Populært:

Flæskesteg i ovn

4.34

/5

1 time 55 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.34

/5

1 time 55 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

En rigtig god saftig flæskesteg med knasende sprøde svær, så bliver det ikke meget bedre. Flæskesteg i ovn, er nok sådan de fleste tilbereder flæskestegen til juleaften, eller bare når får lyst til en god steg med sprøde svær. Hvis du vil se hvordan du selv kan tilberede en lækker og saftig flæskesteg i ovn så læs med her.

flæskesteg i ovn med sprøde svær på skærebræt med skiver af flæskesteg
Flæskesteg i ovn

Flæskesteg med det hele

Jeg elsker flæskesteg med det hele, brunede kartofler, rødkål og masser af flæskestegssovs! Når en flæskesteg er tilberedt helt rigtigt, så er det et af de bedste stykker kød på grisen efter min mening. Sådan er det også med ribbenstegen.

Og lige præcis julemiddagen, hvor der er brunede kartofler, rødkål og alt det andet, så er flæskestegen et must! Når der er rester, så er det oplagt med en lækker flæskestegssandwich, eller resterer kan også blive til en lækker omgang biksemad.

Saftig flæskesteg med sprøde svær

Sådan får du sprøde svær

De sprøde svær er det der gør flæskestegen til noget specielt, og det er ganske enkelt at få sprøde svær. Første del ligger i forberedelsen af stegen. Der skal skæres helt ned igennem sværene , og godt ned i fedtlaget. Men du må ikke skære ned i selve kødet, så trækker der væske ud, og det gør sværene bløde.

Når man har skåret alle svær igennem, så kommer anden del. Kogende vand og sværsiden ned de første 20 minutter i ovnen. Stegen placeres med sværsiden ned og så hældes der kogende vand ved, så det lige dækker sværene. Så skal stegen i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter, før den vendes.

Når der så er gået 20 minutter, så tages stegen ud og vendes med sværsiden op. Nu kan man så lige tjekke om alle svær blev skåret igennem. Hvis man er tilfreds, så er det nu der skal salt på. Kom godt med groft kokkesalt, eller flagesalt ned imellem sværene og ovenpå. Når der er fordelt godt med salt, så skal stegen i ovnen igen.

Som det sidste af tilberedningen hæves temperaturen i ovnen, det gør man for at få sværen til at “poppe” eller boble op og blive sprød.
Det er en balancegang imellem sprøde svær og en saftig flæskesteg, men med et godt stegetermometer og et lidt vågent øje på sværen, så er det slet ikke så svært.

Sprøde svær på flæskestegen

Flæskesteg i ovn, sådan gør du

Her kommer en lille gennemgang af de ingredienser du skal bruge og fremgangsmåden.

Den fulde opskrift finder du nederst på siden.

 • Flæskesteg
 • Laurbærblade
 • Peberkorn
 • Frisk timian, kan udelades, men bidrager til stegeskyen der skal blive til sovs.
 • Nelliker
 • Kogende vand
 • Løg, også til stegeskyen.

Start med at forberede flæskestegen. Alle sværene skæres igennem, dog uden at skære ned i selve kødet. Stegen kommes i et ildfast fad med sværsiden ned. Kom kogende vand ved stegen så det lige dækker sværene. Kom laurbærblade, peberkorn og nelliker i vandet. Kom stegen i en forvarmet ovn i 20 minutter.

Derefter tages stegen ud og vendes med sværsiden op. Rigeligt med salt gnides ned imellem sværene, løget kommes i vandet sammen med timian, og stegen kommes tilbage i ovnen hvor den tilberedes til kernetemperatur er omkring 58 grader. Derefter skrues der op for varmen i ovnen, og stegen tilberedes videre til sværen er sprød og gylden. Den endelige kernetemperatur bør ligge omkring 62 grader når sværen er færdig.

Stegen tages derefter ud, lad den nu hvile utildækket på et skærebræt i en lille halv time inden den skæres ud og serveres.

Stegeskyen skummes for fedt og gemmes naturligvis til sovsen.

Opskrift på flæskesteg i ovn med sprøde svær

Her kommer vores opskrift på flæskesteg i ovn. Lækker og saftig med knasende sprøde svær, lige som vi kan lide den. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du skal have en flæskesteg.

flæskesteg i ovn med sprøde svær på skærebræt med skiver af flæskesteg
4.34 fra 3 stemmer

Flæskesteg i ovn

Opskrift på ovnstegt flæskesteg med sprøde svær hver gang
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 20 minutter
Hviletid 25 minutter
Samlet tid 1 time 55 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 340 kcal

Ingredienser

 • 1 stk flæskesteg, ca. 1,8 kg
 • 4 stk laurbærblade
 • 10 stk peberkorn
 • 1 kvist frisk timian
 • 3 stk nelliker
 • 1 l kogende vand, eller til det dækker sværene
 • 1 stk løg
 • 1 spsk salt, groft kokkesalt eller flagesalt

Sådan gør du

 • Forvarm ovnen til 200 grader alm. ovn.
 • Bring vandet i kog i en gryde.
 • Forbered flæskestegen. Sørg for at alle svær er skåret helt igennem, dog uden at skære ned i selve kødet.
 • Placer flæskestegen i et ildfast fad med sværsiden ned. Kom kogende vand ved til det dækker sværene. Kom peberkorn, nelliker samt laurbærblade ved.
 • Stil nu stegen i ovnen i 20 minutter.
 • Når der er gået 20 minutter, tages stegen ud og vendes med sværsiden op. Gnid nu godt med groft salt, eller flagesalt ned imellem sværene. Skær løget i kvarte og kom det i vandet sammen med timian.
 • Kom stegen i ovnen igen og tilbered den i ca. 50 minutter, eller til kernetemperaturen nærmer sig 58 grader. Derefter skrues der op for varmen til 230 grader, og stegningen fortsættes til sværen er helt sprød.
  – Når jeg tilbereder flæskesteg, så plejer jeg at sigte efter en kernetemperatur på 62-63 grader når den skal ud af ovnen. Temperaturen stiger en smule, når stegen står og trækker efterfølgende. Det vigtigste er selvfølgelig at sværen bliver sprød, men det er også vigtigt at stegen ikke bliver tør og kedelig, så det er en balancegang imellem de 2 ting. Så husk at stegetiden er vejledende. Hold altid øje med kernetemperatuen.
 • Når sværen er sprød og kernetemperaturen er nået, tages stegen ud og stilles utildækket på et skærebræt. Her skal stegen stå og trække i ca. 25 minutter inden den skæres ud og serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 340kcalKulhydrater: 2gProtein: 56gFedt: 10gMættet fedt: 3gKolesterol: 158mgNatrium: 1002mgKalium: 972mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 38IUC-vitamin: 1mgCalcium: 29mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

2 kommentarer til “Flæskesteg i ovn”

  • Hej Jenny.

   Det er også er også en god måde at få sværen sprød på 🙂

   God nytår til dig og dine kære.

   De bedste hilsener

   Rasmus – Mad For Madelskere

   Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.