Populært:

Julemad

Mad til jul

Står du og skal planlægge din julemiddag?... Så er du kommet til rette sted.

Her får du opskrifter og inspiration til hvad du skal lave af mad til juleaften, som vil bringe glæde hos hele familien. Læs med her, og få alt hvad du skal bruge for at lave fantastisk julemad til familien.

Der er selvf√łlgelig alle de klassiske opskrifter p√• fl√¶skesteg, andesteg, brun sovs og brunede kartofler men ogs√• nye og sp√¶ndende ideer til tilbeh√łr til julemiddagen. Rigtig gl√¶delig jul!

langtidsstegt and i ovn med æbler og svesker

Opskrifter på julemad

Mad til jul

Står du og skal planlægge din julemiddag?... Så er du kommet til rette sted.

Her får du opskrifter og inspiration til hvad du skal lave af mad til juleaften, som vil bringe glæde hos hele familien. Læs med her, og få alt hvad du skal bruge for at lave fantastisk julemad til familien.

Der er selvf√łlgelig alle de klassiske opskrifter p√• fl√¶skesteg, andesteg, brun sovs og brunede kartofler men ogs√• nye og sp√¶ndende ideer til tilbeh√łr til julemiddagen. Rigtig gl√¶delig jul!

langtidsstegt and i ovn med æbler og svesker

Hvad består en julemiddag af?

Helt traditionelt best√•r en julemiddag for de fleste danskere af en andesteg fyldt med √¶bler og svesker, brunede kartofler, hvide kartofler, r√łdk√•l og en god andesovs til.

Derudover er der mange der gerne vil servere en spr√łd og frisk salat til julemaden og m√•ske √¶bler med gele. Der er ogs√• nogle der serverer fl√¶skesteg og medisterp√łlse eller frikadeller til julemiddagen.

And, gås, flæskesteg eller måske kalkun?

De fleste danskere spiser and til jul, men der er alts√• ogs√• flere andre l√¶kre muligheder. G√•s er et mindre popul√¶rt valg n√•r det kommer til juleaften, men hjemme hos os er vi alts√• ogs√• k√¶mpe fan af kalkun. Det skal helst v√¶re morfars farserede kalkun der er fyldt med l√¶kker fars og ofte ogs√• andre l√¶kre ting som svinem√łrbrad. Kalkun har en tendens til at blive t√łr n√•r den bliver stegt i ovnen, men n√•r den laves p√• denne m√•de bliver den helt fantastisk!

Mange danskere elsker ogs√• en god fl√¶skesteg til julemiddagen, og den kan tilberedes p√• flere m√•der. Du kan selvf√łlgelig stege den i ovnen, men hvis der er and eller g√•s i ovnen, s√• er det m√•ske bedre at lave den p√• grillen eller m√•ske i airfryeren.

Julemad til få personer

Hvis man ikke er så mange til jul, eller man af den ene eller anden grund ikke vil lave en hel and, så kan man med fordel vælge en udskæring af and og tilberede.

Det kan være andebryststeg, andelår eller andebryster alt efter hvad man bedst kan lide. Her på siden finder du både opskrifter på tilberedning af and i ovn, på grill, airfryer eller i sous vide. Så du kan vælge den tilberedningsmetode du bedst kan lide eller er mest tryg ved.

Klassisk dansk julemad

Der er selvf√łlgelig aldrig nogen regler uden undtagelser, men en klassisk dansk julemiddag vil ofte best√• af:

Der er ogs√• nogle der laver andet tilbeh√łr for eksempel:

Flere serverer ogs√• flere slags k√łd sammen med andestegen, for eksempel:

Om du g√•r en klassisk vej, eller du vil lave mere utraditionel julemad er selvf√łlgelig helt op til dig selv. Herhjemme er det ofte helt klassisk, for julen m√• alts√• gerne v√¶re som den plejer efter vores mening.

Moderne julemad

Julemaden har i mange år været som den plejer. Og forstå mig ret, det skal den virkelig også. For julen handler om traditioner, minder og alt det vi elsker. Men vi er faktisk ret glade for at der i de seneste år også har sneget sig lidt mere moderne og sunde elementer ind i julemiddagen.

Det er specielt p√• salatfronten der er sket noget, mange vil nemlig gerne servere en spr√łd, frisk salat sammen med den fede julemad. Det kan v√¶re en knasende gr√łnk√•lssalat, en frisk salat med r√łdk√•l eller m√•ske en l√¶kker appelsinsalat, som spiller fantastisk godt sammen med julemaden. Hvis du vil give julemiddagen et ekstra pift i √•r, s√• skal du m√•ske inkludere en l√¶kker salat?

Dessert til julemaden

Den klassiske danske dessert er risalamande med kirsebærsauce. Det er nok det de fleste danskere serverer til jul ovenpå julemaden. Du kan dog også gå mere utraditionelt til værks og servere cheesecake, panna cotta eller måske is til dessert.

Vi har samlet en masse inspiration til juledesserter her hvis du har lyst til at pr√łve noget nyt i √•r.

Hvad med resterne?

Der m√• ikke mangle mad juleaften, og det betyder ogs√• at mange af os laver rigeligt. Det resulterer i at der altid er rester n√•r man er f√¶rdige med at spise. Men rester beh√łver slet ikke at v√¶re d√•rligt!

Rester af k√łd og stege kan du sagtens fryse ned eller du kan bruge dem til biksemad eller m√•ske en l√¶kker Anderilette.

Du kan også bare spise det hele igen dagen efter, julemad er jo ikke det værste at få to dage i træk vel?

Hvis du har rester af risengr√łd eller risalamande kan du for eksempel lave Risalamande cheesecake eller Klatkager af risengr√łd.


Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard M√łller
Rasmus Juul M√łller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder p√• denne hjemmeside tilh√łrer Madformadelskere ‚Äď Du m√• under ingen omst√¶ndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale.¬†Overtr√¶delse vil udl√łse et krav om kompensation.