Populært:

Madformadelskere / Højtider / Nytår / Sønderjysk grønlangkål

Sønderjysk grønlangkål

5

/5

35 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

35 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker og cremet konsistens, med den helt rigtige smag. Sønderjysk grønlangkål, serveret som det klassiske tilbehør sammen med brunede kartofler, til kogt hamburgerryg og kålpølser, så bliver det ikke bedre. Hvis du vil have en nem opskrift på klassisk sønderjysk grønlangkål, så får du opskriften her hos os.

opskrift på sønderjysk grønlangkål

Klassisk sønderjysk nytårsmenu

Hvad spiser i til nytår? Når jeg bliver spurgt om det, så må svaret blive at det skifter fra år til år. Til trods for at jeg er vokset op i den Sønderjyske, så har den menu så mange elsker, aldrig været en del af vores tradition. Men det betyder ikke at jeg ikke kan lide Sønderjysk grønlangkål og at vi aldrig spiser det.

Jeg synes at det smager hamrende godt, der er noget med alle smagende kombineret, der bare ramme plet. Det salte og røgede fra hamburgerryg og kålpølser, sammen med den lidt fede grønlangkål og det søde element fra de brunede kartofler, der er bare noget hygge over det! Og når duften breder sig i huset, så er det næsten ikke til at holde ud at gå og vente på aftensmaden.

Vi har ikke kræsne børn, men grønlangkål vil de altså ikke spise endnu! anderledes forholder det sig med gammeldags hvidkål, jeg tror der er fordi smagen er mildere. Men mon ikke de lærer at sætte pris på det med alderen som os andre.

Sønderjysk grønlangkål i hvid skål

Hvordan laver man Sønderjysk grønlangkål?

Jeg synes faktisk at det er ret nemt at lave. Det er nok som med frikadeller, alle har deres egne familieopskrifter man sværger til, men hvis du er helt på bar bund, så prøv vores opskrift, den smager rigtig godt. Her kommer en gennemgang af ingredienserne og fremgangsmåden.

Den fulde opskrift med mængder står nederst på siden.

Spring over hvor gæret er lavest og brug frossen grønkål. Det gør det lidt nemmere og jeg synes faktisk ikke at det gør den store forskel på det endelige produkt. Du skal bruge:

 • Frossen hakket grønkål
 • Kartofler
 • Fløde
 • Smør
 • Kogevand fra hamburgerryg og kålpølser
 • Sukker
 • Salt
 • Peber

Kartoflerne koges møre i rigeligt usaltet vand. De pilles derefter og moses. I en tykbundet gryde smeltes smør, og den frosne grønkål tøes derefter op ved lave varme i smørret.

Når grønkålen er tøet op, og varmet helt igennem, tilsættes de moste kartofler, fløde, kogevand salt og sukker. Lad nu grønlangkålen simre ved svag varme, og smag til med salt, sukker og peber samt ekstra kogevand, til man er tilfreds med konsistens og smag.

Grønlangkålen kan stå og simre ved svag varme til det skal serveres. Husk at røre rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.

Velbekomme.

Grønlangkål med kartofler

Opskrift på sønderjysk grønlangkål

Her kommer vores opskrift på Sønderjysk grønlangkål. Det bedste tilbehør til den klassiske Sønderjyske nytårsmenu. Der er masser af velsmag og kraft i retten. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften.

opskrift på sønderjysk grønlangkål
5 fra 4 stemmer

Sønderjysk grønlangkål opskrift

Nem opskrift på en del af den Sønderjyske nytårsmenu, som tilbehør til hamburgerryg og kålpølser
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk, Tysk
Antal 4 personer
Kalorier 431 kcal

Ingredienser

 • 500 g grønkål, frossen hakket
 • 300 g kartofler
 • 1 dl piskefløde
 • 125 g smør
 • 1 dl kogevand fra hamburgerryg og kålpølser, evt. ekstra til at justere konsistensen
 • 2 tsk sukker, eller efter smag
 • 2 tsk salt, eller efter smag
 • Peber, efter smag

Sådan gør du

 • I en gryde med rigeligt vand koges kartoflerne møre. Pil dem efter følgende og mos dem til en grov mos.
 • Find en tykbundet gryde frem og kom smørret i. Varm det langsom op ved middel varme. Tilsæt den frosne grønkål og tø den langsom op i smørret ved svag varme.
 • Tilsæt derefter moste kartofler, fløde, kogevand fra hamburgerryg samt salt og sukker, og lade det koge op ved svag varme. Smag til med ekstra salt, peber samt sukker og kogevand.
 • Konsistensen skal være tyk, men stadig cremet. Konsistensen kan justeres med ekstra kogevand fra hamburgerryggen hvis den bliver for tyk. Kogevandet giver også den gode let røgede smag.
 • Nu er den sønderjyske grønlangkål klar til servering. Den kan også stå og simre ved svag varme til maden skal på bordet. Husk at røre rundt, så det ikke brændet på.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 431kcalKulhydrater: 25gProtein: 8gFedt: 36gMættet fedt: 22gKolesterol: 101mgNatrium: 478mgKalium: 948mgFibre: 2gSukker: 1gA-vitamin: 13636IUC-vitamin: 165mgCalcium: 220mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering
Om madformadelskere

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt

[email protected]
Læs mere om os her

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.

Følg med her