Hjem » Småkager og cookies » Jødekager

Jødekager

Jødekager er et must når vi nærmer os jul. Det er både nemme og lækre småkager, og så kan ungerne nemt være med til at lave dem. Vi har været i køkkenet og lave skønne jødekager med kanel og mandler, læs med her og få vores opskrift.

jødekager med kanel og mandler i kagedåse

Fra dengang vi var børn

Jeg kan huske jødekager fra vi var små. Sammen med klejner, vaniljekranse og brunkager, var det nogle af de småkager vi altid bagte til jul.

Nu hvor jeg selv har fået børn, så kan jeg godt se det er en fordel at vælge nogle af de nemme småkager når vi skal bage sammen. Og her er jødekager altså bare rigtig gode.

Dejen er hurtig at lave, og du kan vælge enten af rulle den ud med en kagerulle og udstikke figurer, eller du kan forme den til en pølse og skære ud i skiver så du får runde jødekager.

Det er nemt for børnene at pensle dem med æg og drysse med kanelsukker og mandler. Jeg havde Ellen til at hjælpe mig med disse, og det klarede hun super godt.

Du kan servere jødekagerne til eftermiddagskaffen eller som en lækker snack når vi skal i gang med at se julekalender i TV igen. Lige meget hvornår de serveres er de altid et hit blandt både voksne og børn.

De afkølede jødekager skal opbevares i en tæt kagedåse, så de ikke bliver bløde. De er bedst når de er sprøde og lækre.

jødekager i julesmåkage-dåse

Ingrediensnoter

Hjortetaksalt – Jeg synes det hører sig til i jødekager. Jeg har set nogle der springer det over eller bruger bagepulver i stedet, men hjortetaksalt giver altså de bedste sprøde småkager, så det holder jeg fast i at bruge.

Smør – Brug helt almindeligt smør. Rigtigt smør, ikke noget blandingsprodukt.

Kanelsukker – Der skal kanelsukker på toppen. Det blander du af sukker og kanel.

Mandler – Det er ikke alle der kommer mandler på jødekager, jeg synes dog det hører sig til. Du kan også eksperimentere med hasselnødder eller andre nødder, men det giver en fantastisk smag og et godt knas på toppen med en eller anden form for nødder.

Hvordan laver man jødekager?

Det er slet ikke svært at lave lækre jødekager selv. Du kan sikkert købe dem hos bageren nu, men hvorfor ikke tage ungerne med i køkkenet og selv lave nogle. Det vil være en perfekt aktivitet til 1. søndag i advent.

Start med at blande mel, sukker og hjortetaksalt sammen. Så skal du smuldre smørret i melblandingen, og til sidst samles dejen med et æg. Du kan nu vælge om du vil rulle dejen ud og udstikke den i figurer, eller du vil lave en rulle som du skærer ud.

Jeg lavede rullen, for det går hurtigst. Dejen trilles til en tyk pølse og pakkes ind i film. Nu skal den hvile et par timer i køleskabet, så den er nemmere at skære pænt ud.

Den kolde dej skæres i skiver på 2-3 mm, og småkagerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.

Småkagerne pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker og hakkede mandler inden de skal bages i ovnen til de er sprøde og gyldne i kanten.

Lad småkagerne køle helt ned inden de pakkes i en kagedåse.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

jødekager med kanel og mandler

Ofte stillede spørgsmål

Kan dejen laves dagen før?

Ja dejen kan godt holde sig nogle dage i køleskabet. Så når du ikke at bage dem, så vent bare til dagen efter. Hvis du skal lave småkager med utålmodige børn, kan du også med fordel forberede dejen dagen før, så de kan nøjes med at være med til alt det sjove med at pynte kagerne.

Hvordan opbevarer man jødekager?

Jødekagerne skal, som andre småkager, opbevares i en lufttæt kagedåse. På den måde undgår du at de bliver bløde.

Hvad gør jeg hvis jødekagerne bliver bløde?

Du kan godt give dem en hurtig tur i ovnen igen hvis de bliver bløde. Hold godt øje med dem, de skal typisk kun have 3-4 minutter for at blive sprøde igen.

Kan jeg bruge andet end mandler?

Ja. Du kan godt springe mandlerne over hvis du synes eller du kan erstatte med andre typer af hakkede nødder.

Andre småkageopskrifter du måske vil synes om

jødekager med kanelsukker og mandler

Opskrift på julesmåkager med kanel og mandler

Her får du vores opskrift på lækre og nemme julesmåkager. Jødekager kan du nemt lave sammen med børnene, og du kan også udstikke dem som figurer hvis du har lyst.

Vi håber at du får lyst til at tage familien med i køkkenet og bage skønne småkager her til jul. Måske skal du også prøve jødekagerne?

jødekager med kanel og mandler i kagedåse
5 fra 1 stemme

Jødekager

Opskrift på jødekager
Disse julesmåkager er super nemme at lave, og du kan let tage børnene med i køkkenet. Jødekager er små sprøde småkager toppet med kanelsukker og mandler, så der er julesmag for alle pengene.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Køleskab 2 t
Samlet tid 2 t 30 min
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 60 stk
Kalorier 50 kcal

Ingredienser

  • 250 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 175 g smør
  • 1 æg

Topping:

  • 1 æg
  • 4 spsk sukker
  • 1 spsk kanel
  • 25 g mandler

Sådan gør du

  • Bland hvedemel, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål.
  • Smulder smørret i melblandingen, og saml til sidst dejen med et æg.
  • Del dejen i to, og tril hver del til en pølse på cirka 4 cm i diameter. Pak dejpølserne ind i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet i minimum 2 timer.
  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  • Smut mandlerne og hak dem.
  • Bland sukker og kanel sammen.
  • Når dejen er kold, skæres den i skiver på cirka 3 mm. Læg småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensel småkagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og mandler.
  • Bag småkagerne i 6-8 minutter ved 200 grader, og lad dem efterfølgende køle helt ned på en bagerist inden de pakkes i kagedåser.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1småkageKalorier: 50kcalKulhydrater: 6gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 12mgNatrium: 23mgKalium: 11mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 81IUC-vitamin: 1mgCalcium: 5mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Børnevenlige julesmåkager, Danske julesmåkager, Jødekager med mandler og kanel, Jul, Nemme småkager, Småkager med mandler
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.