Vi er så småt ved at kaste os over julebagningen herhjemme. En af de første ting vi altid bager er disse skønne vaniljekranse med mandler. De er bare indbegrebet af jul hjemme hos os. Læs med her og få vores opskrift på verdens bedste vaniljekranse.
Julesmåkager når det er bedst
De her vaniljekranse med mandler kan julen ikke være foruden, de både dufter og smager helt fantastisk af skøn vanilje.
Opskriften kommer fra min mor, og er en af dem jeg kan huske at have spist helt fra jeg var lille. Vores børn har da også fået smag for de lækre julesmåkager, og især Johannes elsker de søde sager.
Vaniljekranse er sådan en klassiker, som man bare ikke kan undvære, og det er selvfølgelig en af de julesmåkager vi bager hvert år.
I år har jeg brugt en sprøjtepose med stjernetyl til at trykke dejen igennem og lave det fine stjernemønster, men har du en kødhakker med en stjerneform til, så er det altså det nemmeste.
Sprøjteposen fungerer dog også fint til denne dej. Hvis du vil lave dem med sprøjtepose, så vent med at sætte dejen på køl til du har formet vaniljekransene, og sæt så hele pladen med de ubagte vaniljekranse i køleskabet inden de skal bages. På den måde vil smørret blive fast, og du undgår at vaniljekransene flyder for meget ud i ovnen.
Vi vil jo gerne have en fin og skarp form på vores vaniljekranse, men uanset hvordan de ser ud, så smager de jo forrygende.
Ingrediensnoter
Vanilje – Vanilje er jo nok den vigtigste ingrediens. Brug rigtige vaniljestænger hvis du har muligheden for det. Alternativt kan du vælge vaniljepasta.
Smør – Jeg bruger rigtig smør til vaniljekranse. Her er brugt usaltet Lurpak.
Mandler – Jeg synes der skal mandler i vaniljekranse. Det hører sig altså til. Læs vores guide til at smutte mandler her.
Kartoffelmel – En blanding af hvedemel og kartoffelmel giver lækre sprøde vaniljekranse.
Hvordan laver man vaniljekranse med mandler?
Det er slet ikke svært at lave vaniljekranse selv.
Først skal du smutte mandlerne. Det synes jeg er nemmest at gøre ved at komme dem i en kop med kogende vand, og lade dem stå 5 minutter. Herefter kan skallen nemt smuttes af.
De smuttede mandler hakkes og blandes så med sukker og korn fra vaniljestængerne.
Hvedemel og kartoffelmel blandes sammen og smørret smuldres i melet. Så hældes sukker/mandelblandingen op i melet, og dejen samles hurtigt med et æg. Dejen må ikke æltes men skal bare lige samles.
Så stilles dejen koldt i nogle timer inden den køres igennem en kødhakker med stjerneform, og der formes vaniljekranse.
Vaniljekransene bages 7-10 minutter i ovnen og køles ned på en bagerist inden de kommes i kagedåser.
Hvis du oplever at dine vaniljekranse flyder ud under bagningen, kan du med fordel sætte pladen med vaniljekranse i køleskabet i minimum en halv time inden de kommes i ovnen. Når smørret er helt koldt, flyder de ikke så meget ud.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan godt erstatte vaniljestænger med vaniljepasta. Her skal du bruge cirka 1 tsk. pr vaniljestang.
Ja det kan du sagtens. Brug en kraftig sprøjtepose med en stjernetyl i, og lad være med at komme dejen på køl inden den skal formes. Så bliver den nemlig for fast. Sæt i stedet de ubagte vaniljekranse på køl inden de skal bages, så smørret kan blive fast og vaniljekransene ikke flyder ud under bagningen.
Når småkagerne er bagt og kølet HELT ned, kan de pakkes i en tætsluttende kagedåse. På den måde kan de holde sig sprøde i flere måneder.
Andre julesmåkager du måske vil synes om
Opskrift på de bedste vaniljekranse
Her er min mors opskrift på de bedste vaniljekranse. De smager af jul og gode minder, præcis som julesmåkager skal. Det er en af de første julesmåkager vi bager herhjemme hvert år.
Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og julebage med familien, og vaniljekranse et altid et hit hos både voksne og børn. Du kan sagtens gå i gang i godt tid, for de kan holde dig i flere måneder. Så længe holder de dog aldrig herhjemme.
Vaniljekranse med mandler
Ingredienser
- 50 g mandler
- 2 vaniljestænger
- 175 g smør
- 175 g hvedemel
- 60 g kartoffelmel
- 125 g sukker
- 1 æg
Sådan gør du
- Start med at smutte mandlerne og hak dem fint.50 g mandler
- Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud, som blandes sammen med sukker og hakkede mandler.2 vaniljestænger, 125 g sukker
- Smøret smuldres nu i melet, inden sukkerblandingen med mandler tilsættes sammen med et æg.175 g smør, 175 g hvedemel, 1 æg, 60 g kartoffelmel
- Det hele æltes let sammen og stilles koldt et par timer eller gerne til næste dag. Når dejen er kold, køres den igennem en kødhakker med stjerneform på, skæres ud i passende stykker og formes til kranse.
- Du kan også forme vaniljekranse i sprøjtepose med en stjernetyl. Hvis du vil sprøjte dem ud i hånden, så kan du undlade at komme dejen på køl, men bare sprøjte dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt herefter pladen på køl en halv times tid, for at undgå at vaniljekransene flyder ud under bagningen.
- Vanillekransene bages ved 200 grader i 7-10 min. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.
Noter
Ingredienser
Brug gerne rigtig smør når du bager småkager, det smager altså bare bedst.Opbevaring og holdbarhed
Når småkagerne er bagt og kølet helt ned, skal de opbevares i kagedåser. Læg eventuelt at stykke bagepapir over kagedåsen inden du sætter låget på, så den slutter helt tæt. Sæt kagedåsen i viktualierummet eller et andet mørk og lidt køligt sted. De skal endelig ikke i køleskabet! Når småkagerne opbevares på den rigtige måde, kan de holde sig lækre i flere måender.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 25. december 2015 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
De er skønne. Hermed noteret at en portion ikke er nok !
Godt at høre Mette 🙂 tak for din kommentar ❤️