Madformadelskere / Jul / Pebernødder

Pebernødder


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Pebernødder er obligatorisk når vi snakker julebag her i december måned. Her får du vores opskrift på lækre og nemme pebernødder, som børnene nemt kan være med til at bage. Læs med her og se hvordan man gør.

pebernødder med fløde i kagedåse med julepynt

Børnevenlige småkager

Der er nu ikke noget som gode gammeldags pebernødder. Selvom lagkagehusets pebernødder er ret gode, så kan de her pebernødder med fløde altså fuldt ud måle sig med dem, ja faktisk er de bedre synes jeg.

Min svigermor var enig, hun sagde nemlig at det her var de bedste pebernødder hun nogensinde har smagt da hun fik en portion leveret sidste år.

Vi har allerede bagt to portioner i år.

Det er simpelthen så nemt, og børnene elsker at både trille dem og spise dem. Så win-win. De kan godt bruge en times tid på at sidde og hygge med at forme små pebernødder, så det er en perfekt vinteraktivitet til den hjemmehyggedag med børnene.

Så en af vores timer i hjemmeskolen er altså blevet brugt på at bage pebernødder. Så var der lidt arbejdsro til mor og far mens ungerne trillede. Hvis du har børn hjemme ved du sikkert hvor svært det kan være at få ro til at arbejde.

Ud over at det er sjovt at bage pebernødder, så er det også utroligt nemt.

Det er både en nem dej at lave med få ingredienser, og de er nemme at forme og bage.

Så der er vist ingen undskyldning for ikke at bage sine egne pebernødder i år. Vi håber du får lyst til at prøve.

hjemmebagte pebernødder i hjerteformet kagedåse

Ingrediensnoter

Smør – Brug rigtig smør til småkager, det kan smages.

Piskefløde – Piskefløden er til at samle dejen med. Jeg kan bedst lide pebernødder med fløde og altså uden æg. De giver de bedste småkager synes jeg.

Krydderier – Peber skal der selvfølgelig i pebernødder. Derudover bruger vi nelliker, kardemomme, kanel og ingefær i vores pebernødder. Den kombination giver den bedste julesmag.

Bagepulver – Der skal en lille smule bagepulver i pebernødder.

Hvedemel – Brug en almindelig hvedemel, bare den du har i skabet.

Hvordan laver man pebernødder?

Det er heldigvis supernemt at lave hjemmelavede pebernødder, så du behøver slet ikke købe dem færdige.

Først skal dejen laves. Det gør du ved at piske blødt smør og sukker sammen. Herefter røres fløden i, og efterfølgende krydderier, bagepulver og hvedemel. Dejen kan nemt samles med hænderne.

Dejen rulles ud til stænger på 1 cm i tykkelsen, og skæres ud i stykker på 1 cm. De små stykker dej trilles til kugler, som sættes på bageplader beklædt med bagepapir.

Nu skal småkagerne bare bages, og så skal de køle helt ned inden de pakkes i kagedåser.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

hjemmebagte pebernødder med fløde i kagedåse

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man pebernødder?

Pebernødder skal opbevares i en lufttæt kagedåse eller et tætsluttende glas med låg. Hvis de opbevares rigtig, kan de holde sig meget længe.

Hvor længe kan pebernødder holde sig?

Pebernødder har en lang holdbarhed. De kan holde i flere måneder hvis du kommer dem i en tætlukkende kagedåse og ikke åbner den for tit. Hvis de opbevares mørkt og køligt, for eksempel i viktualierummet eller et kælderrum kan de holde meget længe.

Kan jeg lave dejen på forhånd?

Ja du kan sagtens lave dejen på forhånd og gemme den nogle dage i køleskabet til den skal bruges. Tag den ud lidt før du skal forme den, så den ikke er alt for hård.

Hvor stammer pebernødder fra?

Pebernødder stammer fra Tyskland, og helt tilbage fra 1400-1500-tallet. Det er en af vores ældste julesmåkager, som altså også blev bagt før vi fik komfurer. Dengang var det dog i en lidt anden version end dem vi kender i dag, de var nemlig ret hårde og lavet af rugmel, honning og krydderier.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

kagedåse med pebernødder

Opskrift på hjemmebagte pebernødder

Her er vores bud på en lækker opskrift på hjemmelavede pebernødder. De er nemme og smagfulde, og børnene kan nemt spise en håndfuld når de kommer ud af ovnen.

Samtidig sker der ikke noget ved at smage lidt på den ubagte dej, fordi den her opskrift er uden æg. Vi håber du får lyst til at tage ungerne med i køkkenet og bage en portion lækre pebernødder.

pebernødder med fløde i kagedåse med julepynt
5 fra 2 stemmer

Pebernødder

Opskrift på pebernødder
Smagfuld og sprød julesmåkage som børnene elsker! Det er både nemt og sjovt at lave hjemmelavede pebernødder. Denne opskrift er på pebernødder med fløde, og altså uden æg.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 50 min
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 100 stk
Kalorier 25 kcal

Ingredienser

  • 125 g sukker
  • 125 g smør, blødt
  • 0,5 dl piskefløde
  • 0,5 tsk stødt ingefær
  • 0,5 tsk peber
  • 0,5 tsk stødte nelliker
  • 0,5 tsk stødt kardemomme
  • 0,5 tsk stødt kanel
  • 1 tsk bagepulver
  • 250 g hvedemel

Sådan gør du

  • Tag smør ud af køleskabet i god tid, så det kan blive blødt.
  • Pisk det bløde smør med sukker til det bliver luftigt.
  • Tilsæt piskefløde og pisk på lav hastighed til massen er jævn.
  • Tilføj resten af ingredienserne og ælt dejen godt sammen med hænderne.
  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Sæt evt. dejen på køl hvis den er meget blød, eller gå i gang med at forme pebernødder.
  • Form pebernødderne ved at trille pølser på ca. 1 cm i tykkelsen, og skær dem ud i ca. 1 cm skiver. Tril dem herefter til kugler og sæt dem på en bageplade.
  • Bag pebernødderne i 8-10 minutter ved 200 grader.
  • Lad dem køle af, og opbevar dem i kagedåser.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1pebernødKalorier: 25kcalKulhydrater: 3gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 3mgNatrium: 14mgKalium: 4mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 39IUC-vitamin: 1mgCalcium: 4mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Børnevenlige julesmåkager, Danske julesmåkager, Danske småkager, Gammeldags småkager, Jul, Julebag, Småkage
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Tips og tricks til opskriften

  • Hvis dejen er svær at arbejde med, så kom den i køleskabet inden du går i gang med at forme den.
  • Prøv at tilføje revet appelsinskal til dejen, det giver en dejlig smag.
  • Hvis du vil undgå at købe alle de forskellige krydderier ind til dejen, så kan man købe en færdigpakke med pebernøddekrydderi. Det er ikke sikker den indeholder præcis det samme som denne opskrift, men det kan sagtens fungere med sådan et brev. De smager stadig 100 gange bedre end de færdigkøbte.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 7. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.