TILMELD NYHEDSBREVET

– og få E-bogen “10 nemme hverdagsretter”

Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager

I vores familie har det altid været traditionen at min mormor var den der lavede fedtkagerne til jul. Det var julens højdepunkt, og hun bagte altid rigeligt til hele familien. Da min mormor desværre ikke er her mere, har jeg eksperimenteret og fundet frem til en opskrift der kommer rigtig tæt på hendes sønderjyske fedtkager.

Jeg håber I bliver så glade for opskriften som jeg selv er, det er ikke rigtig jul uden fedtkager – og så er de virkelig nemme at lave.

Gammeldags fedtkager med svinefedt lyder måske lidt skræmmende for nogen, men de smager altså helt fantastisk, og skal laves på svinefedt for at være helt rigtige. Sådan som mormor gjorde.

Det lugter ikke specielt godt når de bages, så tænd for emhætten og åben et par vinduer – det er helt normalt at de lugter lidt, så du skal ikke blive bekymret. Når du først smager en glemmer du den grimme lugt du havde i køkkenet under bagningen.

Fedtkager opskrift

Her er vores bud på mormors sønderjyske fedtkager. De er ikke til at komme udenom i julen herhjemme, og hele familien regner med at de bliver bagt.

Fedtkager - Opskrift på sønderjyske fedtkager med svinefedt - De bedste jule-småkager
Udskriv Pin
5 fra 1 stemme

Fedtkager opskrift

Opskrift på gammeldags sønderjyske fedtkager – de bedste julesmåkager
Ret Julesmåkage, Småkage
Køkken Dansk, Sønderjysk
Keyword Jul, Kage, Småkage
Samlet tid 45 minutter
Portioner 20 stk

Ingredienser

 • 185 g hvedemel
 • 185 g sukker
 • 100 g svinefedt
 • 0,5 tsk vaniljesukker
 • 0,5 tsk hjortetaksalt
 • 2 spsk kakao

Fremgangsmåde

 • Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedten lidt og samle dejen.

 • Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade  og sæt dem på en bageplade.
 • Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
 • Lad kagerne køle af og opbevar dem i en kagedåse.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Fedtkager – Tips og tricks

 • Bliv ikke bange for lugten under bagningen. Åben et vindue og tænd for emhætten når kagerne kommer i ovnen. Lugten forsvinder efter bagningen – bare rolig.
 • Tag dit svinefedt ud af køleskabet i god tid, så det er lidt blødt når du skal bage. Ælt dejen med hænderne, så samles dejen nemmere ved hjælp af varmen fra dine hænder.

Serveringsforslag

 • Server fedtkagerne til kaffen i juledagene eller som en lille snack ovenpå en god julefrokost. Kan serveres sammen med andre lækre småkager, for eksempel vaniljekranse.

Opbevaring

 • Opbevar de færdigbagte fedtkager i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Her kan de holde i flere måneder, men det gør de nok ikke!…

❤️ Har du prøvet denne opskrift? 
Vi vil rigtig gerne høre hvordan din ret blev. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften, og del dit billede med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Stegte ris med oksekød - Opskrift på stegte ris med oksekød og æg - Nem hverdagsmad

Stegte ris med oksekød

Opskrift »
shares