Jødekager

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Jødekager er en gammel klassisk dansk småkage, som består af en sprød bund toppet med hakkede mandler og kanelsukker, en virkelig lækker julesmåkage.

Dejen er nem at lave, og børnene kan fint være med til at lave småkagerne. Det er en klassisk opskrift på sprøde jødekager med mandler og kanelsukker, som smager som vi husker dem fra barndommen.

jødekager med kanel og mandler i kagedåse.

Flere julelækkerier

Opskrift

Jødekager

5 fra 3 stemmer
Disse julesmåkager er super nemme at lave, og du kan let tage børnene med i køkkenet. Jødekager er små sprøde småkager toppet med kanelsukker og mandler, så der er julesmag for alle pengene.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Antal60 stk

Ingredienser
 

Dej
  • 250 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 175 g smør
  • 1 æg
Topping
  • 1 æg
  • 4 spsk sukker
  • 1 spsk kanel
  • 25 g mandler

Fremgangsmåde
 

  1. Bland hvedemel, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål.
    250 g hvedemel, 100 g sukker, ½ tsk hjortetaksalt
  2. Smulder smørret i melblandingen, og saml til sidst dejen med et æg.
    175 g smør, 1 æg
  3. Del dejen i to, og tril hver del til en pølse på cirka 4 cm i diameter. Pak dejpølserne ind i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet i minimum 2 timer.
  4. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  5. Smut mandlerne og hak dem.
    25 g mandler
  6. Bland sukker og kanel sammen.
    4 spsk sukker, 1 spsk kanel
  7. Når dejen er kold, skæres den i skiver på cirka 3 mm. Læg småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Pensel småkagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og mandler.
    1 æg
  9. Bag småkagerne i 6-8 minutter ved 200 grader, og lad dem efterfølgende køle helt ned på en bagerist inden de pakkes i kagedåser.

Næringsindhold

Serving: 1småkageKalorier: 50kcalKulhydrater: 6gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 12mgNatrium: 23mgKalium: 11mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 81IUC-vitamin: 1mgCalcium: 5mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Hjortetaksalt – Jeg synes det hører sig til i jødekager. Jeg har set nogle der springer det over eller bruger bagepulver i stedet, men hjortetaksalt giver altså de bedste sprøde småkager, så det holder jeg fast i at bruge.
Mandler – Det er ikke alle der kommer mandler på jødekager, jeg synes dog det hører sig til. Du kan også eksperimentere med hasselnødder eller andre nødder, men det giver en fantastisk smag og et godt knas på toppen med en eller anden form for nødder.

Tips til bagning

Forberedelse – Dejen kan godt holde sig nogle dage i køleskabet. Så når du ikke at bage dem, så vent bare til dagen efter. Hvis du skal lave småkager med utålmodige børn, kan du også med fordel forberede dejen dagen før, så de kan nøjes med at være med til alt det sjove med at pynte kagerne.
Formning – Du kan vælge om du vil rulle dejen ud og udstikke den i figurer, eller du vil lave en rulle som du skærer ud. Jeg laver rullen, for det går hurtigst. Dejen trilles til en tyk pølse og pakkes ind i film. Nu skal den hvile et par timer i køleskabet, så den er nemmere at skære pænt ud.
Jødekager som figurer – Rul dejen ud og stik den ud i sjove figurer hvis du laver kagerne sammen med børn. Det er altid et hit.

Opbevaring og holdbarhed

Opbevar de afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse. Her kan de holde i flere måneder hvis de ikke bliver spist inden. Jeg opbevarer mine kagedåser i et køligt viktualierum, et køkkenskab fungerer også fint, de må bare ikke komme i køleskabet da fugten vil gøre dem bløde.
Hvis jødekagerne bliver bløde, kan du godt give dem en hurtig tur i ovnen igen. Hold godt øje med dem, de skal typisk kun have 3-4 minutter for at blive sprøde igen.
 

Tilføj dine egne noter

Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
jødekager i kagedåse med julepynt.

Flere julesmåkager

Spørgsmål eller kommentarer?

Har du spørgsmål til opskriften eller har du bare lyst til at sige hej, så kan du skrive til os i en kommentar herunder. Vi håber også at du har lyst til at skrive en kommentar hvis du har prøvet opskriften, og fortælle os hvad du synes om den.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.