Disse julesmåkager er super nemme at lave, og du kan let tage børnene med i køkkenet. Jødekager er små sprøde småkager toppet med kanelsukker og mandler, så der er julesmag for alle pengene.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Køleskab 2 timert
Samlet tid 2 timert30 minuttermin
Antal 60stk
Ingredienser
Dej
250ghvedemel
100gsukker
½tskhjortetaksalt
175gsmør
1æg
Topping
1æg
4spsksukker
1spskkanel
25gmandler
Sådan gør du
Bland hvedemel, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål.
250 g hvedemel, 100 g sukker, ½ tsk hjortetaksalt
Smulder smørret i melblandingen, og saml til sidst dejen med et æg.
175 g smør, 1 æg
Del dejen i to, og tril hver del til en pølse på cirka 4 cm i diameter. Pak dejpølserne ind i husholdningsfilm, og læg dem i køleskabet i minimum 2 timer.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
Smut mandlerne og hak dem.
25 g mandler
Bland sukker og kanel sammen.
4 spsk sukker, 1 spsk kanel
Når dejen er kold, skæres den i skiver på cirka 3 mm. Læg småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pensel småkagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og mandler.
1 æg
Bag småkagerne i 6-8 minutter ved 200 grader, og lad dem efterfølgende køle helt ned på en bagerist inden de pakkes i kagedåser.
Noter
Ingrediensnoter
Hjortetaksalt - Jeg synes det hører sig til i jødekager. Jeg har set nogle der springer det over eller bruger bagepulver i stedet, men hjortetaksalt giver altså de bedste sprøde småkager, så det holder jeg fast i at bruge.Mandler - Det er ikke alle der kommer mandler på jødekager, jeg synes dog det hører sig til. Du kan også eksperimentere med hasselnødder eller andre nødder, men det giver en fantastisk smag og et godt knas på toppen med en eller anden form for nødder.
Tips til bagning
Forberedelse - Dejen kan godt holde sig nogle dage i køleskabet. Så når du ikke at bage dem, så vent bare til dagen efter. Hvis du skal lave småkager med utålmodige børn, kan du også med fordel forberede dejen dagen før, så de kan nøjes med at være med til alt det sjove med at pynte kagerne.Formning - Du kan vælge om du vil rulle dejen ud og udstikke den i figurer, eller du vil lave en rulle som du skærer ud. Jeg laver rullen, for det går hurtigst. Dejen trilles til en tyk pølse og pakkes ind i film. Nu skal den hvile et par timer i køleskabet, så den er nemmere at skære pænt ud.Jødekager som figurer - Rul dejen ud og stik den ud i sjove figurer hvis du laver kagerne sammen med børn. Det er altid et hit.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevar de afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse. Her kan de holde i flere måneder hvis de ikke bliver spist inden. Jeg opbevarer mine kagedåser i et køligt viktualierum, et køkkenskab fungerer også fint, de må bare ikke komme i køleskabet da fugten vil gøre dem bløde.Hvis jødekagerne bliver bløde, kan du godt give dem en hurtig tur i ovnen igen. Hold godt øje med dem, de skal typisk kun have 3-4 minutter for at blive sprøde igen.