Populært:

Citronspecier

4.67

/5

2 timer 35 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4.67

/5

2 timer 35 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Julen står for døren, og det betyder at mange er i fuld gang med at bage årets julesmåkager. Skal du prøve noget nyt i år og bage nogle lækre citronsmåkager, så prøv disse citronspecier med vanilje. Læs med her og få vores nemme opskrift.

citronspecier i jule-kagedåse

Småkager med citronskal

Småkager skal der til når vi nærmer os jul. Vi bager hvert år en del forskellige, og i år kommer der altså også citronspecier på småkagefadet.

Specier er nemme småkager at lave, de er fyldt med masser af smør, og får en lækker konsistens når de er bagt.

Specier kan du fylde med den smag du bedst kan lide, om det er citron som her eller chokolade, vanilje, lakrids eller noget helt andet? Det er kun fantasien der sætter grænsen.

I denne opskrift er det altså citronspecier vi skal lave. Det er både en nem og rigtig lækker julesmåkage, som hele familien elsker at sætte tænderne i.

Det er en god småkage at have i sortimentet til jul, da den er frisk og med et syrligt pift. Det er et godt modspil til julesmåkagerne der ellers plejer at være ret søde i smagen.

Dejen til denne opskrift er ret blød. Det skal den være, så du skal ikke blive forskrækket og tilsætte mere mel. Dejen skal være blødt når den lige er rørt sammen, derfor er det også vigtigt at komme småkagedejen i køleskabet, så den kan blive hård inden du skal skære den ud.

Fordi der er så meget smør i dejen, bliver den også hurtigt blød igen når den kommer ud af køleskabet, så man skal arbejde lidt hurtigt, og med en meget skarp kniv når man skærer småkagerne ud.

Den bløde dej giver nogle helt fantastiske specier, med den her helt vildt skønne smag af citron, vanilje og smør.

citronspecier med vanilje

Ingrediensnoter

Citron – Der skal selvfølgelig citron i denne opskrift. Du skal købe økologiske citroner, så du undgår at overfladen er sprøjtet. Det er nemlig skallen du skal bruge.

Hvedemel – Brug helt almindeligt hvedemel. Du kan også bruge det der hedder kagemel, som fås i flere supermarkeder.

Smør – Brug rigtig smør til småkager og ikke et blandingsprodukt. Jeg bruger som regel Lurpak og holder øje med de gode tilbud her op til jul.

Vanilje – Jeg bruger korn fra en vaniljestang, men du kan også erstatte lidt af flormelissen med vaniljesukker eller bruge vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Begge dele fungerer godt.

Hvordan laver man citronspecier?

Det er ret nemt at bage specier. Specier med citron er ingen undtagelse.

Først skal vi have dejen lavet. Det gør du ved at smuldre smørret i hvedemel, og herefter tilsætte citronskal, vanilje og flormelis. Når det er rørt sammen, skal dejen samles med et æg.

Dejen er meget blød, det skal den være.

Del dejen i mindre portioner og læg hver portion på et stykke husholdningsfilm. Brug filmen til at forme en pølse af dejen, og læg den i køleskabet til den er så hård at man kan skære af den. Du kan også lægge dejen i fryseren.

Når dejen er skærefast, skæres den i tynde skiver på ca 2 mm, som lægges på en bageplade. Småkagerne bages til de er gyldne i kanten, og køles helt ned inden de pakkes i kagedåser.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

julepyntet bord med citronspecier med vanilje og kagedåse med julemotiv

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man småkagerne?

Specier skal, som de fleste andre småkager, opbevares i tætsluttende kagedåser. Her kan de holde sig friske længe.

Kan dejen fryses ned?

Ja det kan den sagtens. Du kan opbevare dejen i fryseren, og bage småkagerne ad flere omgange, så du altid har friskbagte småkager lige ved hånden hvis der skulle komme uventede gæster i december.

Kan jeg bruge andet end citronskal?

Ja du kan for eksempel undlade citronskal og bare lave vaniljespecier, eller du kan tilsætte skal af andre citrusfrugter som lime eller appelsin. Husk at bruge økologiske citrusfrugter, så de er usprøjtede.

Andre julesmåkager du måske vil synes om

citronspecier med vanilje

Tips og tricks til opskriften

  • Prøv også at lave opskriften med appelsinskal i stedet for citron. Det smager også helt fantastisk godt.

Serveringsforslag

  • Server til julehygge med familien eller til årets julefrokost.

Elsker du småkager med citron? Prøv også vores Fedtebrød med citronglasur

citronspecier med vanilje

Opskrift på specier med citron og vanilje

Her får du vores opskrift på lækre og nemme citronspecier. De smager skønt af vanilje og med et friskt pift af citronskal. Heldigvis er de også nemme at lave.

Vi håber du får lyst til at prøve at bage småkagerne når du skal julebage med familien. I kan eksperimentere med andre citrusfrugter hvis I har lyst.

citronspecier i jule-kagedåse
4.67 fra 3 stemmer

Citronspecier

Opskrift på citronspecier
Nem opskrift på lækre specier med citron og vanilje. Det er skønne julesmåkager, som hele familien elsker at spise. Tag familien med i køkkenet til en omgang julebag, og glem ikke at bage citronspecier.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 2 timer 35 minutter
Ret Julesmåkage
Køkken Dansk
Antal 80 stk
Kalorier 36 kcal

Ingredienser

  • 260 g hvedemel
  • 200 g smør
  • 1 vaniljestang
  • 2 tsk citronskal
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Sådan gør du

  • Smuldrer smørret i hvedemelet.
    260 g hvedemel, 200 g smør
  • Kom korn fra vaniljestangen, fintrevet citronskal og flormelis i mel/smør-blandingen og bland det hele sammen.
    1 vaniljestang, 2 tsk citronskal, 100 g flormelis
  • Pisk ægget sammen og tilsæt det, så du kan samle dejen. Den skal ikke æltes, bare samles til en samlet dej.
    1 æg
  • Dejen til disse specier er ret blød, det skal den være.
  • Del dejen i 2, og læg hver del på et stykke husholdningsfilm. Brug husholdningsfilmen til at forme dejen til en pølse på 3-4 cm i diameter og læg den i køleskabet i 2 timer til den er skærefast. Du kan også lægge den i fryseren.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft når du er klar til at bage.
  • Skær dejen i tynde skiver på ca 2 mm i tykkelsen og læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag småkagerne i 8-10 minutter til de er gyldne i kanten.
  • Lad dem køle ned på en bagerist, og pak dem derefter i kagedåser.

Noter

Opbevaring

Opbevar småkagerne i en lufttæt kagedåse. De skal være kølede helt ned inden de kommes i kagedåsen, ellers bliver de bløde.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1småkageKalorier: 36kcalKulhydrater: 4gProtein: 1gFedt: 2gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 7mgNatrium: 19mgKalium: 5mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 65IUC-vitamin: 1mgCalcium: 1mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. december 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.