Populært:

Madformadelskere / Anledninger og højtider / Nytår / Sønderjysk grønlangkål

Sønderjysk grønlangkål

4.75

/5

35 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.75

/5

35 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker og cremet konsistens, og med den helt rigtige smag. Sønderjysk grønlangkål, serveret som det klassiske tilbehør sammen med brunede kartofler, til kogt hamburgerryg og kålpølser, så bliver det ikke bedre. Hvis du vil have en nem opskrift på klassisk sønderjysk grønlangkål, så får du opskriften her hos os.

sønderjysk grønlangkål i hvid skål serveret med hamburgerryg og brunede kartofler.

Klassisk sønderjysk nytårsmenu

Hvad spiser i til nytår? Når jeg bliver spurgt om det, så må svaret blive at det skifter fra år til år.

Til trods for at jeg er vokset op i den Sønderjyske, så har den menu så mange elsker, aldrig været en del af vores tradition. Men det betyder ikke at jeg ikke kan lide Sønderjysk grønlangkål og at vi aldrig spiser det.

Jeg synes at det smager hamrende godt, der er noget med alle smagene kombineret, der bare rammer plet. Det salte og røgede fra hamburgerryg og kålpølser, sammen med den lidt fede grønlangkål og det søde element fra de brunede kartofler, der er bare noget hygge over det! Og når duften breder sig i huset, så er det næsten ikke til at holde ud at gå og vente på aftensmaden.

Vi har ikke kræsne børn, men det er nu kun Ellen der med glæde spiser grønlangkål! Anderledes forholder det sig med gammeldags hvidkål, jeg tror der er fordi smagen er mildere. Men mon ikke også Johannes lærer at sætte pris på det med alderen som os andre.

fad med hamburgerryg og brunede kartofler med sønderjysk grønlangkål som tilbehør.

Ingrediensnoter

Frossen hakket grønkål – Det kan du finde i de fleste supermarkeder. Det kan man i hvert fald her i sønderjylland, men altså også i resten af Danmark.

Kartofler – Der skal bare kogte kartofler i grønlangkål, i hvert fald i den sønderjyske version!

Fløde – Almindelig piskefløde. Til at runde smagen af og gøre den lækker og cremet.

Smør – Vi bruger saltet smør.

Kogevand fra hamburgerryg og kålpølser – Det må du endelig ikke kassere, for det giver masser af god smag til kålen.

Hvordan laver man Sønderjysk grønlangkål?

Jeg synes faktisk at det er ret nemt at lave. Det er nok som med frikadeller, alle har deres egne familieopskrifter man sværger til, men hvis du er helt på bar bund, så prøv vores opskrift, den smager rigtig godt.

Spring over hvor gæret er lavest og brug frossen grønkål. Det gør det lidt nemmere og jeg synes faktisk ikke at det gør den store forskel på det endelige produkt.

Kartoflerne koges møre i rigeligt usaltet vand. De pilles derefter og moses. I en tykbundet gryde smeltes smør, og den frosne grønkål tøes derefter op ved lav varme i smørret.

Når grønkålen er tøet op, og varmet helt igennem, tilsættes de moste kartofler, fløde, kogevand, salt og sukker. Lad nu grønlangkålen simre ved svag varme, og smag til med salt, sukker og peber samt ekstra kogevand, til man er tilfreds med konsistens og smag.

Grønlangkålen kan stå og simre ved svag varme til det skal serveres. Husk at røre rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

konsistensen på sønderjysk grønlangkål skal ikke være flydende, men som en tyk grød.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan skal konsistensen være på sønderjysk grønlangkål?

Der er mange forskellige holdninger til hvordan konsistensen skal være, og du bestemmer jo helt selv. Vi kan godt lide at konsistensen er forholdsvist tyk. Det skal altså ikke være flydende, men mere som en god kartoffelmos eller tyk grød.

Andre sønderjyske opskrifter du måske vil synes om

sønderjysk grønlangkål i skål med brunede kartofler.

Tips og tricks til opskriften

  • Brug frossen hakket grønkål, det er virkelig nemt og så giver det den helt rette smag.

Serveringsforslag

Elsker du denne opskrift?

Prøv også vores opskrift på Gammeldags hvidkål
skål med klassisk sønderjysk grønlangkål.
skefuld af grønlangkål med den faste konsistens.

Opskrift på sønderjysk grønlangkål

Her kommer vores opskrift på Sønderjysk grønlangkål. Det bedste tilbehør til den klassiske Sønderjyske nytårsmenu. Der er masser af velsmag og kraft i retten.

Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften, hvad enten det bliver til nytår eller bare som tilbehør til aftensmaden en dag.

sønderjysk grønlangkål i hvid skål serveret med hamburgerryg og brunede kartofler.
4.75 fra 4 stemmer

Sønderjysk grønlangkål

Opskrift på Sønderjysk grønlangkål
En uundværlig del af den Sønderjyske nytårsmenu, som tilbehør til hamburgerryg og kålpølser sammen med brunede kartofler, men den kan sagtens spises som tilbehør til aftensmaden eller andre dage også.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 431 kcal

Ingredienser

  • 500 g grønkål, frossen hakket
  • 300 g kartofler
  • 1 dl piskefløde
  • 125 g smør
  • 1 dl kogevand fra hamburgerryg og kålpølser, evt. ekstra til at justere konsistensen
  • 2 tsk sukker, eller efter smag
  • 2 tsk salt, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • I en gryde med rigeligt vand koges kartoflerne møre. Pil dem efter følgende og mos dem til en grov mos.
    300 g kartofler
  • Find en tykbundet gryde frem og kom smørret i. Varm det langsom op ved middel varme. Tilsæt den frosne grønkål og tø den langsom op i smørret ved svag varme.
    125 g smør, 500 g grønkål
  • Tilsæt derefter moste kartofler, fløde, kogevand fra hamburgerryg samt salt og sukker, og lade det koge op ved svag varme. Smag til med ekstra salt, peber samt sukker og kogevand.
    1 dl piskefløde, 1 dl kogevand fra hamburgerryg og kålpølser, 2 tsk sukker, 2 tsk salt, Peber
  • Konsistensen skal være tyk, men stadig cremet. Konsistensen kan justeres med ekstra kogevand fra hamburgerryggen hvis den bliver for tyk. Kogevandet giver også den gode, let røgede smag.
  • Nu er den sønderjyske grønlangkål klar til servering. Den kan også stå og simre ved svag varme til maden skal på bordet. Husk at røre rundt, så det ikke brændet på.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 431kcalKulhydrater: 25gProtein: 8gFedt: 36gMættet fedt: 22gKolesterol: 101mgNatrium: 478mgKalium: 948mgFibre: 2gSukker: 1gA-vitamin: 13636IUC-vitamin: 165mgCalcium: 220mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 28. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.