Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Julebag / Julesmåkager / Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager

Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Sønderjyske fedtkager hører sig julen til herhjemme. Det er sprøde, porøse småkager med en lidt blødere midte, som bare smager så fuglene synger. De laves i brune og hvide, og er en gammeldags sønderjysk småkage, som både store og små er vilde herhjemme.

I vores familie har det altid været traditionen at min mormor var den der lavede fedtkagerne til jul. Det var julens højdepunkt, og hun bagte altid rigeligt til hele familien. Da min mormor desværre ikke er her mere, har jeg eksperimenteret og fundet frem til en opskrift der kommer rigtig tæt på hendes sønderjyske småkager.

Jeg har nu bagt dem i mange år efterhånden, og jeg får da også ofte fornøjelsen af at bage dem til mange andre familiemedlemmer der også er vilde med de lækre julesmåkager. Gammeldags fedtkager med svinefedt lyder måske lidt skræmmende for nogle, men de smager altså helt fantastisk, og skal laves på svinefedt for at være helt rigtige. Sådan som mormor gjorde. Det lugter ikke specielt godt når de bages, så tænd for emhætten og åben et par vinduer – det er helt normalt at de lugter lidt, så du skal ikke blive bekymret. Når du først smager en glemmer du den grimme lugt du havde i køkkenet under bagningen.

brune og hvide sønderjyske fedtkager med svinefedt i kagedåse.

Flere julelækkerier

Opskrift

Fedtkager – Mormors sønderjyske opskrift

4.72 fra 7 stemmer
Klassiske gammeldags sønderjyske fedtkager – de bedste julesmåkager hvis du spørger mig. Det er en opskrift der kommer så tæt på min mormors opskrift som muligt, og jeg bager dem hvert eneste år til jul.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal20 stk

Ingredienser
 

  • 185 g hvedemel
  • 185 g sukker
  • 100 g svinefedt, blødt
  • 0,5 tsk vaniljesukker
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 2 spsk kakao

Fremgangsmåde
 

  1. Tænd ovnen på 185 grader almindelig over- og undervarme.
  2. Skær svinefedtet ud i mindre tern. Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedtet lidt og samle dejen.
    185 g hvedemel, 185 g sukker, 100 g svinefedt, 0,5 tsk vaniljesukker, 0,5 tsk hjortetaksalt
  3. Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade  og sæt dem på en bageplade.
    2 spsk kakao
  4. Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader over- og undervarme i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
  5. Lad kagerne køle af på en bagerist.

Næringsindhold

Serving: 1fedtkageKalorier: 116kcalKulhydrater: 17gProtein: 1gFedt: 5gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gKolesterol: 5mgNatrium: 1mgKalium: 18mgFibre: 1gSukker: 9gCalcium: 2mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Svinefedt – Det lyder måske underligt hvis du ikke har brugt det før, men du kan faktisk finde det i de fleste supermarkeder, især op til jul. Tag dit svinefedt ud af køleskabet i god tid, så det er lidt blødt når du skal bage. Ælt dejen med hænderne, så samles dejen nemmere ved hjælp af varmen fra dine hænder.

Lugten under bagning

Bliv ikke bange for lugten under bagningen. Åben et vindue og tænd for emhætten når kagerne kommer i ovnen. Lugten forsvinder efter bagningen – bare rolig.

Opbevaring

Opbevar de færdigbagte fedtkager i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Her kan de holde i flere måneder, men det gør de nok ikke!…
 
 
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
brune og hvide sønderjyske fedtkager med svinefedt i kagedåse.

Flere gammeldags julesmåkager

4 kommentarer til “Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager”

    • Der er mange forskellige måder at lave dem på, jeg bruger altid denne opskrift, og synes at denne mængde sukker giver den bedste smag og sprødhed.

      Mvh Tina

      Svar
  1. Hej jeg er glad for at se at du laver din mormors opskrift. Jeg laver selv fedtbrød hvert år til min far ud fra min bedstemors opskrift fra Schleswig.
    Har du en opskrift på stollen ? Den vil jeg være nysgerrig at kigge på.
    Vh Birgit

    Svar
    • Hej Birgit

      Tak for din kommentar. Det er så dejligt med opskrifter der kan gå i arv 🙂
      Nej det har vi desværre ikke en opskrift på endnu, men det er da ikke utænkeligt at den kommer til næste jul.

      Mvh Tina

      Svar
4.72 from 7 votes (7 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.