appelsinsaft i rødkålen.
Hvordan laver man hjemmelavet rødkål?
Du skal ikke være nervøs for at gå i gang med at lave din egen rødkål, for det er faktisk en ret der er ret nemt at få til at smage godt.
Du kan variere den og give den lige præcis den smags I bedst kan lide. Er I slet ikke til anissmagen, så kan det selvfølgelig udelades.
Først og fremmest skal rødkålen snittes fint. Hvis du har lidt andefedt, kan du stege rødkålen i det, men hvis ikke, så fungerer smør også helt fint. Når kålen er faldet lidt sammen, skal alle de restende ingredienser i, og så skal rødkålen gerne stå og simre i en times tid for rigtig at få smag fra krydderierne. Herefter er den klar til servering.
Få den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du sagtens. Den bliver faktisk ekstra god af lige at stå en dag i køleskabet og trække ekstra smag. Inden servering kan du opvarme den i en gryde.
Andre OPSKRIFTER MED RØDKÅL du måske vil synes om
- Rødkålssalat med granatæble og saltmandler
- Rødkål sous vide
- Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder
Tips og tricks til opskriften
- Lav den dagen i forvejen, og lad den stå i køleskabet til dagen efter. På den måde står den og trækker masser af god smag. Rødkålen kan varmes op i en gryde inden servering.
Serveringsforslag
- Server kålen til julemiddagen sammen med Andesteg eller Flæskesteg og selvfølgelig Klassiske brunede kartofler
- Server til julefrokosten sammen med leverpostej og medisterpølse.
Vil du lave en frisk salat med resten af rødkålen? Så prøv Rødkålssalat med granatæble og saltmandler
Opskrift på den bedste julekål
Her får du vores opskrift på den bedste rødkål til jul eller Mortensaften. Du kan styre smagen som du selv synes, men vi elsker at lave den med god smag af kanel, stjerneanis og nelliker. Så dufter det skønt af jul i køkkenet når du laver rødkålen.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og lave den for din familie. Og så ønsker vi Jer alle sammen en rigtig glædelig jul.
Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
- ½ rødkål
- 2 spsk andefedt, eller smør
- 1 dl rødvin
- ½ dl balsamicoeddike
- 2 spsk honning
- 1 ½ tsk salt
- 7 nelliker
- 1 kanelstang
- 1 appelsin, saften herfra
- ½ stjerneanis
- 2 peberkorn
- ribsgele, eller æblegele, til tilsmagning
Sådan gør du
- Start med at dele rødkålet i kvarte, og snit det herefter fint.½ rødkål
- Smelt andefedt eller smør i en gryde, og kom rødkålen i. Lad kålen svitse med i 5 minutter til det er faldet godt sammen.2 spsk andefedt
- Tilsæt herefter resten af ingredienserne, og kog op.1 dl rødvin, ½ dl balsamicoeddike, 2 spsk honning, 1 ½ tsk salt, 7 nelliker, 1 kanelstang, 1 appelsin, ½ stjerneanis, 2 peberkorn
- Skru ned på lav til middel varme, og læg låg på gryden. Lad kålen småsimre i mindst en time. Den kan sagtens klare at stå to timer, den må dog ikke koge helt tør for væske.
- Smag kålen til med salt og evt. lidt mere honning eller en klat ribsgele hvis den mangler sødme.ribsgele
- Server sammen med juleanden eller flæskestegen.
Noter
Genopvarmning
Hvis du laver kålen dagen før, eller du har rester du gerne vil varme op, så kom det i en gryde, og opvarm ved middellav varme under omrøring. Tilsæt eventuelt lidt appelsinsaft eller vand hvis du synes den mangler lidt væske. Rødkålen kan også opvarmes i mikrobølgeovn.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 4. november 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her