Finskbrød

5

/5

1 time 25 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 25 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Finskbrød er en af de gode gamle danske julesmåkager der bare hører julen til. Det er en af dem vi kan huske fra vores egen barndom, og som skruer op for julestemningen herhjemme. Læs med her og få vores nemme opskrift på de bedste finskbrød.

Lækre sprøde luksus finskbrød med perlesukker og mandler på rist med julepynt

Er det finske småkager?

Der er vist ikke noget som helst finsk over finskbrød. Tvært imod er det en gammel småkageopskrift, som menes at være opfundet her i Danmark.

Hvorfor det hedder finskbrød må stå hen i det uvisse, men de smager jo godt, og så er de nemme at lave.

Det er Rasmus’ yndlingssmåkager, så det er nogle vi bager hvert år. De smager nu altså også bare godt, og så er de super hurtige at bikse sammen og bage.

Finskbrød der ligger på en rist med en skål mandler og perlesukker

Flere julelækkerier


Ingrediensnoter

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel eller kagemel. Melet skal ikke være med højt proteinindhold når vi skal bage småkager.

Smør – Jeg bruger helt almindeligt rigtig smør når jeg bager. Småkager skal bages med rigtig smør synes jeg, så undgå blandingsprodukter.

Sukker – Almindeligt hvidt sukker.

Pynt: Æg, perlesukker og mandler – Det er vist den type pynt der er mest traditionelt, men jeg har også set finskbrød med pistacienødder i stedet for mandler, så du kan sagtens eksperimentere lidt med det.

Hvordan laver man finskbrød?

Det er en af de nemmeste småkageopskrifter vi kender. Der skal bruges få ingredienser, og så er dejen bare virkelig nem at samle og forme.

Først skal smørret smuldres i hvedemelet, og herefter tilsættes sukker, og dejen samles.

Køl så dejen ned hvis den er meget blød, og tril den herefter til lange pølser som du trykker flade og skærer ud i 4 cm lange småkager. Småkagerne pensles med sammenpisket æg, og drysses med perlesukker og hakkede mandler.

Så bages småkagerne til de er let gyldne i kanten og let sprøde, før de køles helt ned på en rist, og kommes i kagedåser eller spises.

Husk at lave en ordentlig portion, de forsvinder hurtigt!

Få den fulde opskrift længere nede på siden her.

finskbrød med drys af mandler og perlesukker på toppen

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man finskbrød?

Opbevar de færdigbagte og afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse, så kan de holde sig sprøde i flere måneder. Læg gerne et stykke bagepapir over dåsen, og læg låget hen over, så er du sikker på at den lukker helt tæt.

Andre klassiske småkageopskrifter du måske vil synes om

Lækre sprøde luksus finskbrød med perlesukker og mandler på rist med julepynt

Opskrift på finskbrød

Her får du vores bedste opskrift på lækre luksus finskbrød. De er nemme at lave, kræver meget få ingredienser, og så smager der bare af jul som de plejer at smage.

Lav endelig en dobbeltportion hvis I er glade for småkager hjemme hos Jer, for de forsvinder altså bare hurtigt. Vi håber du får lyst til at prøve at bage dem selv.

Lækre sprøde luksus finskbrød med perlesukker og mandler på rist med julepynt
5 fra 3 stemmer

Finskbrød

Opskrift på finskbrød
Nem opskrift på lækre luksus julesmåkager med mandler og perlesukker. Det er en super nem småkagedej at lave, og du kan nemt bage dem sammen med børnene.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køleskab 1 time
Samlet tid 1 time 25 minutter
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 40 stk
Kalorier 71 kcal

Ingredienser

  • 250 g hvedemel
  • 200 g smør
  • 50 g sukker

Pynt

  • 1 æg, sammenpisket
  • 25 g mandler, smuttede og hakkede
  • 25 g perlesukker

Sådan gør du

  • Smuldrer smørret i hvedemelet.
    250 g hvedemel, 200 g smør
  • Tilsæt sukker og nu skal du samle dejen. Det er nemmest med hænderne, da varmen fra hænderne gør at smørret bliver lidt blødere.
    50 g sukker
  • Sæt dejen på køl en times tid, så er den nemmere at arbejde med.
  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Tril dejen til lange pølser på 1 cm i tykkelse. Tryk dejpølsen flad, og skær den ud i 4 cm lange småkager.
  • Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensel småkagerne med sammenpisket æg, og drys dem med en blanding af hakkede mandler og perlesukker.
    1 æg, 25 g mandler, 25 g perlesukker
  • Bag kagerne i 15 minutter ved 200 grader til de er let gyldne i kanten. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle ned på en rist så de bliver helt sprøde.
  • Server dem for din familie eller opbevar dem i en kagedåse til de skal spises.

Noter

Holdbarhed og opbevaring

Opbevar de afkølede småkager i en lufttæt kagedåse. Her kan de nemt holde sig i flere måneder, hvis de ikke bliver spist altså.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1småkageKalorier: 71kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 5gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 0.3gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 0.2gKolesterol: 15mgNatrium: 34mgKalium: 14mgFibre: 0.2gSukker: 2gA-vitamin: 131IUCalcium: 4mgJern: 0.3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 2. december 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.