En flæskesteg skal være mør og saftig og have knasende sprøde svær. Du kan nemt lave en perfekt flæskesteg hver gang ved at langtidsstege den. Server med klassisk tilbehør som brunede kartofler, sovs og rødkål eller dit favorittilbehør.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 4 timert
Hviletid 15 minuttermin
Samlet tid 4 timert30 minuttermin
Antal 6personer
Ingredienser
1flæskesteg
Salt, efter smag
5laurbærblade
1Lvand
1gulerod, skrællet og skåret i skiver
1løg, skrællet og skåret i kvarte
1dlkrydderurter, fx timian og persille
Sådan gør du
Forvarm ovnen til 100 grader. Ovnen skal være sat op tilover og undervarme, ikke noget med varmluft.
Flæskestegen forberedes. Sørg for at alle svær er skåret helt igennem. Hvis I skærer efter, så pas på ikke at skære ned i kødet.
1 flæskesteg
Kom løg, gulerod samt krydderurter i et ildfast fad og placer det under flæskestegen i ovnen. Så kan man bruge alt det lækre saft og kraft til en god sauce.
1 gulerod, 1 løg, 1 dl krydderurter
Flæskestegen kommes i en holder eller en rist over et ildfast fad. Hæld nu en liter kogende vand over sværsiden, sørg for at gøre det stille og roligt , og sørg for at ramme alle svær.
1 L vand
Tør sværene af med køkkenrulle og gnid nu salt ned imellem sværene.
Salt
Del lauerbærbladene i 2 og stik dem ned i mellem sværene.
5 laurbærblade
Placer nu flæskestegen midt i den forvarmede ovn og tilbered den i ca. 4 timer ved 100 grader over- og undervarme, eller til kernetemperauren er 62 grader.
Når kernetemperaturen er 62 grader skrues der op for varmen til 230 grader. Tilbered nu flæskestegen til sværen "Popper" op og bliver gylden og sprød. Samtidig skal du holde øje med kernetemperaturen, den bør ligge imellem 66 - 68 grader når du tager stegen ud af ovnen. Du kan alternativt tænde for grillen de sidste minutter stegen er i ovnen, hvis sværen lige mangler det sidste. men hold øje med den, det kan godt gå hurtigt til sidst.
Når sværene er blevet sprøde tages stegen ud og den skal herefter hvile ca. 15 minutter inden den skæres ud og serveres.
Noter
Ingrediensnoter
Flæskesteg - Find en flæskesteg af god kvalitet. Spørg hos din lokale slagter, eller gå på jagt i køledisken. Du skal gå efter en steg med en god fordeling af fedt og kød.Laurbærblade - Laurbærblade er i mine øjne med til at give flæskestegen den helt rigtige smag. De er også med til at give smag til stegeskyen, så sovsen bliver helt perfekt.
Tips til sprøde svær
Hvad er hemmeligheden bag de sprøde svær så? Det er er "svært" at sige, der ligger meget i forberedelsen, altså at sørge for at alle svær er skåret ordentligt igennem. Det kogende vand jeg hælder over gør også noget. Og så masser af salt ned imellem sværene.Men din ovn har også noget at skulle have sagt. Der er stor forskel på ovne, og der er ikke 2 der varmer ens. Nogen får de bedst svær ved at bruge grillen i oven til sidst med lågen på klem, for andre er det ikke nødvendigt. Jeg får de bedste svær ved at langtidsstege og så knalde op for varmen til sidst.Det er for mig sværene der afgør hvornår stegen er klar, kernetemperaturen kommer i anden række, hellere sprøde svær! Her er mine tips.
1. Rids sværen
Er sværen ikke ridset helt igennem, kan du selv gøre det sidste arbejde med en god skarp kniv. Der skal ridses helt ned til kødet, så sværene let kan skille fra hinanden og blive sprøde og lækre. Pas på at du ikke skærer ned i selv kødet, for så kommer der kødsaft op i sværen og så bliver den blød.
2. Salt
Der skal gnides godt igennem med salt og det skal ned i mellem sværene. Jeg har bedst erfaring med groft kokkesalt. Saltet hjælper med at trække fugt ud af fedet og gør det nemmere at få den sprød.
3. Vand under stegen
Det tror jeg at de fleste af os gør. Et ildfast fad med vand under stegen der samler op på al saft fra stegen, det skal jo bruges til sovsen senere. Dampen fra vandet er med til at forberede sværene til at sprøde op.Man kan tømme stegeskyen fra den sidste time af tilberedningen. Det gør luften i oven en smule mere tør og så popper sværen nemmere op. Det er lidt skiftende om jeg gød det. Jeg har fået sprøde svær, både med og uden væske i fadet. Men tøm det, bare for at bruge alle tricks.
4. Ret stegen op
Stegen skal altså ligge så lige som muligt under tilberedningen. Jeg plejer at bruge alufolie formet som "kiler" til at rette den op med. Så får al overflade på sværen den samme jævne varme.
5. Grill
Som en sidste ting kan man bruge grillen for at give sværen det sidste skrald varme. Lad lågen stå lidt på klem og tænd for grillen. Det skulle gerne få sværen til at sprøde op. Men hold øje med det, brændt svær smager grimt.
Gem resterne og spis dem dagen efter. Du kan også spise skiver af kold flæskesteg som pålæg.Du kan sagtens fryse tilberedt flæskesteg ned, og så har du altid til en god biksemad, flæskestegsburger eller bare en omgang flæskesteg med det hele.
Mængde pr person
Serverer du flæskesteg som eneste kød til hovedretten vil jeg sige du skal beregne 200-300 gram pr person alt efter tilbehøret. Lav hellere lidt for meget end lidt for lidt.