Populært:

Brunkager


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Brunkager hører sig julen til. Det er en julesmåkage som vi ikke kan undvære i julen herhjemme, og de bliver oftest bagt med denne gamle opskrift, som kommer fra min mor. Brunkagerne skal jo smage som de plejer!

brunkager med mandler i fad med jylepynt.

Julesmåkagen over dem alle

Brunkager er jo nok nogle af de småkager der bliver spist mest af i de danske hjem i december måned.

Det er nemlig både virkelig lækre, de er ikke så svære at lave, og så er de elsket af både børn og voksne.

Jeg bruger min mors opskrift, for brunkager skal jo altså smage som de altid har gjort. Heldigvis er resten af familien også glade for disse kager, og sådan en portion forsvinder lynhurtigt herhjemme.

Så det kan godt anbefales at lave en stor portion når du er i gang med bageriet.

sprøde brunkager med stykker af mandler i i et julefad.

Ingrediensnoter

Potaske – Potaske er med til at sikre at dine småkager bliver lækre og sprøde, så det skal du ikke springe over i opskriften. Du kan købe det i de fleste supermarkeder, i hvert fald her op til jul.

Mandler – Vi elsker mandler i brunkager, men de kan selvfølgelig springes over hvis du ikke kan lide dem, eller ikke tåler dem. Vi bruger smuttede hele mandler, men du kan også hakke dem groft før de kommer i dejen.

Krydderier – Til brunkager skal du bruge nelliker, kanel og ingefær. Det er ligesom smagene af jul synes jeg. Du kan faktisk også nogle steder købe færdigblandet brunkagekrydderi, men jeg bruger altid bare de enkelte krydderier og blander dem sammen selv.

Hvordan laver man brunkager?

Det er slet ikke svært at bage brunkager selv, og fremgangsmåden er ret simpel.

Først skal dejen laves, det gør man ved at smelte sukker, smør og sirup sammen, og så skal man have potaske i, der på forhånd er udrørt i lidt vand.

Når denne masse så er kølet lidt ned skal der krydderier, mandler og mel i, og så skal dejen egentlig bare samles, formes til pølser og så på køl.

Dejen har godt af at stå til næste dag inden den skæres ud i tynde kager med en meget skarp kniv. Kagerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, og bages så i ovnen 6-7 minutter.

De færdigbagte brunkager køler ned på en bagerist og så bliver de helt sprøde og lækre og klar til at spise (eller gemme hvis man kan det).

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

fad med hjemmebagte brunkager med mandler.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man småkagerne?

Opbevar dine småkager i tætsluttende kagedåse. Så kan de altså virkelig holde længe. Det gør de dog aldrig her, for de er ret populære. Vi sætter kagedåserne i vores kølige viktualierum, men køkkenskabet går også an hvis du ikke har et køligt rum. Småkager skal ikke i køleskabet, fugten vil gøre dem bløde.

Kan jeg bruge andet end mandler?

Ja, hvis du ikke er til mandler kan du faktisk bare springe dem over, men brunkagerne er også virkelig lækre med pistacienødder. Det skal være de almingelige usaltede pistacienødder du bruger.

Skal jeg smutte mandlerne?

Jeg smutter altid mandlerne, mest fordi jeg synes de har en tendens til at “slippe” dejen hvis den brune hinde stadig er på. Der er dog ikke noget problem i at lade være med at smutte mandlerne hvis man helst vil det. Det er lidt en smags sag.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

gammeldags brunkager med mandler.

Tips og tricks til opskriften

  • Brug en meget skarp kniv når du skærer dine småkager ud. Det er også vigtigt at dejen er helt gennemkold. Hvis du har svært ved at skære kagerne, så prøv at lægge dejen i fryseren i 15 minutter.
  • Dejen kan sagtens ligge en uge eller to i køleskabet, så du kan bage småkagerne efterhånden som de bliver spist. Du kan også fryse dejen ned, og så kan den nemt holde i flere måneder.
  • Jeg synes mandlerne skal smuttes, men det bestemmer du selvfølgelig helt selv. Se vores nemme guide til at smutte mandler her.

Serveringsforslag

  • Server til julekalenderhygge med familien, til juleaften mens gaverne åbnes eller generelt bare hele tiden op til jul.

Elsker du smagen af brunkager?

Så prøv vores opskrift på Julemacarons, der indeholder de samme julekrydderier.
hjemmebagte brunkager til jul.
tynde sprøde brunkager med stykker af mandler indeni.

Opskrift på gammeldags brunkager

Her får du vores opskrift på gammeldags brunkager med mandler. Det er den opskrift min mor også har brugt, så den smager af barndom og juleminder.

Vi håber du får lyst til at prøve at bage de lækre brunkager, de smager altså bare skønt, og de er slet ikke så svære at lave selv.

brunkager med mandler i fad med jylepynt.
5 fra 2 stemmer

Brunkager

Opskrift på brunkager
Nem opskrift på brunkagedej til klassiske gammeldags brunkager. De er nemme at lave, og en småkage vi synes der bare hører sig til i julen.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Køleskab 1 time
Samlet tid 2 timer
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 100 stk
Kalorier 30 kcal

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 100 g sukker
  • 100 g mørk sirup
  • 1 tsk potaske
  • ½ spsk vand
  • 1 tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødte nelliker
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 75 g mandler, smuttede og grofthakkede eller hele
  • 250 g hvedemel

Sådan gør du

Brunkagedej

  • Kom sirup, sukker og smør i en gryde, og varm det op indtil det er smeltet sammen. Tag nu gryden af varmen.
    125 g smør, 100 g sukker, 100 g mørk sirup
  • Udrør potasken i vand, og hæld det ned i sukker/smør/sirupsblandingen. Lad herefter blandingen køle ned til det har cirka stuetemperatur.
    1 tsk potaske, ½ spsk vand
  • Bland kanel, nelliker, ingefær, mandler og hvedemel sammen, og hæld det hele op i sirupsblandingen, og rør det sammen til en jævn dej.
    1 tsk stødt kanel, ½ tsk stødte nelliker, ½ tsk stødt ingefær, 250 g hvedemel, 75 g mandler
  • Tril dejen til pølser på cirka 4-5 cm i diameter, og pak dejen stramt ind i bagepapir eller husholdningsfilm for at den holder formen. Læg herefter dejen i køleskabet i 3 timer men gerne til dagen efter, så er de nemmere at skære ud.

Bagning

  • Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
  • Skær tynde skiver af dejpølserne, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Brug en skarp kniv for at skære så tyndt som muligt.
  • Bag småkagerne ved 175 grader i 6-7 minutter til de er gyldne og jævnt bagte.
  • Kagerne er stadig bløde når de kommer ud af ovnen. Lad dem ligge 5 minutter på bagepladen, og flyt dem så til en rist så de kan køle ned, så bliver de helt sprøde.

Noter

Opbevaring og holdbarhed: Opbevar småkagerne i en lufttæt kagedåse, så kan de nemt holde sig flere måneder og sikkert længere tid.
Brunkagefigurer: Denne opskrift på brunkager kan også godt rulles ud og laves som udstikskager. Find fremgangsmåde og opskrift på brunkagefigurer her.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brunkageKalorier: 30kcalKulhydrater: 4gProtein: 0.4gFedt: 1gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 0.04gKolesterol: 3mgNatrium: 8mgKalium: 9mgFibre: 0.2gSukker: 2gA-vitamin: 31IUCalcium: 3mgJern: 0.1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.