Sprøde og krydrede småkager med god smag af kanel, ingefær og nelliker samt slikstokke og hakkede mandler. Det er den ultimative julesmåkage. Server dem på småkagefadet til jul eller med en god kop kaffe eller te til julekalender i TV sammen med familien.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 50 minuttermin
Køleskab 2 timert
Samlet tid 3 timert5 minuttermin
Antal 40stk
Ingredienser
170gsmør, blødt
170gsukker
50gbrun farin
100gmørk sirup
1æg
½tsksalt
2tsknatron
2tskkanel
1tskingefær
½tsknelliker
280ghvedemel
70gmandler, - Til at trille dejen i til sidst
70gslikstokke, - Til at trille dejen i til sidst
2spskkanel, - Til at trille dejen i til sidst
1dlsukker, - Til at trille dejen i til sidst
Sådan gør du
Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det er godt blødt inden du skal i gang med at bage.
Pisk det bløde smør, sukker og brun farin rigtig godt sammen. Tilsæt herefter mørk sirup og æg og pisk sammen igen.
170 g smør, 170 g sukker, 50 g brun farin, 100 g mørk sirup, 1 æg
Tilsæt nu salt, natron og krydderier og pisk dejen til en ensartet masse.
½ tsk salt, 2 tsk natron, 2 tsk kanel, 1 tsk ingefær, ½ tsk nelliker
Tilsæt til sidst melet og rør det hele til en jævn dej. Den skal være meget klistret, tilsæt ikke mere mel.
280 g hvedemel
Sæt dejen til køleskabet i 2 timer så den bliver nemmere at forme. Hvis du har travlt kan du springe det over, og bruge et par skeer til at forme dejen med i stedet.
Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
Knus slikstokkene med en kagerulle eller hak dem med en kniv. Hak mandlerne. Bland stykkerne af slikstokke med mandler, sukker og kanel.
70 g mandler, 70 g slikstokke, 2 spsk kanel, 1 dl sukker
Tril kugler af dejen på cirka 20 gram hver, og tril hver kugle i kanelsukker/slikstokke/mandel-blandingen. Tryk eventuelt lidt hårdt, så der sidder godt med kanelsukker, slikstokkestykker og mandler fast. Sæt dem på en bageplade med god plads i mellem, da de flyder meget ud i ovnen.
Bag småkagerne i cirka 12-14 minutter ved 175 grader over- og undervarme midt i ovnen. Når de er flydt ud og er blevet gyldne er de færdige.
Tag dem ud og lad dine cookies køle af i 5 minutter på bagepladen inden de flyttes til en bagerist og køler helt af.
Noter
Ingrediensnoter
Smør - Helt almindeligt smør. Det skal være rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.Sukker - I denne opskrift skal du bruge en blanding af almindeligt sukker og brun farin for at give lidt ekstra dydbe i smagen og den flotte gyldne farve,Sirup - Mørk sirup er med til at give den rette konsistens og den intense dybe smag.Krydderier - Kanel, ingefær og nelliker. Den hellige treenighed når vi taler julesmåkager. De bidrager bare med en skøn julet smag til disse cookies.Mandler - Vi bruger hakkede mandler, men hakkede hasselnødder fungerer også rigtig fint.
Forberedelse og frysning af dej
Dejen til disse cookies kan fint laves dagen før og opbevares i køleskabet til den skal bruge. Dejen kan også trilles til kugler og fryses ned, så du kan bage dine cookies en anden dag. Det er lækkert lige at kunne tage lidt dejkugler op af fryseren og bage nybagte cookies.
Opbevaring
De afkølede cookies skal opbevares i en lufttæt kagedåse. Stil den gerne mørkt og tørt. For eksempel i viktualierummet eller køkkenskabet.