Julemad
Står du og skal planlægge din julemiddag?... Så er du kommet til rette sted. Her får du opskrifter og inspiration til hvad du skal lave af mad til juleaften, som vil bringe glæde hos hele familien. Læs med her, og få alt hvad du skal bruge for at lave fantastisk julemad til familien. Der er selvfølgelig alle de klassiske opskrifter på flæskesteg, andesteg, brun sovs og brunede kartofler men også nye og spændende ideer til tilbehør til julemiddagen. Rigtig glædelig jul!
Opskrifter på julemad
Hvad består en julemiddag af?
Helt traditionelt består en julemiddag for de fleste danskere af en andesteg fyldt med æbler og svesker, brunede kartofler, hvide kartofler, rødkål og en god andesovs til.
Derudover er der mange der gerne vil servere en sprød og frisk salat til julemaden og måske æbler med gele. Der er også nogle der serverer flæskesteg og medisterpølse eller frikadeller til julemiddagen.
And, gås, flæskesteg eller måske kalkun?
De fleste danskere spiser and til jul, men der er altså også flere andre lækre muligheder. Gås er et mindre populært valg når det kommer til juleaften, men hjemme hos os er vi altså også kæmpe fan af kalkun. Det skal helst være morfars farserede kalkun der er fyldt med lækker fars og ofte også andre lækre ting som svinemørbrad. Kalkun har en tendens til at blive tør når den bliver stegt i ovnen, men når den laves på denne måde bliver den helt fantastisk!
Mange danskere elsker også en god flæskesteg til julemiddagen, og den kan tilberedes på flere måder. Du kan selvfølgelig stege den i ovnen, men hvis der er and eller gås i ovnen, så er det måske bedre at lave den på grillen eller måske i airfryeren.
Julemad til få personer
Hvis man ikke er så mange til jul, eller man af den ene eller anden grund ikke vil lave en hel and, så kan man med fordel vælge en udskæring af and og tilberede.
Det kan være andebryststeg, andelår eller andebryster alt efter hvad man bedst kan lide. Her på siden finder du både opskrifter på tilberedning af and i ovn, på grill, airfryer eller i sous vide. Så du kan vælge den tilberedningsmetode du bedst kan lide eller er mest tryg ved.
Klassisk dansk julemad
Der er selvfølgelig aldrig nogen regler uden undtagelser, men en klassisk dansk julemiddag vil ofte bestå af:
- Andesteg med æbler og svesker
- Kogte hvide kartofler
- Brunede kartofler
- Brun sovs
- Rødkål
Der er også nogle der laver andet tilbehør for eksempel:
- Gammeldags hvidkål
- Æbler med gele
- En salat af enten rødkål eller grønkål
- Mange serverer også lune chips til julemiddagen
Flere serverer også flere slags kød sammen med andestegen, for eksempel:
- Flæskesteg med sprøde svær
- Medisterpølse
- Frikadeller
Om du går en klassisk vej, eller du vil lave mere utraditionel julemad er selvfølgelig helt op til dig selv. Herhjemme er det ofte helt klassisk, for julen må altså gerne være som den plejer efter vores mening.
Moderne julemad
Julemaden har i mange år været som den plejer. Og forstå mig ret, det skal den virkelig også. For julen handler om traditioner, minder og alt det vi elsker. Men vi er faktisk ret glade for at der i de seneste år også har sneget sig lidt mere moderne og sunde elementer ind i julemiddagen.
Det er specielt på salatfronten der er sket noget, mange vil nemlig gerne servere en sprød, frisk salat sammen med den fede julemad. Det kan være en knasende grønkålssalat, en frisk salat med rødkål eller måske en lækker appelsinsalat, som spiller fantastisk godt sammen med julemaden. Hvis du vil give julemiddagen et ekstra pift i år, så skal du måske inkludere en lækker salat?
Dessert til julemaden
Den klassiske danske dessert er risalamande med kirsebærsauce. Det er nok det de fleste danskere serverer til jul ovenpå julemaden. Du kan dog også gå mere utraditionelt til værks og servere cheesecake, panna cotta eller måske is til dessert.
Vi har samlet en masse inspiration til juledesserter her hvis du har lyst til at prøve noget nyt i år.
Hvad med resterne?
Der må ikke mangle mad juleaften, og det betyder også at mange af os laver rigeligt. Det resulterer i at der altid er rester når man er færdige med at spise. Men rester behøver slet ikke at være dårligt!
Rester af kød og stege kan du sagtens fryse ned eller du kan bruge dem til biksemad eller måske en lækker Anderilette.
Du kan også bare spise det hele igen dagen efter, julemad er jo ikke det værste at få to dage i træk vel?
Hvis du har rester af risengrød eller risalamande kan du for eksempel lave Risalamande cheesecake eller Klatkager af risengrød.