Pleskner

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Pleskner er gammeldags danske julesmåkager. Det er ikke så mange der bager dem mere, og det er synd! De er nemlig både virkelig nemme at lave, og så smager de skønt. Det er en simpel småkage, som både børn og voksne elsker herhjemme.

gammeldags pleskner i hvid og brun udgave i julekagedåse.

Hvad er Pleskner?

Har du hørt om pleskner? Ordet stammer fra det tyske ord for småkage, “Plätzchen“. Og det giver egentlig meget god mening for det er nemlig lige hvad det er! En småkage.

Smagen finder mest af alt om en makron synes jeg. Ikke helt så sød, men den luftige sprøde kage er derhenad. Det gør ikke noget, for vi elsker makroner, og børnene gør i sær.

Disse småkager er også virkelig børnevenlige. Fordi de er så luftige, forsvinder der også hurtigt en plade herhjemme når de kommer ud af ovnen.

kagedåse med gammeldags pleskner og pleskner med kakao.

Ingrediensnoter

Æg – Du skal bruge hele almindelige æg.

Sukker – Almindeligt hvidt sukker. Det er sukkeret der gør småkagen sprøde og lækker, så det skal du ikke skære ned på.

Vanilje – Jeg bruger vaniljepasta, men du kan også brune kornene fra en vaniljestang i stedet. Hvis du kun har vaniljesukker stående, kan du erstatte 1 spsk af det almindelige sukker med vaniljesukker i stedet.

Hvedemel – Almindeligt hvidemel eller kagehvedemel hvis du har det i skabet.

Hvordan laver man pleskner?

Der er ikke så meget hurlumhej i denne opskrift, det er en af de simpleste opskrifter på småkager der findes, og det er “bare” ganske få ingredienser du skal bruge til at bage pleskner med.

Derover så er de hurtige at lave, og du kan hurtigt fylde en kagedåse med lækre småkager. Fremgangsmåden er også ganske enkel.

Sådan laver du dejen til gammeldags pleskner.
  1. Du pisker først æg, sukker og vanilje virkelig luftigt. Brug en elpisker, for det skal piskes meget.
  2. Herefter sigtes melet ned i skålen oven i æg/sukker-massen.
  3. Vend forsigtigt dejen rundt indtil alt melet er indarbejdet. Pas på du ikke slår for meget luft ud af dejen når du vender den rundt.
  4. Sæt dejen i små klatter på en bageplade med to teskeer. De må ikke stå for tæt, da de både hæver op og flyder mere ud i ovnen.
lav pleskner med kakao og drys småkagerne med sukker inden de skal i ovnen.
  1. Når du har lavet den første plade med hvide plesker, kan du blande 1 spsk kakao i resten af dejen for at lave en plade brune også. De sættes på pladen på samme måde som de hvide.
  2. Drys sukker på toppen af småkagerne inden de skal i ovnen. Det giver den lækre knasende sprøde top.

Så bages pleskerne til de er let gyldne i kanten, og køler ned på en rist inden de spises eller kommes i kagedåser.

Kagerne skal være sprøde når de er afkølede. Hvis de er for bløde, kan de sagtens bages lidt ekstra for at gøre dem sprøde.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

sprøde gammeldags småkager i kagedåse med låget taget af.

Ofte stillede spørgsmål

Mine plesker er bløde, hvad gør jeg?

Hvis dine småkager ikke bliver sprøde når de er kølet ned, kan du sætte dem i ovnen igen på 200 grader varmluft i et par minutter. Hold godt øje med dem. Lad dem derefter køle ned igen og opbevar dem i en kagedåse.

Hvad er holdbarheden på småkagerne?

Disse småkager kan holde sig i mange måneder hvis du opbevarer dem i en lufttæt kagedåse. Sæt dem i et køligt rum eller i køkkenskabet, de må ikke komme i køleskabet, så bliver de bløde.

Andre gammeldags småkager du måske vil synes om

konsistensen på pleskner er sprød hele vejen igennem.

Tips og tricks til opskriften

  • Er dine småkager blevet bløde? Så kom dem bare i ovnen igen. Et par minutter ved 200 grader varmluft og så er de sprøde og lækre igen.

Serveringsforslag

  • Server på småkagefadet til jul sammen med alle dine andre yndlingssmåkager.

Elsker du at prøve gammeldags julesmåkager?

Så må du også prøve min opskrift på min mormors sønderjyske fedtkager – De er helt fantastiske!
kagedåse med hjemmebagte pleskner.

Opskrift på gammeldags pleskner

Her får du vores opskrift på de gammeldags småkager pleskner.

De smager godt præcis som de er, men du kan også prøve at tilsætte for eksempel: citronskal, tranebær, chokoladestykker eller hakkede nødder. Det er en super god basissmåkage, som du kan bruge på mange måder.

gammeldags pleskner i hvid og brun udgave i julekagedåse.
5 fra 3 stemmer

Pleskner – Gammeldags småkager

Opskrift på Pleskner
Nemme sprøde julesmåkager, som både børn og voksne elsker. De er meget hurtige at lave, og kræver kun meget få ingredienser. Det er sprøde, luftige og søde småkager, som er dejlige til jul.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Småkage
Køkken Dansk
Antal 32 småkager
Kalorier 36 kcal

Ingredienser

  • 2 æg
  • 120 g sukker
  • 1 tsk vaniljepasta, eller korn fra 1 stang
  • 120 g hvedemel
  • Sukker, til at drysse på toppen
  • 1 spsk kakao, kun hvis du vil lave brune

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Pisk æg, vanilje og sukker meget luftigt, brug en elpisker.
    2 æg, 1 tsk vaniljepasta, 120 g sukker
  • Sigt hvedemelet ned i skålen, og vend dejen rundt til du har en jævn dej uden melklumper. Vend forsigtigt rundt med en dejskraber, og pas på du ikke slår luft ud af dejen.
    120 g hvedemel
  • Beklæd bageplader med bagepapir, og sæt små klatter af dejen med to teskeer. Der skal være god plads i mellem. Jeg har 16 kager på hver plade.
  • Når du har lavet 16 hvide pleskner, kan du komme kakao i resten af dejen og lave 16 brune hvis du har lyst. Ellers laver du bare en plade hvide mere.
    1 spsk kakao
  • Drys dem med lidt sukker på toppen inden de kommes i ovnen.
    Sukker
  • Bag dine pleskner ved 200 grader varmluft i cirka 8 minutter eller til de er gyldne i kanten.
  • Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik inden du flytter dem til en rist hvor de køler helt ned. Når de er kolde, skal kagerne blive lækre og sprøde på ydersiden.

Noter

Sprødhed: Hvis kagerne mod forventning ikke bliver sprøde, men stadig er bløde efter nedkøling, kan de bages 2-3 minutter igen ved 200 grader varmluft. Hold godt øje med dem så de ikke bliver sorte.
Opbevaring og holdbarhed: Opbevar de afkølede kager i en lufttæt kagedåse. Her kan de holde sig i flere måneder, hvis de altså ikke bliver spist inden.
Smagsvariationer: Prøv at tilsætte citronskal, hakkede nødder eller andre lækre smage til dine småkager.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1småkageKalorier: 36kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gKolesterol: 10mgNatrium: 4mgKalium: 8mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 15IUCalcium: 2mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 10. november 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.