Sønderjyske fedtkager hører sig julen til herhjemme. Det er sprøde, porøse småkager med en lidt blødere midte, som bare smager så fuglene synger. De laves i brune og hvide, og er en gammeldags sønderjysk småkage, som både store og små er vilde herhjemme.
I vores familie har det altid været traditionen at min mormor var den der lavede fedtkagerne til jul. Det var julens højdepunkt, og hun bagte altid rigeligt til hele familien. Da min mormor desværre ikke er her mere, har jeg eksperimenteret og fundet frem til en opskrift der kommer rigtig tæt på hendes sønderjyske småkager.
Jeg har nu bagt dem i mange år efterhånden, og jeg får da også ofte fornøjelsen af at bage dem til mange andre familiemedlemmer der også er vilde med de lækre julesmåkager. Gammeldags fedtkager med svinefedt lyder måske lidt skræmmende for nogle, men de smager altså helt fantastisk, og skal laves på svinefedt for at være helt rigtige. Sådan som mormor gjorde. Det lugter ikke specielt godt når de bages, så tænd for emhætten og åben et par vinduer – det er helt normalt at de lugter lidt, så du skal ikke blive bekymret. Når du først smager en glemmer du den grimme lugt du havde i køkkenet under bagningen.

Flere julelækkerier
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 185 grader almindelig over- og undervarme.
- Skær svinefedtet ud i mindre tern. Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedtet lidt og samle dejen.185 g hvedemel, 185 g sukker, 100 g svinefedt, 0,5 tsk vaniljesukker, 0,5 tsk hjortetaksalt
- Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade og sæt dem på en bageplade.2 spsk kakao
- Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader over- og undervarme i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
- Lad kagerne køle af på en bagerist.




Er det ikke lige lovligt meget sukker, er ret sikker på at sukker og fedt er samme mængde.
Der er mange forskellige måder at lave dem på, jeg bruger altid denne opskrift, og synes at denne mængde sukker giver den bedste smag og sprødhed.
Mvh Tina
Hej jeg er glad for at se at du laver din mormors opskrift. Jeg laver selv fedtbrød hvert år til min far ud fra min bedstemors opskrift fra Schleswig.
Har du en opskrift på stollen ? Den vil jeg være nysgerrig at kigge på.
Vh Birgit
Hej Birgit
Tak for din kommentar. Det er så dejligt med opskrifter der kan gå i arv 🙂
Nej det har vi desværre ikke en opskrift på endnu, men det er da ikke utænkeligt at den kommer til næste jul.
Mvh Tina