Sønderjyske fedtkager hører sig julen til herhjemme. Det er sprøde, porøse småkager med en lidt blødere midte, som bare smager så fuglene synger. De laves i brune og hvide, og er en gammeldags sønderjysk småkage, som både store og små er vilde herhjemme. Få mormors opskrift på de lækre småkager her.
Juletraditioner og gode minder
I vores familie har det altid været traditionen at min mormor var den der lavede fedtkagerne til jul. Det var julens højdepunkt, og hun bagte altid rigeligt til hele familien.
Da min mormor desværre ikke er her mere, har jeg eksperimenteret og fundet frem til en opskrift der kommer rigtig tæt på hendes sønderjyske småkager.
Jeg har nu bagt dem i mange år efterhånden, og jeg får da også ofte fornøjelsen af at bage dem til mange andre familiemedlemmer der også er vilde med de lækre julesmåkager.
Jeg håber I bliver så glade for opskriften som jeg selv er, det er ikke rigtig jul uden småkager – og så er de virkelig nemme at lave.
Småkager med svinefedt
Gammeldags fedtkager med svinefedt lyder måske lidt skræmmende for nogle, men de smager altså helt fantastisk, og skal laves på svinefedt for at være helt rigtige. Sådan som mormor gjorde.
Det lugter ikke specielt godt når de bages, så tænd for emhætten og åben et par vinduer – det er helt normalt at de lugter lidt, så du skal ikke blive bekymret. Når du først smager en glemmer du den grimme lugt du havde i køkkenet under bagningen.
Hvordan laver man fedtkager?
De her lækre småkager er faktisk rigtig nemme at lave, det er nogen af de nemmeste småkager man kan lave til jul. Til dejen skal du bruge:
- Hvedemel
- Sukker
- Svinefedt, det smager ikke af gris, og du kan finde det i supermarkedet.
- Vaniljesukker
- Hjortetaksalt
- Kakao, til de brune fedtkager.
Du laver nemmest dejen ved at skære svinefedtet i tern, og herefter blande det med mel, sukker, vanilje og hjortetaksalt. Ælt dejen godt sammen indtil svinefedtet er godt masseret ind i alle ingredienserne og dejen er jævn. Det er nemmest med hænderne, da varmen for hænderne hjælper dig på vej.
Del dejen i 2, og tilsæt så kakao til den ene del for at lave den brune masse. Til hver halvdel af dejen til 10 kugler, og tryk dem flade på bagepladen med håndfladen. Kagerne bages ved 185 grader i cirka 15 minutter, og køler herefter af på en rist inden de kommes i kagedåser.
Tips og tricks til fedtkager
- Bliv ikke bange for lugten under bagningen. Åben et vindue og tænd for emhætten når kagerne kommer i ovnen. Lugten forsvinder efter bagningen – bare rolig.
- Tag dit svinefedt ud af køleskabet i god tid, så det er lidt blødt når du skal bage. Ælt dejen med hænderne, så samles dejen nemmere ved hjælp af varmen fra dine hænder.
Serveringsforslag
Server fedtkagerne til kaffen i juledagene eller som en lille snack ovenpå en god julefrokost. Kan serveres sammen med andre lækre småkager, for eksempel vaniljekranse.
Opbevaring
Opbevar de færdigbagte fedtkager i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Her kan de holde i flere måneder, men det gør de nok ikke!…
Fedtkager opskrift
Her er vores bud på mormors sønderjyske fedtkager. De er ikke til at komme udenom i julen herhjemme, og hele familien regner med at de bliver bagt.
Fedtkager – Mormors sønderjyske opskrift
Ingredienser
- 185 g hvedemel
- 185 g sukker
- 100 g svinefedt
- 0,5 tsk vaniljesukker
- 0,5 tsk hjortetaksalt
- 2 spsk kakao
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 185 grader almindelig over- og undervarme.
- Bland alle ingredienserne sammen på nær kakao, og ælt til en samlet masse. Brug gerne hænderne, da varmen fra hænderne hjælper med at smelte fedten lidt og samle dejen.185 g hvedemel, 185 g sukker, 100 g svinefedt, 0,5 tsk vaniljesukker, 0,5 tsk hjortetaksalt
- Del dejen i 2 dele og tilsæt kakao til den ene del. Tril dejen til små kugler (10 hvide og 10 brune), tryk dem flade og sæt dem på en bageplade.2 spsk kakao
- Bag kagerne i midten af ovnen ved 185 grader over- og undervarme i ca. 15 min. Kagerne skal gerne sprække lidt og være meget porøse på overfladen, mens de er sprøde indeni.
- Lad kagerne køle af og opbevar dem efterfølgende i en kagedåse.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Note: Opskriften er oprindeligt udgivet i december 2016, vi har senere opdateret og genudgivet den, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Er det ikke lige lovligt meget sukker, er ret sikker på at sukker og fedt er samme mængde.
Der er mange forskellige måder at lave dem på, jeg bruger altid denne opskrift, og synes at denne mængde sukker giver den bedste smag og sprødhed.
Mvh Tina
Hej jeg er glad for at se at du laver din mormors opskrift. Jeg laver selv fedtbrød hvert år til min far ud fra min bedstemors opskrift fra Schleswig.
Har du en opskrift på stollen ? Den vil jeg være nysgerrig at kigge på.
Vh Birgit
Hej Birgit
Tak for din kommentar. Det er så dejligt med opskrifter der kan gå i arv 🙂
Nej det har vi desværre ikke en opskrift på endnu, men det er da ikke utænkeligt at den kommer til næste jul.
Mvh Tina