Knasende sprøde svær, mør og saftig og den helt rigtige smag. Langtidsstegt flæskesteg er en super god måde at lave flæskesteg på. Serveret med en god brun sovs, hjemmelavet rødkål, brunende og hvide kartofler, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den perfekte flæskesteg i ovn, så læs med her og få vores opskrift.
Mør og saftig med sprøde svær, selvfølgelig!
Vi elsker flæskesteg, både med det traditionelle tilbehør, eller i en lækker flæskestegsandwich, det smager bare godt.
Heldigvis, så er flæskesteg et forholdsvis billigt stykke kød, så det kan godt betale sig at gå efter en god kvalitet og så betale en smule mere. Hvis du kan opdrive et krogmodnet stykke flæskesteg, så er det helt perfekt.
Når man tilbereder en flæskesteg ved langtidsstegning, så er den en nænsom tilberedning der sikrer at kødet ikke bliver hårdt og sejt, og i sidst ende er det faktisk også nemt at få sprøde svær på stegen.
Det eneste minus, er den lange tilberedningstid, og når duften først spreder sig i huset, så kan ventetiden godt være lang..
Flæskesteg kan være en kedelig oplevelse hvis den ikke bliver tilberedt rigtigt, og det er her at langtidsstegning kommer ind i billedet. Langtidsstegning er en eget nænsom tilberedning, der er med til at sikre at man får en mør og saftig flæskesteg i sidste ende. Det er kernetemperauren der giver dig et praj om hvordan flæskestegen er tilberedt.
Ud over en saftig og mør steg, så vil man jo også gerne have sprøde svær, så det er en balancegang imellem den rigtige kernetemperatur og de der knasende sprøde svær man gerne skulle ende ud med. Jeg plejer at skrue op for temperaturen i ovnen når jeg nærmer mig den kernetemperatur jeg går efter, så sker der ikke noget ved at temperaturen stiger med et par grader imens at sværen får det sidste.
Og hvis sværen stadig driller, så er det sidste “hack” at tænde for grillen i ovnen og åbne lågen en smule. Så får man lukket dampen ud og sværen får en sidste mulighed for at blive sprød.
Hvis du er nød til at ty til grillen, så pas på, det går meget hurtigt og man vil jo heller ikke ende ud med brændte svær.
Ingrediensnoter
Flæskesteg – Find en flæskesteg af god kvalitet. Spørg hos din lokale slagter, eller gå på jagt i køledisken. Du skal gå efter en steg med en god fordeling af fedt og kød.
Laurbærblade – Laurbærblade er i mine øjne med til at give flæskestegen den helt rigtige smag. De er også med til at give smag til stegeskyen, så sovsen bliver helt perfekt.
Hvordan laver man langtidsstegt flæskesteg?
Her kommer der en kort gennemgang hvordan du laver den perfekte langtidsstegte flæskesteg i ovn. for det første vil jeg sige at der er utroligt meget forskel på hvordan ovne varmer, og her er det altså dig der kender din egen ovn bedst, så du må betragte tiderne som vejledende.
Det er kernetemperauren og sværen det bestemmer den endelige tilberedningstid.
I vores opskrift her, har vi for første gang prøvet at langtidsstege i vores nye Finsmakara ovn fra IKEA. Jeg må sige at indtil videre, så har ovnen på ingen måde skuffet, og den lever fuldt op til vore forventninger.
Flæskestegen forberedes først og gøres klar. Stegen placeres på en rist over et fad der på forhånd er fyldt med urter efter smag. Kogende vand hældes over stegen så sværene skiller. Sværen gnides derefter med groft salt, sørg for at komme godt ned imellem sværene med saltet.
Stegen kommes nu i den forvarmede ovn og tilberedes i ca. 4 timer til kernetemperaturen er ca. 62. Derefter skrues der op for temperaturen til sværen bobler op og bliver gylden og sprød.
Tips til sprøde svær
Hvad er hemmeligheden bag de sprøde svær så? Det er er “svært” at sige, der ligger meget i forberedelsen, altså at sørge for at alle svær er skåret ordentligt igennem. Det kogende vand jeg hælder over gør også noget. Og så masser af salt ned imellem sværene.
Men din ovn har også noget at skulle have sagt. Der er stor forskel på ovne, og der er ikke 2 der varmer ens. Nogen får de bedst svær ved at bruge grillen i oven til sidst med lågen på klem, for andre er det ikke nødvendigt. Jeg får de bedste svær ved at langtidsstege og så knalde op for varmen til sidst.
Det er for mig sværene der afgør hvornår stegen er klar, kernetemperaturen kommer i anden række, hellere sprøde svær! Her er mine tips.
1. Rids sværen
Er sværen ikke ridset helt igennem, kan du selv gøre det sidste arbejde med en god skarp kniv. Der skal ridses helt ned til kødet, så sværene let kan skille fra hinanden og blive sprøde og lækre. Pas på at du ikke skærer ned i selv kødet, for så kommer der kødsaft op i sværen og så bliver den blød.
2.Salt
Der skal gnides godt igennem med salt og det skal ned i mellem sværene. Jeg har bedst erfaring med groft kokkesalt. Saltet hjælper med at trække fugt ud af fedet og gør det nemmere at få den sprød.
3. Vand under stegen
Det tror jeg at de fleste af os gør. Et ildfast fad med vand under stegen der samler op på al saft fra stegen, det skal jo bruges til sovsen senere. Dampen fra vandet er med til at forberede sværene til at sprøde op.
