Julen nærmer sig med hastige skridt, og vi bager på livet løs. Nogle gange skal vi have lidt andet end de traditionelle julesmåkager, og der er det både sjovt og lækkert at bage julecookies med slikstokke. Læs med her og få vores nemme opskrift.
Småkager med smagen af jul
De her småkager, eller cookies som de jo nok egentlig er, smager altså bare skønt af jul.
Det er cookies der er bløde og chewy indeni og sprøde og lækre udenpå. Derudover har de en masse gode julesmage. De er baseret på en kanelsmåkage med ingefær og nelliker, og så er der tilsat stykker af slikstokke og hakkede mandler.
Så bliver det vist ikke meget mere julet gør det?
Vores unger er helt vilde med de her småkager. De forsvinder altid hurtigt når de kommer på bordet lidt lidt eftermiddagshygge eller når vi skal se julekalender i TV.
Jeg tror det har noget med de røde flotte bolchestykker, som jo også bare smager helt vildt skønt når man får et stykke med i en bid.
Du kan selvfølgelig lave dem med andre typer af bolcher hvis du skulle få lyst, men julestokke er jo det ultimative stykke juleslik hvis du spørger mange. Både børn og voksne.
Her har vi brugt mandler, men også her kan du eksperimentere med andre typer af nødder hvis du synes. Hasselnødder fungerer også rigtig fint til disse cookies.
Ingrediensnoter
Smør – Helt almindeligt smør. Det skal være rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.
Sukker – I denne opskrift skal du bruge en blanding af almindeligt sukker og brun farin for at give lidt ekstra dydbe i smagen og den flotte gyldne farve,
Sirup – Mørk sirup er med til at give den rette konsistens og den intense dybe smag.
Krydderier – Kanel, ingefær og nelliker. Den hellige treenighed når vi taler julesmåkager. De bidrager bare med en skøn julet smag til disse cookies.
Mandler – Vi bruger hakkede mandler, men hakkede hasselnødder fungerer også rigtig fint.
Slikstokke – Slikstokke der hakkes eller bankes i mindre stykker. Giver en god julet smag og et frisk pust af pebermyntesmag.
Hvordan laver man julecookies?
Det er heldigvis ikke så svært selv at bage disse skønne julecookies.
Først skal dejen til småkagerne laves. Det gør man ved at piske blødt smør og sukker sammen. Så skal æg og sirup i, og herefter natron og krydderierne.
Så skal melet røres i, og herefter skal dejen på køl, så man kan trille kugler af den.
I mens kan man forberede sukker med kanel og knuste slikstænger samt hakkede mandler. Når dejen er kold trilles den til kugler på cirka 20 gram, som rulles i blandingen af kanelsukker, slikstokke og mandler.
Kuglerne sættes på en bageplade og bages i ovnen til de flyder ud og er gyldne i kanten.
Lad småkagerne ligge på bagepladen 5 minutter når de kommer ud, før de flyttes til en rist og køler helt ned.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De afkølede cookies skal opbevares i en lufttæt kagedåse. Stil den gerne mørkt og tørt. For eksempel i viktualierummet eller køkkenskabet.
Ja dejen til disse cookies kan sagtens fryses ned.
Ja du kan sagtens bruge andre ting. Prøv dig frem og leg lidt med det. Del eventuelt portionen med kanelsukker i to, og prøv at lave forskellige varianter med andre bolcher eller andre typer af nødder. Kun fantasien sætter grænsen.
Andre juleopskrifter du måske vil synes om
Opskrift på de bedste julesmåkager med slikstokke
Her får du vores opskrift på lækre julecookies der er sprøde udenpå og lækre og chewy inden i. De er fyldt med stykker af pebermynte slikstokke og hakkede mandler, og er altid et hit hos både børn og voksne.
Vi håber du får lyst til at kaste dig ud i at bage disse julecookies. De er ikke spor svære at lave, og du kan let inddrage børnene i arbejdet med at bage dem. De synes garanteret det er både sjovt, hyggeligt og lærerigt at være med i køkkenet til julebag.
Julecookies
Ingredienser
- 170 g smør, blødt
- 170 g sukker
- 50 g brun farin
- 100 g mørk sirup
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk natron
- 2 tsk kanel
- 1 tsk ingefær
- 1/2 tsk nelliker
- 280 g hvedemel
- 70 g mandler, – Til at trille dejen i til sidst
- 70 g slikstokke, – Til at trille dejen i til sidst
- 2 spsk kanel, – Til at trille dejen i til sidst
- 1 dl sukker, – Til at trille dejen i til sidst
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det er godt blødt inden du skal i gang med at bage.
- Pisk det bløde smør, sukker og brun farin rigtig godt sammen. Tilsæt herefter mørk sirup og æg og pisk sammen igen.
- Tilsæt nu salt, natron og krydderier og pisk dejen til en ensartet masse.
- Tilsæt til sidst melet og rør det hele til en jævn dej. Den skal være meget klistret, tilsæt ikke mere mel.
- Sæt dejen til køleskabet i 2 timer så den bliver nemmere at forme. Hvis du har travlt kan du springe det over, og bruge et par skeer til at forme dejen med i stedet.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Knus slikstokkene med en kagerulle eller hak dem med en kniv. Hak mandlerne. Bland stykkerne af slikstokke med mandler, sukker og kanel.
- Tril kugler af dejen på cirka 20 gram hver, og tril hver kugle i kanelsukker/slikstokke/mandel-blandingen. Tryk eventuelt lidt hårdt, så der sidder godt med kanelsukker, slikstokkestykker og mandler fast. Sæt dem på en bageplade med god plads i mellem, da de flyder meget ud i ovnen.
- Bag småkagerne i cirka12-14 minutter midt i ovnen. Når de er flydt ud og er blevet gyldne er de færdige.
- Tag dem ud og lad dine cookies køle af i 5 minutter på bagepladen inden de flyttes til en bagerist og køler helt af. Opbevar de afkølede julecookies i lufttætte kagedåser.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her