Populært:

Pleskner

5

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Pleskner er gammeldags danske julekager. Det er ikke så mange der bager dem mere, og det er synd! De er nemlig både virkelig nemme at lave, og så smager de skønt. Det er en simpel småkage, som både børn og voksne elsker herhjemme.

opskrift på gammeldags pleskner

Hvad er Pleskner?

Har du hørt om pleskner? Ordet stammer fra det tyske ord for småkage, “Plätzchen“. Og det giver egentlig meget god mening for det er nemlig lige hvad det er! En småkage.

Smagen finder mest af alt om en makron synes jeg. Ikke helt så sød, men den luftige sprøde kage er derhenad. Det gør ikke noget, for vi elsker makroner, og børnene gør i sær. Disse småkager er også virkelig børnevenlige. Fordi de er så luftige, forsvinder der også hurtigt en plade herhjemme når de kommer ud af ovnen.

pleskner på kageopsats

Hvordan laver man pleskner?

Der er ikke så meget hurlumhej i denne opskrift, det er en af de simpleste opskrifter på småkager der findes, og det er “bare” ganske få ingredienser du skal bruge til at bage pleskner med. Derover så er de hurtige at lave, og du kan hurtigt fylde en kagedåse med lækre småkager.

Til denne opskrift skal du bruge:

 • Æg
 • Sukker
 • Vanilje, jeg bruger vaniljepasta
 • Hvedemel

Fremgangsmåden er også ganske enkel. Du pisker først æg, sukker og vanilje virkelig luftigt. Brug en elpisker, for det skal piskes meget. Herefter sigtes melet, og vendes i dejen, som sættes på plader med to teskeer.

Så bages pleskerne til de er let gyldne i kanten, og køler ned på en rist inden de spises eller kommes i kagedåser.

Kagerne skal være sprøde når de er afkølede. Hvis de er for bløde, kan de sagtens bages lidt ekstra for at gøre dem sprøde.

Prøv også: Opskriften på Mormors fedtkager

Lækre sprøde gammeldags småkager

Opskrift på gammeldags pleskner

Her får du vores opskrift på de gammeldags småkager pleskner. De smager godt præcis som de er, men du kan også prøve at tilsætte for eksempel: citronskal, tranebær, chokoladestykker eller hakkede nødder. Det er en super god basis småkage, som du kan bruge på mange måder.

opskrift på gammeldags pleskner
5 fra 3 stemmer

Pleskner opskrift

Nemme sprøde julesmåkager, som både børn og voksne elsker
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Småkage
Køkken Dansk
Antal 32 stk
Kalorier 36 kcal

Ingredienser

 • 2 stk æg
 • 120 g sukker
 • 1 tsk vaniljepasta, eller korn fra 1 stang
 • 120 g hvedemel
 • sukker, til at drysse på toppen

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
 • Pisk æg, vanilje og sukker meget luftigt, brug en elpisker.
 • Sigt hvedemelet ned i skålen, og vend dejen rundt til du har en jævn dej uden melklumper. Vend forsigtigt rundt med en dejskraber, og pas på du ikke slår luft ud af dejen.
 • Beklæd bageplader med bagepapir, og sæt små klatter af dejen med to teskeer. Der skal være god plads i mellem. Jeg har 16 kager på hver plade. Drys dem med lidt sukker på toppen inden de kommes i ovnen.
 • Bag dine pleskner ved 200 grader varmluft i cirka 6 minutter eller til de er gyldne i kanten.
 • Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik inden du flytter dem til en rist hvor de køler helt ned. Når de er kolde, skal kagerne blive lækre og sprøde på ydersiden.

Noter

Hvis kagerne mod forventning ikke bliver sprøde, men stadig er bløde efter nedkøling, kan de bages 3-5 minutter igen ved 200 grader varmluft. Hold godt øje med dem så de ikke bliver sorte.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1småkageKalorier: 36kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gKolesterol: 10mgNatrium: 4mgKalium: 8mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 15IUCalcium: 2mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering
Om madformadelskere

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt

[email protected]
Læs mere om os her

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.

Følg med her