Chokoladespecier er en af vores favoritsmåkager herhjemme. Smørbagte specier, som altså indeholder en anseelig mængde smør, er perfekt sprøde og lækre, og altså noget nær de bedste julesmåkager hvis du spørger mig. Læs med her og få vores opskrift på de bedste specier med chokolade.
Sprøde smørbagte småkager med chokolade
Hvis vi nu hele familien skulle blive enige om en yndlingssmåkage så ville det nok være disse smørbagte chokoladespecier.
De er lækre i smagen, og det er en smag som både børn og voksne elsker. Smagen af smørbagte småkager og så toppet med chokolade, hvem kan ikke lide det.
Det er nogle af de småkager der altid forsvinder først herhjemme når fadet med småkager kommer på bordet når vi skal se julekalender i TV.
Heldigvis er det en virkelig nem småkage at lave selv. Så tag bare ungerne med i køkkenet og lav en ordentlig portion. Du kan også med fordel lave en stort portion af dejen og lægge den i køleskabet eller fryseren, så kan du nemt bage flere småkager senere på måneden.
Vi bruger mørk chokolade til specier, det giver en god og intens smag, men det kan sagtens skiftes ud med mælkechokolade hvis I er mere til det. Den mørke chokolade med den bitre undertone passer dog rigtig godt til de søde julesmåkager.
Du kan også dele dejen i to og lave halvdelen med mørk chokolade og halvdelen med mælkechokolade.
Flere julelækkerier
Ingrediensnoter
Smør – Der skal ret meget smør i specier, og det er vigtigt at det er rigtigt smør og ikke et blandingsprodukt. Det kan virkelig smages!
Hvedemel – Brug bare den du har i skabet. Alle slags almindeligt hvedemel kan bruges.
Vanilje – Vanilje hører sig bare til i julen. Vi bruger korn fra en vaniljestang, men du kan også erstatte noget af sukkeret med vaniljesukker eller bruge vaniljepasta.
Chokolade – Brug din yndlings chokolade. Vi kan bedst lide mørk chokolade, men mælkechokolade kan også bruges.
Hvordan laver man chokoladespecier?
Disse chokoladespecier er nogle af de småkager der forsvinder hurtigst fra fadet med julesmåkager. Heldigvis er de så nemme at lave selv.
Først skal dejen laves. Smuldrer først smørret i hvedemelet. Så skal der vanilje og flormelis i, og så hakket chokolade. Dejen skal samles med æg, og så skal den pakkes ind og på køl.
Dejen er meget blød, og derfor skal den på køl inden småkagerne kan skæres ud. Jeg hælder dejen ud på et stykke husholdningsfilm og bruger filmen til at forme småkagedejen til en pølse på 3-4 cm i diameter.
Når dejen er kold, skæres den i skiver på cirka 2 mm. Småkagerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og bages i ovnen til de er gyldne i kanten.
Lad småkagerne køle helt ned inden de pakkes i kagedåser.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Chokoladespecierne skal opbevares i en lufttæt kagedåse. De skal ikke på køl, men et mørkt og lidt køligt skab er perfekt.
Ja det kan den sagtens. Skær småkagerne ud direkte fra frost, så får du de pæneste småkager.
Ja du kan både bruge andre typer af chokolade og du kan erstatte chokoladen med for eksempel hakkede nødder eller mandler.
Andre julesmåkager du måske vil synes om
- Citronspecier
- Fedtebrød med citronglasur
- Fedtebrød med romglasur
- Vaniljekranse med mandler
- Svenske chokoladebrød
Tips og tricks til opskriften
- Prøv også at lave opskriften med mælkechokolade hvis det er til børn, eller prøv med hakkede hasselnødder, det er også super lækkert.
Serveringsforslag
- Server til julehygge med familien eller til lidt sødt til kaffen her i julemåneden.
Elsker du disse småkager? Prøv også vores opskrift på Citronspecier
Opskrift på smørbagte specier med chokolade
Her får du vores opskrift på en af vores egne favoritter, nemlig sprøde smørbagte chokoladespecier. De er nemme at lave, og så smager de altså bare helt forrygende.
Det er med garanti en småkage som hele familien vil sætte pris på, sådan er det i hvert fald herhjemme. Vi håber du får lyst til at kaste dig over at lave chokoladespecier selv.
Chokoladespecier
Ingredienser
- 260 g hvedemel
- 200 g smør
- 1 vaniljestang
- 100 g chokolade, mørk
- 100 g flormelis
- 1 æg
Sådan gør du
- Smuldrer smørret i hvedemelet.200 g smør, 260 g hvedemel
- Kom korn fra vaniljestangen og flormelis i mel/smør-blandingen og bland det hele sammen. Tilsæt grofthakket chokolade og rør rundt.1 vaniljestang, 100 g flormelis, 100 g chokolade
- Pisk ægget sammen og tilsæt det mens du samler dejen.1 æg
- Dejen er ret blød, det skal den være, så lad være med at tilsætte ekstra mel.
- Del dejen i 2, og læg hver del på et stykke husholdningsfilm. Brug filmen til at forme dejen til en pølse på 3-4 cm i diameter og læg den i køleskabet i 2 timer til den er skærefast. Alternativt kan du lægge dejrullerne i fryseren til de er faste.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Skær dejen i tynde skiver på cirka 2 mm og læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag småkagerne i 8-10 minutter til de er gyldne i kanten.
- Lad dem køle ned på en bagerist, og pak dem derefter i kagedåser.
Noter
Opbevaring og holdbarhed
Opbevar de afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse eller anden bøtte. Her kan de holde meget længe, i hvert fald en måned, sikkert også længere.Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 2. december 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her