Brunede kartofler hører sig til når der er flæskesteg eller andesteg på bordet. Det er et must juleaften og Mortensaften herhjemme, men vi får det faktisk rimeligt ofte. Ungerne elsker nemlig de små søde kartofler. Læs med her og få vores nemme opskrift med kun 3 ingredienser.
Tilbehør til and eller flæskesteg
Den anden dag fik vi and med rødkål, sovs og selvfølgelig brunede kartofler. Det hører sig altså til en god andesteg eller flæskesteg – sådan er det i hvert fald herhjemme. Især når vi taler om Jul eller Mortensaften.
Du kan både bruge rigtige små kartofler, for eksempel aspargeskartofler, du selv har kogt og pillet, eller vælge den lidt nemmere metode med brunede kartofler fra glas.
Den sidste metode bruger vi selv ofte, fordi det er nemt og så smager det altså bare sådan som vi selv fik dem hjemme da vi var børn.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker.
Smør – Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt når du skal lave brunede kartofler. Det giver altså bare den bedste smag og konsistens til karamellen.
Kartofler – Det bedste er helt klart at koge og pille et kilo aspargeskartofler, men har du ikke tiden eller tålmodigheden, så kan du fint bruge kartofler fra glas. De er nemlig allerede kogte og pillede.
Hvordan laver man brunede kartofler?
Måske tror du det er svært at lave perfekte brunede kartofler, men det er faktisk ganske enkelt, og vi vil selvfølgelig gerne dele vores metode med dig. Denne metode er nok den nemmeste og mest simple til at lave lækre sukkerbrune kartofler, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.
Kartoflerne må gerne være kolde når du skal i gang, så kog dem bare i god tid hvis du selv vil koge og pille kartoflerne.
Når du er klar til at gå i gang, kommer du sukkeret på panden ved middel varme. Når sukkeret er smeltet skal smørret i, og så skal smørret lige røres ind i karamellen så den bliver jævn.
Så skal kartoflerne i, og så skal de bare stå og hygge sig på panden ved lav til middel varme. Rør rundt en gang i mellem så de bliver lækre og gyldne hele vejen rundt.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja du kan godt gemme resterne og spise dem dagen efter. De er helt klart lækrest når de er helt nylavede, så jeg vil ikke anbefale dig at du laver dem før de skal spises.
Vi elsker selv at lave karamellen med lidt fløde i. Det er dog ikke helt klassisk, som denne opskrift. Hvis du vil give det et forsøg, så prøv vores opskrift på Brunede kartofler med fløde
Ja det kan du! Find vores opskrift og fremgangsmåde på brune kartofler i ovn her.
Andre opskrifter på tilbehør til and eller flæskesteg
- Hjemmelavet rødkål
- Brun sovs – Julesovs til and eller flæskesteg
- Bagte æbler med gele
- Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder
Tips og Tricks
- Afdryp kartoflerne
- Sørg for at kartoflerne er dryppet godt af og er forholdsvist tørre når du kommer dem ned i karamellen. På den måde undgår du at karamellem bliver for kold og klumper.
- Hold dem varme på blusset på lav varme
- Dine kartofler bliver kun bedre af at stå og hygge sig lidt tid i karamellen på lav varme. Derfor kan du godt lade dem stå på panden på “hold-varm”-funktionen eller laveste blus mens du gør sovsen færdig eller skærer stegen ud.
Serveringsforslag
- Server til julemiddagen bestående af for eksempel andesteg eller flæskesteg.
- Server til Mortensaften sammen med and, rødkål og brun sovs.
- Server til en traditionel Sønderjysk nytårsmenu bestående af hamburgerryg med grønlangkål
Vil du prøve vores yndlings brunede kartofler?
Prøv vores opskrift på Brunede kartofler med fløde
Andre tilberedningsmetoder
Opskrift på brune kartofler
Her får du vores opskrift på de bedste klassiske brunede kartofler. Det er den helt traditionelle metode, hvor de laves på en pande.
Denne her opskrift stensikker hver gang, og vi håber at du får lyst til at prøve opskriften, og servere de lækre kartofler for din familie.
Klassiske brunede kartofler
Ingredienser
- 120 g sukker
- 30 g smør
- 1 kg små kartofler, kolde, kogte og pillede. evt. fra glas
Sådan gør du
- Fordel sukkeret i et jævnt lag i en pande og varm langsom op til det er helt smeltet – undgå at røre rundt. Når sukkeret begynder at smelte midtpå, er det en god ide at skrue lidt ned for blusset for at undgå at karamellen brænder på.120 g sukker
- Tilsæt smør og rør rundt til karamellen er fin, ensartet og blank.30 g smør
- Tilsæt de tørre kartofler og lad dem stå lidt inden du rører rundt. Karamellen skal lige have tid til at varme op igen, så den ikke klumper.1 kg små kartofler
- Rør herefter rundt en gang i mellem indtil de har den ønskede brune farve. Jeg giver dem ca. 20 min i karamellen på meget lav varme.
- Serveres herefter til for eksempel and eller flæskesteg.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 4. november 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her