Lækker og cremet konsistens, og med den helt rigtige smag. Sønderjysk grønlangkål, serveret som det klassiske tilbehør sammen med brunede kartofler, til kogt hamburgerryg og kålpølser, så bliver det ikke bedre. Hvis du vil have en nem opskrift på klassisk sønderjysk grønlangkål, så får du opskriften her hos os.
Klassisk sønderjysk nytårsmenu
Hvad spiser i til nytår? Når jeg bliver spurgt om det, så må svaret blive at det skifter fra år til år.
Til trods for at jeg er vokset op i den Sønderjyske, så har den menu så mange elsker, aldrig været en del af vores tradition. Men det betyder ikke at jeg ikke kan lide Sønderjysk grønlangkål og at vi aldrig spiser det.
Jeg synes at det smager hamrende godt, der er noget med alle smagene kombineret, der bare rammer plet. Det salte og røgede fra hamburgerryg og kålpølser, sammen med den lidt fede grønlangkål og det søde element fra de brunede kartofler, der er bare noget hygge over det! Og når duften breder sig i huset, så er det næsten ikke til at holde ud at gå og vente på aftensmaden.
Vi har ikke kræsne børn, men det er nu kun Ellen der med glæde spiser grønlangkål! Anderledes forholder det sig med gammeldags hvidkål, jeg tror der er fordi smagen er mildere. Men mon ikke også Johannes lærer at sætte pris på det med alderen som os andre.
Ingrediensnoter
Frossen hakket grønkål – Det kan du finde i de fleste supermarkeder. Det kan man i hvert fald her i sønderjylland, men altså også i resten af Danmark.
Kartofler – Der skal bare kogte kartofler i grønlangkål, i hvert fald i den sønderjyske version!
Fløde – Almindelig piskefløde. Til at runde smagen af og gøre den lækker og cremet.
Smør – Vi bruger saltet smør.
Kogevand fra hamburgerryg og kålpølser – Det må du endelig ikke kassere, for det giver masser af god smag til kålen.
Hvordan laver man Sønderjysk grønlangkål?
Jeg synes faktisk at det er ret nemt at lave. Det er nok som med frikadeller, alle har deres egne familieopskrifter man sværger til, men hvis du er helt på bar bund, så prøv vores opskrift, den smager rigtig godt.
Spring over hvor gæret er lavest og brug frossen grønkål. Det gør det lidt nemmere og jeg synes faktisk ikke at det gør den store forskel på det endelige produkt.
Kartoflerne koges møre i rigeligt usaltet vand. De pilles derefter og moses. I en tykbundet gryde smeltes smør, og den frosne grønkål tøes derefter op ved lav varme i smørret.
Når grønkålen er tøet op, og varmet helt igennem, tilsættes de moste kartofler, fløde, kogevand, salt og sukker. Lad nu grønlangkålen simre ved svag varme, og smag til med salt, sukker og peber samt ekstra kogevand, til man er tilfreds med konsistens og smag.
Grønlangkålen kan stå og simre ved svag varme til det skal serveres. Husk at røre rundt en gang imellem, så det ikke brænder på.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Der er mange forskellige holdninger til hvordan konsistensen skal være, og du bestemmer jo helt selv. Vi kan godt lide at konsistensen er forholdsvist tyk. Det skal altså ikke være flydende, men mere som en god kartoffelmos eller tyk grød.
Andre sønderjyske opskrifter du måske vil synes om
- Solæg – Sønderjyske æg
- Sønderjysk nytårsmenu
- Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager
- Gammeldags hvidkål
Tips og tricks til opskriften
- Brug frossen hakket grønkål, det er virkelig nemt og så giver det den helt rette smag.
Serveringsforslag
- Server som tilbehør til en klassisk Sønderjysk nytårsmenu med hamburgerryg, kålpølser og brunede kartofler.
Elsker du denne opskrift?
Prøv også vores opskrift på Gammeldags hvidkål
Opskrift på sønderjysk grønlangkål
Her kommer vores opskrift på Sønderjysk grønlangkål. Det bedste tilbehør til den klassiske Sønderjyske nytårsmenu. Der er masser af velsmag og kraft i retten.
Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften, hvad enten det bliver til nytår eller bare som tilbehør til aftensmaden en dag.
Sønderjysk grønlangkål
Ingredienser
- 500 g grønkål, frossen hakket
- 300 g kartofler
- 1 dl piskefløde
- 125 g smør
- 1 dl kogevand fra hamburgerryg og kålpølser, evt. ekstra til at justere konsistensen
- 2 tsk sukker, eller efter smag
- 2 tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- I en gryde med rigeligt vand koges kartoflerne møre. Pil dem efter følgende og mos dem til en grov mos.300 g kartofler
- Find en tykbundet gryde frem og kom smørret i. Varm det langsom op ved middel varme. Tilsæt den frosne grønkål og tø den langsom op i smørret ved svag varme.125 g smør, 500 g grønkål
- Tilsæt derefter moste kartofler, fløde, kogevand fra hamburgerryg samt salt og sukker, og lade det koge op ved svag varme. Smag til med ekstra salt, peber samt sukker og kogevand.1 dl piskefløde, 1 dl kogevand fra hamburgerryg og kålpølser, 2 tsk sukker, 2 tsk salt, Peber
- Konsistensen skal være tyk, men stadig cremet. Konsistensen kan justeres med ekstra kogevand fra hamburgerryggen hvis den bliver for tyk. Kogevandet giver også den gode, let røgede smag.
- Nu er den sønderjyske grønlangkål klar til servering. Den kan også stå og simre ved svag varme til maden skal på bordet. Husk at røre rundt, så det ikke brændet på.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 28. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her