Populært:

Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Brunede kartofler i ovn

Brunede kartofler i ovn

5

/5

50 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

50 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Kan man lave brunede kartofler i ovn? Det har vi nu brugt lang tid på at undersøge, og nu er vi klar med en opskrift til dig på lækre sukkerbrunede kartofler lavet i ovnen. Læs med her og lær hvordan du laver dem.

brunede kartofler i ovn i ildfast fad

Hvorfor lave dem i ovnen?

Normalt laver vi vores brunede kartofler på panden. Sådan har vi altid gjort, og det har vores mødre gjort. Så sådan gør vi altså også.

MEN! Hvis du ikke har mulighed for at lave dem på panden, ja hvad gør du så? Måske har du kun to kogeplader? Eller måske er de alle sammen fyldt op med gryder med sovs, kartofler, rødkål og gammeldags hvidkål? Sådan er det i hvert fald tit til jul eller Mortensaften herhjemme.

Kan man så lave dem i ovnen?

Ja, det kan man faktisk godt!

Vi har testet og testet, og nu er vi klar til at guide dig til hvordan du laver lækre brunede kartofler i ovn.

Hvordan smager de så?

Er de så lige så gode som den traditionelle udgave lavet på panden? Vi testede dem på familiens brunkartoffel-overhoved, Johannes. Hans dom var klar, og her må vi være helt ærlige.

Nej vi synes ikke de er helt lige så gode som disse lækre brune kartofler med fløde lavet på panden, men det er godt nok tæt på!

Jeg er overbevist om, at hvis man ikke vidste at de var lavet i ovnen, så ville man ikke tænke over at de ikke var “klassiske brunede kartofler“. Så hvis du ikke har plads på komfuret, eller hvis du vil undgå arbejdet med at stå og røre i panden hele tiden, så er ovnen altså et super godt alternativ.

Dine gæster vil aldrig gætte de ikke er lavet på panden!

lækre brune kartofler lavet i ovn

Ingrediensnoter

Kartofler – Kogte, pillede og afkølede. Du kan sagtens bruge kartofler fra glas hvis du helst vil det. Lad dem dryppe godt af i et dørslag inden de skal bruges.

Brun farin – For at få lækre og gyldne kartofler med den rigtige karamelsmag, skal du bruge brun farin. Vi har tidligere lavet dem med almindeligt sukker, men det er bare ikke helt det samme, og de får ikke den rigtige karamelliserede smag.

Smør – Brug rigtig smør, og ikke et blandingsprodukt. Det giver den bedste smag synes vi. Jeg bruger saltet smør, men du kan også bruge usaltet, og så tilsætte et drys salt.

Hvordan laver man brunede kartofler i ovn?

Hvis du har prøvet at lave dem på panden, så er ingredienserne næsten de samme som du plejer. Fremgangsmåden er selvfølgelig lidt anderledes.

Det hele skal faktisk bare i et fad, og i en varm ovn, og så skal brun farin og smør blive til en gylden karamel.

Her er det vigtigt at røre rundt i fadet jævnligt, så kartoflerne bliver jævnt karamelliserede, og at holde godt øje med karamellen. Den kan brænde på, så hvis det pludselig går for stærkt, så kan du skrue lidt ned for ovnen.

Når kartoflerne har suget det meste af karamellen til sig, og de er jævnt gyldne, så er de klar til servering. Det tager cirka 45 minutter.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

brunede kartofler i ovn med brun farin og sukker

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg lave kartoflerne med almindeligt sukker?

Ja det kan du godt, men min oplevelse er, at de ikke bliver så flot gyldne, og smagen af karamel mangler lidt. Det er svært at få karamellen rigtig gylden i ovnen unden at bruge brun farin.

Andre opskrifter på brunede kartofler du måske vil synes om

fad med brunede kartofler i ovn

Tips og tricks til opskriften

  • Kom bagepapir i det ildfaste fad, det letter rengøringen en hel del.
  • Brug små kogte og pillede kartofler, eller brug kartofler fra glas hvis du foretrækker det.

Serveringsforslag

Elsker du brunede kartofler, så prøv også vores opskrift på Brunede kartofler med fløde

lækre gyldne ovnbagte sukkerbrunede kartofler
gyldne brunede kartofler med brun farin

Opskrift på sukkerbrune kartofler i ovn

Her får du vores opskrift på brunkartofler lavet i ovnen. Det er en metode du kan benytte hvis du ikke har mulighed for at lave dem på traditionel vis på panden.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, de er virkelig nemme at lave, og så passer de næsten sig selv i ovnen mens du laver noget andet.

brunede kartofler i ovn i ildfast fad
5 fra 3 stemmer

Brunede kartofler i ovn

Opskrift på brunede kartofler i ovn
Brune kartofler du kan lave i ovnen hvis du for eksempel ikke har mere plads på komfuret eller kun har få kogeplader. De smager skønt, og kan serveres til for eksempel and eller flæskesteg til Jul eller Mortensaften.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 50 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 360 kcal

Ingredienser

  • 1 kg kartofler, kogte og pillede, evt. fra glas
  • 120 g brun farin
  • 30 g smør

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Kom kartoflerne i et ovnfast fad.
    1 kg kartofler
  • Drys brun farin over, og skær smørret i mindre tern og fordel dem over kartofler og sukker.
    120 g brun farin, 30 g smør
  • Sæt fadet i ovnen og giv det cirka 45 minutter. Tiden afhænger meget af hvordan din ovn varmer, så første gang du laver brune kartofler i ovnen skal du holde godt øje med dem.
  • Vend kartoflerne rundt med en ske hvert kvarter.
  • Tag kartoflerne ud efter 45 minutter eller når du er tilfreds med den brune farve.
  • Server straks som tilbehør til for eksempel and, flæskesteg eller kogt hamburgerryg.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 360kcalKulhydrater: 73gProtein: 5gFedt: 6gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 0.3gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 16mgNatrium: 72mgKalium: 1094mgFibre: 6gSukker: 31gA-vitamin: 192IUC-vitamin: 49mgCalcium: 57mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 29. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.