Indhold

Julesmåkager med glasur

Indhold

Hver jul bager vi julesmåkager med glasur sammen med børnene. Det er en af de hyggeligste juletraditioner, og jeg husker med glæde tilbage på hvordan vi også bagte dem med min mor og mormor da vi var mindre. Læs med her og få vores opskrift på figurkager til kagedyr og julemotiver.

opskrift på julesmåkager med glasur

Juletraditionerne skal holdes i live

Jeg elsker julen. Det gør vi alle sammen herhjemme. Det er en tid der er fyldt med hygge, god mad, og selvfølgelig alle de gode juletraditioner vi elsker så højt.

Hvert år bager vi julekager sammen. Vi bager ALTID julesmåkager med glasur, for det elsker børnene virkelig. Det er det sjoveste at lave kagedyr, juletræer og andre sjove udstikskager, og det allersjoveste er at pynte dem med glasur bagefter. Det kan vi få mange timer til at gå med herhjemme.

Jeg synes det er vigtigt med de gode juletraditioner, og derfor prioriterer vi også at holde dem i live. Jeg elsker selv at tænke tilbage til min barndom hvor vi lavede julekager med min mor og mormor, og det vil jeg også gerne have at mine børn skal huske tilbage på når de bliver voksne.

Småkager formet som juletræer, julehjerte og kagemænd pyntet med hvid glasur

Krydderkager der faktisk smager godt

Selvom meget af det sjove for børnene ligger i at udstikke og pynte kagerne, så må sådan en kage altså også gerne smage godt. De skal, efter min mening, være sprøde, og smage af julekrydderier som kanel, ingefær og nelliker. Der er ikke noget værre end en blød kage der ikke smager af noget.

Til denne opskrift skal du bruge:

  • Smør, det skal være blødt, så tag det ud i god tid.
  • Hvedemel
  • Sukker
  • Brun farin
  • Kakao
  • Kanel, stødt.
  • Ingefær, stødt.
  • Nelliker, stødte.
  • Æg

Dejen til småkagerne er ikke svær at lave. Først skal smørret smuldres i melet, så tilsættes sukker, kakao og krydderier, og så samles dejen med ægget.

Det er en god ide at lade dejen hvile i køleskabet i en times tid før den rulles ud. Så er den nemmere at arbejde med. Når ungerne har stukket kagerne ud, lægges de på bageplade og bages i ovnen. Når de er afkølede kan de pyntes med glasur.

Glasur til julesmåkagerne

Jeg kan bedst lide at bruge royal icing (glasur med æggehvide) til at pynte dem med. Det bliver pænest, og tørrer hurtigt op. Hvis du ikke vil kaste dig ud i det, kan almindelig glasur med kogende vand og flormelis også sagtens bruges.

Mindre børn kan bruge en ske til at komme glasur på kagerne, og de lidt større børn kan prøve med en sprøjtepose med glasur. Så kan de tegne fine mønstre på småkagerne.

julesmåkager med glasur med æggehvide / royal icing

Familieopskriften på julesmåkager med glasur

Her får du den opskrift vi bruger år efter år når vi bager julekager. Det er en nem dej at lave, og den er nem at arbejde med. Sådan skal det være når det oftest er børnene der vil udrulle og udstikke kagerne.

opskrift på julesmåkager med glasur
5 fra 1 stemme

Julekager med glasur

Opskrift på nemme småkager til julefigurer og kagedyr med glasur
Opskrift lavet af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 30 min
Køleskab 1 t
Samlet tid 2 t
Ret Småkage
Køkken Dansk
Antal 60 stk
Kalorier 68 kcal

Ingredienser

  • 225 g blødt smør
  • 350 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 0,5 spsk kakao
  • 2 tsk kanel, stødt
  • 1 tsk ingefær, stødt
  • 0,5 tsk nelliker, stødte
  • 1 stk æg

Glasur:

  • 150 g flormelis
  • 40 g æggehvide
  • Evt. frugtfarve

Sådan gør du

  • Skær det bløde smør i tern, og smuldrer det i melet.
  • Tilsæt sukker, brun farin, kakao og krydderier til melet.
  • Tilsæt til sidst ægget, og så skal du samle dejen. Det synes jeg er nemmest at gøre med hænderne. Dejen skal ikke æltes, bare samles til en samlet dejklump.
  • Læg dejen på køl indtil den er blevet kold, så er den nemmere at arbejde med. Jeg anbefaler du lægger den i køleskabet 1 times tid.
  • Når dejen er kold, deles den i 4 dele, der rulles ud på et meldrysset bord. Rul til dejen er cirka 3 mm tyk. Udstik figurer med udstikkere, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag kagerne 6-8 minutter ved 180 grader.
  • Lad dem ligge 2-3 minutter på bagepladen når de kommer ud af ovnen, og overfør dem herefter til en rist hvor de skal køle helt ned inden de kan pyntes med glasur.

Glasur:

  • Pisk æggehvide og flormelis godt sammen. Brug en håndmixer, da det er sejt at piske. Pisk til massen bliver sej og danner bløde toppe, det tager cirka 5 minutter med håndmixer. Konsistensen kan reguleres med lidt vand eller flormelis hvis den er blevet for tyk/tynd.
  • Farv evt. noget af glasuren med frugtfarve.
  • Kom evt. glasuren i sprøjteposer og pynt de afkølede småkager.

Nutrition

Serving: 1stkKalorier: 68kcalKulhydrater: 9gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 2gKolesterol: 8mgNatrium: 28mgKalium: 9mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 94IUCalcium: 3mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Børnevenlige julesmåkager, Figurkager til børn, Kagedyr med glasur, Udstikskager
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Mormors sønderjyske fedtkager og Vaniljekranse med mandler

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg