Vores børn elsker at bage, og brunkagefigurer er bare altid et hit her op til jul. Det er bare en lækker brunkagedej til at udstikke, og den er både nem og hurtig at lave. Læs med her og få vores opskrift.

Julesmåkager i forskellige figurer
Vi elsker at bage herhjemme, og børnene står altid klar til at hjælpe når der skal bages julesmåkager.
Her har de bagt brunkagefigurer, som de har pyntet med glasur. Det er en både nem og hyggelig lille aktivitet, som hele familien kan deltage i.
Småkagerne kan også sagtens spises uden glasur, begge dele smager super godt, men oftest så er det pyntningen børnene synes er sjovest.

Ingrediensnoter
Sirup – Vi bruger mørk sirup til brunkager. Det giver en dyb og lækker karamelliseret smag.
Krydderier – Der skal kanel, ingefær og stødte nelliker i. Det giver den helt ægte julede smag til kagerne.
Potaske – Potaske får småkagerne til at hæve op og blive sprøde. Man skal altid oplæse potaske i vand før det tilsættes. Potaske kan købes i de fleste supermarkeder.
Hvordan laver man brunkagefigurer?
Det er ikke så svært at lave dejen til de her lækre småkager.
Først smelter man sirup, sukker og smør sammen, og så tilsættes potaske der er rørt ud i vand. Når det er kølet lidt ned, tilsættes mel, bagepulver og krydderiene, og så røres dejen sammen.
Sæt dejen i køleskabet en times tid inden den kan rulles ud på et meldrysset bord, og udstikkes i figurer.
Kagerne bages 6-7 minutter ved 175 grader almindelig over og undervarme. Når de er kølet ned, kan de opbevares i en lufttæt kagedåse eller pyntes med glasur.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ofte stillede spørgsmål
De afkølede småkager skal opbevares i tætsluttende kagedåser. Her kan de holde sig flere uger.
Ja. Den kan i hvert fald holde sig to uger, og sikkert også flere uger i køleskabet. Så er det nemt lige at bage friske småkager op til jul.
Andre julesmåkager du måske vil synes om

Tips og tricks til opskriften
- Lad småkagerne køle helt ned inden de kommes i kagedåserne. Lad den ligge på en rist til de er helt kolde.
- Pynt kagerne med en glasur lavet med æggehvide. Den bliver flot hvid og blank, og størkner hurtigt.
Serveringsforslag
- Server til julekalenderhygge med hele familien.
- Brug som en hyggelig familieaktivitet til en søndag i advent.
Elsker du at bage lækre småkager? Prøv også vores opskrift på Marcipansmåkager


Opskrift på brunkagedej til udstik
Her får du vores opskrift på gammeldags brunkagefigurer. Det er en klassisk opskrift på brunkager uden mandler, og du kan selvfølgelig også sagtens tilsætte hinthakkede mandler hvis du gerne vil det.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og lave brunkager sammen med familien.

Brunkagefigurer
Ingredienser
- 125 g smør
- 100 g sukker
- 100 g mørk sirup
- 1 tsk potaske
- ½ spsk vand
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt ingefær
- 250 g hvedemel
Sådan gør du
-
Kom sirup, sukker og smør i en gryde, og varm det op indtil det er helt smeltet sammen. Tag herefter gryden af varmen.125 g smør, 100 g sukker, 100 g mørk sirup
-
Udrør potaske i vand, og hæld det ned i sukker/smør/sirupsblandingen. Lad det herefter køle ned til det er cirka stuetemperatur.1 tsk potaske, ½ spsk vand
-
Bland hvedemel, kanel, nelliker og ingefær sammen. Hæld blandingen op i sirupsblandingen, og rør det hele sammen til en jævn dej.1 tsk stødt kanel, ½ tsk stødte nelliker, 250 g hvedemel, ½ tsk stødt ingefær
- Læg dejen i køleskabet en times tid.
- Tænd ovnen på 175 grader over- og undervarme.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord indtil den er cirka 1-2 mm tyk. Stik kagefigurer ud, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag småkagerne ved 175 grader i 6 minutter til de er gyldne og jævnt bagte.
- Kagerne er stadig bløde når de kommer ud af ovnen. Lad dem ligge 5 minutter på bagepladen, og flyt dem så til en rist så de kan køle ned.
- Når kagerne er kølet helt ned, kan de opbevares i en kagedåse eller de kan pyntes med glasur.
Noter
Glasur
Glasuren laves af flormelis og æggehvide. Find vores opskrift på glasur til pyntning af småkager her.Opbevaring og holdbarhed
Opbevar småkagerne i en lufttæt kagedåse, så kan de nemt holde sig en måned eller mere.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her