Man kan tømme stegeskyen fra den sidste time af tilberedningen. Det gør luften i oven en smule mere tør og så popper sværen nemmere op. Det er lidt skiftende om jeg gød det. Jeg har fået sprøde svær, både med og uden væske i fadet. Men tøm det, bare for at bruge alle tricks.
4. Ret stegen op
Stegen skal altså ligge så lige som muligt under tilberedningen. Jeg plejer at bruge alufolie formet som “kiler” til at rette den op med. Så får al overflade på sværen den samme jævne varme.
5. Grill
Som en sidste ting kan man bruge grillen for at give sværen det sidste skrald varme. Lad lågen stå lidt på klem og tænd for grillen. Det skulle gerne få sværen til at sprøde op. Men hold øje med det, brændt svær smager grimt.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Serverer du flæskesteg som eneste kød til hovedretten vil jeg sige du skal beregne 200-300 gram pr person alt efter tilbehøret. Lav hellere lidt for meget end lidt for lidt, for resterne kan fryses ned eller spises dagen efter eller som pålæg på en rugbrødsmad.
Ja det kan den sagtens. Du kan sagtens fryse tilberedt flæskesteg ned, og så har du altid til en god biksemad, flæsketstegsburger eller bare en omgang flæskesteg med det hele.
Andre opskrifter du måske vil synes om
- Flæskesteg med det hele
- Flæskesteg på grill
- Flæskestegssovs
- Brunede kartofler med fløde
- Hjemmelavet rødkål
Opskrift på saftig flæskesteg med sprøde svær
Her får du vores opskrift på en perfekt tilberedt langtidsstegt flæskesteg. De sprødeste svær og en stegesky der bliver til den bedste brune sovs.
Server langtidsstegt flæskesteg med en lækker brun sovs, brunede kartofler og lækker hjemmelavet rødkål. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften og servere en dejlig middag for din familie.
Langtidsstegt flæskesteg i ovn
Ingredienser
- 1 flæskesteg
- Salt, efter smag
- 5 laurbærblade
- 1 L vand
- 1 gulerod, skrællet og skåret i skiver
- 1 løg, skrællet og skåret i kvarte
- 1 dl krydderurter, fx timian og persille
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 100 grader. Ovnen skal være sat op til over og undervarme, ikke noget med varmluft.
- Flæskestegen forberedes. Sørg for at alle svær er skåret helt igennem. Hvis i skærer efter, så pas på ikke at skære ned i kødet.
- Kom løg, gulerod samt bladselleri i et ildfast fad og placer det under flæskestegen i ovnen. Så kan man bruge alt det lækre saft og kraft til en god sauce.
- Flæskestegen kommes i en holder eller en rist over et ildfast fad. Hæld nu en liter kogende vand over sværsiden, sørg for at gøre det stille og roligt , og sørg for at ramme alle svær.
- Tør sværene af med køkkenrulle og gnid nu salt ned imellem sværene.
- Del lauerbærbladene i 2 og stik dem ned i mellem sværene.
- Placer nu flæskestegen midt i den forvarmede ovn og tilbered den i ca. 4 timer, eller til kernetemperauren er 62 grader.
- Når kernetemperaturen er 62 grader skrues der op for varmen til 230 grader. Tilbered nu flæskestegen til sværen "Popper" op og bliver gylden og sprød. Samtidig skal du holde øje med kernetemperaturen, den bør ligge imellem 66 – 68 grader når du tager stegen ud af ovnen. Du kan alternativt tænde for grillen de sidste minutter stegen er i ovnen, hvis sværen lige mangler det sidste. men hold øje med den, det kan godt gå hurtigt til sidst.
- Når sværene er blevet sprøde tages stegen ud og den skal herefter hvile ca. 15 min.
- Server med alt det klassiske tilbehør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 15. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Jeg spørger bare, men hvorfor ikke bare stikke stegen ind i ovenen og så tænde den? Så meget ekstra tid giver det ikke på 4 timer.
Jeg køre 80 grader i 7 timer og så 250 til sværen.
Hej Jenny
Tak for din kommentar.
Vi synes det gør en kæmpe forskel at stege den 4 timer ved lav varme.
Hvis du har bedre erfaringer med endnu lavere temperatur og længere tid, og det passer bedst for dig, så bliv endelig ved med det 🙂
Ha en god aften
Mvh Tina
Bruger du varmluft?
Hej Vivi.
Nej, det er alm. ovn med over og undervarme. Jeg har lige fået en ny ovn, så det var også lidt en test af hvor jævnt den varmer 🙂
De bedste hilsner
Rasmus – Mad For Madelskere
Det gik ikke. Sværen blev slet ikke klar. Øv
Hej Malena.
Ja, ØV! De svær der altså.. Der er meget der spiller ind på om sværene bliver sprød. Og hvis man så samtid prøver at ramme den der helt rigtige kernetemperatur, så er det faktik ikke helt nemt.. jeg vil sige at det i sidste ende må være sværen der afgør hvor flæskestegen er færdig. Der er også rigtig meget forskel på hvordan oven varmer i forhold til hinanden.
Det er også en rigtig god ide at tjekke om sværen er skåret helt igennem inden den skal i ovnen, dog uden at man skærer ned i selve kødet.
I min ovn begynder sværen at “poppe” op når jeg skruer op til 230 grader, og det plejer faktisk at virke, men prøv med 250 grader næste gang. Det kan godt være at du skal prøve at tænde for grillen til sidst, og stille lågen lidt på klem.
Jeg håber ikke du giver op..
De bedste hilsner
Rasmus – Mad For Madelskere