Vores bรธrn elsker at bage, og brunkagefigurer er bare altid et hit her op til jul. Det er bare en lรฆkker brunkagedej til at udstikke, og den er bรฅde nem og hurtig at lave. Lรฆs med her og fรฅ vores opskrift.
Julesmรฅkager i forskellige figurer
Vi elsker at bage herhjemme, og bรธrnene stรฅr altid klar til at hjรฆlpe nรฅr der skal bages julesmรฅkager.
Her har de bagt brunkagefigurer, som de har pyntet med glasur. Det er en bรฅde nem og hyggelig lille aktivitet, som hele familien kan deltage i.
Smรฅkagerne kan ogsรฅ sagtens spises uden glasur, begge dele smager super godt, men oftest sรฅ er det pyntningen bรธrnene synes er sjovest.
Ingrediensnoter
Sirup – Vi bruger mรธrk sirup til brunkager. Det giver en dyb og lรฆkker karamelliseret smag.
Krydderier – Der skal kanel, ingefรฆr og stรธdte nelliker i. Det giver den helt รฆgte julede smag til kagerne.
Potaske – Potaske fรฅr smรฅkagerne til at hรฆve op og blive sprรธde. Man skal altid oplรฆse potaske i vand fรธr det tilsรฆttes. Potaske kan kรธbes i de fleste supermarkeder.
Hvordan laver man brunkagefigurer?
Det er ikke sรฅ svรฆrt at lave dejen til de her lรฆkre smรฅkager.
Fรธrst smelter man sirup, sukker og smรธr sammen, og sรฅ tilsรฆttes potaske der er rรธrt ud i vand. Nรฅr det er kรธlet lidt ned, tilsรฆttes mel, bagepulver og krydderiene, og sรฅ rรธres dejen sammen.
Sรฆt dejen i kรธleskabet en times tid inden den kan rulles ud pรฅ et meldrysset bord, og udstikkes i figurer.
Kagerne bages 6-7 minutter ved 175 grader almindelig over og undervarme. Nรฅr de er kรธlet ned, kan de opbevares i en lufttรฆt kagedรฅse eller pyntes med glasur.
Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.
Ofte stillede spรธrgsmรฅl
De afkรธlede smรฅkager skal opbevares i tรฆtsluttende kagedรฅser. Her kan de holde sig flere uger.
Ja. Den kan i hvert fald holde sig to uger, og sikkert ogsรฅ flere uger i kรธleskabet. Sรฅ er det nemt lige at bage friske smรฅkager op til jul.
Andre julesmรฅkager du mรฅske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Lad smรฅkagerne kรธle helt ned inden de kommes i kagedรฅserne. Lad den ligge pรฅ en rist til de er helt kolde.
- Pynt kagerne med en glasur lavet med รฆggehvide. Den bliver flot hvid og blank, og stรธrkner hurtigt.
Serveringsforslag
- Server til julekalenderhygge med hele familien.
- Brug som en hyggelig familieaktivitet til en sรธndag i advent.
Elsker du at bage lรฆkre smรฅkager?
Prรธv ogsรฅ vores opskrift pรฅ Marcipansmรฅkager eller klassiske Brunkager
Opskrift pรฅ brunkagedej til udstik
Her fรฅr du vores opskrift pรฅ gammeldags brunkagefigurer. Det er en klassisk opskrift pรฅ brunkager uden mandler, og du kan selvfรธlgelig ogsรฅ sagtens tilsรฆtte hinthakkede mandler hvis du gerne vil det.
Vi hรฅber du fรฅr lyst til at prรธve opskriften og lave brunkager sammen med familien.
Brunkagefigurer
Ingredienser
- 125 g smรธr
- 100 g sukker
- 100 g mรธrk sirup
- 1 tsk potaske
- ยฝ spsk vand
- 1 tsk stรธdt kanel
- ยฝ tsk stรธdte nelliker
- ยฝ tsk stรธdt ingefรฆr
- 250 g hvedemel
Sรฅdan gรธr du
- Kom sirup, sukker og smรธr i en gryde, og varm det op indtil det er helt smeltet sammen. Tag herefter gryden af varmen.125 g smรธr, 100 g sukker, 100 g mรธrk sirup
- Udrรธr potaske i vand, og hรฆld det ned i sukker/smรธr/sirupsblandingen. Lad det herefter kรธle ned til det er cirka stuetemperatur.1 tsk potaske, ยฝ spsk vand
- Bland hvedemel, kanel, nelliker og ingefรฆr sammen. Hรฆld blandingen op i sirupsblandingen, og rรธr det hele sammen til en jรฆvn dej.1 tsk stรธdt kanel, ยฝ tsk stรธdte nelliker, 250 g hvedemel, ยฝ tsk stรธdt ingefรฆr
- Lรฆg dejen i kรธleskabet en times tid.
- Tรฆnd ovnen pรฅ 175 grader over- og undervarme.
- Rul dejen ud pรฅ et meldrysset bord indtil den er cirka 1-2 mm tyk. Stik kagefigurer ud, og lรฆg dem pรฅ en bageplade beklรฆdt med bagepapir.
- Bag smรฅkagerne ved 175 grader i 6 minutter til de er gyldne og jรฆvnt bagte.
- Kagerne er stadig blรธde nรฅr de kommer ud af ovnen. Lad dem ligge 5 minutter pรฅ bagepladen, og flyt dem sรฅ til en rist sรฅ de kan kรธle ned.
- Nรฅr kagerne er kรธlet helt ned, kan de opbevares i en kagedรฅse eller de kan pyntes med glasur.
Noter
Glasur
Glasuren laves af flormelis og รฆggehvide. Find vores opskrift pรฅ glasur til pyntning af smรฅkager her.Opbevaring og holdbarhed
Opbevar smรฅkagerne i en lufttรฆt kagedรฅse, sรฅ kan de nemt holde sig en mรฅned eller mere.Hvad skal du huske til nรฆste gang?
Ernรฆringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ Vi elsker at se Jeres retter โฅ๏ธ
Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej jeg syntes det er fedt at du skriver tingene lige neden under, det kan jeg godt bruge rigtig meget ๐
Hej Nicki
Tak for din kommentar, det er dejligt at vide at du ogsรฅ synes det fungerer!
Ha en dejlig dag
Mvh Tina