Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager

Sønderjyske fedtkager hører sig julen til herhjemme. Det er sprøde, porøse småkager med en lidt blødere midte, som bare smager så fuglene synes. De laves i brune og hvide, og er en gammeldags sønderjysk småkage, som både store og små er vilde herhjemme. Få mormors opskrift på de lækre småkager her.

Juletraditioner og gode minder

I vores familie har det altid været traditionen at min mormor var den der lavede fedtkagerne til jul. Det var julens højdepunkt, og hun bagte altid rigeligt til hele familien. Da min mormor desværre ikke er her mere, har jeg eksperimenteret og fundet frem til en opskrift der kommer rigtig tæt på hendes sønderjyske småkager.

Jeg håber I bliver så glade for opskriften som jeg selv er, det er ikke rigtig jul uden småkager – og så er de virkelig nemme at lave.

Småkager med svinefedt

Gammeldags fedtkager med svinefedt lyder måske lidt skræmmende for nogle, men de smager altså helt fantastisk, og skal laves på svinefedt for at være helt rigtige. Sådan som mormor gjorde.

Det lugter ikke specielt godt når de bages, så tænd for emhætten og åben et par vinduer – det er helt normalt at de lugter lidt, så du skal ikke blive bekymret. Når du først smager en glemmer du den grimme lugt du havde i køkkenet under bagningen.

Hvordan laver man fedtkager?

De her lækre småkager er faktisk rigtig nemme at lave, det er nogen af de nemmeste småkager man kan lave til jul. Til dejen skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Sukker
  • Svinefedt, det smager ikke af gris, og du kan finde det i supermarkedet.
  • Vaniljesukker
  • Hjortetaksalt
  • Kakao, til de brune fedtkager.

Du laver nemmest dejen ved at skære svinefedtet i tern, og herefter blande det med mel, sukker, vanilje og hjortetaksalt. Ælt dejen godt sammen indtil svinefedtet er godt masseret ind i alle ingredienserne og dejen er jævn. Det er nemmest med hænderne, da varmen for hænderne hjælper dig på vej.

Del dejen i 2, og tilsæt så kakao til den ene del for at lave den brune masse. Til hver halvdel af dejen til 10 kugler, og tryk dem flade på bagepladen med håndfladen. Kagerne bages ved 185 grader i cirka 15 minutter, og køler herefter af på en rist inden de kommes i kagedåser.

Fedtkager opskrift

Her er vores bud på mormors sønderjyske fedtkager. De er ikke til at komme udenom i julen herhjemme, og hele familien regner med at de bliver bagt.

Fedtkager - Opskrift på sønderjyske fedtkager med svinefedt - De bedste jule-småkager
5 fra 1 stemme

Fedtkager opskrift

Opskrift på gammeldags sønderjyske fedtkager – de bedste julesmåkager
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 15 min
Samlet tid 45 min
Ret Småkage
Køkken Dansk, Sønderjysk
Antal 20 stk
Kalorier 116 kcal

Ingredienser

  • 185 g hvedemel
  • 185 g sukker
  • 100 g svinefedt
  • 0,5 tsk vaniljesukker
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 2 spsk kakao

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedten lidt og samle dejen.

  • Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade  og sæt dem på en bageplade.
  • Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
  • Lad kagerne køle af og opbevar dem i en kagedåse.

Nutrition

Serving: 1fedtkageKalorier: 116kcalKulhydrater: 17gProtein: 1gFedt: 5gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gKolesterol: 5mgNatrium: 1mgKalium: 18mgFibre: 1gSukker: 9gCalcium: 2mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Gammeldags småkager, Jul, Julesmåkage, Kage, Småkage, Sønderjysk mad, Sønderjyske kager
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Fedtkager – Tips og tricks

  • Bliv ikke bange for lugten under bagningen. Åben et vindue og tænd for emhætten når kagerne kommer i ovnen. Lugten forsvinder efter bagningen – bare rolig.
  • Tag dit svinefedt ud af køleskabet i god tid, så det er lidt blødt når du skal bage. Ælt dejen med hænderne, så samles dejen nemmere ved hjælp af varmen fra dine hænder.

Serveringsforslag

Server fedtkagerne til kaffen i juledagene eller som en lille snack ovenpå en god julefrokost. Kan serveres sammen med andre lækre småkager, for eksempel vaniljekranse.

Opbevaring

Opbevar de færdigbagte fedtkager i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Her kan de holde i flere måneder, men det gør de nok ikke!…

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Opskriften er oprindeligt udgivet i december 2016, vi har senere opdateret og genudgivet den, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg