Jødekager er et must når vi nærmer os jul. Det er både nemme og lækre småkager, og så kan ungerne nemt være med til at lave dem. Vi har været i køkkenet og lave skønne jødekager med kanel og mandler, læs med her og få vores opskrift.
Fra dengang vi var børn
Jeg kan huske jødekager fra vi var små. Sammen med klejner, vaniljekranse og brunkager, var det nogle af de småkager vi altid bagte til jul.
Nu hvor jeg selv har fået børn, så kan jeg godt se det er en fordel at vælge nogle af de nemme småkager når vi skal bage sammen. Og her er jødekager altså bare rigtig gode.
Dejen er hurtig at lave, og du kan vælge enten af rulle den ud med en kagerulle og udstikke figurer, eller du kan forme den til en pølse og skære ud i skiver så du får runde jødekager.
Det er nemt for børnene at pensle dem med æg og drysse med kanelsukker og mandler. Jeg havde Ellen til at hjælpe mig med disse, og det klarede hun super godt.
Du kan servere jødekagerne til eftermiddagskaffen eller som en lækker snack når vi skal i gang med at se julekalender i TV igen. Lige meget hvornår de serveres er de altid et hit blandt både voksne og børn.
De afkølede jødekager skal opbevares i en tæt kagedåse, så de ikke bliver bløde. De er bedst når de er sprøde og lækre.
Ingrediensnoter
Hjortetaksalt – Jeg synes det hører sig til i jødekager. Jeg har set nogle der springer det over eller bruger bagepulver i stedet, men hjortetaksalt giver altså de bedste sprøde småkager, så det holder jeg fast i at bruge.
Smør – Brug helt almindeligt smør. Rigtigt smør, ikke noget blandingsprodukt.
Kanelsukker – Der skal kanelsukker på toppen. Det blander du af sukker og kanel.
Mandler – Det er ikke alle der kommer mandler på jødekager, jeg synes dog det hører sig til. Du kan også eksperimentere med hasselnødder eller andre nødder, men det giver en fantastisk smag og et godt knas på toppen med en eller anden form for nødder.
Hvordan laver man jødekager?
Det er slet ikke svært at lave lækre jødekager selv. Du kan sikkert købe dem hos bageren nu, men hvorfor ikke tage ungerne med i køkkenet og selv lave nogle. Det vil være en perfekt aktivitet til 1. søndag i advent.
Start med at blande mel, sukker og hjortetaksalt sammen. Så skal du smuldre smørret i melblandingen, og til sidst samles dejen med et æg. Du kan nu vælge om du vil rulle dejen ud og udstikke den i figurer, eller du vil lave en rulle som du skærer ud.
Jeg lavede rullen, for det går hurtigst. Dejen trilles til en tyk pølse og pakkes ind i film. Nu skal den hvile et par timer i køleskabet, så den er nemmere at skære pænt ud.
Den kolde dej skæres i skiver på 2-3 mm, og småkagerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.
Småkagerne pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker og hakkede mandler inden de skal bages i ovnen til de er sprøde og gyldne i kanten.
Lad småkagerne køle helt ned inden de pakkes i en kagedåse.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja dejen kan godt holde sig nogle dage i køleskabet. Så når du ikke at bage dem, så vent bare til dagen efter. Hvis du skal lave småkager med utålmodige børn, kan du også med fordel forberede dejen dagen før, så de kan nøjes med at være med til alt det sjove med at pynte kagerne.
Jødekagerne skal, som andre småkager, opbevares i en lufttæt kagedåse. På den måde undgår du at de bliver bløde.
Du kan godt give dem en hurtig tur i ovnen igen hvis de bliver bløde. Hold godt øje med dem, de skal typisk kun have 3-4 minutter for at blive sprøde igen.
Ja. Du kan godt springe mandlerne over hvis du synes eller du kan erstatte med andre typer af hakkede nødder.
Andre småkageopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Når dejen er trillet til pølser, skal den ligge på køl. Så bliver det nemmere at skære småkagerne helt skarpe ud. Alternativt kan du rulle dejen ud med ne kagerulle, og udstikke småkagerne med en rund udstikker.
- Rul dejen ud og stik den ud i sjove figurer hvis du laver kagerne sammen med børn. Det er altid et hit.
Serveringsforslag
- Server til julehyggen her i december eller til lidt lækkert til julekalenderen.
- Server til juleaften sammen med andre julesmåkager.
Elsker du julesmåkager? Prøv også vores opskrift på Marcipansmåkager
Opskrift på julesmåkager med kanel og mandler
Her får du vores opskrift på lækre og nemme julesmåkager. Jødekager kan du nemt lave sammen med børnene, og du kan også udstikke dem som figurer hvis du har lyst.
Vi håber at du får lyst til at tage familien med i køkkenet og bage skønne småkager her til jul. Måske skal du også prøve jødekagerne?
Jødekager
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 100 g sukker
- ½ tsk hjortetaksalt
- 175 g smør
- 1 æg
Topping:
- 1 æg
- 4 spsk sukker
- 1 spsk kanel
- 25 g mandler
Sådan gør du
- Bland hvedemel, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål.250 g hvedemel, 100 g sukker, ½ tsk hjortetaksalt
- Smulder smørret i melblandingen, og saml til sidst dejen med et æg.175 g smør, 1 æg
- Del dejen i to, og tril hver del til en pølse på cirka 4 cm i diameter. Pak dejpølserne ind i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet i minimum 2 timer.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
- Smut mandlerne og hak dem.25 g mandler
- Bland sukker og kanel sammen.4 spsk sukker, 1 spsk kanel
- Når dejen er kold, skæres den i skiver på cirka 3 mm. Læg småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensel småkagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og mandler.1 æg
- Bag småkagerne i 6-8 minutter ved 200 grader, og lad dem efterfølgende køle helt ned på en bagerist inden de pakkes i kagedåser.
Noter
Opbevaring
Opbevar de afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse. Her kan de holde i flere måneder hvis de ikke bliver spist inden. Jeg opbevarer mine kagedåser i et køligt viktualierum, et køkkenskab fungerer også fint, de må bare ikke komme i køleskabet da fugten vil gøre dem bløde.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 23. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her