Madformadelskere / Højtider / Jul / Klassiske brunede kartofler

Klassiske brunede kartofler


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Brunede kartofler hører sig til når der er flæskesteg eller andesteg på bordet. Det er et must juleaften og Mortensaften herhjemme, men vi får det faktisk rimeligt ofte. Ungerne elsker nemlig de små søde kartofler. Læs med her og få vores nemme opskrift med kun 3 ingredienser.

klassiske brunede kartofler i pande

Tilbehør til and eller flæskesteg

Den anden dag fik vi and med rødkål, sovs og selvfølgelig brunede kartofler. Det hører sig altså til en god andesteg eller flæskesteg – sådan er det i hvert fald herhjemme. Især når vi taler om Jul eller Mortensaften.

Du kan både bruge rigtige små kartofler, for eksempel aspargeskartofler, du selv har kogt og pillet, eller vælge den lidt nemmere metode med brunede kartofler fra glas.

Den sidste metode bruger vi selv ofte, fordi det er nemt og så smager det altså bare sådan som vi selv fik dem hjemme da vi var børn.

pande med klassiske brune kartofler

Ingrediensnoter

Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker

Smør – Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt når du skal lave brunede kartofler. Det giver altså bare den bedste smag og konsistens til karamellen.

Kartofler – Det bedste er helt klart at koge og pille et kilo aspargeskartofler, men har du ikke tiden eller tålmodigheden, så kan du fint bruge kartofler fra glas. De er nemlig allerede kogte og pillede.

Hvordan laver man brunede kartofler?

Måske tror du det er svært at lave perfekte brunede kartofler, men det er faktisk ganske enkelt, og vi vil selvfølgelig gerne dele vores metode med dig. Denne metode er nok den nemmeste og mest simple til at lave lækre sukkerbrune kartofler, du skal nemlig kun bruge 3 ingredienser.

Kartoflerne må gerne være kolde når du skal i gang, så kog dem bare i god tid hvis du selv vil koge og pille kartoflerne.

Når du er klar til at gå i gang, kommer du sukkeret på panden ved middel varme. Når sukkeret er smeltet skal smørret i, og så skal smørret lige røres ind i karamellen så den bliver jævn.

Så skal kartoflerne i, og så skal de bare stå og hygge sig på panden ved lav til middel varme. Rør rundt en gang i mellem så de bliver lækre og gyldne hele vejen rundt.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

perfekte brunede kartofler i pande

Ofte stillede spørgsmål

Kan man gemme resterne?

Ja du kan godt gemme resterne og spise dem dagen efter. De er helt klart lækrest når de er helt nylavede, så jeg vil ikke anbefale dig at du laver dem før de skal spises.

Jeg har hørt det er en god ide at tilsætte fløde til karamellen?

Vi elsker selv at lave karamellen med lidt fløde i. Det er dog ikke helt klassisk, som denne opskrift. Hvis du vil give det et forsøg, så prøv vores opskrift på Brunede kartofler med fløde

Kan jeg lave brunede kartofler i ovn?

Ja det kan du! Find vores opskrift og fremgangsmåde på brune kartofler i ovn her.

Andre opskrifter på tilbehør til and eller flæskesteg

pande med brunede kartofler

Tips og tricks til opskriften

  • Sørg for at kartoflerne er dryppet godt af og er forholdsvist tørre når du kommer dem ned i karamellen. På den måde undgår du at karamellem bliver for kold og klumper.
  • Dine kartofler bliver kun bedre af at stå og hygge sig lidt tid i karamellen på lav varme. Derfor kan du godt lade dem stå på panden på “hold-varm”-funktionen eller laveste blus mens du gør sovsen færdig eller skærer stegen ud.

Serveringsforslag

Vil du prøve vores yndlings brunede kartofler? Prøv vores opskrift på Brunede kartofler med fløde

Brunede kartofler - Nem opskrift på perfekte brune kartofler til jul eller mortensaften
perfekte brune kartofler

Opskrift på brune kartofler

Her får du vores opskrift på de bedste klassiske brunede kartofler. Det er den helt traditionelle metode, hvor de laves på en pande.

Denne her opskrift stensikker hver gang, og vi håber at du får lyst til at prøve opskriften, og servere de lækre kartofler for din familie.

klassiske brunede kartofler i pande
5 fra 2 stemmer

Klassiske brunede kartofler

Opskrift på små søde sukkerbrune kartofler til and eller flæskesteg. Det her er den helt traditionelle og klassiske metode til brune kartofler, som min mor laver dem. Det er bare sukker, smør og kartofler.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 30 min
Samlet tid 45 min
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 362 kcal

Ingredienser

  • 120 g sukker
  • 30 g smør
  • 1 kg små kartofler, kolde, kogte og pillede. evt. fra glas

Sådan gør du

  • Fordel sukkeret i et jævnt lag i en pande og varm langsom op til det er helt smeltet – undgå at røre rundt. Når sukkeret begynder at smelte midtpå, er det en god ide at skrue lidt ned for blusset for at undgå at karamellen brænder på.
    120 g sukker
  • Tilsæt smør og rør rundt til karamellen er fin, ensartet og blank.
    30 g smør
  • Tilsæt de tørre kartofler og lad dem stå lidt inden du rører rundt. Karamellen skal lige have tid til at varme op igen, så den ikke klumper.
    1 kg små kartofler
  • Rør herefter rundt en gang i mellem indtil de har den ønskede brune farve. Jeg giver dem ca. 20 min i karamellen på meget lav varme.
  • Serveres herefter til for eksempel and eller flæskesteg.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 362kcalKulhydrater: 74gProtein: 5gFedt: 6gMættet fedt: 4gKolesterol: 16mgNatrium: 69mgKalium: 1053mgFibre: 6gSukker: 32gA-vitamin: 187IUC-vitamin: 49mgCalcium: 30mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Brune kartofler, Brunede kartofler, Brunkartofler, Sukkerbrune kartofler
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 4. november 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.